0 Läs mer >>
Detta passet var det första av 8 som ska ridas på 11 dagar. Ska försöka uppdatera här med passen för varje dag...
 
Valle blev jag tilldelad den här kvällen och jag blev superglad för det. Kvällens övningar bestod av markarbete där det till en början var bom på marken med ett klosshinder vält till den lägsta nivån. Det var uppsatt två linjer, en på vardera långsida och ett vält klosshinder på medellinjen på kortsidan.
 
Vi började med att galoppera över serierna och räkna galoppsprång men där missade jag en del. Räknade 4 galoppsprång då det egentligen var bara 3. Hade då räknat med språnget över bommen.....
 
När alla var klara med det så skulle vi komma på samma serie igen och sedan svänga och "hoppa" klosshindret på kortsidan och direkt på nästa linje på andra långsidan. En av gångerna jag kom på detta så fick jag 5 galoppsprång i första delen av bågen och 4 i andra delen och det berodde på att jag tog kortare sväng andra halvan men hade ändå ett jämnt och fint tempo. :)
 
I slutet av passet skulle vi komma direkt in på bågen och sedan hoppa en linje som den andra markbommen nu hade blivit ett litet hinder på ca 50-60 cm. Första gången blev språnget på hindret allt annat än bra, kom över det men jag var inte riktigt i fas med hästen men på nästa försök gick det mycket bättre :)
 
Är väldigt nöjd med detta pass som var första gången som det var lite hinder i sedan jag red privatlektionen den 8 mars. Imorgon tisdag den 1 april så är det nytt ridpass med hoppning.
 
Bilderna från privatlektionen den 8 mars.
 
 
 

Stallvärdspass måndag...

0 Läs mer >>
Eftersom att Alonzo kändes så kanonfin förra torsdagspasset så hade jag frågat min instruktör om jag kunde få honom igen och det var helt okej. :)
 
På detta passet hade han bitit sig fast i högertygeln igen men jag kunde inte "få loss" detta den här gången men han kändes ändå helt okej att rida. 
 
Det största problemet jag hade på detta passet var mitt onda högerknä som gjorde att jag inte kunde skänkla på ordentligt.
 
Dagens huvudövning var att vi skulle rida bogen in utefter båda långsidorna. Vi började i skritt och avslutade i galopp. I slutet av passet skulle vi även rida lite tagen bakdel och det var ju då jobbigast i vänster varv då man skulle peta in baken innanför spåret med hjälp av.... ja just det..... höger skänkel... aj som *** sedan så krampade även vadmuskeln i detta så det gjorde ju inte saken bättre.... 
 
 
Eftersom att jag har kommit igång med hoppningen igen och det känns roligt så har jag bestämt mig för att byta ridgrupp men har dock inte bestämt om jag ska rida mina stallvärdspass i denna grupp fortsättningsvis men det får tiden utvisa....
 
Alonzo när jag red honom allra första gången.... :) 
 

Torsdagspass 27 mars ...

0 Läs mer >>
Känns lite som jag fastnat på Alonzo men det gör absolut ingenting då han är så ljuvligt underbar att rida!
 
Detta passet hade vi vikarie då ordinarie var ute på resa med en klas från ridgymnasiet.
 
Redan från början av detta passet så kändes det att Alonzo bet sig fast i högertygeln och då tog jag tag i den ordentligt en enda gång. Okej, sa han, jag ska inte bita fast där mer och då blev han bara ännu bättre att rida. Hans högergalopp som vanligen inte är så bra när han biter sig fast, blev nu lika ljuvlig som vänstergaloppen och jag satt bara och njöt.....
 
Dagens huvudövning var att vi skulle i ex höger varv rida halva långsidan i bogen in och sedan volt och därefter resten av långsidan i tagen bakdel. Detta i trav och sedan efter hörnpassering ner i skritt och mitt på kortsidan galopp. Galoppera långsidan på båge så att det blir förvänd galopp. Bågen skulle göras ända upp till medellinjen, vilket egentligen är ganska svårt men med Alonzo gick det bra. Det var någon enstaka som inte blev bra och resten av gångerna kändes det nästintill perfekt. 
 
Jag är såå nöjd med honom detta passet och njuter av det än!
 
 

Torsdagspasset 21 mar...

0 Läs mer >>
Detta passet var i princip likadant som de två föregående torsdagspassen med undataget för skritt/galoppövningen i början av delen med galopparbetet. Den här gången var vi på de två volterna och först värmde i galopp och sedan tränade vi på galoppfattningar från skritt. 
 
Det känns alltid bra när man sitter på Alonzo men har börjat märka mer och mer att han gärna biter sig fast i högersidan och sedan när man tittar på munnen på honom så har han även lagt tungan ut där. Kan vara därför som det blir så. När man tar i högertygeln så är det " ingen hemma " man får liksom inte någon respons från hästen på dessa tygeltag. Vet inte hur jag ska göra för att det ska bli bättre men kommer nog på det med tiden.
 
Dagens huvudövning i galopp var densamma som förra passet dvs att vända halvt igenom. Det blir ju då förvänd galopp när man kommer ut i det nya varvet.
 
 

Torsdagspasset 13 mar...

0 Läs mer >>
Detta passet red jag som stand-in för en annan elev och jag är inte direkt van vid att rida på onsdagar. Har då istället varit på gymmet och tränat. 
 
Till den här onsdagen hade jag en hel del kvällar lagt mig väldigt sent så jag var ganska trött redan när jag skulle sitta upp. Går man och lägger sig närmare midnatt så får man faktiskt skylla sig själv!
 
Satt ialla fall upp på Jonna som det var ett tag sedan som jag red. Vi var nere i nya mangen där alla hästlektioner på onsdagar går då stora manegen är upptagen för hoppträning. Vi var 9 ekipage och det kändes inte ens trångt fast det var hästar överallt. När vi har nya manegen har vi 20m extra att rida på och det tycker jag behövs för de större grupperna. I stora har vi "bara" halva och då är det 24x40 vi rider på och det är ju givetvis skillnad.
 
Dagens huvudövning var 3 serpentinbågar över medellinjen. Vi skulle lägga volter i varje båge och i mittenbågen så skulle vi rida som ett varv på stora mittvolten om jag förstod övningen rätt. Det är jättelätt att slarva med en sådan här övning, dvs att man inte kommer rakt över medellinjen när man ska växla båge, Detta fick alla tänka på och som hjälp hade instruktören lagt ut bommar som vi skulle rida emellan.  
 
I slutet av passet skulle vi lägga galopp på första och sista bågen och jösses vad Jonna tände till. När vi skulle sluta med övningen så ville hon fatta galopp om och om igen och när hon inte fick det så travade hon på som 17 istället.
 
Med tanke på att jag inte ridit henne på ett bra tag så är jag nöjd med min insats.
 
 

Onsdagspass den 12 ma...

0 Läs mer >>
Det här passet var jag alldeles själv och det är jag absolut inte van vid. 
 
Fick en privatlektion i julklapp som jag fick boka in när jag ville och fick välja vad jag ville göra. Hästval gjordes i samband med aktuell instruktör. Valde att ta markarbete/hoppning på detta passet då jag började bli sugen på det här med hoppning igen och målet med detta passet var att jag ska kunna vara med på en "normal" hopplektion utan att känna mig rädd. 
 
Hade en god vän med mig på passet som filmade mig och Valle lite då och då som till slut blev till en film som jag länkar i slutet av detta inlägg.
 
Jag hade hoppat en hel del innan jag trillade av 1997 och blev skadad i ryggen. Blev grymt rädd för allt vad bommar och bomarbete hette efter detta och när jag skulle SKRITTA över en bom på marken så kom tårarna och paniken. Nu har jag jobbat upp detta sedan jag började rida här i Borås 2007 och den här lektionen slutade med ett räcke på 60cm utan att jag kände mig rädd. Ville istället hoppa ännu mer.... Det var hur kul som helst och jag skulle kunna hoppa när som helst. Det jag har kvar nu som jag inte riktigt övervunnit är att hoppa oxer utan att känna rädsla. När den biten är klar är det dax för TÄVLING!!!
 
Ja, jag har säkerhetsväst på mig! Vågar inte hoppa utan nu, för jag vill inte riskera att skada ryggen ytterligare en gång. 
 
För att komma till filmen, klicka på stora bilden nedan!
 
 

Julklappen: privatlek...

0 Läs mer >>

Fortsatte detta passet med föregående veckas arbete dvs förvänd galopp. Började passet med samma övning som vi gjorde föregående pass dvs skrittarbete på medellinjen och sedan valfri galopp efter hörnpassering ut mot långsidan. När vi var nöjda med detta, skulle vi komma  i galopp på långsidan och på kortsidan vända halvt igenom och sedan bibehålla galoppen långsidan tillbaka.

Alonzo kändes även detta passet superfin och jag har fått än mer problem med mitt ena knä så jag red mestadels av skritt och travpasset innan galoppen utan stigbyglar, vilket kändes mycket bättre för knät.

Det bästa med Alonzo är hans vänstergalopp som man kan sitta och galoppera på hur länge som helst...... 

 

 

 

 

 

Torsdag 6 mars - Alon...

0 Läs mer >>
Även detta pass fick jag nya favoriten Alonzo. 
 
Fick lite tips av en annan instruktör några dagar tidigare och testade detta och det fungerade väldigt bra. Med dessa tips i bagaget blev Alonzo helt super att rida :)  Galoppen var rena himmelriket. Jag bara satt där och njöt i fulla drag i båda varven!! Dagens huvudgångart var galopp idag.
 
Dagens huvudövning: 
Skritt på medellinjen där vi hade självständigt arbete. Varannan gång höger och varannan gång vänster varv vid kortsidan. Skritta igenom hörnpasseringen och sedan en galoppfattning, till en början rättvänd. En stund senare skulle vi byta ut den rättvända galoppen mot förvänd galopp ( ex vänster galopp i höger varv och vice versa).
 
Alonzo var inte pigg på att fatta vänster galopp i högervarvet men i högervarvet gick det bättre :)
 
Han kändes väldigt fin under hela passet och jag är supernöjd med honom bortsett från den förvända galoppen i högervarvet som jag inte fick till riktigt. 
 
Nästa pass ska vi fortsätta jobbet med förvänd galopp
Började med skrittarbete på medellinjen och när vi skulle vända tillbaka ute på fyrkanten skulle det fattas galopp och galoppera tillbaka. Därefter upp på medellinjen för nytt skrittarbete och sedan vid kortsidan skulle vi ta andra hållet och galopp tillbaka. En stund senare skulle vi fatta förvänd galopp på långsidorna. Som avslutning på passet skulle vi galoppera halva varvet antingen i förvänd eller "rättvänd" galopp. Alonzo kändes kanononfin men var inte så pigg på den förvända galoppen i högervarvet...
 
 

Torsdag den 27 februa...