0 Läs mer >>
Ca 2 timmar innan min gamla grupp ska rida får jag ett sms av en av eleverna som berättar att hon är sjuk och inte kan rida den här dagen och frågade mig samtidigt om jag ville hoppa in istället vilket jag tackar ja till. Alonzo är den häst hon har ridit men när jag kommer till ridhuset får jag se Zora stå på den här eleven och jag går och kollar med instruktören om jag verkligen ska ta Zora för jag har aldrig tidigare ridit henne. Vi diskuterar lite snabbt fram och tillbaka men kommer överens om att jag ska ta henne. Kan ju vara kul att prova något nytt.
 
Jag och två kompisar står och pratar lite vid skåpen och då får jag tanken om att ska jag ta säkerhetsvästen (västen) eller inte. Jag som är ganska velig i vissa lägen, bestämmer mig för att inte ta den.
 
Går och hämtar Zora och gör iordning henne till ridpasset och sätter på henne en martingal även om hon egentligen inte behöver det men syftet den här gången är att jag ska ha ringen att hålla i när det blir galopparbete.
 
När vi sedan kommit in och suttit upp så känner jag att vad mycket hals hästen har. Efter att ha skrittat fram en stund så får hon en gummisnodd på sig som ska hjälpa mig att rida ihop henne och det kände jag att det verkligen behövdes!
 
Precis när vi börjat travat så känner jag en stor osäkerhet och dessutom började Rosen (tror jag det var) att både hosta och frusta och då började Zora att reagera på det och då kände jag att västen får nog åka på i alla fall. Ger mina nycklar till instruktören som vidarebefodrar dem till en kompis på läktaren och går och hämtar västen.
 
Kompisen kommer in i manegen med västen och jag hoppar av Zora och tar på den och hoppar upp igen och guuud vad skönt,nu kände jag mig tryggare i sadeln och kunde slappna av lite grann.
 
När vi kom till galoppen fick jag användning av martingalen som jag satt på henne då jag i fattningen tog tag i halsringen för att jag inte visste hur hon var i galoppen. Det kändes som jag hade 2 km hästhals framför mig och jag hade inte en chans att kunna jobba ihop det så mycket som jag ville. Hon går och hänger en del i handen. Då kändes både Cajsa och Curre lättare att rida än  Zora.

Dagens övningar var att vi till en början skulle rida skänkelvikningar på kvartslinjen. Vända upp på mitten av kortsidan och skänkelvikning ut till långsidan i samma varv igen. Gick ganska bra tycker jag. Sedan skulle det göras i trav och sitta ner på henne var inte det lättaste i början av passet så det blev en hel del lättridning.

I galopparbetet skulle börja på volterna och sedan fortsätta på fyrkanten i lite lätt sits, Efter en skrittpaus var nästa övning att vi skulle rida på medellinjen. Började i skritt och skulle göra halt på mitten mellan två koner och sedan fram i skritt igen. En stund senare var det dags för trav igen och då kunde jag sitta ner på henne en del och då skulle vi göra en skrittövergång mellan konerna som vi tidigare gjorde halt emellan. När vi var klara med denna övning var också lektionen slut och vi fick avsluta hästarna självständigt i traven.

Jag är nöjd med passet då det var första gången jag satt på Zora även om det var jobbigt att rida ihop henne men får hon gå lite till och få mer muskler så kommer hon att bli en fin ridskolehäst.
 
Två bilder neda med mig och Zora på våran premiärpass.
 
 
 

 
 

Gästinhopp i dressyrs...

0 Läs mer >>
Detta hoppass är det första med den här instruktören. (Har aldrig skrivit ut instruktörernas namn så då gör inte jag det nu heller) Kändes lite läskigt att hoppa för någon annan än den instruktören som har hjälpt mig hela vägen dit jag är idag.
 
Först får vi trava över 3 bommar på marken när vi ska göra ett varvbyte i framridningen och sedan bygger upp hindret till ett räcke på mellan 50-60cm och jag får halvt panik. "-Hjääääälp, vad högt det ser ut!!!" tänkte jag och samtidigt försökte jag lugna ner mig själv genom att säga att jag har hoppat den höjden innan och att jag fixar det. Jag hoppade ju den här höjden och kanske något hål högre på blåbärshoppningen ca 2 veckor tidigare och då på 60cm.
 
Vill ju helst börja på en sax och sedan efter något språng kan man lägga upp det som ett räcke. Nåja, nu var det så här och det var bara att gilla läget och jag kunde inte med att be instruktören att sänka, för att det inte skulle bli pinsamt. Dessutom satt jag på Valle som har hjälpt mig hela vägen, så jag kände att jag litar på honom och då kommer det att gå bra!
 
Första språnget på hindret är jag inte med för 5 öre, kommer en bit efter över hindret men känslan efteråt var ändå skön. Alltid gött att komma igång, då släpper den värsta nervositeten. Sedan var det dax att ställa upp och vänta på att de andra ryttarna hoppa sin första gång. Vi gjorde detta i grupper och jag hamnade i grupp 1. Bra det för jag hatar att vänta för då kan jag jaga upp mig istället och då går det bara åt skogen. Nä, bättre att gå ut först så att man inte hinner tänka för mycket!
 
När jag ska rida an på hindret igen så vet jag inte vad Valle hade sina tankar, han GLÖMMER ATT HOPPA!
Jag hamnar fram på halsen och touchar hjälmens skärm i mankammen och samtidigt tappar tyglarna och dessutom ska vi hoppa en bock efteråt och den hoppar vi med halvlånga tyglar och jag lyckades rädda upp situationen och sitta kvar i sadeln. "-YES!!! Jag satt kvar!!!!" tänkte jag och blev lite mallig!! Skärrad blev jag men jag tänkte att nu jäklar ska jag över det där hindret och få till bra språng.
 
Gången därefter skulle vi hoppa bocken till höger istället för till vänster som vi skulle ta när jag tappade kontrollen och då var jag så inställd på den vänstra bocken så då hoppade jag på den igen. Fel hinder ropade instruktören och jag bara skrattade. Bra hoppat men du skulle tagit det högra hindret istället. Jaja, det var ju inte tävling så jag blev ju inte heller utesluten.....fniss
 
På´t igen och den här gången (som oxå blev den sista då lektionstiden började ta slut) så fick jag till det riktigt bra och de två sprången kändes klockrena!
 
När vi sedan skrittar av hästarna släpper chocken från det lilla missödet och jag känner att tårarna är på väg men tänker bara "-Skärp till dig!! Det såg inte så farligt ut så det finns ingen anledning till att lipa nu!"  Lyckades hålla tårarna borta och började tänka istället på de två sista sprången som ändå blev absolut bäst!!
 
 
Jag och Valle vid ett annat tillfälle
 
 

Stallvärdspass H4:an ...

0 Läs mer >>
Jag hade ingen aning om vad instruktören skulle sätta mig på för häst till det här passet och funderade på detta hela dagen och strax innan jag skulle åka till ridhuset såg jag på Horsemanager att jag ska rida Jonna som jag oxå hade ridit dagen innan och fick en kanonkänsla på. Tänkte att det skulle bli kul att se om jag kunde fortsätta rida på det arbete som jag lagt ner dagen innan.
 
Redan när jag tog tyglarna hade jag henne som i en liten ask. Var i den härliga formen direkt från början och då kände jag att det kan bli en riktigt rolig lektion.
 
Framridningen blev visst väldig jobbig för henne då hon blev supersvettig. Skummade på halsen när tygeln började nudda lite grann...ooops har hon jobbat så bra tänkte jag men så kändes hon så fin oxå, så det är väl inte så konstigt att hon blir svettig då. Undrar om hon inte till och med skummade mellan bakbenen....
 
Huvudövningen för passet var skänkelvikningar och det vet jag ju sedan tidigare att det inte är Jonnas favorit men det fick väl gå ändå. Efter hörnpassering var det skänkelvikning in till hörnlinjen och sedan rakt fram till nästa kortsida och samma sak på andra långsidan.
 
Den formen jag hade på henne i början blev inte alls lika bra på huvudövningen och blev absolut inte bättre när vi skulle rida skänkelvikningen i trav under nedsittning, Jonna är ju något studsig så det är stundtals svårt att sitta på henne och när man väl kan det så travar hon knappt.... Inte lätt det där men man får göra så gott det går. Blir nog fortsättning med henne kommande tisdag.
 
 
 
 

Ordinarie pass tisdag...

0 Läs mer >>
Det här passet red jag åt en tjej som inte kunde denna gången. Nu har jag ju ridit Valle en hel del och sa till instruktören några dagar tidigare att jag skulle vilja ha någon häst som jag inte ridit på länge och valet föll på Jonna.
 
Kul tänkte jag för jag har inte ridit henne sedan igångsättningsdagarna och då kändes hon väldigt fin. Vi var väldigt många som skulle rida i den här gruppen, nio eller om vi till och med var tio elever. Tänkte inte på att räkna alla men många var vi i alla fall.
 
Dagens huvudövning var Musse Pigg och för er som inte vet vad den här övningen är så ska jag förklara. Man börjar att rida på stora mittvolten i exempelvis i vänster varv och när man ska passera medellinjen ställer man om hästen till höger och rider en 10m volt åt höger och sedan när man kommer tillbaka till medellinjen så ställer man till vänster igen och fortsäter på stora mittvolten ett halvt varv och gör sedan likadant igen till höger. Stora mittvolten symbooliserar Musses huvud och 10m volterna symboliserar Musses öron.
 
Jonna blev superfin på detta voltarbetet och i slutet av passet gick hon i så bra form att jag hade bara tygelns vikt i handen och hon bara trampade på som bara den. När man får henne så här lösgjord så kan jag ta fram händerna som en eftergift och hon går kvar i formen. Ljuvlig känsla det där.....


 
 

Måndag 25 augusti 201...

0 Läs mer >>

Valle! Vad gör du??? Ska du skriva nu?!? ” Japp! Nu är det min tur att skriva! Du har ju suttit där hur länge som helst så nu ska iallafall jag få skriva lite oxå!” Okej, säger jag, och nu är det Valle som skriver detta inlägg....

 

”Jag står i boxen och har det gott så kommer Helen till mig i tävlingsstallet dit jag fått flytta för att boxarna där uppe inte räcker till. Hon säger till mig att hon ska rida mig och jag blir glad för vi har jobbat ihop väldigt mycket på senaste tiden. Hon tar på mig grimman och medan vi går i stallgången finns det massor av gott käk som jag bara måste provsmaka men Helen är tuff och jag får inte smaka... Taskmört! Istället när vi kommer upp till stallet så stannar vi utanför så jag får mumsa lite gott gräs istället. Helen är snäll hon.... medan jag står där och käkar så borstar hon av mig och strax efter går vi in i stallet och jag vill inte riktigt gå in i den smala spolspiltan då jag tycker att det är jobbigt att vända där men Helen vänder mig åt ”fel” håll och då går det bättre. Undrar vad jag får för träns på mig idag? Hackamore eller bett. Bett vill jag helst inte ha för jag kan få en massa skavsår i mungiporna av bettet så jag hoppas att jag får hackamore istället. Det blir som jag ville – hackamore!!! Helen säger att jag går bäst på det.

 

Sedan är det dags att gå ut till manegen. Massa kompisar ska också vara med på detta arbetspasset. Hon hoppar upp på min rygg och när alla är klara så börjar jag smyga iväg och det märkte hon direkt och tog tag i tygeln som sa stopp.

 

Snart var det min tur att få börja skritta och jag fick inte gå och lata mig som vanligt, här skulle det marscheras på ordentligt!! Det brukar vara så när Helen rider mig. Bäst att lyda annars så får man sig lite lätt smisk på baken och det vill jag inte ha!

 

Efter att vi fått skritta en stund på lång tygel så skulle det börja jobbas direkt och hon där uppe har lärt sig hur jag funkar och det blir alltid jobba pass med henne men det är bara kul och skönt för kroppen att få jobba igenom den lite då och då.

 

Vi skulle gå så där konstigt på tvären med nosen nästan i väggen, tror att det kallas för skänkevikning. Efter halva långsidan skulle vi gå in på en jättevolt och människorna kallar det för stora mittvolten, jaja, en rund ring är det iaf sen vad det kallas är struntsamma för mig. Sedan skulle vi gå resten av långsidan helt raka och efter hörnpassering skulle vi gå på tvären igen och på mitten av långsidan skulle vi gå in på den här stora ringen igen, mittvolten kallades den visst för....hehehe. Därefter skulle vi gå på tvären igen, gud vad jobbigt och på kortsidan fick vi hästar vila lite grann.

 

Jag gjorde som Helen ville och jag fick beröm och då blev det ännu roligare att jobba, hon blev bara nöjdare och nöjdare. Kul att jobba med henne.

 

Sen när det vankades galopp tyckte jag det var superkul och när det var som roligast fick hon där uppe för sig att vi skulle TRAVA när andra galopperade?!?!? Är hon galen? Jag körde huvudet i vädret och sa till henne ” Släääääpp mig!!!! Jag vill GALOPPERA!!!” medans hon försökte få mig i skänkelvikning men jag struntade i henne, då fick jag inte galoppera efter skänkelvikningen utan fick istället trava på kortsidan och det blev ny skänkelvikning på nästa kortsida och jag gjorde nya försök att fatta galopp och då tog hon ner mig i skrittövergångar i stället tills jag lugnade ner mig och sen när jag trodde att det var kört med galoppen så fick jag GALOPPERA igen och det var superkul..... Hon sa att jag betedde mig som Alonzo.... Efter en stunds ”galoppande” till så var det dags att avsluta lektionen med lite nervarvning i trav och lättridning och ni trodde att jag ville lugna ner mig?!?! Nä! Jag ville galoppera mer!!!! Men när hon sa att det inte blir mer för att lektionen är slut så var det bara att acceptera det och jag började varva ner och allt kändes såååå skönt.

 

Medan vi fick pusta ut innan vi skulle gå hem till stallet igen så pratade instruktören med alla ryttarna och vi fick beröm för att jag var så duktig.”

Här är jag och Helen efter en dressyrtävling med hackamore-tränset.

 

 

Extrapass med H5:an t...

0 Läs mer >>

Förra veckan jag red i min stallvärdsgrupp, hade jag Valle och hoppades eller rättare sagt räknade med att jag skulle ha honom även denna gång, men icke sa nicke! Det blev Creon istället och jag kände direkt osäkerhet för att hoppa med honom. Har aldrig hoppat honom tidigare och dessutom sett en del vad han kan göra.

 

På blåbärshoppningen trillade en ryttare av honom och bröt sin arm strax ovanför handleden efter att ha hoppat före honom och det vill jag ju inte vara med om igen. Aldrig kul att gå gipsad. (Har brutit handleden för några år sedan då jag trillade av en häst, fick då gå gipsad i 4 veckor och dessutom fel hand.....)

 

Detta passet hade bommar lagts ut på långsidan i form av en serpentinbåge. Anledningen till att jag inte vill hoppa Creon nästa pass är att han drog lite emot bomserierna och det gillar jag inte och skulle han dra mot hindren och jag inte är med på det så känns det inte bra alls. Får ta honom sen på hoppning när jag känner mig redo. Förutom Valle kan jag tänka mig hoppa Räbell eller Jonna för henne har jag hoppat tidigare, visserligen var det nästan 4 år sedan men ändå.

Jag och Creon efter ett dressyrpass

 

Stallvärdspass H4:an ...

0 Läs mer >>

Vi har inte varit så många i den här gruppen och vi hade redan i slutet av förra terminen pratat om att bli specialgrupp men det tackade vi nej till av olika orsaker, så till den här gången hade ridskolan klämt in 5 nya elever i gruppen precis lagom till hoppningen.

 

Lektionen började med att vi fick hålla hästarna två och två för att resten ska kunna plocka fram hindermaterialet och då blir det ju självfallet mindre ridtid och definitivt mindre hoppning. Vi hade ett klosshinder på diagonalen som framhoppningshinder och sedan två saxar på samma ställen som vi hade galoppbommarna veckan innan. När det blev hinder så blev det oxå mycket lättare att gå på 4 galoppsprång. Innan lektionen tog slut så hann vi hoppa fram två gånger på klosshindret och komma 3 gånger var på saxhindren. Tyvärr så var hindren låga så att man hade kunnat skritta över men jag har ju börjat bli van vid hoppningen som en annan instruktör har som jag har hoppat för väldigt mycket senaste halvåret och då hade han hindren något högre än vad vi fick hoppa den här gången... Med tanke på att vi var 9 elever den här gången så får man vara nöjd med vad man hann med. Valle kändes bra över hindren och jag fick sedan beröm av mina vänner på läktaren.

 

 

H4:an tisdag 19 augus...

0 Läs mer >>

Detta var första blåbärshoppningen sedan oktober 2010 då jag travade runt banan med hästen Jonna. Hade då hindren på 50 cm och det var ett hinder jag galopperade till och det var en oxer som stod lagom nära ett räcke.

 

Nu den här gången hade jag också anmält mig till 50cm men efter att jag har tittat på filmen från 2010 tyckte jag att 50cm såg väldigt lågt ut så jag kollade med ansvarig instruktör om det gick bra att ändra till 60cm istället och det gick bra!

 

Visst var jag nervös när jag skulle gå in på banan efter att ha haft gemensam framridning. Jag var dock inte beredd på att jag skulle hoppa banan först så då blev jag lite extra nervös.

 

Framhoppningen skulle vara ETT ?!? språng på hinder nr 1. Jag red an mot hindret men kände att jag inte riktigt klämde om ordentligt med vänsterskänkeln men tänkte att han hoppar ändå.... men inte... han viker av mot vänster och då tänkte jag att jag måste rama in honom lite mer med vänsterskänkeln och gjorde så och då kom vi över hindret precis som vanligt. Språnget kändes bra.

 

Startsignal ”Varsågod och rid!” och det var bara att rida an mot hinder nr 1 igen. Kommer något efter hästen över hindret men vi hoppade utan att stanna. Hinder nr 2 var det hinder som kändes absolut bäst då var jag bra med Valle över hindret och det stärkte självförtroendet lite grann. 3:an och 4:an kändes oxå bra men var lite, lite efter ändå. Hinder nr 5 var samma som hinder nr 1 och jag kom lika kass på det igen som jag gjorde när jag började hopprundan. Avslutar sedan ganska bra på hinder nr 6. Applåder och jag kände mig väldigt nöjd efter att ha fått en lila-vit rosett för en fin felfri runda.

Favoritbilden på mig och Valle när vi hoppar oxer.....

 
 
Valle fick låna Thalitas box en stund inför Blåbärshoppningen då han nu istället bor i tävlingsstallet....

 
 
 

Blåbärshoppning 14 au...

0 Läs mer >>

Detta passet var det dags att sitta upp på Valle igen. Den här dagen var det bra att jag fick honom då det är blåbärshoppning dagen efter.

 

Vi började med huvudövningen direkt redan i skritt och det var skänkelvikningar utefter långsidan. Höll på med detta ganska länge, tyckte jag iallafall och när vi började trava skulle vi självständigt lägga in skrittövergångar. När vi i slutet av passet gick över till galopparbete så fick hästarna rulla på i skön galopp. Det var bara att njuta för mig.... Sedan var det dags för mig att trava av honom och avsluta lektionen.

Jag och Valle inför ett av våra hopp-pass i våras.....

 

Stallvärdspass H4:an ...

0 Läs mer >>

Detta passet med tisdagsgänget red jag Valle. Markarbete stod på schemat och då hade jag hoppats på att det skulle vara lite klosshinder som var på högsta, eller i vart fall näst högsta höjden men icke då! De kom fram men de låg på lägsta höjden och då blir de som markbommar/cavaletti som det så fint heter....

 

Istruktören hade lagt ut bommarna som på en serpentinbåge så att man skulle trava över bommarna på medellinjen. Gick bra med Valle på den här övningen.

 

Sedan skulle vi galoppera över två bommar som låg på 15m avstånd mellan varandra på ena långsidan. Vi skulle ha in fyra galoppsprång mellan dessa två bommar och det kändes lite väl bra för Valle. Första försöket gick vi på 6 galoppsprång och sedan på 5 och därefter tänkte jag att vi får väl öka tempot en hel del och då gick det så fort att jag tyckte att det gick lite FÖR fort istället men då lyckades vi få in de där 4 galoppsprången som instruktören ville ha....

 

Som sista övning skulle vi en och en rida först serpentinbågen med båda travserierna och sedan direkt fatta galopp och sedan galoppera över de två bommarna. Jag riktade in mig på 5 galoppsprång emellan och det funkade bra fast jag kom lite fel in på första bommen och fick den mellan frambenen på Valle. Hade det varit som hinder hade han nog inte varit så nonchalant som han är på markbommar....

 

 
 
 

H4:an tisdag 12 augus...

0 Läs mer >>
Då inte onsdagens stallvärd hade möjlighet att komma så halkade jag in på ett bananskal och hjälpte till då det var en H1:a skulle rida och det var några nya elever som inte tidigare varit på ridhuset. Som tack för detta fick jag ett extra ridpass som jag red den här torsdagen i den första av två dressyrspecialer. Att det blev en specialgrupp var för att det inte fanns någon annan som var intressant att rida i. I och med att vi är 5 st ordinarie (tror jag att det är) i min vanliga grupp så är det inte intressant att rida i en grupp där man blir elev nr 10......
 
 
Den här dressyrspecialen som jag red i fanns det en plats (om jag kommer ihåg rätt) ledig så därför gick jag in i den. Det visade dock sig att det var endast två ordinarie elever i gruppen så vi blev bara 3 totalt. Skönt..... Hade önskat Valle till den här lektionen med tanke på att han gick så bra på tisdagslektionen och fick honom :) 
 
 
Det är min ordinarie instruktör som har tagit över torsdagslektionerna då föregående ska ha barn vilken dag som helst. Vi började direkt med självständig ridning då den nya instruktören ville se lite hur de andra två eleverna red och började instruera allt eftersom.
 
 
Efter framridningen i alla gångarter blev det en konövning även idag och jag trodde att det skulle bli samma övning som i tisdags men icke sa nicke! Skönt, tyckte jag för det är inte så kul att rida samma övningar två lektioner i rad. Stigbyglarna åkte upp även detta pass och det blev även lite galopp för min del utan. Har dock lite "taskig" balans i övergången mellan galopp till trav på de allra flesta hästar men på bekväme Valle kan man rida utan ändå. :)
 

Han gick lika fint som i tisdags och allt kändes helt kanon!  Gissar dock på att jag får rida honom några gånger nu på mina tisdagspass fram till gången vi ska ha hoppning. Sedan blir det väl hästbyte.
 
 
Även här tar jag bilden från tävlingen 2013......
 
 

Extra stallvärdspass ...

0 Läs mer >>
Kollade under dagen på Horsemanager och fick se att jag skulle rida Valle. "-Hur 17 hade instruktören tänkt nu?!? Jaja, någon plan har hon säkert"
 
Funderade mycket innan på om jag skulle ta hans hackamore (hack) eller vanligt bett. Tog fram det vanliga bettet men frågade instruktören vad jag skulle ta och då tyckte hon att jag skulle ta "hacket".
 
När jag sedan kommit upp och börjat ta tyglarna blev jag grymt överraskad!! Vem 17 kan tro att den "träplankan" (Valle är oftast väldigt stel att rida) kan gå i form?!?  Vad fin han var i formen från första början och jag kände också att han jobbade med ryggen. Superkul!
 
Efter framridnding i alla gångarter sattes det fram koner i alla väderstreck som vi skulle ha under huvudövningen som var övergångar. Vi började med skritt och halter vid varje kona som stod i mitten av varje kort- och långsida. Sedan skulle allas stigbyglar läggas upp och resten av övningen skulle ridas utan. Fortsatte sedan med trav och skrittövergångar vid varje kona. Valle kändes bara bättre och bättre.
 
Vi var lite sena in på lektionen så vi hann inte med galoppöveregångarna.
 
 
Är supernöjd med Valle på det här passet som verkligen överraskade mig med att vara så fin i formen!!
 
Valle och jag efter en dressyrtävling under 2013.....
 
 

H4:an tisdag 5 august...

0 Läs mer >>

Den här dagen hade jag ”bara” Topzy att rida.

 

Vädret den här dagen var inget vidare och mr Åskar var rejält ilsken så jag åkte inte ut till ridhuset förrän sent på eftermiddagen. I media pratades det om 13 000 blixnedslag i timmen.... och stallpersonalen hade tagit ut och in hästarna 3 gånger under dagen pga åskan...

 

Nu hade hon gått två rejäla hopp-pass så jag kände igenom henne och red en del lösgörande arbete som jag gjorde första dagen med henne men den här gången blev det en hel del skrittarbete.

 

Här har vi en liten paus under hoppkursen och jag torkar svetten ur ansiktet.....

 

 

Söndagspass 3 augusti...

0 Läs mer >>

Vi var 3 st ekipage på båda dagarna och framhoppningen denna dagen hade vi lagt ut två bockar med ett avstånd på 6 galoppsprång. Givetvis kunde man rida både färre och fler beroende på vilken linje man tar mellan bockarna. Tyckte att jag fick till det riktigt bra :)

 

Dagens huvudlinje var 3 hinder på medellinjen där det var 17 m mellan varje hinder ( 5 galoppsprång )

 

Första övningen på den här linjen var galopp in på en sax, ner i trav och trava över bommarna i mitten och sedan ny galoppfattning och galopp ut på sista saxen. Det var svårare än man tror att gå ner från galopp till trav på en väldigt kort sträcka innan travbommarna. Lyckades till slut att få till det. Först så lät jag det gå ett galoppsprång innan jag ens försökte gå ner i trav men insåg ganska snabbt att jag fick tänka trav redan över första hindret så blev det bra sen.

 

Andra övningen var att travbommarna blev nu till en kryssoxer och galopp genom hela serien, vilket jag tyckte kändes bra. Sedan blev kryssoxern till en ”vanlig” oxer och då började jag joxa med händerna igen trots att jag hoppade oxer dagen innan. Det är väl en mental sak för min del. Har jag väl kommit över oxern en gång så slutar jag med joxandet med händerna.

 

När vi var färdiga med denna linjen så skulle vi lägga på mer språng och då genom att hoppa bockarna efter medellinjen och sedan tillbaka igen på medellinjen och därefter bockarna på andra sidan som avslut.

 

Jag hoppar de första 3 hindren utan bekymmer och sedan när jag hoppat de två första bockarna känner jag att får svårt att få luft och har då halva ”banan” kvar. Blir några volter runt första räcket och när jag väl rider an mot det så kommer jag helt fel in och allt blir bara fel så att Topzy stannar vid oxern och när hon märker att jag hänger halvvägs på halsen på henne så tar hon till ett fult knep och tar ner huvudet så att jag till slut glider av henne och landar i hindret och tar med mig tränset av.. Kände inget direkt efteråt så fångar in Topzy som gick en promenad i väntan på att jag skulle komma på benen igen. Torkade av bettet så att jag kunde tränsa henne igen och sedan satt jag upp. Det är säkerhetsstigbyglar på sadeln så gummisnodden på den ena hade gått sönder så det var en tjej som fixade fram en ny så att jag kunde fortsätta hoppa.

 

Sedan var jag igång igen och rider den absolut bästa rundan på hela passet!

 

Kan inte annat vara nöjd med den här hoppkursen när jag inte ridit Topzy på jättelänge. Red ju henne dagen innan men hur mycket är det egentligen?

 

 

Tack för jag fick rida henne på kursen!!

 

 

Hoppkurs 1-2 augusti ...

0 Läs mer >>
Då detta inlägg blir så långt, delar jag upp den på två inlägg....
 

Till den här kursen hade jag önskat Valle men några dagar innan hade jag blivit tillfrågad om jag kunde ta hand om Topzy från torsdag till söndag och det gjorde jag mer än gärna. Hon har tidigare gått som ridskolehäst på ridskolan och nu flyttat till stallet bredvid, dvs medlemsstallet.

 

Jag frågade om jag fick ta med henne på hoppkursen och det var helt okej. Annars hade jag haft 3 hästar dessa två kursdagar att rida och det blir ju lite jobbigt när man ska jobba dem ordentligt. Två hästar är okej men inte 3.

 

 

Framhoppning på volt på klosshinder och det kändes bra men instruktören tyckte att jag hade för långa stigläder så det var bara att korta dom lite grann. Kändes sedan som att jag red i jockeyläder alt. hade knäna uppe vid öronen....

 

Sedan skulle vi hoppa ett annat klosshinder i galopp och sedan direkt ner i trav för att rida en diagonal med travbommar och en sax. Därefter fortsätta diagonalen till spåret igen. Fick till det ganska bra där.

 

Nästa övning var att vi skulle hoppa framhoppningsklossen och en sax på en lite diagonal linje och avsluta med en oxer, 4 galoppsprång senare. Kändes bra till slut efter att jag fått komma på det några gånger. Detta var oxå sista övningen för detta passet.

Topzy i stallet.... :)

 

 
 

Hoppkurs 1-2 augusti ...

0 Läs mer >>

Till den här kursen hade jag önskat Alonzo som jag också fick rida ett pass på igångsättningsdagarna. Då gick han kalas och kändes hur fin som helst och i galoppen kunde jag bara sitta och njuta hur länge som helst.....

 

Detta passet var första passet för många av mina vänner på kursen och då inleddes det med skrittövningar innan traven så att de andra kunde få komma igång lite grann innan vi gick upp en gångart.

 

Han kändes på det stora hela fin i traven och i galoppen första dagen blev han väldigt lång i galoppen och jag orkade inte riktigt rida ihop honom.

 

Andra dagen red vi mycket på volterna och red skänkelvikningar på den öppna delen av volten och det är ju inte det lättaste att rida skänkelvikning på böjt spår men fick till det riktigt bra efter lite hjälp av instruktören.

 

Galoppen blev mycket bättre på detta andra passet och jag blev väldigt nöjd med Alonzo på den här kursen.

 

 
 
 

Dressyrkurs 1-2 augus...