0 Läs mer >>
Från och med den 18 maj är jag stallvärd på lördagarna. Under denna perioden (18-25 maj) har jag nu ridit 3 pass. Pass nr 1 den 18:e red jag som ersättare i en dressyrspecial. Hästen jag red då var Topzy och det var första passet sedan jag hade min influensa.... Kände mig givetvis ringrostig men har man väl en gång lärt sig rida så sitter det ju i, precis som med cykeln som man kanske inte använder varje dag...
 
Detta passet red vi på en evighetsövning där vi började med att vända upp på medellinjen, sedan en volt ut tlll vänster (10m) och när man kommer upp på medellinjen igen och rakt ut mot kortsidan. Hörnpassering och sedan diagonal in mot medellinjen och en ny volt mot väggen och sedan diagonal ut igen och hörnpassering. Sedan börjar övningen om med att vända upp på medellinjen igen. Sedan förändrade vi små detaljer på övningen som man kan ändra och lägga till oändligt många gånger. Det är bara fantasin som stoppar.
 
Topzy kändes bra i övningen och jag är nöjd med passet :)
 
 
Första stallvärdspasset torsd 16 maj, pass nr 2
 
Den här dagen hade jag ju jobbat, varit hos sjukgymnast och tränat innan ridpasset så jag var ganska mör och trött redan innan jag satt upp på Jonna. Hade dessutom lite ont i knät som besvärade mig i lättridningen. För er som känner till Jonna så är hon inte särskilt lätt att sitta på innan hon börjar slappna av och gå i form. Det var ju ett bra tag sedan jag red henne för de andra passen jag red innan var ju på Diler men tyvärr har han nu åkt :(. 
 
Övningen för detta passet var att vi skulle rida med tagen bakdel utefter långsidan med hjälp av en 10m volt i början av långsidan. Skulle hästen räta ut sig under övningen så kunde vi lägga en ny volt när vi kände att det behövdes. 
 
Jag var ju som sagt ganska trött redan innan passet började och en stund efter att vi travat fram hästarna kändes det i kroppen att den inte skulle orka mer. inte konstigt då jag nyligen haft min rejäla influensa så jag är väl inte riktigt tillbaka i kondition än. Kämpade mig ändå igenom passet och Jonna kändes stundtals väldigt fin :).  Är nöjd med passet och när jag hade krypit ner under täcket för att sova så somnade jag som en klubbad säl...zzzzz
 
 
Ridpass lö 25 maj, pass nr 3
 
Detta passet var jag åter tillbaka på Topzy. Känns som jag just nu trivs bättre på Topzy än på Jonna. Troligen är det för att jag har lättare att sitta på Topzy än Jonna samt att jag lättare hittar "knapparna" på Topzy. Men får jag rida Jonna lite mer så ska jag nog kunna komma underfund med henne oxå :)
 
Dagens övning var likvärdig den som jag red i torsdags med skillnad att vi skulle rida bogen in utefter långsidan och med tagen bakdel på 20m volterna. Topzy är så lätt i denna övningen att jag inte ens märker att hon går med baken lite innanför sig när hon inte ens ska göra det.... Är dock nöjd med detta pass oxå :)
 
Ska prova att rida stallvärdspasset på torsdag igen men är så grymt trött innan passet igen så får jag se om jag kan få rida det en annan dag eller om jag kan flytta sjukgymnastträningen istället.... Får se hur det blir...
 
En väldigt gammal sommarbild på mig och Topzy...
 
 
En stallbild på Jonna
 

Ridpass mellan 18-25 ...

1 Läs mer >>
Idag den 17 maj 2013 såldes ridskolehästen Diler som privathäst.
 
För ca 3 år sen blev jag väldigt bra vän/kompis med Diler som kom till mig på förbetet (som man kunde kalla då för efterbetet) när jag skulle hämta in en annan häst. Han skrittade fram till mig och mer eller mindre sa: "-Det är väl mig du ska ha?!?" Hade gärna velat ta honom då och ridit honom på den dressyrkurs jag skulle rida denna dag. Att jag inte fick honom då berodde på att han skulle gå en hoppkurs på kvällen....

När jag på kvällen skulle hjälpa hoppryttarna att släppa tillbaka sina hästar så såg jag Diler på avstånd och ropade på honom och han svarade med en gnäggning. Det gick rakt in i hjärtat på mig. Där har han funnits sedan dess.

Tyvärr så var han besvärlig i stallet men jag envis att jag skulle klara honom och efter att han hade accepterat mig så gick det ju givetvis lättare att hantera honom :).

I början var han jobbig med hovarna och ville sparka när jag försökte lyfta dom men kom på efter ett tag att om jag borstar först ända ner till hoven (som då gick bra) och är samtidigt redo med hovkratsen. Lägger undan borsten medan jag är nedböjd och tar hoven. Han blir då överraskad och till en början försöka sparka loss hoven ur mitt grepp men han lyckades inte. Allt eftersom så visste han att när jag var där nere med borsten så skulle även hoven lyftas och till slut så accepterade han detta.

Många av er som har försökt sköta om honom har märkt att han slog mycket med framhovarna när man skulle borsta honom och då testade jag med att tränsa först och bara hålla i tygeln medan jag borstade. Det tyckte han var kanon!

Det bästa med honom var att ta ut honom ur boxen med grimma och ta på tränset det första man gör och sedan låta honom stå fri i gången men att man håller i tygeln lite lätt medan man borstar och pysslar om honom. Han ville gärna försöka ta ett tjuvnyp i rumpan på mig när jag skulle kratsa höger framhov så då bad jag gärna någon att hålla i honom när jag tog hovarna.

Sedan kunde han stå fri i gången medan jag satte på benskydd och sadlade honom. När han sedan var klar och det var en stund till lektion så kunde man sätta fast honom med grimma ovanpå tränset. Då gjorde han ingenting men började man pyssla med honom så kunde frambenen komma flygande igen.

Hoppas att du får ett underbart liv och att du kommer och hälsar på oss när det är tävlingar.... Kommer att sakna dig enormt mycket och jag har många fina minnen med dig!!

 
 

"Min" älskade Diler s...