0 Läs mer >>

Blev glad när jag gick in på Horsemanager och såg att jag skulle rida Tennis.

 
Började passet med travarbete och strax efter skulle vi lägga in travbommar på volt i framridningsarbetet. En stund senare skulle vi gå över i galopp och när vi fått galoppen skulle vi låta hästarna ”rulla på” runt fyrkanten med oss ryttare i tvåpunktssits. (Hette förr fältsits och det föredrar jag faktiskt fortfarande att använda.)

När vi och hästarna var färdiguppvärmda var det dags för huvudövningen som var en liknande övning från förra markarbetslektionen när jag satt på Ultra Fox som drog järnet med mig i slutet av övningen.

Travbommar in och sen en skrittövergång och därefter upp i trav igen och över nästa bomserie. Detta gjorde vi några gånger vardera och i båda varven innan övningen förändrades.

Då togs alla utom en bom bort i andra serien och vi skulle börja som tidigare med trav in och skrittövergång. Sedan skulle vi fatta galopp och galoppera över den ensamma bommen.

Då kommer min hopposäkerhet tillbaka och jag vill ha 150% kontroll och då säger instruktören att jag ska slänga hjärtat dvs släppa på kontrollen men det är ju lättare sagt än gjort och då tänker jag bara en sak: MANTAG!!!

Tar tag i manen och låter hästen sköta resten och då funkar det ändå förhållandevis bra.

Med tanke på min osäkerhet med hoppningen så är det inte dåligt att jag kan vara med på en sådan här övning med en häst som jag aldrig tidigare gjort den här typen av arbete på. Det är egentligen bara tänkt dressyrarbete med Tennis men det är nyttigt med lite bommar på marken så de lär sig att lyfta på ”tassarna” (hovarna) lite också.

På det stora hela är jag nöjd med det här passet.

Nästa vecka är det dressyr på schemat och hoppas verkligen att jag får Tennis igen...

På detta passet hade vi inte mindre än TVÅ fotografer så jag fick en rejäl bunt med bilder. Gjorde ett collage med några av dom....

 

 

Lördag 24 september -...

0 Läs mer >>
Idag var det dags för tävling och jag har längtat så in i bänken. Det var ju "bara" en tävling under våren så då är man taggad till tusen till denna tävling.
 
Tävlingshästen heter Valle och ni som följer mig är nog ganska bekanta vid honom som jag känner som min egna ficka. Programmet som tävlingen gick i var LB:2 2016 dvs att det programmet är nytt för iår.
 
Känslan under ritten är helt kanon och jag rider igenom programmet som om jag inte hade gjort nå´t annat tills.... jag kommer till traven efter skritten och ska vända på en diagonal och tydligen hade jag lärt in fel bokstav att vända från.... Shit!! Men, men, domaren stoppade mig och jag fick 2 poängs avdrag och fick rida om rörelsen. Då gick det mycket bättre!
 
Valle är ju inte så lätt att rida i form, han är ju med sina 21 år inte så mjuk i sina sidor längre men tyckte på det stora hela gick väldigt bra. Visst, jag har en viss förmåga att förböja hästarna i volterna och gjorde så även nu men, men, det är bara att träna vidare!
 
Procenten jag fick var 51,833%.
 
Bedömingen som domaren skriver i slutet av protokollet:
 
"Avspänd uppvisning som kan ge mkt högre poäng om du rider hästen i form genomgående. Lycka till!"
 
För er som är intresserade att se ritten på film kan klicka på nedanstående länk till youtube:
 
https://www.youtube.com/watch?v=d5s44WYuRtc
 
 
Jag och Valle från februari i år
 
 

Höstens första dressy...

0 Läs mer >>
I och med att jag ska tävla Valle imorgon så blev jag uppsatt på honom.
 
Dagens ridpass med vikarie i manegen var det full fart från första början med hela stora manegen till vårt förfogande. Den manegen är 24X80M och är med andra ord inte så liten.

På framridningen skulle vi rida tempoväxlingar från första början. Väldigt nyttigt att kunna reglera tempot på hästen.

Dagens huvudövning: Vänster varv, på fönsterlångsidan rida först en 10m volt åt höger och sen en till vänster. Däremellan skulle hästen vara rakställd. På andra långsidan skulle vi lägga in två halter från trav och även där ha hästarna rakställd.

Sen skulle vi fatta vänster galopp efter andra 10m volten och galoppera ungefär halva nästa långsida där vi skulle gå ner i trav och sen några meter senare göra en ny fattning och denna gång höger galopp. Sedan avbrott till trav innan kortsidan.

Då jag hade tänkt tävla imorgon på Valles favorit bett som är hackamore, tyckte några att jag inte skulle rida utom tävlan (vilket jag hade fått göra med hackamore ) så det fick bli bett idag och det kändes super! Är sjukt taggad! Kommer säkerligen rida programmet många gånger i sömnen i natt.
 
Jag och Valle från tävlingen i februari -16
 
 

Lördag 17 september -...

0 Läs mer >>

Skulle egentligen haft Jonna på detta passet men eftersom jag ska tävla Valle nästa söndag så bytte jag till mig honom.Tänkte att jag skulle ta det lugnt på lektionen med tanke på att jag legat under täcket i en vecka. Men nähä då! Full fart framåt och underlaget sprutade under Valles hovar i galoppen på framridningen.

På övningen som bestod av skänkelvikning i skritt efter hörnpassering in till mitten av manegen. Därefter trav. Rak häst på medellinjen och sen varannan gång höger resp vänster varv. Vid R och S skulle vi rida en 10m volt och sedan länga steget resten av långsidan. Sedan ner i skritt igen och börja om igen. I slutet av passet skulle vi fatta galopp efter skänkelvikningen och ner i trav innan vi lämnade medellinjen.

Valle jobbade på bra under passet så han hade blivit väldigt svettig men å andra sidan var det ganska varmt i nya manegen.

En svettig Valle när passet är slut.

 

Lördag 10 september -...

0 Läs mer >>
Blev tilldelad Jonna på det här passet men bytte till Valle då jag ska tävla honom den 18 september.
 
Tänkte att jag skulle ta det lugnt på lektionen med tanke på att jag legat under täcket i en vecka. Men nähä då! Full fart framåt och underlaget sprutade under Valles hovar i galoppen på framridningen.

På övningen som bestod av skänkelvikning i skritt efter hörnpassering in till mitten av manegen. Därefter trav. Rak häst på medellinjen och sen varannan gång höger resp vänster varv. Vid R och S skulle vi rida en 10m volt och sedan länga steget resten av långsidan. Sedan ner i skritt igen och börja om igen. I slutet av passet skulle vi fatta galopp efter skänkelvikningen och ner i trav innan vi lämnade medellinjen.

Med tanke på att Valle är så mjuk att sitta på så la jag upp stigbyglarna och red resten av passet utan och det gick kanon!  Jag var nog den enda i gruppen som red den här övningen utan stigbyglarna. Det är ett bra sätt att träna sin balans och sits på.

Valle jobbade på bra under passet så han hade blivit väldigt svettig men å andra sidan var det ganska varmt i nya manegen.

 

Jag och Valle på en tidigare dressyrtävling

 

Dressyr i H4:an den 1...

0 Läs mer >>
Det här passet var det hoppning för de andra i gruppen. Jag har sedan en tid tillbaka bestämt mig för att inte längre hoppa så jag är bara med när det är bommar på marken där man kan trava och "galoppa" lite över. Inte mer än så för då knyter det sig hos mig.
 
Jag var med de andra i början av passet med lite travarbete över bommarna som låg på marken innan jag red ner till den tomma halvan med Foxen och red för mig själv där.
 
Med tanke på att jag blivit förkyld under veckan så hade jag ingen vidare ork så jag arbetade Foxen mestadels i skritt och i slutet av passet blev det lite trav och galopparbete. Mest för att vi skulle få lite variation i gångarterna.
 
Detta passet var det tredje sista innan dressyrtävlingen och jag hade som veckan innan hoppats på att få rida Tennis som jag har vissa planer på att tävla med den 18:e men har nu blivit lovad att instruktören ska försöka se till att jag kan få honom de två kommande passen men skulle det inte gå att lösa så tänkte jag ta Valle som jag kan som min egna byxficka. Rider honom isåfall utom tävlan då han allra helst vill ha sitt hackamore och det är ju det "bett" som han går absolut bäst på.
 
Ska bli intressant att se vilken häst det blir den 10 september då jag rider nästa lektion.
 
 
Foxen som jag red den här lektionen
 
 
 
Tennis som jag gärna vill tävla den 18:e
 
 
 
Reservhästen Valle om jag inte kan ta Tennis
 
 

Lördag 3 september "H...

0 Läs mer >>

Jösses vilket ridpass! När jag kommer dit så står det Ultra Fox på mig fast jag var inställd på Tennis så jag blev ju lite småsur för det. Ska EVENTUELLT tävla Tennis den 18 september och då är det ju bra att rida honom så att man lär sig hästen så mycket det bara går.
Men, men det var visst markarbete idag också så då tyckte instruktören att jag kunde ta "Foxen" istället för Tennis....

Jag vet ju att "Foxen" håller på med sina tics och sen tvärnitar i galoppfattningarna. Inga tvärnitar idag och på huvudövningen som var till en början 2 serier travbommar med 3 bommar i varje.

Vi började med trav över första serien och sen en skrittövergång och sen upp i trav igen och trava över andra serien. Efter en stund blev andra serien galoppbommar och första gången förstod inte Foxen att han skulle galoppera och det gjorde han sen.

När vi hade bytt varv och kommit några gånger på travserierna och sen när andra serien återigen blev galoppbommar började det hända grejer.

Första gången med galoppen så hinner jag inte få ner Foxen i skritt innan jag måste fatta galoppen och andra gången fattar HAN galoppen redan vid travbommarna och sen gick det undan resten av vägen. Det var bara för mig att hålla mig i manen och "bara åka med" . Sen tyckte instruktören att det räckte för mig och Foxen. Det tyckte jag också. Lika bra att sluta innan det går käpprätt åt skogen....

Med tanke på att detta var tredje (tror jag att det var) gången som jag satt på den här hästen så gick det väldigt bra. Är ändå nöjd med detta passet.

Hoppas att det blir lite lugnare nästa vecka när mina gruppkompisar ska hoppa och då tänkte jag sätta mig på andra halvan och rida dressyr då jag numer har lagt ner hoppningen. Lite bommar framför "tassarna" är aldrig fel. Då lär de sig att se upp med var de sätter fötterna.

 

Jag och Foxen i framridningen

 

Lördag 27 augusti - M...