0 Läs mer >>

Jag har valt att ställa Valle åt sidan lite grann nu när han är till åren kommen. Han är nu 21 år och börjar bli stel i kroppen. Men man kan ju jämföra honom med en gubbe på ca 70-80 år och de är ju heller inte så mjuka i sina kroppar....

Så då har jag funderat mycket fram och tillbaka på vilken häst jag istället ska satsa på och kommit fram till att jag ska prova Ultra Fox (Foxen). Han har tidigare år tagit sin ryttare till KM-mästare så då borde han ju inte vara så dålig fast han har sina ”grejer” för sig. Ni som har ridit honom vet jag menar. Han kan till exempel stanna i mitten och växa fast när man ska fatta första galoppen på passet och man får slita för att han ska ta ett steg framåt och sedan fram i galopp. Sedan kan han hålla på att skaka på huvudet vilket kan vara ganska jobbigt som ryttare.

I och med att jag rider lektion på lördagar och dessutom sista för dagen så har jag ju chans att rida honom dagen innan tävling och det är kanonbra!

Denna gången kändes det ganska bra på passet dagen innan. Det var dock lite jobbigt att han växte fast i första galoppen men när han väl kom upp i galoppen så fick han galoppera på en bra stund och sedan kunde jag fatta galopp hur många gånger som helst utan bekymmer.

Tyvärr så gör han detta vid varje pass att han ska testa ryttaren på första galoppen och framridningen på tävlingsdagen var inget undantag och då fick han också galoppera på en bra stund och sen var det frid och fröjd igen.

Han ville inte gå in i stora manegen när det var våran tur och då fick jag be om hjälp in. Väl inne var det inga problem. Jag är tyvärr lite nojjig för det här med dommarbord bara för att Valle skyggar mot det och då tror jag att alla andra hästar gör så med.... Inga problem med Foxen för detta!

När jag väl fått startsignalen ”Varsågod och rid!” så tänker jag alltid -”Kan jag programmet?!?” och det blir helt blankt i skallen men när jag börjar rida så sitter det ändå någonstans i hjärnkontoret.

Den här gången började jag tänka för mycket på hur jag skulle rida och då missade jag på andra volten, då jag glömde av den helt. Bara att vända över ridbanan och rida volten och sen fortsätta. Gjorde lite missar här och där men det är ändå första gången på den här hästen och jag är på det stora hela superdupernöjd. Utan att jag vet om det så ställer sig Foxen i en så gott som perfekt halt i avslutningen på programmet och jag får en 8:a i betyg (av max 10) vilket är kanonbra!

Resultatet för den här ritten blev 58,214% och är ett personbästa inom tävlan.

(Red en gång Alonzo utom tävlan på 59,48% men det resultatet kan ju inte räknas in.)

Har efter den här tävlingen bestämt att Foxen ska få gå Klubbmästerskapet den 20 november och då tänkte jag ta någon annan häst utom tävlan. Vem vet jag inte i nuläget.

 

Film från ritten, klicka på länken nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=lR5iFcjTKu0

 

 

Collage från tävlingen

 

 

Klubbtävling dressyr ...

0 Läs mer >>

Blev ett oplanerat ridpass ikväll i dressyrspecialen. Trodde att jag skulle få Beauty för att ryttaren hade haft henne ett tag nu men så blev det hästbyte då Beauty skulle gå en kom igång grupp istället. Fick då Tennis att rida. Inte fy skam men oväntat då jag var inställd på den lilla Beauty istället.
Nåja, någon större katastrof är det inte med Tennis som jag har planer på att så småningom tävla lite grann på klubbtävlingarna i dressyr men som det kändes ikväll så får den planen vänta lite grann. Behöver rida honom lite mer på lektionstid först.

Framridningen
Det gick överlag bra på framridningen men då jag varken hade sporrar (brukar inte rida honom med sporrar) och ikväll heller inget spö så gick det lite trögare och det var ”blandade småhopp” i galoppen också. I travarbetet kändes han jättefin.

Huvudövningen
Började med att vända upp vid A och vid B resp E skulle vi lägga en vänster- eller en högervolt mot väggen beroende på vilken sida om medellinjen man var på. Detta börjades i skritt och efter en stund skulle vi trava på ”tillbakavägen” till A. Ner i skritt igen och vända upp på medellinjen och sedan volt utåt väggen och sedan trav tillbaka ner igen. Nästa ändring av övningen var att ha trav på medellinjen och volten. På långsidan tillbaka skulle vi fatta galopp och galoppera långsidan innan vi skulle ner i trav igen och på övningen på nytt.

Efter en paus för hästarna skulle vi börja övningen på nytt igen och sedan skulle man vända vänster ut på fyrkanten och efter hörnpasseringen skulle vi rida skänkelvikning in mot mitten till en kona som stod uppställd. Rakställa hästen och sedan skänkelvikning tillbaka ut till spåret igen och sedan vända upp på medellinjen och upprepa övningen på nytt. Allt detta i trav under nedsittning.

När detta var avklarat så var det dags att varva ner hästarna i trav under lättridning och då kändes Tennis såååå fin..... Det är ju nu lektionen egentligen skulle börjat... hehehe

Bildcollage från markarbetspasset den 24 september 2016

 

 

Oplanerat ridpass tis...

0 Läs mer >>

Detta var genrepet inför morgondagens klubb tävling i dressyr. Gick väl sådär tycker jag. Det stod markarbete på schemat. Två serier travbommar på medellinjen och på långsidorna skulle vi rida bogen in.

Långsidorna skulle ridas i skritt i övningen bogen in och medellinjen skulle ridas i trav. Jag passade på att även trava långsidan i bogen in (när jag fick tillfälle till det) då han faktiskt gick bättre i traven än i skritten.

En stund senare skulle vi lägga in en skrittövergång mellan bomserierna på medellinjen..... Ytterligare en stund senare var det dags att trava av hästarna.....

En halvbra eller dåligt "genrep" brukar bli en bra tävling.....

Efter passet började jag fixa iordning Foxen med att fläta hela svansen så den blir fluffig och fin till dagen efter samt borstade honom ordentligt så att han ser fin ut inför morgondagens tävling.

Ett litet collage från detta passet.....

 
 

Lördag 22 oktober - D...

0 Läs mer >>

Creon alltså på detta passet och han går på thiedermanntygel för att han är såpass svår att rida. Har man honom på högsta inspänningen så blir det mycket lättare. I galopparbete kändes han kanon och var toppenfin i formen. Det kändes helt ljuvligt i det arbetet.

Släppte sedan på inspänningen nästan helt och då blev han genast mycket svårare att rida och i galoppen kändes det som att jag tappade kontrollen nästan helt och fick väldigt lite kontakt med honom. Spände in honom lite till igen och då gick det bättre.

Är supernöjd med båda hästarna idag och nu är det bara ett pass kvar till dressyrtävlingen den 23 oktober.

Vet inte vilken häst jag ska tävla då. Har Tennis, Valle, Foxen eller Creon utom tävlan på thiedermanntygel att välja på. Eller så kan jag ta något helt annat och ha bara ett ridpass innan tävling.... De jag mest funderar på är de 3 första. Vill ju helst rida hästen på lektionen dagen innan tävlingen.

Får fundera lite grann.....

Huvudövningen för detta passet skulle vara serpentinbågar men instruktören tyckte att det gick så bra med voltarbetet som vi hade på framridningen så vi fick fortsätta med det. Creon var sååå fin passet igenom och det kan man inte tro att detta var första passet på 10 månader på just honom....
 
Ett bildcollage från det aktuella passet.
 
 

Lördag 8 oktober: Ord...

0 Läs mer >>
Denna lördagen skulle jag göra ett gästspel i dressyrspecialen då en av eleverna inte kunde rida sin lektion.
 
Tänkte att jag skulle få Valle på ena lektionen och Tennis på den andra men icke sa Nicke..... Fick Creon på första passet och Ultra Fox på andra. Men då Creon var med på hoppspecialen som var på första lektionen för dagen och inte hade sin thiedermanntygel på sig så frågade jag instruktören om det gick bra att växla hästarna, Det var okej.
 
Så jag satt upp på Ultra Fox på detta pass. De som känner hästen vet att han kan sura ihop och växa fast när man ska fatta galopp och sen hålla på att skaka med huvudet lite då och då.
 
Han trampade på ordentligt och kändes väldigt positiv passet igenom och jag var mycket överraskad över att det gick kanonbra så gott som hela passet igenom.
 
Passets huvudövning:

Börja med att rida upp på medellinjen och sedan en högervolt mot P och en vänstervolt mot S. Sedan fortsätta medellinjen fram till C och sedan valfritt höger eller vänster varv upp till A för att börja om övningen igen. Självständig ridning på långsidan ner.

Jag och Foxen vid ett markarbetspass i september 2016

 

 

Extra ridpass lördag ...

0 Läs mer >>
Som de flesta av mina vänner redan vet så har jag lagt hindren på "hyllan" dvs att jag inte hoppar längre, detta för att hopprädslan har tagit över. Valle var hästen jag satt på den här gången.
 
Vi var med en stund på framridningen med lite bommar på marken innan vi gick över till andra halvan av manegen och hade självständigt arbete i dressyr men så låg det två bomserier på den halvan som vi också använde oss av.
 
Tyckte att Valle kändes fin under passet och blev väldigt nöjd med honom.
 
Jag och Valle i nya manegen 10 september i år.
 
 
 

Lördag 1 oktober Vall...