0 Läs mer >>
Har en go ledig fredag eftermiddag och jag är ute och "rekar" i Viared med buss vart vi bäst ska kliva av bussen när vi flyttar vårt jobb om några veckor.... Rätt som det är så plingar det till i mobilen och får frågan om jag vill rida den här fredagen. Nja, jag är ganska trött så jag vet inte men jag frågade vilken häst jag skulle rida i såfall och det visade sig att det var Alonzo. Svarar då GÄRNA! Jag ska ju tävla honom utom tävlan på söndag i LB:1 så det kan ju vara kul att få rida igenom/känna lite på honom innan....
 
När jag sedan kommer tillbaka till stan så var det dags att bege mig hemåt så snart det var möjligt (tar en stadsbuss hem) för att byta om och sedan Rydboholmsbussen ut till ridhuset för att rida detta extra passet.
 
Kändes samtidigt lite pinsamt att hoppa in i en H2:a när man själv är på nivå 5 kanske 6 och det var dressyr. Blev snabbt avhjälpt genom att det var vikarie och den här "tjejen" har jag tidigare hjälpt med hennes hästar och det var säkerligen runt 18 kanske 19 år sedan. Superkul att rida för henne igen.
 
Blev något förvånad när hon sa att vi skulle rida bogen in/ tagen bakdel på den här lektionen. Alla andra elever blev som stora frågetecken när instruktören frågade om de hade ridit detta tidigare. Övningen för passet blev istället "vanlig" skänkelvikning utefter fönsterlångsidan med hjälp av koner. Rida in till kvartslinjen i skänkelvikning och sedan några steg rakt fram och sedan skänkelvikning ut till spåret igen och sedan en ordentlig hörnpassering. Började i skritt och sedan i trav. Alonzo kändes superfin i den här övningen.
 
I slutet av passet kom galoppen och då skulle vi öka och minska volterna och sedan också rida runt fyrkanten i galopp och det tyckte hästarna var kul att få sträcka ut i galoppen.
 
Nöjd med passet även den här gången!
 
Känner mig taggad inför söndagens dressyrtävling med bra pass i kroppen.
 
Alonzo
 
 
 
 

Extra pass med H2 fre...

0 Läs mer >>
Hade önskat Jonna till detta passet då jag ska tävla henne på söndag i LB:1
 
På programmet stod det Bogen in och tagen bakdel och pga en miss i Horsemanager var vi 11 elever den här lektionen som vi dessutom hade vikarie då vår ordinarie var på utbildning.
 
Jonna kändes på det stora hela bra och var väl inte sugen på att ställa sig i innersidan i början av passet men blev bättre mot slutet. Sedan att hon har en halkig sadel gör ju inte saken lättare...
 
Vi skulle som sagt rida bogen in och tagen bakdel på volterna och det är ju inte det lättaste. Jag brukar inte göra det särskilt ofta och då fick jag heller inte igenom ställningen ordentligt. Blev dock mycket bättre sen när vi skulle göra det på långsidorna.
 
I slutet av passet fick jag henne kalasfin och då håller jag bara tygelns vikt i handen och hästen går super i sin form och tuggar nöjt på sitt bett.
 
Är nöjd med henne det här passet och redan innan jag satt av för att ta in henne i stallet hade jag planen för framridningen klar till på söndag.
 
 
 

Stallvärdspass onsdag...

0 Läs mer >>
Efter söndagens avfallning på klubbtävlingen var det nu dags för en hopplektion i min ordinarie grupp. Fick Valle men jag hade egentligen velat ha Salvador.
 
Började med att värma upp hästarna i alla gångarterna innan det var dags att börja hoppa.
 
Vi började travhoppa på ett räcke och det kändes bra. Sedan när vi bytte hinder och gångart till galopp så gick det bra då oxå men när vi skulle ta oxern som instruktören byggt upp så blev det totalstopp!
 
Redan innan jag ens hade börjat rida an mot det så kände jag paniken och rädslan komma. Jag var rädd för att Valle skulle vika av mot höger igen eftersom han gjorde det på tävlingen 2 dagar tidgare. Sa då till instruktören att jag står över.
 
Hon gav sig inte jag skulle hoppa den ändå så hon la ner frambommen på ena sidan och jag fattade galopp och skulle rida an mot det. I svängen innan jag vänder upp mot hindret kände jag paniken komma igen och jag avbryter och bryter ihop (tårarna rinner ordentligt på mig nu)
 
Instruktören tar bort bakbommen helt och jag blir rejält påhejad av mina ryttarkamrater på hästarna samt de som står på läktaren och jag kommer på det som ett räcke och då funkar det men det är ju grymt jobbigt att hoppa hindertypen som man nyss flygit av på....
 
Tänkte sedan i efterhand att man kunde ställt en häst på högersidan som lite avskärmning så hade jag nog kunnat komma på oxern i sin helhet för rädslan satt i att han skulle vika av åt sidan. Att jag inte skulle ställt en häst på vänster var för att hindren stod uppställda så att ett annat hinder blev som en infångare på vänstersidan.
 
Får göra så nästa gång jag hoppar.....
 
Bild från hinder nr 1 på klubbtävlingen den 12 oktober.....
 
 

Ordinarie pass tisdag...

0 Läs mer >>
Eftersom att Salvador inte var pigg dagen innan så beslutades att han skulle få vila den här tävlingen och jag fick byta till Valle istället som jag också har hoppat en hel del.


När jag nu fick byta häst dagen innan och jag har inte riktigt samma goa känsla på honom som jag har på Salvador, har jag varit grymt nervös ända fram tills jag började hoppa fram på oxern.
 
 
Fick bra framhoppningshjälp av en god vän som stöttade mig hela vägen och allt kändes kanon!
 
 
Gick sedan in på tävlingsbanan.
Kom i mitt tycke i bra (lagom) tempo till hinder nr1 och språnget kändes bra. Går ner i trav strax efter och fattar ny galopp till tvåan då det var varvbyte. Missar lite i språnget över tvåan (räcke) och sedan går det undan till trean som är en oxer så jag försöker bromsa lite och det känns ganska bra över det hindret. Sedan varvbyte igen och kort anridning mot hinder 4 ett räcke med plank i mitten sedan var det 7 galoppsprång till en oxer som vi kom väldigt stort över och sedan skulle det varit 9 galoppsprång till ett räcke med plank och där tog Valle ner huvudet 2 galoppsprång innan och jag får ett stopp. Vänder tillbaka och tänker att jag ska ta det i trav men det går så långsamt fram så jag får ett stopp till. Beslutar mig för att ta det i galopp och då kom jag över medan några vänner smackade på honom.
 
 
Kände mig nöjd där så jag funderade litet ögonblick på att avbryta men tänkte lika fort " Ä f*n, har jag kommit så här långt så ska jag hoppa färdigt!" Laddar mot hinder 7 en oxer som jag tycker ser lite högt ut jämfört med de andra hindren och kommer över det bra. Glömmer för en sekund vart hinder 8 är så jag får en slingrig väg dit och får ett schysst språng över det. Till hinder nr 9 har jag samma tempo som till de andra 8 och precis innan Valle ska hoppa av mot Kaktus-hindret (Hinderstöden är utformade som en kaktus och mörkgröna bommar med svarta tunna ränder på) får han för sig att "NÄ! Jag tänker inte hoppa detta för det är läskigt så jag viker av istället!" Jag är givetvis inte beredd på denna manöver som han gör och jag dimper ner i backen. "UTESLUTEN pga avfallning!
 
 
Jag ligger kvar lite grann då jag tappade luften lite lätt och för att jag skulle få ner flåset lite grann. Slog mig? Ja, fick en blå armbåge och sedan öm i höftböjaren.
 
 
Hela rundan på film:https://www.youtube.com/watch?v=HJMmigVtStE&feature=youtu.be
 
 
Valle och jag på första hindret.....
 
 

Klubbtävling hoppning...

0 Läs mer >>
Måndagen innan tog jag ett extra stallvärdspass och ridpasset blev den här kvällen då det var hoppning för grupperna. Blev tilldelad Salvador och jag hade i och för sig önskat Valle men Salvador är ingen dum "ersättning"
 
Passets huvudövning var att man skulle hoppa 3 st räcken (rättuppstående hinder) där 2 st stod på läktarlångsidan och en vid sidan av medellinjen. Vi skulle hoppa mot fönstren mot busshållsplatsen och sedan vända halvt igenom och hoppa räcke nr 3 och sedan tillbaka på räcke nr 1. Kändes bra hela passet och av 10 språng kändes 9 kanonbra. Ingen tvekan till att ta honom på klubbtävlingen den 12 oktober. Skrev en lapp till kansliet om anmälan till tävlingen efter att jag hade ställt in Salvador.
 
Var kanonnöjd med detta pass!!
 
 
 

Extra stallvärdspass ...

0 Läs mer >>

När jag varit i stallet en stund så kommer plötsligt Salvador in i stallet mitt under lektionen. Visade sig att han inte mådde så bra. Till morgondagens hopptävling har jag då fått byta häst till Valle.

 

Stallvärdstjänst fram till 12 och sedan gick jag iväg för att äta lunch. Sista ponnygruppen och storhästgruppen klarar sig själva efteråt.

 

Sedan var det dags för samling för alla stallvärdarna kl 13 och därefter blev det en liten ridtur på ca 40 min med skritt, trav, bommar och skänkelvikningar på Valle. Blev sedan en fikastund med gänget men innan jag anslöt mig till gruppen vid fikabordet passade jag på att ta in Topsy från hagen.

 

Efter fikamyset åter ner till stallet och "klä på" Topsy med sadel och träns. Därefter ut på mellangården och jag satt upp.

 

Red ner till paddocken för ett litet ridpass där. Får ju lixom passa på att rida ute medans vädret tillåter det. Idag var det hur skönt som helst ute och man blev faktiskt lite varm av att bara vara i solen.... Man kunde liksom inte tro att det var 11 oktober......

 

Topsy kändes bra under passet men hon är ju rolig. När jag skulle in på den lilla delen av paddocken, efter att vi skrittat bort till gamla bron och vänt, så fick hon för sig att NÄ!, dit ska jag inte!!! och hon börjar backa och krångla men efter många om och men så ger hon sig och går in där jag vill. När jag sedan skulle skritta av henne så tänkte jag ta en sväng till bron igen och vända och halvvägs så började hon krångla igen men jag fick henne dit jag ville efter många om och men....

 

När jag ställt in Topsy var det dags att bygga banan för morgondagens klubbbtävling där jag ska tävla Valle som först var Salvador. Valle är ingen dum ersättning men jag är så j-kla osäker på oxrarna men det är "bara" att ta mantag och driva framåt.....

 

Avslutar detta inlägg med bilder på de hästar som är omnämda.

 

Valle...

 
Salvador
 
 
och så Topsy som jag red utomhus.....
 
 
 

Extra stallvärdspass ...

0 Läs mer >>

Valle blev Beauty i kvällens stallvärdspass. Tjejen som hade Beauty ville byta då hon ville ha något annat och då frågade jag henne om hon ville ta Valle istället. Jajamän! sa hon. Jag har aldrig tidigare suttit på Beauty och hon hade aldrig tidigare ridit Valle så då blev det att vi bytte.

Hade vikarie den här lektionen...

Tycker att Beauty är en trevlig liten häst och hon känns större än vad hon är i storlek. Dvs liten häst i stort format. I början av passet så tyckte jag att hon flaxade lite grann med huvudet men annars gick hon väldigt stadigt i formen och lätt att sitta på i traven dvs att man inte skumpar särskilt mycket.

Galoppen kändes väldig trevlig och jag hade tidigare sett att hon kunde bocka lite grann i just galoppen så jag var lite orolig i början men det var helt obefogat och hon var istället helt ljuvlig att rida i galoppen.

Kvällens övning var övergångar och böjda spår så vi red mycket på volterna och halva volten skulle vi trava och andra halvan skulle vi galoppera. Här kändes Beauty helt ljuvlig. Trevliga övergångar från galopp till trav och tvärtom.

Jag är supernöjd med henne och det var som sagt första gången någonsin på denna lilla häst. Får jag bara lära känna den här hästen ordentligt så kan jag mycket väl tänka mig att rida henne på en dressyrtävling!

Beauty

 

Stallvärdspass onsdag...

0 Läs mer >>

Till detta pass hade jag fått Alonzo. När jag skulle göra iordning honom så saknades kindkedjan och en "snokrem" hade satts dit istället.


Markarbete stod på schemat det här passet och när jag väl kommit upp i sadeln och börjat rida känner jag att jag inte får lika bra respons av Alonzo som jag brukar, vilket beror på snokremmen som ska agera kindkedja.

 

Kvällens huvudövning var att man skulle trava över 4 bommar på A kortsidan och sedan mitten på långsidan skulle man fatta galopp och galoppera över två galoppbommar som stod på C volten. Gick bra till en början och efter en stund höjdes bommarna upp från lägsta till högsta och då började jag bli lite allmänt nervöst när man har en häst som gärna tycker att det är kul och galopperar fortare än vad man själv vill....

 

Jag saktade av till skritt efter travserien och skrittade en bit innan jag långsamt gick över till trav mot den upphöjda galoppbommen och några meter innan drar Alonzo iväg i full karriär (i galopp) så man får ta tag i manen och hoppas att det går bra över.... Oftast hade jag lite för långa tyglar så jag hann inte korta upp dom så att jag kunde komma på andra bocken men jag tog första bocken några gånger och sedan var jag nöjd med det. Avståndet mellan bockarna var ca 5-6 galoppsprång.

 

Är överlag nöjd med Alonzo på detta passet.

 

 

Ordinarie pass tisdag...

0 Läs mer >>
En av eleverna i den här gruppen träffade jag på tisdagen som då var stallvärd och frågade mig om jag kunde rida för henne på fredag. I och med att det var en H2:a så tänkte jag först nja, jag är väl lite överkvalificerad för den gruppen men ok, vi kör!
 
Det visade sig att det var markarbete och jag tänkte först ta dressyrsadel på Jonna som jag skulle rida även den här kvällen. Hittade dock ingen dressyrsadel så då fick det bli hennes vanliga sadel istället som de hade bytt ut efter att sadelprovare varit där och den här sadeln ger mig skav..... inget kul alls.... gör dock inget när det är markarbete.
 

Började att värma hästarna skritt där vi fick rida fritt i båda varven och även sedan i trav men de andra höll sig i samma varv i traven och då gjorde jag det oxå så det blev istället gemensamt varvbyte och strax efter lite värmning i galopp oxå.

 

Huvudövningen var bomarbete på medellinjen.

 

In på medellinjen i galopp och galoppera över en galoppbom och sedan ner i trav och sedan trava över ett antal (räknade dom aldrig) travbommar och sedan ny galoppfattning och galopp över nästa galoppbom och därefter ner i trav-skritt och ansluta sig sedan till övriga runt fyrkanten.

 

Första gången jag kom på den här övningen så var tempot lite för högt och hon var lite lång och då fick hon bommen mellan sina framben.

 

För varje gång jag kom sedan så red jag ihop henne mer och mer och sista gången jag kom på det, fick hon hovarna på rätt sida om bommarna.

 

Medan jag skrittade runt och väntade på min tur så började hon (Jonna) bli riktigt fin i formen så när vi travade av hästarna, kändes hon superfin

 

Är väldigt nöjd med passet idag!

 

 

Extra pass med H2 fre...

0 Läs mer >>

Vi började passet med lite skrittarbete på en båge utefter långsidorna där vi varierat ridit rak linje mot konparet som skulle markera mitten av bågen och sedan sista delen skänkelvining. Likadant på motsatta långsidan.

 

Sedan framridning i trav och även i galopp. Därefter startade huvudövningen.

 

Huvudgångart var trav och återigen in i bågen som vi red i början av passet rakt in först och sedan skänkelvikning ut. Mitt på kortsidan skulle vi fatta galopp och galoppera långsidan nästan hela vägen ner och gå in på en 12m volt och sedan ner i trav igen och börja om på nytt igen.

 

Detta gjorde Jonna väldigt lösgjord och fin. När vi travade av hästarna gick hon superfin i formen och jag kunde bara hålla tygelns vikt i handen och bara njuta.....

 

 
 
 

Gästinhopp i dressyrs...

0 Läs mer >>
Temat för den här lektionen var sits och övergångar. Att jag fick Alonzo kunde inte bli bättre för att han är så superlätt att rida övergångar på. Jag känner ju hästen ganska väl vid det här laget och jag gör mestadels övergångarna mellan trav och skritt med endast sätet. Behöver inte ta i honom alls.
 
Huvudövningen idag var skänkelvikningar på förlängda hörnlinjen.Vi började i skritt genom att vända upp från C och skulle gå några steg rakt in på linjen innan vi flyttade hästarna till bokstaven K och sedan en hörnpassering och skritt ner till C igen och börja om övningen. Innan vi började detta så la vi upp stigbyglarna framför sadeln.
 
Efter en stund skulle vi börja trava, jag och Alonzo var då mitt inne i skänkelviknngen och då begärde jag trav under övningens gång vilket han var med på.
 
När man gör skänkelvikningar på Alonzo speciellt i trav så bara han flyter iväg när man lägger på sidförande skänkel lite lätt.
 
Jag bara älskar den hästen!!!
 
Tanken är att jag ska rida honom på nästa klubbtävling i dressyr den 19/10 utom tävlan då han går på pelhamstång och det är tyvärr inte giltigt bett i dressyren. Det ska bli kul att se vad jag kan få för bedödmning på honom.
 
 

H4:an Tisdag 30 septe...

0 Läs mer >>

Andra hopplektionen på lika många dagar. Hade Jonna på förra passet och hade gärna velat ha henne även detta men fick Valle. Inget tokigt byte....

 

När jag suttit upp på honom och kommit igång i traven så kände jag att jag hade "kommit hem". Det kändes så tryggt och säkert med honom.

 

Under framridningen skulle vi rida över några bommar i trav på båge och det kändes bra. Visst klonkade Valle i bommarna lite grann men det var inte så mycket.

 

Framhoppningen var på ett räcke på ca 50-55 cm och första gången jag kommer på ett hinder på ett pass brukar jag komma en bit före eller efter hästen men ikväll kom jag helt perfekt och kändes kanonbra! På´t igen och fick till ett lika bra språng och Valle kändes pigg efteråt. Jag var supernöjd!

 

Sedan skulle vi rida en bana med start på de travbommar som vi hade på framridningen, sedan räcket i trav på långsidan och därefter snett igenom och på några galoppbommar och sedan varvbyte och på en oxer.

 

Jag gick ner i trav, egentligen för att byta galopp men jag travade ända fram till oxern och det gick såpass långsamt att Valle valde att inte hoppa. Jag vände ifrån hindret och fattade galopp. Under vägen fram till hindret igen så började hjärnspöket att mala i skallen på mig. När jag hade ca 4 galoppsprång kvar så började jag tveka men gav mig f*n på att jag skulle över och jag tog ett mantag och jag kom över hindret och det lättade i både kroppen och knoppen så tårana började komma. I sådan här situation så är man egentligen inte ledsen utan istället glad, lycklig och lättad över att jag klarade hindret och det dessutom kändes så väldigt bra! Hade gärna kommit en gång till på det efter att alla 9 eleverna hoppat sin runda men då var lektionen slut.

Jag och Valle in action vid annat tillfälle :)

 

Stallvärdspass onsdag...

0 Läs mer >>
Inför detta passet har jag varit grymt nervös för jag har bara hoppat Valle (och Topzy som jag lånade en gång på en hoppkurs då hon nu är privathäst) sedan jag kom igång med hoppningen ordentligt i våras.
 
Jonna hade jag senast hoppat i oktober 2010 dvs för nästan 4 år sedan och det var på en blåbärshoppning där jag trillade av efter mållinjen då jag och Jonna hade olika åsikter vilken väg vi skulle gå....
 
men, men, det måste ju bli första gången någon gång så det var bara att mota bort rädslan och tuta och köra istället! Håller ni med om det??
 
 
Vi hade två saxar (kryss) med 5 galoppsprång emellan. Detta låg till en början i travbommar och sedan var det travbommar 2st och sedan skulle vi travhoppa den andra saxen. Skulle komma på detta 2 gånger vardera och andra gången fick jag lugna Jonna?!? lite grann för hon ville springa på lite för mycket. Hon som inte tar fler steg än nödvändigt i vanliga fall...

Sedan kom den andra saxen upp och vi skulle komma in i galopp och första svängen på serien hoppade jag lite före hästen och det höll på att gå riktigt galet då jag även tappade tyglarna lite grann men han samla upp allt tills nästa saxhinder kom och vi hoppade det fint. Andra (och sista) gången på övningen kom vi väldigt fint in och hade bra tempo på henne de 5 galoppspången (som blev 6 jämna och fina) och fick ett bra språng ut ur serien och jag blev nöjd med henne.


Trots att jag var nästintill livrädd till en början då jag inte har hoppat den här damen på så lång tid, gick detta myckekt bättre än jag vågat räkna med. Är supernöjd!

 

 

H4:an tisdag 23 septe...