0 Läs mer >>
Det känns som att jag har fastnat lite grann på Creon nu. På de två senaste veckorna har jag ridit honom 3 gånger med dagens pass. Skulle dock inte förvåna mig om jag får honom imorgon med på mitt ordinarie ridpass.
 
Till dagens pass.....
 
Den här dagen och kvällen var grymt varm och det blir ju självfallet varmt även för hästarna så vi började lite lugnt och försiktigt med lugna skänkelvikningar direkt efter att ha tagit tyglarna och i hörnpasseringarna skulle vi rida en kvarts framdelsvändning.
 
Övningen gick till så här: Efter hörnpassering med en kvarts framdelsvändning skulle vi rida skänkelvikning in till hörnlinjen och sedan rida en bra bit rakt fram och sedan skänkelvikning ut mot spåret igen och i nästa hörnpassering en kvarts framdelsvändning.
 
En stund senare skulle vi göra en travövergång mellan skänkelvikningarna. Nästa förändring var sedan att allt skulle göras i trav och vi skulle ta bort kvartsvändningarna i hörnpasseringarna och istället rida ordentliga hörnpasseringar. På kortsidorna skulle vi rida lätt och lägga en 20m volt innan vi skulle rida an på skänkelvikningarna igen.
 
Sista ändringen av övningen var att vi skulle byta ut travvolten på kortsidorna mot galoppvolter och då vaknade Creon ordentligt. "-Tjohoo!!!! Galopp, superkul!!!" tyckte han och eldade på ordentligt. Så mycket faktiskt att jag blev tvingad att ta hjälp av väggen för att få ner honom i trav innan jag skulle ut på långsidan för skänkelvikningen.
 
Han lärde sig övningen väldigt fort och det var ett antal gånger som han började själv med skänkelvikningen tillbaka till spåret innan jag har sagt något att han ska göra det. Fick då istället rikta in mig på att få honom att lyssna på MIG istället för att han ska få göra så som han TROR att det ska vara....
 
Är nöjd med honom idag då han gjorde väldigt fina skänkelvikningar och framdelsvändningar. Han var med mig hela tiden och när vi hade en skrittpaus skulle vi rida dom i ökad skritt och där fick jag oxå till det riktigt bra.  Det man skulle önska mer av honom är att få honom mjukare i högersidan för i vänster var han riktigt fin även idag.
 
Creon och jag i lördags
 
 

Stallvärdspass H6 mån...

0 Läs mer >>
 Idag har jag ridit mitt 4:e pass för den här veckan och hästen till min tjänst heter Creon.
 
Skapligt väder ute idag också. Inte så mycket sol men ändå varmt och klibbigt.
 
Då vi hade med oss Foxen i gruppen som inte får gå på underlaget i stora och lilla manegen, hade vi nya manegen eller uteridbanan att välja på och då valde instruktören uteridbanan.
 
Det hade visst varit åska och regnat en hel del under natten så underlaget var perfekt att rida på!!
 
 
Vi började arbeta hästarna redan i skritten på volterna med att minska volterna och när vi gått en stund på den mindre volten skulle vi ställa hästarna utåt och sedan rida en volt tillbaka och sedan gjorde vi det några gånger innan vi började värma hästarna i trav. Vi höll oss på volterna på så gott som hela passet. När vi sedan skulle trava av hästarna fick vi växla mellan volt och fyrkantspår.
 
När vi skulle galoppera i högervarvet så blev han piggare och piggare ju längre jag galopperade honom så det gick undan i tempot... I vänstervarvet gick det grymt mycket bättre. Klockrena fattningar och lugn och mjuk "Alonzo-galopp" så det var bara att sitta och njuta :)
 
Är väldigt nöjd med detta passet då han kändes fin redan från början. I skrittarbetet var han fin i båda varven men i traven och framför allt galoppen var han bäst i vänstervarvet. Kan mycket väl tänka mig att rida honom på fler dressyr-/markarbetspass. Hoppningen vill jag vänta med honom för jag har sett att han kan tjuvstanna och det är inte bra för mitt självförtroende just nu när jag nyss har börjat hoppa igen på allvar.

Jag och Creon efter dagens pass :)

 
 
 
 
 

Gästinhopp i H4:an lö...

0 Läs mer >>
Efter att ha ridit lektion två dagar i rad så kommer det ett tredje pass: Hoppning med Räbell.
 
Förra gången jag hoppade honom var han såpass framåt att jag inte behövde sporrar så då skippade jag dom den här gången oxå och det skulle jag inte ha gjort!
 
Jag kommer inte ihåg när jag senast fick slita som ett djur för att få Räbell att ta ETT steg framåt.
 
Kvällens huvudövning var hoppning och vi skulle hoppa bana. Kul är det givetvis men hade varit ännu roligare om Räbell hade egen bjudning så att man inte behövde driva på honom i vartenda steg....
 
Redan i framridningen kände jag att han inte hade egen drivning så jag travade och skrittade omvartannat och när jag kom till galoppen så försökte jag göra ökningar utefter långsidorna för att försöka få igång honom och det gick ganska bra. Sedan var jag nöjd med framridningen. Han hade dessutom gått lektionen innan så han var redan "uppvärmd och klar".
 
Vi började med att hoppa fram på två räcken som står på läktarlångsidan. Detta gick bra fast jag fick driva som en gnu fram till första hindret och sedan fortsätta driva mellan hindren, suck.
 
Banan som började på de två hinder som vi hoppade fram på i höger varv. Sedan vidare ner till kortsidan för att vända halvt igenom på ett nytt räcke och sedan vända in mellan de två första över en liten sax upplagd på sockerbitar. Därefter galopp hela vägen runt de första två hindren till nästa långsida (här tröt orken fullständigt, hade sådan mjölksyra i benen att jag nästan började gråta. Lyckades hitta lite extra energi någonstans) och där låg först 3 galoppbommar och sedan en oxer med ett kryss i framkant. För min del så togs den bakre bommen bort, då jag inte riktigt är klar med att hoppa oxer. Med tanke på att jag var helt slut när jag kom fram till sista hindret var jag bara glad över att oxern hade blivit ett kryss istället :)
 
Vi avslutade passet med att skritta ut en sväng den varma torsdagskvällen....
 
Räbell i sin box i stallet....
 
 
 

Stallvärdspass torsda...

0 Läs mer >>
På morgonen när jag jag var på jobbet plingade det till i mobilen och då var det en av mina facebookvänner som inte kunde rida den här kvällen och efter lite funderingar fram och tillbaka så sa jag ja till att ta lektionen.
 
Framåt eftermiddagen fick jag veta att jag skulle rida Creon och det tyckte jag var helt okej på markarbete. Hade honom i torsdags på just markarbete och det hade gått väldigt bra.
 
När jag sedan kommer till ridhuset i sällskap med en annan elev får jag se till min förvåning att jag ska rida min favorit Alonzo! Blev ju superglad för det  :)
 
 
När vi väl kommit upp på hästarna och värmt dom lite grann skulle vi börja på övningen som inledde med 4 st travbommar och en bra bit längre fram var det två "sockerbitshinder" som låg på lägsta höjden. Här skulle vi trava in och sedan sakta av till skritt några steg och innan traven igen skulle hästen kännas avslappnad och sedan igång i trav igen och trava över dessa två sockerbitar.
 
Efter en stund så förändrades övningen och då skulle vi ta sockerbitarna först och sedan travbommarna. Då hade avståndet längts mellan sockerbitarna och travbommar låg kvar oförändrat. Nu skulle vi komma in i galopp och efter sockerbitarna ner i trav och trava över de 4 travbommarna. Inte det lättaste att växla ner en gångart på "ångloket" Alonzo för han älskar att galoppera och ta allt i så hög fart som det bara går....
 
Avslutningsvis har instruktören satt upp en serie med varannat sockerbitshinder och vartannat bom på marken som vi skulle galoppera igenom på ett kontrollerat sätt (säg det till Alonzo) och han laddar så mycket han bara kan och det går absolut inte att stanna och stå still för då börjar han studsa på stället och säger "-Släpp iväg mig!!"
 
Han fick ju inte springa så fort han ville men det gick undan i allafall.
 
Känner mig väldigt nöjd med detta passet för att vara så oplanerat och dessutom inställd på att rida Creon....
 
 

Gästinhopp i H4:an on...

0 Läs mer >>
Dressyrpass med Jonna blev det den här gången. Jag var inställd på att rida favoriten Alonzo men Jonna är oxå trevlig att sitta på, dock lite stötigare än Alonzo.
 
Vi började passet med uppvärmning i alla gångarterna och sedan började huvudövningen. Idag skulle vi rida långa skänkelvikningar och hålla oss ett par meter innanför spåret då vi inte skulle ha någon hjälp av väggarna.
 
Började övningen i skritt och vi beordrades upp med stigbyglarna. Jag tyckte att det kändes bra under skrittarbetet och jag fick med Jonna bra i skänkelvikningarna då de var ganska långa med svag tvärning.
 
Sedan när det var dags för travarbete, jobbade jag hästen en stund utan stigbyglarna men sedan gjorde det såpass ont i knät av allt studsande så jag blev tvingad att ta stigbyglarna och då kändes det mycket bättre och då kunde jag koncentrera mig på övningen ordentligt igen.
 
Jonna kändes bra även i traven och jobbade på duktigt. Allmänt kändes hon väldigt fin men har ett par olater och det är att hon gärna vill gena på volter och i hörnpasseringar samt att när hon fattar galopp går ur formen i själva fattningsögonblicket. Det är ju inget som man tycker om som ryttare. Går nog att förbättra men endast för tillfället om man ger sig 17 på att man ska lyckas att få till EN bra fattning undere passet. Är nöjd med henne på detta passet.
 
Jag och Jonna i stallet vid ett annat tillfälle ;)
 
 

Ordinarie pass tisdag...

0 Läs mer >>
Jag fick ett sms i veckan av en ryttare i gruppen som jag brukar rida åt och fixa ersättare när jag inte har kunnat själv eller då när det var hoppning och jag inte hade velat hoppa själv och faktiskt glömt av det. Fick ett nytt sms på fredagen med nytt meddelande om att denne ryttare inte kan nästa lördag heller och då var det ju väldigt kort om tid att fixa ersättare så jag sa att jag tar båda passen själv. Det har jag inte ångrat en sekund! Jag är ju stallvärd på lördagarna och det är ju inte alltid det lättaste att ta ett ridpass kl 13 när sista ponnygruppen kommer in efter sitt ridpass men de verkar klara sig själva ganska bra själva.... :) 
 
Instruktören fick veta att jag skulle ersätta denna ryttaren innan hästarna delades ut så då fick jag goe Valle som min lektionshäst för detta hoppass. Super tänkte jag och var nöjd och belåten. :)
 
Jag som gjorde comeback med hoppningen så sent som i mars i år behöver ju sitta på hästar som jag känner mig trygg med och Valle är en av dom. 
 
Blev väldigt överraskad av framridningen då Valle gick väldigt fint och trevligt i formen. I vanliga fall så går han med rak hals och är allmänt stel som en planka. Det här passet gick han fint i formen och kändes allmänt mjuk och fin. :)
 
Dagens ena övning har jag ridit på tidigare som var bom på marken - klosshinder - bom på marken sedan 4 eller om det var 5 galoppsprång och sedan samma uppsättning igen. Valle var kanon på det.

Andra hoppövningen var ungefär detsamma men det var två "räcken" med 6 galoppsprång emellan och jag är lite nojjig när det gäller höjder på räckena och kände att det var för högt för mig men då sänkte instruktören ett hål men jag trodde att hon sänkte 2....

För att jag inte ska jaga upp mig genom negativa tankar så gick jag på övningen först av alla och när jag väl hoppat dessa hinder kändes det mycket bättre. Är superspänd inför första vändan och sedan kan jag slappna av och verkligen börja rida. Jag var lite allmänt stel i sadeln och spänd men det var som bortblåst när jag kom på hindren gången efter.

Som tur är, blir det hoppning igen på torsdag då jag rider med H5:an på min stallvärdsridning då jag har detta färskt i kroppen. Alltid bra att ha hoppassen nära varandra så att man inte kommer av sig med hoppningen vilket jag märkt att jag annars gör. Blir med andra ord fegare igen om det är långt mellan passen.

Är väldigt nöjd med detta passet då Valle kändes väldigt fin redan på framridningen och sedan flöt hoppningen på väldigt fint. Knät kändes faktiskt ganska bra idag och jag "vågade" rida lätt lite mer än de två senaste passen.
 
 

Gästinhopp i H4:an lö...

0 Läs mer >>

Stallvärdspass på Creon den här torsdagen. Det var ju ett tag sedan jag satt på den hästen och vad jag minns av honom så var han väldigt trög och man fick använda både spö och sporrar för att han skulle ta ett steg framåt.... Jag undrade vad instruktören tänkte på när hon satte ut hästarna....

 

Blev dock glatt överraskad, det var krut i hästen! Det var så att jag fick plocka av sporrarna redan under framridningen för att han var såpass pigg.

 

Spöt la jag ifrån mig en stund efter att vi börjat med huvudövningen som var att vi skulle trava över 3 bommar och sedan skänkelvikning för höger skänkel och sedan 3 nya bommar som låg på böjt spår där vi skulle lägga en volt och avsluta volten med att gå över bommarna igen. Ny skänkelvikning, denna gången för vänster skänkel och sedan trava över sista bomserien på 3 bommar. Sedan valfritt arbete till första bomserien. 

 

Jag valde att fatta galopp och galoppera över de två galoppbommarna på motsatta långsidan. Creon tyckte att det var superkul så att han lärde sig ganska snabbt att det var galopp direkt efter sista bomserien så han gick och laddade under sista halva av travövningen och när jag smög fram med galoppskänkeln så for han iväg som en kanonkula... Aldrig tidigare ridit honom så här pigg så det var en glad överraskning!

 

När vi gjort detta i båda varven var det dags att trava av hästarna och avsluta lektionen.

Creon kikar ut ur sin gamla box i väntan på att få komma ut och jobba.....

 

Stallvärdspass Torsda...

0 Läs mer >>
Detta passet var första som ordinarie i gruppen. Har "bara" ridit som stallvärd i gruppen tidigare så jag var bekant med de andra eleverna. En väldigt rolig grupp att rida i :)
 
Förra veckan när jag red med som stallvärd hade vi markarbete och på detta var det hoppning.
 
Redan på framhoppningen högg det tilll i knät väldigt kraftigt och gjorde så ont att ögonen blev fuktiga. En stund senare hade smärtan släppt och jag kunde rida vidare.
 
Vi hade två hinder på läktarlångsidan och ett hinder på vardera diagonal. Det var meningen att vi skulle varit i nya manegen men då instruktören hade missat att boka den manegen var den då upptagen för privatträning. Blev då en förminskad variant av övningen i stora manegen istället.
 
Började med markbommar och sedan en liten sax som framridning. Sedan skulle vi komma på samma linje igen med båda hindren som saxar och komma på detta i galopp. Inte lätt när hindren kommer snabbt ur svängen men det gick ändå bra.
 
Sedan höjdes andra hindret på långsidan och då blev det så högt att jag inte vågade komma på det igen så de andra fick hoppa före mig och sedan sänktes hindret till mig igen. :)
 
Vi hade med en oxer i banan vi skulle hoppa sedan och i och med att jag är ganska grön än i hoppningen efter mitt långa uppehåll så har jag en viss skräck än för oxrar så jag fick hoppa först och då la vi ner ena sidan av bakbommen och jag spänd som en stålfjäder rider an mot det och får en dålig sväng och Valle stannar. Ny anridning och jag hoppar hindret och efter släpper spänningen så mycket att tårarna kommer...  Försöker sluta gråta och sedan kommer an på hindret igen och klarar det igen och då kommer tårarna igen av ren lättnad. Tänk egentligen vad man kan spänna sig utan att tänka på det.
 
När det var avklarat var det dax för en liten bana. 
 
Då var det dax för banan som började på oxern, sedan vidare till andra hindret på linjen vi hoppade först och sedan hindret på andra diagonalen och som sista hinder första hindret på linjen vid läktarlångsidan.
 
Instruktören la ner oxern igen så som vi hade det men lilla fega jag sa att vi kunde lägga ner frambommen oxå som snedbom och då blev det egentligen inget hinder kvar men det ångrade jag sen men men.... 
 
Jag fattade galoppen och red banan på ett mycket bra sätt och i och med att jag hade gråtit ganska nyligen så såg jag knappt hinder nr 2 för all tårvätska i ögonen. Gick ändå bra att ta mig över tvåan. Vet inte riktigt vad som hände till trean då måste jag ha tappat drivningen fullständigt för att vi hade knappt styrfart när vi kom fram dit. Valle gjorde ett klokt beslut igen att stanna för skritta över ett hinder var han inte så pigg på, hehe.... Ny galopp och ny anridning och då kom vi över hindret kalasfint och siktade ner till sista hindret som var no problems att hoppa. Nu kände jag att jag hade börjat komma igång med hoppningen igen. Det var ju sådär lagom till lektionstiden var slut.... 
 
När jag hade kommit hem och stod i duschen såg jag att högerknät hade svullnat upp rejält..... 
 
 
 
 
 

Ordinarie tisdagspass...

0 Läs mer >>
Detta torsdagspass var inte som alla de andra - det var det sista för mig innan jag byter ordinarie grupp till en Häst-fyra på tisdagar där jag kommer att få hoppa lite grann. Det är ju svårt att hoppa i en dressyrspecial.... 
 
När jag började i dressyrspecialen (först på lördagar) så var jag totalt livrädd för allt vad bommar hette men nu har suget efter hoppning växt fram och nu är jag supertaggad för hoppning och tycker att det är hur kul som helst. Har ju dock lite kvar att övervinna, att hoppa hindertypen oxer (längdhinder) och att kunna hoppa högre än 60 cm.
 
Till passet som detta inlägget egentligen handlar om.....
 
 
I och med att detta var det sista passet med detta gänget hade jag önskat min favorit Alonzo. 
 
Vi började med att skritta ut en kort sväng som framskrittning och när vi kom tillbaka kunde vi ju börja trava hästarna direkt. Kände under högergaloppen att detta kunde bli ett riktigt bra pass för Alonzo kändes fin redan i framridningen och jag sa till instruktören att jag kunde sitta och galoppera hur länge som helst för att han kändes så fin. :) 
 
Huvudövningen för passet var en evighetsövning innehållande bogen in och tagen bakdel (förvänd skänkelvikning). För er ridkunniga: Vänd upp på medellinjen i bogen in, varannan gång höger och vänster varv, Djup hörnpassering och tagen bakdel på diagonalen mot medellinjen och när man kommit upp till medellinjen ställa om hästen (ex till vänster om man kom i höger varv) volt mot fyrkantspåret/väggen och sedan tagen bakdel igen ut mot nästa hörnpassering innan man vänder upp på medellinjen med bogen in igen och gör samma sak åt andra hållet. Hästarna blir superfina av den här övningen och jag tänkte göra övningen lite svårare genom att lägga in galopp på volterna mot väggarna då det inte kom något möte på medellinjen ifall jag inte skulle få stopp på galoppglade Alonzo. Han var dock inte med mig riktigt där när jag ville ha galopp. Det var precis om han sa till mig: "-Ska det verkligen vara galopp här?!?! Japp, svarade jag och då fattade han lite galopp.
 
I slutet av passet fick vi en stund för oss själva och då hade jag lite "lekstuga" med Alonzo och då fattade jag galopp direkt på honom och jag älskar att galoppera den hästen och jag tänkte att nu testar jag en båge från ena kortsidan till nästa och han var med mig till 100% och var superfin i den förvända som blir en bit i bågen. Som mest var jag uppe på medellinjen och galopperade innan jag kom ut innan hörnpasseringen. Kunde göra detta i båda varven då han var superfin. 
 
När jag red runt min instruktör i högervarvet så tog jag fram båda händerna halvvägs fram över halsen på honom och han gick kvar i formen. Jag hade säkerligen kunnat rida serpentinbågar med byten i varje båge men det var inget jag tänkte på då men när han är så här fin så är det en dröm att rida honom och man vill aldrig sluta rida honom....
 
Ett perfekt avslut i dressyrspecialen!!
 
Jag och Alonzo
 
 

Ordinarie torsdagspas...

0 Läs mer >>

I den här gruppen kommer jag från och med nästa pass att vara min ordinarie. Att jag byter grupp är för att jag vill hoppa mer nu när jag börjat komma igång med det. Inget fel med en dressyrspecial men känner att jag vill hoppa lite igen.

I och med att det var markarbete denna gången och hoppning nästa gång så hade jag önskat någon av Räbell, Valle och Salvador så det blev Valle den här gången.

Efter sedvanlig framridning i alla gångarter var det dax för dagens huvudövningar.
Övning 1 var travbommar på en form som en stigbygel. Först en rak linje med tre travbommar och sedan skulle vi ställa hästarna tex till höger (i höger varvet) och trava över tre bommar på båge och sedan ha raka hästar igen över den första bomserien.

Tycker att detta gick bra med Valle och han trampade på ordentligt. Han är ju alltid lite stel så det är ju inte alltid så lätt att få honom formad runt inner skänkeln.

Övning 2 var det lite mer fart. Nu har vi växlat upp till galopp och skulle galoppera över tre galoppbommar som låg på varje tredjedel av volten och här skulle vi försöka få jämnt antal galoppsprång mellan varje bom. Detta skulle även göras i tvåunktssits (fältsits) och där fick jag beröm för min stadiga tvåpunktsits. Fick även till en bra rytm över galoppbommarna och allt kändes väldigt bra. Är taggad inför hoppningen nästa tisdag.

 

 

Stallvärdspass tisdag...