1 Läs mer >>
Nu är filmen från lördagens ridlektion klar. För mer information om hur övningarna gick till, kolla tidigare inlägget "Dagens ridlektion: Bomarbete".

Lördagens ridlektion:...

0 Läs mer >>
Dagens dressyrtävling på Tokarp är inställd och flyttas fram till annat datum. 

INSTÄLLD DRESSYRTÄVLI...

0 Läs mer >>
Imorgon är det dags för höstens första dressyrtävling. Den här gången ska jag rida Mille och LB:1 Hoppas det går bra :) Red honom för första gången igår (fredag) på den öppna träningen. Självklart kommer det en rapport om hur det har gått och förhoppningsvis även en film... :)


Jag och Mille på den öppna träningen

Dressyrtävling på Tok...

0 Läs mer >>
Idag så fick jag rida Jonna som jag inte ridit på ca en månad. Kändes trevlig och som att jag hade ridit henne igår....

Dagens övning gick ut på att med start i vänster varv skulle vi göra en skänkelvikning för höger skänkel in till kvartslinjen där det låg två bommar som vi skulle rida emellan sedan ut mot spåret igen för vänster skänkel och ur skänkelvikningen en galoppfattning och galoppera ett till två varv på A-volten.

Sedan följa fyrkanten och ungefär mitten på långsidan (på norra halvan av ridbanan) skulle vi vända en snäv vänstersväng och trava över ett antal bommar på marken.
Därefter en ny galoppfattning och sedan på nästa långsida självständiga övergångar mellan skritt och trav. På C-volten ny galopp i ca 2 varv och sedan följa fyrkanten igen och mitten på långsidan här på södra halvan av ridbanan vända en snäv högersväng och trava över några bommar till.

Svårigheterna i denna övningen är först och främst komma ihåg hur man ska göra alla momenten och göra dessa snäva svängar åt båda hållen, tycker att jag lyckades bra med det :)

Efter en stunds vila för hästarna var det dags att räkna galoppsprång och ändra antal galoppsprång mellan två bommar. Först skulle vi gå på 5 galoppsprång, vilket gick väldigt bra. Sedan kom den stora svårigheten; rida på 6 galoppsprång. Tog några gånger att fixa detta men jag lyckades till slut.

Vi avslutade övningen med att rida på 4 galoppsprång, vilket jag också lyckades men det kändes som det gick väldigt fort.

Film kommer senare men ni får hålla tillgodo med en stallbild på Jonna så länge, där hon står och väntar på att få gå ut till lektionen. För er som undrar varför hon inte har någon sadel på sig beror på att jag numer rider i dressyrsadel och den var upptagen på en annan häst i gruppen före. Tog över sadeln när de hade kommit in i stallet. :)

Dagens ridlektion på ...

0 Läs mer >>
Igår var jag inte bara på gymmet utan även på Stall Tokarp och ridit ett pass på en timma med hästen Mille.

Mille som jag ska rida en LB:1 har jag aldrig tidigare ridit ett "riktigt" pass på. Red "bara" hem honom från betet i slutet av juli månad.

Detta skulle bli riktigt intressant.

Han är en mycket trevlig häst att ha att göra med så sadlingen och tränsningen (påklädningen, fniss) gick som en dans. :)

Sedan ute på ridbanan är han mycket trevlig att rida, lätt att få honom i arbete i skritt och trav men galoppen hade jag stora problem med. Tänkte först att jag inte skulle ha något spö med efter den rejäla åkturen jag fick med Diler senast på ridhuset. Tyvärr så hade jag fel och fick låna ett dressyrspö. Vet inte vad du hette men tack för lånet!  Efter att ha försökt några gånger till med spöet, fick jag äntligen galopp. Gud vad han hoppade till i fattningen, det kändes som jag höll på att åka av men var givetvis långt ifrån... :)

Han var väldigt jämn i formen i både skritt och trav men galoppen finns mycket kvar att jobba på. Myran  (http://trinnie.blogg.se/) tyckte ändå att det såg bra ut :). Red lite serpentinbågar som ingår i LB:1-programmet och han var väldigt stadig i formen över varvbytena på medellinjen. Några uppridningar med halter blev det oxå och det tyckte jag kändes oxå bra.

Åter till galoppen: tänkte rida galoppdelen på programmet och tog den i högervarvet och fick veta efteråt att högervarvet är Milles svåra varv när det gäller galoppen. Tyckte ändå att det gick tillfredsställande bra. Ville inte köra helt slut på honom. Gjorde det några gången tills jag blev skapligt nöjd och sedan fick det räcka. Det var ändå ganska varmt att rida idag så han blev snabbt svettig.

Planen på söndagens tävling är att funkar inte galoppen, strunta i att kämpa med honom för hästen är "bara" utbildad till LB. Känns han bra så kan jag satsa lite på mellantraven på diagonalerna men mellangaloppen, skippa den och ta de minuspoäng det kan ge. Hellre rida ett kanonprogram i trav än att slita med galoppfattningar och det blir bara pannkaka av det, givetvis så ska jag ju prova att fatta galopp på de rätta punkterna och går det inte direkt så försöka två-tre gånger till och funkar det inte då heller så lägger jag ner det hela och försöker igen när det kommer nästa gång. Jag har trots allt "bara" ridit hästen detta passet om man bortser från hemridningen från betet. Jag är överlag nöjd med gårdagens pass :)

Bad även några tjejer som inte skulle vara med att rida, filma mig lite och det blev visst 2 sek film och två foton så de kommer här oxå. Har satt ihop det i en liten filmsnutt.


Pratade med en mamma som jag träffat där tidigare och hon tyckte att det såg riktigt bra ut :) Kul när man får sådan respons :)

Ser framemot söndagens tävling och då hoppas jag även att jag har lite mer filmmaterial :)

Öppen träning på Stal...

0 Läs mer >>

Torsdagens sjukgymnastbesök
Börjar lite med att berätta hur det gick med "akut"besöket hos sjukgymnasten som jag gjorde igår morse.

Vi kom överens om att  jag skulle skippa de tunga övningarna samt utfallssteget ett par veckor framöver. Ska istället ersätta dom med 4 övningar med dragapparat. Efter genomgången av dom skulle vi gå upp till 3:e våning kände jag inget i knät, vilket jag gjorde när jag gick upp första gången. Då fick jag en TENS-behandling och avslutade med lite extra stretching av benen.


Fredagens träningspass
Idag fredag så började jag dagen med ytterligare ett pass på gymmet. Kände av knät lite på morgonen så därför tog jag beslutet att träna även idag. När jag gjort dessa 4 dragapparatsövningar så försvinner smärtan nästan helt. Det känns underbart.

Jag började passet med roddmaskinen i konditionsparken i 10 min i lugnt tempo. Det blir ändå ganska jobbigt till slut. Efter detta så kände jag lite i ryggen och då gick jag och gjorde några rygghävningar och samtidigt försökte sträcka ut ryggen, mmmm vad gott, när spänningarna släpper... :) Sedan stod jag en stund på balansplattan för att stärka upp knät på det sättet. När jag var nöjd med den övningen så gick jag över till stepbrädan. Här ska jag "klättra" upp och ner rakt framifrån och övning nr 2 på den är att jag ska gå upp och ner på den från sidan. Kände lite grann på denna övning så då tog jag det lite försiktigt med den.

Gick sedan över till dragapparaten. Tar först på mig ett litet bälte runt fotleden och knäpper fast den i "dragsnöret". Sedan ska jag utföra övningen i alla väderstreck, dvs dra framåt, bakåt, vänster och höger.

Dessa övningar är perfekt om man vill bli av med smärtorna, har jag ont före så är det borta efteråt. Har vikten på "endast" 4,5kg. Lite kan tyckas men det är fullt tillräckligt när man gör den åt sidorna för där är man inte lika stark som på fram och baksidan. Avslutade passet med lite lätt benpress (för båda benen) och bensträck/benspark framåt bara för vänsterbenet. Höger ska vi inte ta alls just nu. Det är som sjukgymnasten sa igår att högern är överansträngd och då måste jag ligga lågt med de tyngre övningarna, men får givetvis träna vänsterbenet på dom istället. Behöver ju stärka upp det oxå i och med att jag lägger mer tyngd på det när värken sitter i.


Hur ska man göra i veckan med träningen?!?
Frågan är bara hur jag ska göra när jag börjar jobba igen på måndag; ska jag gå upp tidigt som attan och ta mig till gymmet redan till ca 06.00 och träna, eller ska jag ta träningen efter jobbet?

Ska jag träna varje dag, eller "bara" varannan? Eller ska jag ta de 4 dragapparatsövningarna på morgonen och ta resten efter jobbet?!? Det är en svår avvägning. Får väl ställa klockan på typ 4.30 på måndag morgon och känna efter samt att ha träningsväskan packad för dusch. Så får vi se hur det känns då.... Undrar vad personalen på gymmet säger/tänker när de får se mig där vid 6-tiden på morgonen.... Jag som aldrig varit där vid den tiden på dygnet tidigare... Ska man sedan börja jobba kl 7.40 så behöver man börja träna så tidigt, för att inte komma försent till jobbet....

Vi får se hur det blir, får ta en dag i taget.... :)


Vad tycker ni mina vänner? Vill ni läsa om mina träningspass på gymmet? Kommentera gärna! Vill ni kanske att jag publicerar mina pass här på bloggen? Tyck gärna till om det oxå :)

Sjukgymnastbesök och ...

4 Läs mer >>
Efter måndagens "hästpass" på gymmet som var i nästan 2 timmar var jag helt slut och orkade knappt göra nåot alls resten av dagen. Tränade först igenom mitt Rehabpass för knät och direkt efter ett helt pass med mage och rygg. Visserligen jobbigt men väldigt nyttigt. :)

Redan när jag vaknade imorse så hade jag ont i knät och tog en tablett till frukost men det hjälpte inte när jag nästan 6 timmar senare kom iväg till gymmet och skulle köra igenom rehabpasset igen. Började med benpressen och den gick bra på 25kg och 3x10. När jag sedan bytte maskin till Prone Leg Curl ( baksida lår, man ligger på mage och böjer benen bakåt) och hade vikten på endast 18kg vilket är väldigt lätt i den maskinen. Man känner inget motstånd alls men här så gjorde det ordentligt ont i knät så jag avbröt övningen redan efter ett set (av tre).

Gick istället på roddmaskinen i konditionsparken och rodde i 10 min på det lättaste motståndet och det gick bra :) Efter det så tränade jag mage och ryggpasset istället. När det var klart så testade jag med balansplattan och två övningar på stepbräda som igår i rehabprogrammet för knät. Dessa gick bättre men var väldigt jobbiga, pausade när smärtan började komma igen. Sedan var det dax för stretching! Efter det var passet slut :)

Innan jag cyklade hem från gymmet skickade jag ett sms till min sjukgymnast och bad om att få bli uppringd. Hann inte rikigt komma hem innan han ringde mig, så jag gick de sista hundra metrarna hem medan jag pratade med honom. Det blev att jag ska till honom imorgon kl 8 på morgonen. Visserligen har jag semester men vad f*n då kommer man ju upp och fått gjort lite mer än tidigare i veckan då jag gått upp runt 12.... men vad katten vad skönt att någon gång kunna ligga så länge :) Det är jag absolut inte bortskämd med!

Avslutar med några bilder på fina Diler....

Står längst bort i boxen och har det skönt :)



Här har han upptäckt att jag står med dörren öppen och fotar honom, självklart ska man undersöka om det finns något gott hö utanför....




Riktig linslus, var nyfiken på min kamera.... :)





Jag vill inte vara kvar här inne, får jag följa med ut? Jag svarade nej och stängde dörren.


"Vad taskig hon är, men jag gillar henne iallafall :)"

Veckans träning på gy...

0 Läs mer >>
Tänkte skriva lite om hur ridövningen Musse Pigg går till.


Man rider denna övning med utgångspunkt på stora mittvolten och när man kommer till den öppna delen så rider man en volt åt motsatta hållet och rider sedan igen på stora mittvolten i ett halvt varv och sedan en ny volt åt det motsatta hållet. Ex. du rider mittvolten i vänster varv och när du kommer till den öppna delen av volten lägger du en 10m volt till höger. När du kommer ut till mittvolten så rider du ett halv varv till så rider du en 10m volt till höger igen och fortsätter så som en evighetsövning.
Man utgår i från stora mittvolten i exempelvis i höger varv. När man kommer till den öppna delen (när man passerar bokstaven A respektive C) gör man en 10m volt åt vänster.

Planera vägen så att du får en bra stor mittvolt och när du kommer till den öppna delen så ställer du om hästen till vänster och gör 10m volten åt vänster.

När du sedan möter voltspåret för stora mittvolten ställer du om hästen till höger igen och fortsätter ett halvt varv på mittvolten och ställer återigen om hästen till vänster och gör en ny 10m volt.


Kanonbra övning för att få hästen mjuk och fin. Är bra att ha som variation till serpentinbågarna.




Ridövning: Musse Pigg

1 Läs mer >>
Idag var det dags för veckans ridlektion. Häst: Diler

Framridning

Det kunde knappast ha gått sämre på framridningen idag, Diler slog med huvudet och var allmänt jobbig. Galoppen fungerade inte alls... :( Det var faktiskt inte så långt ifrån att jag ville ge upp idag. Red dock vidare och tänkte att galoppen får väl vara skit idag...

Huvudövningen

Vi gick sedan direkt på huvudövningen och ponnyhoppspecialen som brukade vara på norra delen, skulle visst inte vara idag så vi hade hela ridhuset för oss själva. Det är vi ju absolut inte bortskämda med.

Övningen gick ut på att rida skänkelvikning för höger skänkel från bokstaven H till P (tänk 20x60 bana). Under skänkelvikningen skulle vi göra två halter och sedan när vi kom ut i "nya" varvet göra en trav eller galoppövergång och rida ett varv på volten vid A. 
Därefter ner i skritt igen och fortsätta med nästa diagonal mellan V och M, två halter på vägen och sedan trav eller galoppövergång och ett varv på volten vid C. Efter en stund skulle vi gå över till trav och skrittövergång i stället för halterna på diagonalerna.

Missförståndet

På en av diagonalerna skulle jag lägga på dressyrspöt lite lätt på baken på Diler så att han skulle få med sig den lite mer, då tog han det som att han skulle fatta galopp istället. Diagonalen efter så ville han inte riktigt gå fram till trav igen efter att ha gjort en skrittövergång och jag la på spöet igen och då for han iväg som om han hade blivit skrämd för något. Då fick jag tanke nr 1: släpp spöt! tanke nr 2: Kontroll på hästen och var själv lugn. Den här gången vill jag inte dratta i backen igen, räckte med förra gången så det var bara att försöka att få kontroll på hästen igen och efter instruktörens kommando att jag ska stanna honom, så fick jag stopp på honon strax efter bokstaven K. Jag ryggade några steg och red sedan framåt igen som vanligt.

Man hinner tänka väldigt mycket under en sådan här sak. Jag har blivit lärd att sticker hästen så som den gjorde med mig idag (finns tyvärr ingen film från dagens pass men tycker att det har blivit filmat ganska mycket på senare tid), ska man släppa spöet så fort man kan för att annars så kan man skrämma hästen mer. Sedan måste man ju försöka få kontroll på hästen genom att korta tyglarna som man kanske råkat släppa lite på i händelseögonblicket och avslutningsvis få hästen att stå still i en halt och rygga den några steg för att visa att det är "piloten" på ryggen som bestämmer!

Hade jag inte gjort ovanstående så kan jag mer eller mindre garantera att jag hade druttat av även på detta pass. Kände inte riktigt för att få en till lårkaka och ha väldigt ont i ytterligare en vecka...

Spöt fick jag tillbaka efteråt då en av de andra ryttarna plockat upp det. Det räckte sedan att jag la på skänkeln i andra graden så var han på väg att pipa iväg igen, la jag dessutom skänkeln lika långt bak (för att få med baken i skänkelvikningen) så blev det en galoppfattning istället.


Vad jag själv tyckte om passet.


Överlag är jag nöjd med dagens pass men om jag ska plocka någon del som jag är missnöjd så är det framridningen då han inte kändes bra alls. Det som var bra var att efter lite skänkelvikningar fick jag till galoppen på honom och han gick väldigt fint där. Givetvis var även traven väldigt bra på honom efter dessa skänkelvikningar.

Sedan är jag även nöjd med att jag kunde klara ut problemet jag fick när han drog iväg med mig, trodde att det var dags för en ny avfallning, men ville bevisa för både mig själv, hästen, instruktören och alla som såg detta att jag bannemig inte skulle göra en "underlagsbesiktning", det får räcka med den jag gjorde förra lördagen!




Diler i stallet före passet....



Jag och Diler in action!

Ridlektion 20 augusti

1 Läs mer >>
Efter att ha jobbat hela sommaren, utom två dagar ( när jag red intensivdagen och läkarbesöket i Göteborg) så är alla tillbaka igen på måndag den 22 augusti och då passar lilla jag på att ta en hel vecka ledigt.

Sedan är det oxå gott att vara ledig på fredagarna, när man vet att alla andra redan tagit ut sina dagar.


Veckan kommer jag att fylla med vila, ridning (även tävlingsridning i dressyr),  träning (helst minst 4 pass)  på Svensons hälsocenter (kan vara gott att träna på morgonen/förmiddagen då det är mindre "folk" i gymmet och då inte behöver vänta på träningsmaskinen ska bli ledig)  samt lite annat som behöver göras....




Lektionshäst på Borås Ridhus: Diler, börjar jag tycka om nu efter några ridpass.






Lektionshäst på Borås Ridhus: Jonna. Hon är min favorit nr 1




Avslutar dessa bilder med Stall Tokarps lektionshäst Mille som jag red hem från betet i år. Ska tävla honom i dressyr den 28 augusti med programmet LB:1. Ska försöka få denna ritt filmad för publicering här på bloggen :)

Äntligen semester!!!

0 Läs mer >>
Var idag på Aleris Specialistvård på Järntorget i Göteborg.

Det var en väldigt bra läkare tycker jag och även om jag fick lite känsla av löpande bandet principen, är läkaren proffesionell. Tog sig tid att lyssna och ta tag i problemen och gjorde en mycket bra undersökning.

Resultat: Det som var bra är att det inte är så mycket vätska i knät så att det behöver tas bort, dvs ingen ny operation. Det som var mindre bra är att jag har slitage på knäskålen och på ledytorna.

Detta betyder att jag inte får sitta på en stol med knät under stolen utan helst ska lägga upp foten på något, ex en låda kopieringspapper eller liknande. Har jag inget att göra för stunden på jobbet så ska jag helst lägga upp foten på skrivbordet och vila knät på det sättet.

Måste träna knät ännu mer än vad jag har gjort hittills. Det är inte dåligt jobb jag redan har lagt ner men måste öka på ändå. Gärna mer punktträning. Exempelvis så ska jag lyfta upp benet lite lätt och spänna låret i ca 10 sek (3x10sek)  och göra detta några gånger om dagen.

Ridningen tog jag aldrig upp med läkaren men har redan kommit på hur jag ska lösa det: alltid rida i dressyrsadel och med så långa stigläder det är möjligt så att jag får minsta möjliga vinkeln på knät och allra helt släppa stigbyglarna helt när tillfälle ges. Hoppningen får jag lägga ner helt, kanske för alltid. Inte kul men är tvingad för att inte göra knät ännu sämre...


Imorgon torsdag ska jag börja dagen med ett besök på Svensons hälsocenter och en av sjukgynasterna där. Ska kika på "nya" knäövningar.

Ha det gott mina cybervänner!!


Dagens läkarbesök i G...

0 Läs mer >>
Imorgon ska jag till Göteborg och Aleris Specialistvård för undersökning av mitt dåliga högerknä.

Har haft problem med knät i ca 20 år och de sista 10 åren har jag gått hos olika läkare för besvären.

Det är återigen dax för läkarbesök men nu hos en ny läkare och ny klinik för att min "gamla" läkare som jag har varit kanonnöjd med har startat en egen praktik som inte har något landstingsavtal. Problemen består i att jag hela tiden bildar nytt brosk i knät och det blir så mycket att det till slut inte får plats med mer och knät blir stelt och börjar smärta vid belastning.
På den här " nya " kliniken tänkte jag se om de kan utreda om den bakomvarande orsaken till besvären.


Rapport imorron om läkarbesöket.




Göteborg....

0 Läs mer >>
Dagens pass på Diler började väldigt bra med framridning och huvudövning. Tyvärr så trillade jag också av. Mer om det lite senare.

Tittig
Jag hann inte mer än upp på honom förrän han tittade på andra halvan av stora manegen och ville gärna gå däråt, jag lät honom gå några steg och sedan så stoppade jag honom när jag märkte att han inte ville stanna själv. Varje gång jag kom till den kortsidan var han tittig men det var inget jag egentligen tänkte på då utan som jag har märkt själv när jag gick igenom passet i huvudet efteråt. Han hade ca 2 timmar tidigare hoppat på andra halvan så det var lite konstigt i mitt tycke att han var sådan. Se bilderna nedan.

Framridning
Framridningen tycker jag gick ganska bra då vi alltid (nästan iaf) rider fram självständigt, vilket jag tycker är bra för att om man rider tävlingar så finns det ingen hjälp vid framridningen. Behövde dock lite hjälp med galoppen i högervarvet där han var som en banan...

Voltarbete
Efter att ha vilat hästarna lite efter framridningen så började vi med voltarbete i skritt och utan stigbyglar och på den öppna delen skulle vi rida skänkelvikning på den öppna delen. När vi var nöjda i skritten så tog vi stigbyglarna och gjorde övningen i trav. Vänstervarvet är mitt bästa varv. Spelar egentligen ingen roll vilken häst jag sitter på. I högervarvet så blir jag alltid så stark i innerhanden, orsaken till det har jag ingen aning om. Instruktören frågade mig idag om jag var högerhänt men det är jag inte. Även i traven var Diler finast i vänstervarvet.

Huvudövning
Dagens huvudövning var att vi skulle rida skänkelvikning från A för vänster skänkel på hörnlinjen. Ur skänkelvikningen skulle vi göra en trav- eller galoppövergång. Rida ett varv på C-volten och sedan bryta av till trav och rida öppna i trav utefter långsidan och sedan ner i skritt igen. Här var det återigen bäst i vänstervarvet men fick till några bra skänkelvikningar till höger oxå.

Första gången jag skulle rida öppnan på långsidan så fick jag till en kanonfin sluta istället..... Av någon anledning (fråga mig inte varför) har jag svårt för att hålla reda på det här med öppna och sluta, kanske kan det bero på att vi har ridit öppna och sluta om vartannat... Är dock väldigt nöjd med min och Dilers insats idag :)

Avfallningen
Vi hade nog ridit övningen 2 varv och när jag kommer på öppnan på läktarlångsidan så är jag superkoncentrerad för högervarvet är mitt sämsta varv. När jag ska göra hörnpasseringen så "låtsades" Diler att bli rädd för hindermaterialet och hoppar åt sidan. Jag gör allt vad jag kan för att klara detta utan besök på marken men misslyckades. Vänstra skinkan får ta hela smällen.

Jag sitter upp igen med vissa problem att få vänsterfoten i stigbygeln men efter om och men så lyckas jag. Sedan avslutar jag passet på ett mycket bra sätt. Rider som om inget hade hänt.

Instruktören tycker att jag ska vara stolt över mig själv när jag satt upp igen och avslutade passet på ett väldigt bra sätt :)


Ha det gott  alla vänner där ute i cyberspace!



Kommer så småningom en film på dagens pass men kan redan nu bjuda på lite bilder :)


Först några från stallet














Nu lite bilder från ridhuset
På denna bilden ser man att Diler fått syn på något, sedan så skrittar han iväg självmant åt det hållet innan jag stoppar honom.




Här står han fortfarande och tittar...





Kanske inte den bästa bildkvaliteten men jag tar med den ändå... Solen lyste rätt in genom fönstren under ridpasset...
















Här är hela ridgruppen med instruktör samlade på ett kort..... Nä, vi är inte fler i gruppen så om någon är intresserad av att rida med oss på lördagar kl 13.55 är hjärtligt välkommen att kontakta kansliet på Borås Ridhus. http://www.borasridhus.se




Avslutar med en bild jag "grejat" lite med i PhotoShop




Nu till filmerna: Den första här är från framridningsdelen av passet.





Här på andra filmen är det övningarna vi ser.


Terminens första pass...

5 Läs mer >>
Majonnäsburken och två koppar kaffe.

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar . Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt.. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken . Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras inne-håll i burken , vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.

Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.

Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något.

Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

Betrakta denna berättelse och ta den till er.


Skicka den gärna vidare till en vän eller nära anhörig som betyder mycket för er

Tänkvärt..... Detta ä...

3 Läs mer >>
På dagens gympass på Svensons Hälsocenter (www.svensonshalsocenter.se) fick det bli ett lugnt pass för mage och rygg. De är ju där som jag hade träningsvärken efter de intensiva ridpassen i veckan. Jag red ju 5 pass på lika många dagar och då tyckte kroppen att det blev för mycket. Dock inte konstigt när man har haft "ridledigt" från ridskolan slutade till 31 juli....

Vanligtvis på ett pass i gymmet så tränar jag ganska ordentligt men idag fick jag som sagt ta det väldigt lugnt. Istället för 3x20 på exempelvis situps fick det bli 2x10. Jag halverade på ett ungefär både vikter och antal repetitioner, allt för att få lite värme i musklerna inför stretchen efteråt. Även musklerna på insidan låren fick oxå en lättare träning, från vanligen 91 kg till 73 kg i Rotary Hip. Behövde inte ens ta i på den lättare vikten. Skönt med stretch efteråt :)

Får se om jag sticker iväg till gymmet imorron söndag och tränar eller om det blir måndag efter jobbet istället. Det bestämmer jag imorgon. Måste även "bygga ihop" nya träningspass oxå för jag har lagt ihop passen fel tidigare. Fick nyligen lära mig att man tränar färdigt en muskelgrupp i taget och att man tränar två max tre muskelgrupper per träningstillfälle.

Har även fått veta att gymmet ska få nya träningsmaskiner. Ska bli kul att få träna med dom sedan :=)

Dagens gympass på Sve...

2 Läs mer >>
Här ett antal bilder på Borås Ridhus lektionshästar i sommarhagen...

Först ut i denna bildkavalkad är min favorithäst Jonna.....




sedan kommer Diler fram till mig och undrar om han får följa med in till stallet.....




bara för att han ser så fin ut kunde jag inte låta bli att ta ett kort till på honom....


och lite senare blev det ännu ett kort på honom, den här gången står han och betar.....



sedan vill ju inte Jonna vara sämre än Diler så hon fastnar också på ett kort till....






när vi ska ta ut våra kurshästar så vill naturligtvis några till följa med.....




Creon vill följa med ut ur hagen men han fick inte. Valle och Diler tittar på......





när Partou och Jonna kommit tillbaka till hagen igen efter två svettiga pass skrittar de åter till sina kompisar.....





kul att se att de trivs ihop....





Topzy verkar ha fått syn på något medan Creon och Partou tar det lugnt och Valle som står lite bakom verkar också ha fått syn på något.....





medan Topzy vandrar iväg på egen hand så kollar Diler in mig....




"Hej på er människor!! Vem/vilka av oss vill ni ha?"..... I främre ledet från vänster: Partou, Valle, Vigo,  Thalita och Creon. Bakre ledet: Jonna, Topzy och "Farbror" Falcon.....






Diler står återigen i förgrunden och Falcon och Topzy kommer lunkande efter....





Diler har ställt upp sig för porträttfotografering :)......






Partou kollar om han ska få "jobba" mer under kvällens hoppkurs men inte då.... Han har sällskap av Creon Diler, Jonna, Valle och Falcon....




Creon tittar efter "sin" tjej Thalita som försvinner iväg för arbete på hoppkursen. Diler har fått syn på något annat....




Diler tröstar Creon som saknar sin Thalita. Valle står till vänster och Partou till höger.....




Trion här framme är "linslusen" Diler som tittar nyfiket på oss, Creon tar en tugga av det goda gräset och Jonna kollar läget....




gissa vem som tar sig en kvällspromenad om inte linslusen Diler......




som här har hittat kompisarna Topzy, Partou och Valle......





Innan vi smiter över till ponnyhagen och kollar läget där så ska jag bjuda er på ett bildcollage. Jag själv med Mille från Stall Tokarp fick vara med på ett hörn....




ett collage till....




Nu över till ponnyhagen!



Här står större delen av ponnyerna och har det gott :)





Här är ett gäng till..... de är så många så jag kan inte nämna namnen på alla





nu är de inte lika många här så till vänster har vi Apollo, i mitten Blue Thatch alias BT. Till höger har vi Fliper och Whitney...




Fliper och Whitney igen...





i detta sällskap finns bland andra  Wally, Janni, Tender Boy, Gold Rose, Melissa och Esmilo




längst ner till höger på den här bilden hittar vi Jolly Bob och Kasper. Esmilo, Melissa och Tender Boy får vi heller inte glömma...





här är bland andra Gold Rose, Halali´s Pinter och Wally.....




Här står Wally, Melissa, Jolly Bob, Kasper, Tender Boy, Felicia och Fliper....



här har vi Esmilo längst fram och även Wella samt en ponny till precis bakom Wella som jag inte kan se vem det är.... kanske någon annan kan se vem det är? Kommentera gärna :)


Sommarhagarna för Bor...