0 Läs mer >>
Detta passet är 5:e uppsittningen den här veckan. Den här gången på Topzy
 
Första var att se om jag kunde sitta på häst överhuvudtaget efter sparken jag fick i fredags. Andra var tisdagens lektionspass med Salvis med Aha-upplevelsen. Tredje passet var när jag red en privathäst i skritt och trav. Fjärde passet var torsdagens dressyrspecial pass och nu det femte passet som stallvärdsridning.
 
Även detta pass försökte jag rida så som jag gjorde i tisdags och tyckte att det fungerade bra. Värmde i alla gångarter och red lite lösgörande arbete samtidigt. Sedan red jag igenom LB:3 programmet och fick samtidigt kryssa mellan hinder som stod ivägen för mig nere i nya manegen. Att jag red där var för att det var upptaget i de andra manegerna med möhippa och tömkörningskurs.
 
Efter programridningen så red jag lite mer lösgörande arbete och när jag travade av Topzy så var hon jättefin. Även den avslutande galoppen var hon riktigt kalas att rida :)
 
Bilden från tävling i maj 2012
 

Stallvärdspass lördag...

0 Läs mer >>
Blev Valle på detta passet.
 
Försökte rida Valle på samma sätt som jag blev lärd i tisdags på Salvis. Valle kändes trött och var inte alls med på noterna som han brukade.  Kändes liksom att jag satt på någon helt annan häst.
 
Vi började med ett låååångt skrittpass innan vi ens började trava. Här skulle vi skritta runt fyrkanten och ha hästarna rakställda, forma hästarna i ordentliga hörnpasseringar och direkt rakställda igen på kortsidan innan vi skulle ställa dom igen innan nästa hörpassering. Efter en stund skulle vi fortsätta på detta men också lägga in en 10m volt i varje hörnpassering. 
 
Värmde sedan hästarna i trav och galopp (fick kämpa som en gnu för att få galopp på honom och det är absolut inte likt Valle)  en kort stund och sedan blev det skrittarbete igen i form av bogen in som vi även höll på med veckan innan.
 
Jag är ju inte den som särskilt ofta rider bogen in eller öppna som det heter när man kommer lite högre upp i utbildningen, så jag har inte så bra koll på hur det ska kännas eller se ut. Rider hellre skänkelvikningar. Sedan har jag oxå en viss förmåga att förböja hästen i sådana här övningar.  Fick ändå till några bra "vändor" med detta.
 
 
Valle på ett annat pass
 
 
 
 
 

Ridpass torsdag 19/9

0 Läs mer >>
Som jag skrev i förra inlägget så blev jag ju sparkad så in i vassen den 13:e och har under hela helgen haft kontakt med sjukgymast och fått tips och råd om hur jag ska göra med denna skada.  Var uppe och skrittade på en av hästarna jag hade hand om under helgen på söndagen  (den 15:e) och den här dagen skulle jag testa låret fullt ut om det verkligen gick att rida. Lovat en tjej att jag skulle rida för henne, då hon själv inte kunde. Hade dock inte i planeringen att jag skulle gå och bli sparkad på fredagen....
 
 
Fick Salvador (Salvis) och det kände jag mig nöjd med, för jag har börjat tycka om den hästen. Red honom på en av dressyrkurserna och sen några gånger lite sporadiskt efter det.
 
När jag skulle sitta upp på honom så gick han iväg innan jag kommit på plats och touchar i låret i sadelns bakvalv... Aj som satan i gatan vad ont det gjorde. Smärtan la sig efter att jag hade skrittat en stund. Låret är sååå känsligt för stötar att minsta lilla gör att jag går i taket av smärta. Som tur är så släpper det ganska snart :)
 
Passet kommer igång och jag blir "beordrad" att ge katten i tyglarna när jag ska svänga Salvis! (Hur ska man annars svänga, tänker ni väl nu?)  Jag ska använda vikten och insidan av låren (ja det funkar då skadan sitter på utsidan av låret) när jag svänger hästen. Salvis är så viktkänslig att det räcker att man trycker lite lätt med låret så går han åt det håll man vill. Det gäller ju dock att komma på att använda de musklerna oxå ;) Tycker att jag kom på detta bra så jag fick hästen att gå i en trevlig form (för er som vet vad jag pratar om) och blev mycket lättare att sitta på.
 
För min del så var detta jag skulle tänka på under passet och försöka att låta bli att komma tillbaka till allt "tygelsvängande". Kom in i detta riktigt bra och när jag kände att detta verkligen funkade så fick jag en riktig aha-upplevelse. Det var längesedan jag fick det under ett ridpass så då var ju detta extra skoj. :)
 
Övningarna för detta passet var att vi skulle rida på två volter (vi var bara 4 st den här gången) och ridläraren hade satt upp två koner i mitten av ridbanan som vi skulle rida emellan. Det var dock såpass kort mellan konerna att endast ett ekipage kunde passera igenom i taget. Så vi fick träna på att anpassa avstånd och hastighet så att vi kunde rida emellan konerna. Var det någon gång som det inte funkade så fick vi rida vid sidan av oxå.
 
Denna övning skulle göras i både trav och galopp. Halvt voltvarv med vadera gångart. Jag fick till några riktigt fina fattningar med Salvis.
 
Avslutade passet med lite skänkelvikningar och det blev ju ett nytt tänk även här och det kändes ju hur kul som helst att detta fungerade med att bara tänka vart man ska och sedan trycka med låret så går hästen dit man vill.
 

Ang. låret så gick det att rida över förväntan! Dock är det smärtsamt att komma upp och av hästen. Blir förhoppningsvis bättre med tiden.
 
 
Detta skrivs ju flera dagar senare så jag fick nys om en bra länk om just att rida på detta sätt men oxå att man ska röra sitt överliv åt det håll man ska rida åt. Vill ni läsa artikeln, kan ni följa länken här: http://www.hippson.se/ridovningar/svang-ratt-svang-latt.htm?fb_action_ids=10201975854947786&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210201975854947786%22%3A617429768308016}&action_type_map={%2210201975854947786%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]
 
Bild på mig och Salvis
 
 

Extra ridpass tisdag ...

0 Läs mer >>
är en dag som jag inte tycker är särskilt kul då jag allt som oftast har otur med något och allt ska bara krångla.
 
Allt började med att det var strul som 17 på jobbet och det var ju typiskt för just fredag den 13:e.
 
Den här helgen hade jag hand om två privathästar. Jag hade sadlat en av hästarna och när jag kollade längden på stiglädren kommer en i medlemsstallet och frågar om jag kan hjälpa henne att ta in två hästar. Självklart säger jag "jajemän! (dumsnällt) och vi går iväg.

Det är full rulle på killarna i hagen och jag ska ta den snällaste. Efter att jag öppnat hagen och stängt den igen efter oss så börjar vi gå. När vi har gått ca halvvägs så börjar den ena hästen att studsa och "konstra" för något, vad vet jag inte och då är den hästen jag leder inte sen med att "hänga på". Jag tappar hästen och när han gör sin sista "studs" innan han galopperar iväg med grimskaftet hängande efter sig så är jag i vägen för hans vänstra bakhov och den träffar mig i låret! Aj som * * * vad ont det gör! Detta gjorde så ont att jag började gråta. Dock inte så konstigt med tanke på att det svullnade upp och blev så stort så man kunde tro att jag stoppat in en kanelbulle eller tennisboll i ridbyxorna.

Blev beordrad att kyla det fortast möjligt så jag haltade iväg till spolspiltan mellan stallarna och började kyla med kallvatten. Hon som ledde den andra hästen kom strax efter med en handduk och ett klisterbandage och la ett tryckförband över skadan och * * * * * * i min låda vad ont DET gjorde!! Just då var smärtan så hög att det var nästintill max för vad jag klarade av utan att börja ropa. Det pågick en ridlektion i stora manegen intill och då var jag ju tvingad att inte vara för högljudd för att inte skrämma hästarna.

Ungefär en halvtimme senare så fick jag skjuts hem och innan dess var det lite "frågesport" om känsel osv i benet. Allt kändes okej så då nöjde vi oss med att jag kunde åka hem direkt och fortsätta kylningen hemma.
 
Bild efter 2 dagar. Tog bilden så här liten för den är grymt stor. Den "utbuktningen" som syns med ett skrapsår under är den kraftiga svullanden då jag hade kvar. (Är inte knät som någon på facebook trodde) Idag 9 dagar senare så har jag hela färgkartan på benet och lite svullnad ännu kvar. Jag ska spara er från att se en bild från hur det ser ut nu för de som har sett det har vänt ryggen till med blixtens hastighet och tyckt att det ser vidrigt ut....
 
 
 

 

Fredag den 13:e....

2 Läs mer >>
Det är ju lite i senaste laget som jag skriver detta inlägg men det har varit lite mycket senaste tiden så nu fick jag lite tid över...
 
Detta passet red jag på Jonna och det var första passet efter tävlingen. Tanken är att jag ska tävla både Jonna och Valle på nästa klubbtävling så jag får ju börja rida in mig på henne.
 
Var väldigt trött på detta passet så jag orkade egentligen inte göra så mycket men fick göra det bästa utav det. Huvudövningen för kvällen var att rida bogen in och det gick skapligt,
 
Jonna
 
 
 

Torsdagspass 12 septe...

0 Läs mer >>
Nu har jag lagt ut filmerna på YouTube som jag red på söndagens tävling.
 
Första starten: (reds på träns)
 
http://youtu.be/sSeB1vNSRqM
 
 
Andra starten: (reds på hackamore)
 
http://youtu.be/jAL-Z9G_17s
 
Bilden nedan tagen efter andra starten.
 
 

Filmtajm!

0 Läs mer >>
Idag var det tävlingsdax!
 
Jag hade anmält mig på två starter på Valle i klass LB:3. Första starten red jag med träns (inom tävlan) och andra starten med hackamore (bettlöst, utom tävlan).
 
Första starten: Han känns okej men efter gårdagens pass med en såphal dressyrsadel, var inte min rygg i någon vidare bra form. Ont som f*n bara jag sitter på en stol kort stund. Lyckades ändå genomföra ritten med bra känsla och jag är nöjd med den. Valle lyssnade bra på övergångarna. Fick till fina galoppfattningar och ganska bra avbrott. Inte lätt att komma i mellangalopp och sedan ner i arbetsgalopp och vidare till trav. Blir egentligen trav direkt från mellangaloppen och då blir det väldigt studsigt. Bedömningen slutade på 53,333%.
 
Andra starten: Nu har jag ju ridit de senaste 5-6 passen på träns så när jag gick tillbaka till hackamore så blev han mer ouppmärksam och det känns också att han struntar i den som sitter på ryggen. Travprogrammet kändes bra där han var mycket stadigare i formen än på tränset. När det sedan blev dags för galoppen så fick jag stora problem med det. Han ville inte fatta galoppen på rätt ställe så jag fick tyvärr en nolla i protokollet. Om man bortser från att han var mycket svårare på att få i galopp med hackamoret än på tränset så är jag faktiskt mer nöjd med denna ritten än med förra på tränset. Bedömningen på denna ritt slutade på 52,121%
 
Jag och Valle efter två avslutade ritter.
 
 

Äntligen tävling!

0 Läs mer >>
Detta passet tänkte jag rida igenom programmet som jag ska rida imorgon på tävlingen. Det är LB:3 som jag ska tävla med. Ska rida två starter, första starten inom tävlan med träns och andra starten utom tävlan med hackamore. Vill gärna se om det blir någon skillnad med hackamoret jämfört med tränset. Nu har jag iofs inte ridit med hackamoret på några veckor för jag har velat rida in mig på tränset men det kommer nog att gå lysande i alla fall!
 
Var sugen på att leta fram en dressyrsadel så jag skulle "slippa" tävla i hans syntetsadel som är en allround, Hittade en som var helt okej för honom, jag red med den på detta passet. Det skulle jag aldrig ha gjort kan man säga så här i efterhand. Vad halkig den var att sitta i. Kändes som jag halkade runt som en tvål med helskodda ridbyxor så under passet bestämde jag mig för att ta synteten i alla fall. Avbrotten mellan galoppen och traven kunde man se halva Borås mellan mig och sadeln, fick inget grepp alls i sadeln. Så det var inget svårt beslut att ta.
 
Ridningen blev ju därefter oxå men på det stora hela tyckte jag att det gick bra. När jag tog de första travstegen, tyckte jag att han kändes ofräsch så jag gick ut från nya manegen och letade upp min instruktör som var på utebanan som tittade på honom och då var han ok. Då stannade jag ute och red där istället.
 
Red efter en stund igenom programmet två gånger innan jag var nöjd och sedan fick Valle duscha lite innan han fick beta lite på vägen ner till tävlingsstallet. Därefter vidtog sedvanliga tävlingsförberedelser!
 
 
 

Lördagspasset med Val...

0 Läs mer >>
Kommer till stallet glad i hågen om att jag ska rida Valle och när jag tittar på listan på kanslifönstret står det JONNA!! Vad 17 nu då??? tänkte jag!
Går och kollar med instruktören varför och då får jag veta att Valle har tappat en sko och är öm i hoven, så därför blev det Jonna på detta passet. Hmmmm, muttrade jag för mig själv. Tävlingen då??? (Ska ju tävla Valle på söndag och har han ingen sko så blir det väl ingen tävling...) Tänkte dock ge Jonna en chans att se vad hon går för så jag gick sakterliga ner mot tävlingsstallet och gjorde iordning henne......
 
Väl uppe på henne och passet gick och jag hittade "knapp" efter "knapp" på henne och då hade jag inte ridit henne sedan 19 maj 2012. Det kändes som jag hade ridit henne dagen innnan....Mycket nöjd med denna "dam"  Vi red lösgörande arbete på mestadels serpentinbågar och lite framdelsvändningar.
 
Kan mycket väl gå in som reservhäst för Valle om han inte får på sig skon i tid.
 

Fick sedan veta dagen efter att han har fått på sig skon och lyckan blev fullständig :) :) :) <3
 
Jonna
 
 

Torsdagspasset 5/9 me...

0 Läs mer >>
Detta pass red jag själv bredvid H4:an för att jag ville träna på programdelar ur LB:3 som jag ska rida på söndag den 8/9. Tyckte att det kändes bra överlag men hade lite för lågt grundtempo men det ska väl fixa till sig det oxå!

På det stora hela är jag nöjd med passet men man kan ju alltid sitta och fila på smådetaljer....
 
 

Stallvärdspass, lörda...