0 Läs mer >>

Blev tillfrågad av instruktören när jag undrade om jag kunde vara med i dressyrgänget med stallvärdspass om jag kunde rida Jonna. Det var ju ett tag sedan som jag red henne senast.  Kollat lite i bloggen och det visade sig att jag red henne senast i oktober på tävling.

Det var en väldigt rolig övning som vi hade på detta passet och det gick ut på att vi till en början skulle rida rakt upp på medellinjen och varannan gång skänkelvikning för vänster resp. höger skänkel. Tyckte att det gick ganska bra för höger skänkel men lite sämre åt höger där instruktören fick hjälpa mig lite grann.

Efter en stund skulle vi göra övningen svårare och då skulle vi göra som i grunden med skänkelvikningen i trav och istället för att följa den naturliga vägen på fyrkantspåret skulle vi vända mot väggen och tillbaka upp till ”startpunkten” igen. Inte lätt att svänga om man gjort skänkelvkningen för långt ut mot väggen… Avslutningsvis skulle vi göra vändningen i galopp… Det var inte det lättaste men fick ändå till det några gånger.

Med tanke på att jag inte har ridit henne på ett bra tag så kändes hon ändå bra. Tar ju ett tag att hitta ”knapparna” igen.

 

Jonna på sommarbete 2012

 
 
 

 

 

 

Stallvärdspass söndag...

0 Läs mer >>

Till den här tävlingen skulle jag rida både Valle och Alonzo men på grund av många anmälningar så ströks jag på Alonzo då jag skulle rida honom utom tävlan. Inget ekipage utanför BFK fick vara med den här dagen . Ridskolan började sina ponnylektioner redan kl 15.30 och hästlektionerna  kl 16.00. Då var det ju bra om allt var klart och dressyrstaketet undanplockat och de lyckades bra med det.

Ritten med Valle är jag väldigt nöjd med och när jag red upp på medellinjen efter att fått startsignalen, började jag tänka: ”- Glöm inte halten! Glöm inte halten! Glöm inte halten” Det för att jag på KM:et (klubbmästerskapet) glömde just halten framför domaren och inte ville göra om samma misstag igen.

Istället så gör jag ett nytt misstag. Galoppvolterna ska jag lägga på P i vänster varv och på R i höger varv, vad gör jag?!? Jo, jag lägger båda volterna på B och får ett antal poängavdrag istället…. Då blir man inte så lycklig på sig själv. Valle har inte gjort något fel, han har bara gjort det han blivit tillsagd att göra och gjort det väldigt bra. Resultat: 53,167% Hade jag inte gjort dessa två kostsamma missar så hade jag säkerligen legat på runt 56% istället.

Men, men, det är bara att glömma detta och gå vidare till nästa tävling som jag inte vet just nu när det blir.

 

Filmen kommer senare då den ännu inte är klar.

 

 

 

 

 

 

 

Tävling med Valle sön...

0 Läs mer >>

Till detta passet fick jag min nya favorit Alonzo som jag även bestämt att jag ska tävla utom tävlan på söndag på pelhambettet. Blev att jag red på detta bett på passet.

Lugnt som vanligt i början med mycket skrittarbete och huvudövningen idag var att vi skulle rida galopparbete ur LB:2 men hade flyttat galoppvolten till kortsidan. Skrittarbete på läktarlångsidan och galoppfattning efter kortsidan. Galoppera hela långsidan och på nästa kortsida skulle vi lägga en volt på 15m diameter och när vi kom ut på läktarlångsidan var det skritt igen och skrittarbete innan det var dags för ny galopp.

Alonzo blev ju så taggad att när vi kom på kortsidan innan fattningen kände jag hur Alonzo laddade och sedan när jag smög fram med galoppskänkeln sköt han iväg som en kanonkula. Han fick då namnet Alonzo Kanonkula…. Hehe.

I slutet av övningen så tänkte jag att jag lurar honom lite och fattar ifrån trav istället och gör det ganska sent. Lyckades ganska bra med den här idén. Han fattade galoppen mycket lugnare och var mycket lugnare under galopparbetet. Han var mycket bättre i vänstergaloppen än i höger det här passet.

Är väldigt nöjd ändå med honom och att han sköt iväg som en kanonkula var faktiskt lite skoj. Är man inte beredd på att han kan göra så, kan man lätt hamna i bakvikt.

 

 

 

 

 

 

Ordinarie pass torsda...

0 Läs mer >>
Det här passet blev jag tilldelad Valle då jag ska tävla honom på söndag tillsammans med Alonzo.
 
När jag stod och väntade på bussen till ridhuset blev jag upplockad av ridhuschefen som sa att det var hon som skulle ha lektionerna den här kvällen då ordinarie instruktör var sjuk.
 
När alla hade kommit upp på sina hästar och skrittat fram började jobbet med att gå in på de två stora volterna där ridhuschefen lagt ut två bommar per volt. Där skulle vi själva med hjälp av halvhalter och anpassning av tempot bestämma vart hästen skulle sätta hovarna framför bommen och inte slå i den på väg över. Inte det lättaste men jag lyckades några gånger. Sedan skulle det göras i trav... Gick ganska bra där oxå. 
 
När vi sedan skulle börja trava fram hästarna, skulle det gå undan! När jag tyckte att det gick riktigt fort på långsidorna så skulle jag "gasa" på ännu mer. Kände då att Valle kom i obalans och han slog i hovarna i varandra... Jag upplevde detta som allmänt flängit men jag är ju van vid ett mycket lugnare tempo....
 
Efter en stund skulle vi rida runt fyrkanten och ta de två bommarna på fönsterlångsidan med normalt travavstånd och där tror jag inte att vi slog i en enda gång..... 
 
Avslutade passet med galopp lite raskt då tiden rann iväg för oss och då skulle dom som ville ta bommarna på läktarlångsidan och givetvis gjorde jag det. Gick bra det oxå :) 
 
Kändes ändå ganska bra med Valle det här passet och känner mig laddad inför tävlingen på söndag!
 
 
Jag och Valle från tävlingen i september 2013 då det oxå var senast (innan detta passet) som jag satt på honom.
 
 

Stallvärdspass tisdag...

0 Läs mer >>

Efter utflykten på Salvis passet innan var jag nu  tillbaka på min favorithäst Alonzo.

Har oxå fått veta att det är dressyrtävling den 26 januari och med detta passet var det endast TVÅ ordinarie pass dit, varav det första är nu. Efter att ha pratat med instruktören under veckan bestämde vi att jag skulle prova att rida på tränsbettet (han går annars på pelhambett som man egentligen inte får tävla dressyr på) och se hur han går på det nu när han bara har gått på pelham en längre tid.

 

Huvudövningen på detta passet var serpentinbågar med volter i varje båge och det var ju bra övning när jag skulle prova ”nya” bettet på Alonzo. Han var svårare att få gå i en bra och jämn form men jag fick till det efter en stund och galoppen var han ju bara bäst i !

 

Överlag är jag nöjd med att rida på det men han viker gärna in huvudet och halsen åt vänster så att jag inte får något i den handen alls och får allt istället i högerhanden. Lite jobbigt var det iaf. Det är en otrolig skillnad mellan dessa två bett och han går mycket jämnare och stadigare på pelhambettet än på tränsbettet.

 

Har dock bestämt mig för att rida honom utom tävlan med pelhambettet och har precis bestämt mig för att rida Valle inom tävlan på tränsbett. Så som det känns nu så behöver jag inte rida honom något innan tävlingen, eventuellt "bara" rida igenom honom dagen innan men där vill jag ju egentligen rida båda två men hinner inte göra det. Antingen en häst eller ingen alls. Tar ju en stund att knoppa två hästar oxå....

 

 

 

 

Ordinarie pass Torsda...

0 Läs mer >>

Till det här passet fick instruktören fria händer att sätta häst på mig och det var för att jag ska rida en privatlektion så småningom (datum långt ifrån bestämt) och valet föll på Salvador. Det var dock ett bra tag sedan som jag satt på den hästen men det kändes ändå ganska bra.

 

Jag red ju väldigt intensivt i mellandagarna och över nyår med 10 pass på 15 dagar (flyttade sista passet en dag) och kände under dessa pass att jag har förbättrat min ridning ett par snäpp. Väldigt skoj tycker jag. Nu är ju nästa steg att jag ska försöka få bort min hopprädsla men det får ta den tid det tar. Inget man ska stressa fram...

 

Det här passet inleddes med skänkelvikningar utefter långsidan och lite senare i passet när vi hade travat hästarna en stund skulle vi rida skänkelvikningarna halva långsidan och ur skänkelvikningen lite öppna och sedan en galoppfattning. På mitten av kortsidan skulle vi lägga en galoppvolt och innan vi kommer ut på spåret igen (om vi inte skulle lägga flera varv) trav igen och upprepa övningen på nästa långsida.

 

När jag skulle börja den här övningen i trav så skulle jag försöka sitta ner på Salvador (Salvis) och han var så studsig att det gick bara inte och då sa instruktören att jag kunde rida lätt en stund till i traven. Trodde först att jag skulle få rida lätt hela passet när det var trav men som tur var hade jag fel. Efter en stund så gick det att sitta på honom oxå och då hade jag ridit ”ihop” honom så bra att jag satt på hans ryggmuskler istället på ryggraden som då är mycket skumpigare.

 

Med tanke på att det var så längesedan som jag satt på honom är jag väldigt nöjd med honom!

 

 

 

 

Stallvärdspass Söndag...

0 Läs mer >>

Det här ordinarie passet red vi hörnpasseringar och jag satt ”som vanligt” på Alonzo som nu har blivit min nya kärlek.

 

Instruktören stod en stund och lutade sig mot dörrarna till den bortre ingången där vi tar in hindermaterial vid tälvlingarna och när jag och Curre med sin ryttare var ganska nära så flyttade dörrarna lite på sig så att våra hästar reagerade på det. Tack för det!

 

Inte nog med det så blev oxå Curre chockad/rädd för sig själv när han lättade i ”framändan” vid ett annat tillfälle i passet.

Cajsa ville också vara med och liva upp passet med att avvika från sin galoppvolt och galoppera förbi mig på andra volten så nära att jag blev tvingad att göra halt med Alonzo....

 

Även om själva övningen med hörnpasseringar inte var så händelserikt i sig så stod hästarna (och instruktören) för underhållningen på det här passet.... hihi

 

 

 

 

 

Ordinarie pass Torsd...

0 Läs mer >>

Detta passet var det sista i mina 2 intensiva ridhelger. Gruppen jag skulle varit med igår måndag hade hoppning och då hade jag och instruktören bestämt att jag skulle rida idag istället. När jag kom dit hade instruktören glömt att jag skulle vara med men sån´t händer när man gör en muntlig överenskommelse.... Fick sedan veta att jag skulle rida Topzy. Kul tyckte jag fast jag egentligen ville haft Alonzo för att jag hade en kompis med mig som hade med sig sin kamera och skulle ta lite kort på mig och Alonzo.... men men, det visade sig att det blev lyckat och dessutom filmat!!

 

Passet började med sedvanlig framridning i alla gångarter och kompisen fotade och filmade allt vad hon orkade. Hon filmade mig lite i galoppen och där gick Topzy riktigt bra.

 

Sedan kom vi till huvudövningen som var bomarbete (bommar på marken). Först en serie på 3 bommar som var kort avstånd på och sedan lite längre fram en ny bomserie på 3 bommar som här var längre avstånd som gör att man måste länga på hästens steg.

 

Det gick så bra för oss att instruktören satt att hon har aldrig tidigare sett Topzy så fin på bommarna. Givetvis blev jag väldig glad över det. Blev sedan ännu gladare över det då det oxå blev filmat!!

 

Är supernöjd med Topzy detta pass!

 

 

Extra pass Tisdag 7 j...

0 Läs mer >>

Även denna dag då jag red mitt stallvärdspass fick jag Alonzo som jag har blivit stormförtjust i. Det är det tredje passet på lika många dagar som jag ridit honom.

 

Dagens huvudövning var som i torsdagspasset skänkelvikningar på hörnlinjen. Vi började i skritt att allra först rida raka linjer och sedan skulle vi rida halva linjen rak och andra halvan med skänkelvikning. Sedan blev det tvärtom dvs skänkelvikning första halvan och rak linje andra halvan. Till slut var vi uppe i trav och alla skänkelvikningar gjordes i trav med nu förlängda linjer. Alonzo gick som en klocka och när han gick som bäst i skänkelvikningen kunde jag börja titta lite på de andra....

 

Galopparbetet gjordes på 20m volterna och där kändes han väldigt stark idag (lite starkare än igår) men jag hade sporrar på mig så det gjorde väl sitt till. När jag red honom i fredags så tyckte jag att jag inte orkade driva honom i galoppen då han jobbade så fint med ryggen och kom under sig ordentligt med bakdelen. 

 

Efter passet fick jag massor av beröm för fina skänkelvikningar och att hästen gick väldigt bra i formen. Är supernöjd med dessa 3 passen med den här ljuvliga hästen. Skoj att få rida samma häst så här 3 dagar i rad så att man kan jobba vidare från dag till dag. Det är ju inte särskilt vanligt när man är lektionsryttare att man kan få göra så här.

 

Alonzo

 

 

 

 

 

Stallvärdspass söndag...

0 Läs mer >>

Red Alonzo även idag och han kändes lika bra som igår. Ljuvligt!

Vi började med ett rejält skrittarbete med framdelsvändningar och sedan ökade och minskade vi volterna. Sedan hanns det det även med lite trav- och galopparbete innan det var dags att avsluta hästarna för den här gången.

 

Alonzo var jättefin i framdelsvändningarna och jag koncentrerade mig på att få honom mellan tyglarna dvs ha honom rakställd. Tyckte själv att det gick väldigt bra. Vissa framdelsvändningar blev lite hackiga men det berodde på att jag gick på lite för hårt med sporren. Det var dock första gången som jag red honom med sporrar och då är det ju lätt att gå på för hårt fast man inte tänkt sig det.

 

Han kändes något piggare och lite starkare i galopparbetet med sporrar på men kände igår att jag inte riktigt orkade driva honom. Tänkte då att jag skulle prova idag med sporrarna på. I skrittarbetet och travarbetet kände jag ingen större skillnad med eller utan sporrar, däremot i galoppen.

 

Alonzo

 

 

 

 

Lördag 4 januari - Ri...

0 Läs mer >>

Redan dagen innan såg jag vid kansliet att jag skulle rida Alonzo som har blivit min nya kärlek bland hästarna.

 

Efter sedvanlig uppvärmning i alla gångarter skulle vi påbörja dagens arbete. Vi började direkt med skrittarbete så att hästarna skulle få pusta ut lite efter framridningen genom att reptetera hörnpasseringarna från veckan innan. Efter en stund gjorde vi det i trav oxå och Alonzo kändes jättefin.

 

Sedan var det dags att ge sig på dagens huvudövning som var (även detta pass) skänkelvikning. Vi skulle rida skänkelvikningen från fyrkantspåret efter hörnpassering in till medellinjen och därefter en volt åt motsatt håll, ex skänkelvikning för höger skänkel blir volten till vänster och sedan tvärtom i andra varvet. Efter volten skulle vi rida färdigt medellinjen och sedan ut i samma varv. Byte av varv gjordes gemensamt.

 

Alonzo kändes kanon detta passet men blev något tungt att driva i galopparbetet när han jobbade på så duktigt som han gjorde. Nästa pass med honom ska jag testa sporrar på honom så får vi se hur det går med det.

Jag och Alonzo från vårt allra första pass ihop....

 

 

 

 

Fredag 3 januari - Ex...

0 Läs mer >>

Det här passet som är det första den här helgen och första för 2014. Topzy blev min häst för lektionen. Vi hade en vikarie idag då ordinarie instruktör var bortrest över nyåret. Framridningen gick väldigt basic dvs att vi började med skitt – halt – skrittövergångar och sedan bytte vi ut halten mot trav dvs skritt – trav (några steg) – skritt. Vi skulle försöka få in ca 10 sådana här övergångar per varv runt fyrkanten. Sedan skulle vi ha trav som huvudgångart och göra skrittövergångar. En stund senare var framridningen klar.

 

Dagens huvudövning var skänkelvikningar på hörnlinjen och där kändes Topzy väldigt bra och hon kändes bra över lag. Nu har jag ju ridit henne ganska mycket så jag vet hur jag ska rida henne. I slutet av passet skulle vi dela upp oss på två 20m volter och en volt i taget fick göra sitt galopparbete. När ena volten var klar så skulle vi byta plats med varandra och då fick andra gänget göra sitt galopparbete. Varvbyte och första gänget fick göra sitt galopparbete i andra varvet och sedan var lektionen slut. Andra gänget fick aldrig göra sitt andra galopparbete....

 

Jag och Topzy på Klubbmästerskapet 2013

 

 

Torsdagspasset 2 janu...

0 Läs mer >>

nyårsdagen tyckte jag att det var  så fint väder ute så då passade jag på att longera Lad ute i paddocken och det var inte ens "kladdigt" där. Han blev lite piggare ute och var väldigt duktig.

Dagen efter den 2 januari fick båda ponnyerna sin motion (longering) inomhus. Oftast så har jag motionerat dom senare på dagen då tyvärr mörket har kommit och då är det inte så lätt att vara ute.

3 januari longerade jag Lad igen och lille Viper fick sig en promenad istället. Hade ju longerat honom så många dagar i rad så tyckte jag att han kunde få en "vilodag" och dessutom hade han sprungit en hel del i hagen så han fick sin motion iallafall.

4 januari var sista dagen jag hade dessa underbara ponnyer och då tog jag Lad ute igen och då var det något "söligare" i paddocken. Efter avslutat pass vilket jag kunde låta honom få arbeta hur länge som helst för att han kändes så fin och ville själv inte sluta galoppera. Han var helt grå på bakbenen så det fick bli en dusch efteråt, Passade på att tvätta ur svansen på honom oxå då även den hade blivit smutsig efter utomhusjobbet.

Viper tog jag sedan inomhus och longering men han var en riktig busig ponny. Longerade honom i träns så då kan man ju inte byta varv hur lätt som helst men det höll inte Viper med om. Han ville bestämma när det var dags för varvbyte så han bara stannade och vände åt andra hållet. Jag blev väl inte så glad över det men till slut så fick jag bestämma och då gick han jättebra. :)

 

Med detta tackar jag för mig med Lad och Viper denna jul- och nyårshelg 2013-2014

Avslutar med några bilder.....

Det var en väldigt fin morgon på nyårsdagen så då passade jag på att fota Lad i hagen i den fina soluppgången...

 
 
 
Jag och Lad på väg ut till paddocken samma eftermiddag......

 

Lad och Viper nyårsda...

0 Läs mer >>
Idag kom min skötare och släppte ut mig och Viper i hagen och sedan när vi kom in igen så var våra boxar mockade. 
 
Lite senare kom min skötare tillbaka och longerade mig. Hon var jättejobbig idag. När jag kände att jag inte orkade galoppera längre så gick jag ner till trav istället och då var hon på mig så jag skulle upp i galopp igen, pust. Fick massor av beröm när jag var färdig. :)
 
Sedan var det Vipers tur att bli longerad. Här får han berätta själv:
Fick först gå en stund med Michelle som gillar mig hur mycket som helst. Vet inte vad jag har gjort för att hon ska gilla mig så mycket. Sedan tog Helen över och skulle longera mig och fick för sig att jag skulle trava en stund först. Larvigt tyckte jag och började galoppera direkt och tyckte Helen att okej vill jag galoppera direkt så fick jag det.  Blev då att jag fick galoppera väldigt länge. Blev ett konditionspass för mig. Efter passet gick Michelle med mig en stund igen innan vi gick in i stallet igen.
 
Viper
 
 
 
 Lad
 
 

Lad och Viper:s dagbo...