0 Läs mer >>
Detta passet var jag stand in för en annan ryttare. Trodde först att jag skulle fått rida Curre även det här passet och jag blev inte nåt vidare lycklig. Tittade en gång till på listan och då hela listan och då visade det sig att jag skulle rida Topzy istället. Blev genast mycket gladare :) När jag rider med i denna gruppen så är vi två som heter Helen...
 
Efter lite framridning var det dax att ge sig på dagens huvudövning som var lite dressyrarbete på fönsterlånsidan, skänkelvikning, volt mot väggen och skänkelvikning igen. Sedan trav till nästa långsida och över två bomserier, första var det korta travsteg på och andra lite längre så man fick vara på hästen ordentligt så att man kom över de sista bommarna i rätt tempo. Tycker att jag lyckades bra med detta. :) Huvudsaken för min del var att kunna trava över dessa serier utan att känna rädsla och det kändes som om jag inte gjort något annat. :) :)
 
Detta var sista passet för 2013 och jag "sparkar igång" ridåret 2014 redan den 2 januari....
 
GOTT  NYTT ÅR !!
 
Topzy
 

H6:an 30 december 201...

0 Läs mer >>
Lad: lämnar över tangentbordet direkt till min skötare...
 
Idag var det ju en vanlig vardag så stallpersonalen skötte om mockning samt ut- och insläpp av honom. Viper har sina "egna" rutiner.
 
Jag och Michelle tog med oss båda två ner till nya manegen samtdigt. Sedan hade vi oxå hjälp av Michelles hästvana mamma. 
 
Första ponnyn på longerlinan var Viper och han hade mycket krut. Galoppera var det roligaste på hela passet tyckte han och gick själv över i galopp direkt. Jag lät honom galoppera lite lugnt till en början. När han galopperat en stund så fick han öka tempot lite grann. Efter ett rejält galoppass i båda varven, var det dax att byta till Lad.
 
Han (Lad) var väl inte så sugen på att arbeta på lina idag men han fick vackert göra det iallafall. Lät honom springa på i trav och galopp i ca 5 min och sedan ett snabbt varvbyte och ytterligare 5 min. I slutet av detta passet, fick jag börja driva på honom med longerpisken för att han ville inte galoppera mer då han började känna sig trött. Han fick ändå galoppera en stund till. När jag var nöjd med honom och han inte bröt av från galopp till trav hela tiden så fick han trava av och sedan skrittas av en stund innan vi gick tillbaka till stallet.
 
Medan jag longerade Lad så slängde jag upp Michelle barbacka på Viper och jag satte en skrittuppgift (göra halt vid varje bokstav) på henne som hon skulle jobba med under tiden Lad fick jobba på linan.
 
Imorgon nyårsafton och båda hästarna ska motioneras som vanligt.
 
Godisgrisen Lad
 
 
 

Lad och Vipers dagbok...

0 Läs mer >>
Lad
Idag kom min skötare och tog in mig från hagen och hon hade inte tänkt ta mig först så jag skrapade lite med hoven så då förstod hon att jag ville in först. Det var två hästar till som hon skulle ta in och de fick vänta några extra minuter.
 
Medan jag åt min lunch så passade min skötare på att göra lite annat. Sen när jag var klar fick jag gå ur boxen så den blev rengjord och fin. Under tiden som boxen mockades så blev jag ordentligt avborstad. Därefter fick jag gå in igen.
 
Nu lämnar jag över tangentbordet till min skötare....
 
När jag hade ridit mitt pass på Curre (se tidigare inlägg för rapport från ridpasset) så hade Michelle även borstat av Viper och var redo för att ta på honom träns och benskydd. Sedan tog jag honom i longerlinan och vi gick ner till nya manegen. Där gick Michelle lite grann med honom innan han fick börja trava på lina. Han gick själv över i galopp nästan direkt och jag lät honom galoppera tills han själv gick över i trav. Sedan fick han jobba lite grann i både trav och galopp i båda varven. Därefter fick Michelle hoppa upp lite grann barbacka...... När jag nästan var klar så stod en kompis till mig på läktaren och jag frågade om hon kunde hämta Lad åt mig så jag kunde avsluta Viper under tiden och självfallet gjorde hon det. :)
 
Lad fick sig ett rejält longerpass där han fick galoppera tills han inte orkade galoppera längre. När jag var klar med honom så hade han blivit svettig och så kommer han att bli resten av dagarna tills hans ägare kommer hem igen.
 
Lad
 
 
Viper
Bilden tagen för ca ett år sedan.....
 
 
 

Lad och Viper:s dagbo...

0 Läs mer >>
Detta passet skulle jag rida med på en dressyrspecialgrupp där de vanligen är 3 ekipage. Efter att jag red Curre igår så då tyckte instruktören att jag skulle rida honom även idag. Ok, tänkte jag. Vi får väl se hur det går....
 
Curre är en väldigt tung häst som det känns att man har ungefär halva hästens vikt i tyglarna. Vi gick in i huvudövningen direkt och det var att vända upp på medellinjen och sedan rida två volter mot väggen; en åt vardera håll och sedan ut i motsvarande varv och sedan upp på medellinjen igen. Vi började med detta i skritt och sedan i trav och avslutade med att göra första volten i galopp. Resten av övningen gjordes i trav. 
 
Det var inte det lättaste att få Curre att bli rak på medellinjen och det absolut svåraste var att vända upp på medellinjen och inte komma över på fel sida av linjen. Där försökte jag flera gånger innan jag fick till det.
 
Vi avslutade passet med att ligga på en 20m volt och i denna volten rida en volt som är 8-10m i diameter och sedan ut på stora volten igen. Jag fick till några bra "små"volter men han är inte lätt Curre. Efter en stund skulle vi lägga en galoppskänkel och galoppera runt tills vi kom till punkten för den lilla volten i trav. Det sista vi gjorde innan vi skulle trava av hästarna var galopparbete runt fyrkanten och det var ju inte det lättaste med en häst som skyggar vid halva våran halva....så det blev att jag red på en större volt...
 
Är på det stora hela nöjd med Curre men ingen häst som jag rekommenderar att rida två dagar i rad då han är så stark att rida. Måste planera vägarna mycket mer än om man sitter på exempelvis Jonna, Topzy, Valle. När man ska vända upp på medellinjen ska man helst vända ett par meter innan för att inte hamna på fel sida om medellinjen.
 
Curre och min lilla medhjälpare till Lad och Viper
 
 

Stallvärdspass söndag...

0 Läs mer >>
Idag kom min skötare tidigt och släppte ut mig. Hon väntade dock lite grann tills det ljusnat lite grann innan jag fick komma ut. Sedan var det en av de andra hästarnas ägare som tog in mig.
 
När min skötare kom tillbaka så var den lilla tjejen med oxå. Jag togs ut och blev uppställd i en av uppbindningsboxarna och lilltösen borstade mig ordentligt medan min skötare gjorde rent boxen. När allt var klart så hade benskydden åkt på och vi tog med oss både longerlina och grimskaft ut til manegen. Lilltösen började att gå med mig så jag skulle bli uppvärmd i skritten och när jag blivit det så tog min skötare över och bytte till longerlinan och började longera mig i trav och galopp. Jag var jätteduktig och gick i ett så fint tempo att jag kunde ha hållit på hur länge som helst. Har nu vintervila men min skötare är bara ute och "rastar" mig lite grann så jag fick inte galoppera så länge. Får se vad som händer imorgon.....
 
 

Lad:s dagbok lördag 2...

0 Läs mer >>
Den här dagen skulle jag ersätta en annan ryttare i gruppen, dvs gästinhopp. Ryttaren som jag ersatte brukar rida Curre så jag sa till min instruktör (som även har lördagslektionerna) att jag kunde ta honom så han får gå lite grann.
 
När jag hade kommit upp på den här stora hästen som är ca 175cm i mankhöjd så kändes det som jag satt på Eiffeltornet.... hehe... Nu hade det ju varit några dagar ledigt pga julhelgen så den här "kusen" var det krut i. "-Trav, vad menar du med det?!?! Galopp ska det vara!!" tyckte Curre när vi skulle trava hästarna efter en stunds skrittarbete i skänkelvikning. Han fick vara så vänlig att tagga ner till traven och finna sig i att trava istället för att galoppera. Galoppen kom senare i passet och i högergaloppen kändes det som att jag fick väldigt mycket i högertygeln så jag blev helt mör i armen... När vi sedan bytte till vänstergaloppen så var han hur fin som helst men ska försöka nästa gång att få honom lite mer på bakbenen och inte så framtung som han var. Det är ju inte bra att han blir sån och "går på bogarna" som man säger. Det var ju trots allt bara andra gången jag satt på den här hästen så man får ju ge ett par gånger innan man lär känna hästarna.
 
Är överlag nöjd med den här stora killen. Rider gärna honom igen. 
 
Curre och min lilla kompis Michelle
 
 

Gästinhopp i H4:an Lö...

0 Läs mer >>

Idag var det vanlig vardag så personalen skötte ut och insläpp av mig och mockade min box. Min skötare kom framåt eftermiddagen och hon klädde på mig fleecetäce och benskydd. Vi gick ner till nya manegen i longerlina och där var det två som longerade och en som red så det fanns ingen plats för oss. I stora var det privatlektion i hoppning och lilla var oxå upptagen av lektionsverksamhet. Äsch tänkte min skötare, vi är ute istället även om det regnar. Vem har dött av lite regn?!?

Efter en liten stund i skritt fick jag börja trava lite grann i båda varven innan jag fick galoppera och när jag väl fick galoppera tyckte jag det var hur kul som helst och när min skötare smackade på mig lite extra så ökade jag på galoppen ordentligt och kände för att bocka lite grann, tyvärr så var det lite svårt att göra det på lina men min skötare såg att jag småbockade lite. Efter galoppen fick jag varva ner lite i traven igen och sedan gick vi direkt upp till stallet för att inte bli ordentligt blöta.

Där uppe blev jag ställd i spolspiltan och blev duschad över benen och under magen där jag hade fått en massa grus. Det var skönt att bli av med det. Sedan fick jag fleecetäcket på mig igen och vi gick in i stora manegen där de hade hoppat färdigt och skrittade en bra stund så jag fick torka lite grann innan jag fick gå in i boxen igen.

Lad

 
Någon som har godis till mig?!?
 

Lad:s dagbok 27 decem...

0 Läs mer >>

Till detta pass fick jag Topzy.

 Hon kändes fin i framridningen men krävde en hel del drivning, lite mer än vanligt tycker jag. Ville inte alltid lyssna på skänkeln så jag fick säga till henne ordentligt med spöt och då var hon med på noterna.

Passets huvudövning var att vi skulle träna på hörnpasseringarna och det är nyttigt när man rider dressyrprogrammen och det kändes bra men jag har ett problem som jag måste jobba bort och det är framför allt i högervarvet som jag tappar yttersidan och med det innebär det att när jag byter varv så måste jag korta upp vänstertygeln som då blivit för lång. Fick dock till det i slutet av passet.

 

Topzy

 

 

Extra ridpass 27 dece...

0 Läs mer >>
Blev idag tilldelad Topzy som jag har ridit många gånger nu men var det en i gruppen som inte kunde idag så jag sålde den lektionen till en annan ryttre och hon var inte så pigg på att rida Alonzo.Då var jag snäll och bytte med henne.
 
Satt upp på Alonzo och jag tycker att han är helt underbar att rida. Ganska pigg och väldigt framåt häst. Det var första gången jag red honom på min egna lektion. Annars har jag ridit honom för andra instruktörer på andra dagar.
 
Dagens huvudövning: Skänkelvikningar på diagonalerna och en volt i trav eller galopp på kortsidan. Skänkevikningarna skulle vi göra i skritt.
 
Han kändes fin i skänkelvikningarna och han bara flöt iväg. Lärde sig att det skulle vara trav eller galopp på kortsidan så han blev rejält taggad. Jag fick jobba på att få honom lugn och att inte veta vad som ska hända härnäst.
 
Är väldigt nöjd med passet idag.
 
 
Överlämnar tangentbordet till Lad så han kan skriva sin dagbok.
 
Idag kom min skötare som jag har saknat över julhelgen redan på morgonen och jag blev utsläppt tidigt.Sedan fick jag veta att boxen blev mockad och den var fint i ordning (som alltid) när jag kom in idag, jättekul :)
 
Fick vila helt idag då min skötare har varit på släktmiddag och sedan ridit lektion. Imorgon får jag röra på mig lite grann. Det ska bli kul. :)
 
Alonzo
 
 
 
Lad
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdagspasset annand...

0 Läs mer >>
Idag kom min skötare och tog ut mig direkt. Av med täcke och på med benskydd efter att ha blivit borstad. Sedan gick vi in till en av manegerna och jag blev släppt fri. Gött tycker jag! 
 
Började med att nosa runt och se vilka kompisar som varit där och se om det finns något godis kvarglömt. Sedan började min skötare smacka på mig så jag fick väl börja gå iväg lite. Det låg lite bommar och stod några koner i manegen som jag inspekterade så jag vet vart jag INTE ska springa sedan.
 
Efter inspektionen tyckte jag att det var dags att börja springa lite och min skötare började smacka och jaga mig lite lätt så jag fick upp farten lite till och hon berömde mig jättemycket! Då är det ännu roligare att springa.
 
När jag sedan kände att jag var "färdigrastad" så stannade jag i mitten av manegen och då sa min skötare att jag skulle komma och då gick jag till henne. Hon knäppte fast grimskaftet och vi gick in i stallet och jag fick mitt täcke på mig igen och benskydden åkte givetvis av också.
 
En stund efter att jag hade kommit tillbaka in i boxen kom min skötare till mig med morötter. Jättegott tyckte jag!
 
Sedan önskade min skötare mig God Jul och med detta lämnar jag över tangentbordet till min skötare.
 
 
Nu tar jag en paus från Lad för att åka till min famil och fira jul där. Åter på juldagen igen. Med detta vill jag önska alla goa vänner en riktigt GOD JUL!!
 
Tar en bild från när han kollar in paketen som fanns i manegen när vi hade luciashowen den 14 december....
 
 

Lad:s dagbok måndag 2...

0 Läs mer >>
Detta passet som jag red som ersättare för en annan ryttare skulle vi ha markarbete. Det visade sig att instruktören hade lagt upp bommarna på skållor på hinderstöd. Visserligen väldigt lågt men för mig såg det vrålhögt ut. Ni som känner mig vet ju att jag är grymt hopprädd efter en avfallning 1997 som har satt sig stenhårt i huvudet på mig.
 
Jag försökte ju för några år sedan hoppa med både Jonna och Falcon. Trillade av båda hästarna och efter avfallningen från Falcon bestämde jag mig för att lägga ner hoppningen för gott. Har nu varit med på några lektioner med markarbete och det har gått väldigt bra men kände att jag ville fråga/be instruktören om han kunde lägga ner hindren på marken när jag red första varvet, Vet dock vad jag skulle fått för svar.... (vem vill vara en fegis?)
 
När det var min tur att rida an på hindren så lyste det skräck ur mina ögon och jag var väl stel som en pinne i hela kroppen också, tog det givetvis i trav för att ta det lugnt för att träna mitt mentala. Fick oxå veta efteråt att jag slutade att andas medan jag "hoppade". Ju fler gånger jag kom på detta, desto mer avslappnad blev jag. Sista varvet som då var 4 hinder vi skulle över, började jag i trav och efter första hindret så gick Alonzo över i lugn fin galopp och jag kände: "- Varför inte fortsätta i galopp??" så då gjorde jag det och det blev ännu bättre, Jag var dock lite dålig på att hålla gång galoppen i svängen så jag fick ta hinder nr 3 i trav ändå. När jag nu var så nöjd med dessa 3 hinder, glömde jag att hoppa sista hindret. Gjorde inget men nu var jag rejält taggad för hoppning. Detta var väldigt skoj igen. 
 
Skriver detta dagen efter och jag är fortfarande väldigt sugen på dessa små hinder, så det skulle inte förvåna mig att jag inom ett år startar en klubb/blåbärstävling i hoppning.
 
 
Jag och Alonzo på ett annat pass
 
 

Extra pass söndag den...

0 Läs mer >>
När det är söndag som idag kommer min skötare tidigt och släpper ut mig men idag fick jag stå på uppbindningen medan min box blev mockad. Hon sa att hon var lite tveksam att släppa ut mig för att det blåste så mycket ute. Efter att boxen var klar kom min skötare med mitt täcke och jag fick gå ut ändå :) Visst, det blåste en del men det var ändå okej att vara ute med mitt goa halstäcke på mig.
 
På kvällen kom min skötare igen och tog med mig ut i manegen där vi promenerade en stund och tittade lite på de andra hästarna och ryttarna som red sin lektion.
 
Bild från stallet
 
 

Lad:s dagbok söndag 2...

0 Läs mer >>
På morgonen när jag kom till stallet fick jag veta att favoriten Topzy hade gått mycket under veckan, hade till och med gått mest av hästarna. För att få ihop hästarna till lektionerna idag så fick Topzy gå två lektionspass till och jag fick prova för mig en ny häst - Tennis. Det är en av de nyare hästarna som kom i somras och dessutom blev årets häst på luciashowen.
 
Jag sadlade upp Tennis och han är helmysig att hålla på med. Lägga på sadeln var väl inte så populärt men han vet ju att han inte kommer undan. Sedan in i manegen med mig med både sporrar och spö som jag lite senare fick lägga ifrån mig för att han kändes lite för pigg. Även sporrarna åkte av men kände sedan att jag inte skulle ha gjort det för att när jag kom längre in i passet fick jag helt plötsligt börja driva som en galning. Då lärde jag mig att ta aldrig av sporrarna på honom för man behöver verkligen dom senare i passet.
 
Började passet med att rida mest på fyrkantspår och lite volter i traven så han fick värma upp i lugn och ro utan att jag krävde något vidare av honom.
 
När jag sitter på en "ny" häst, är jag alltid nervös för galoppen och det var jag även denna gång men det gick bra. Kände ganska omgående att han jobbade på bra med sin rygg och kändes kanonfin i formen.
 
Efter att ha fått vila lite på lång tygel så började jag jobba honom med lite skänkelvikningar och en stund senare gick jag in på övningen som jag ridit nu de två senaste gångerna på mitt ordinarie pass. Dvs börja med att vända upp på medellinjen sedan höger (eller vänster) och rida hörnpasseringen och sedan rak linje eller skänkelvikning in mot mitten och volt mot väggen. Avslutar övningen med att rida en diagonal mot nästa hörn och sedan hörpassering och börja om på nytt igen.
Jag testade Tennis genom att ta galopp på medellinjen och i slutet av linjen hade han flyttat sig ca 4-5 m åt höger fast jag la på högerskänkeln för att hålla emot. Visste inte hur jag skulle göra för att lösa det problemet så jag la ner det istället. Gick över till skänkelvikningar i skritt som jag sedan varvade med lite galopparbete där jag tyckte att han kändes allra bäst på. Testade honom på framdelsvändningar och de kändes bra :) Efter detta så kändes han nöjd så då avslutade jag honom och då hade jag varit igång i nästan en timma. 
 
När jag hade skrittat klart och skulle sitta av bad jag en kompis att ta några kort på oss innan avsittning och nedastående bild var den bästa på oss.
 
Jag vet att vänstertygeln är lite slak men det berodde på att han viftade med huvudet medan vi tog korten.
 
 

Stallvärdspass lördag...

0 Läs mer >>
 
Idag kom min skötare tidigt till mig och tog direkt ut mig ur boxen och band upp mig. Täcket åkte av och benskydden kom på och longerlinan kom fram. Vad nu?!? Tänkte jag, så här tidigt brukar jag ju inte motionera. Min skötare sa att det var lika bra att passa på att motionera innan alla lektionerna började och det håller jag med om! Det var faktiskt riktigt skönt att ta ett "morgonpass" innan jag gick ut i hagen,

Redan vid lunchtid fick jag komma in och det regnade så mycket att jag till och med blivit blöt på halsen där halstäcket inte täcker... Gott att få komma in och äta lunchen inne ;)

Senare under eftermiddagen kom min skötare tillbaka och då hade hon med sig en liten tjej som fick borsta mig medan boxen blev mockad. När boxen var klar så fick jag gå ut i manegen på en promenad och min skötare ledde ut mig till manegen och där fick den lilla tjejen ta över mig och jag var jättesnäll. Allra helst vill jag gå lite bakom den som leder mig och buffa lite lätt i ryggen,,,,,

Den här lilla tjejen fick träna på hur man visar upp en häst när man exempelvis är på tävling och veterinärbesiktning. Jag skötte mig exemplariskt!

 

Lad;s dagbok lördag 2...

0 Läs mer >>
Idag fick jag först komma ut ur boxen en stund medan min skötare gjorde en kvällsmockning. Sedan fick jag gå in en stund i boxen igen då jag kom ut lite för tidigt. När jag kom ut igen så blev jag borstad mm och benskydden åkte på och longerlinan kom fram. "- Aha, longering idag", tänkte jag. Så var inte fallet, det blev att jag fick springa fritt i manegen igen och det är mycket roligare att göra än att springa på lina.

När jag hade kommit in i boxen fick jag lite morötter då jag varit så duktig. Här frågar jag om det finns lite mer....
 
 
 
 
 
 
 
Här tar jag ett snabbkik på kompisarna innan jag frågar om godis igen....
 
 
 
 
 

Lad:s dagbok fredag 2...

0 Läs mer >>
Vilken häst jag red idag vet ni väl redan att hon heter Topzy. 
 
Hon kändes jättefin i både skritten och traven och vi hade samma övning som förra torsdagen men utvecklade den lite grann. Som "svårast" hade vi bogen in eller tagen bakdel på medellinjen i skritt, sedan trav och skänkelvikning från kortsidorna och in till mitten. Sedan volt mot väggen och sedan skänkelvikinig ut mot nästa hörnpassering och sedan upp på medellinjen igen. Den gamla damen Topzy kändes väldigt samarbetsvillig och funkade väldigt bra idag.
 
I slutet av passet blev vi beordrade in på stora mittvolten och där blev det galopparbete. Topzy blev lite lång i kroppen och då fick jag inte den riktigt goa galoppen.
 
 

Dressyrspecialen tors...