0 Läs mer >>
Detta passet var direkt efter mitt ordinarie som jag red Tennis på. Det var en tjej som skulle ha Tennis på den här lektionen så jag hade bett henne innan att göra iordning Valle åt mig.
 
Vi hade även här självständig framridning och  vi hade hela stora manengen för oss själva och det var ju helt underbart. När jag kom till galoppen så lät jag Valle få galoppera på ganska friskt runt hela fyrkanten med mig i "fältsits" (två-punktssits). Sedan var det dags att börja hoppa.
 
Vi började med några travbommar och sedan ett litet krysshinder (sax) och hästen skulle sedan galoppera över en ensam bom några galoppsprång bort. Det känns alltid skönt med att få hoppat första språnget och då är man igång! 
 
När alla hade hoppat det åt ena hållet, skulle vi hoppa det från andra hållet och då var det först den ensamma bommen, hindret som vi skulle hoppa över och avsluta med att få ner hästen kvickt i trav och trava över bommarna. Valle började undra vad jag menade med att bromsa efter hindet och det kändes som han sa: "- Kan man inte ta dom i galopp??" och försökte vara kvick med hovarna mellan bommarna.  Det gick väl sådär men jag var ändå nöjd med honom på den här övningen.
 
Sedan när alla hade hoppat klart framhoppningen så skulle vi byta övning och här kändes Valle mer än kanon!
 
Vi skulle komma i galopp och det var först en bom - klosshinder - bom och sedan 5 galoppsprång senare samma kombination igen. Valle riktigt flöt över den här serien och jag kunde bara lätt följa med och ha blicken långt fram. Kändes hur kul som helst!!!
 
Som avslutning skulle vi gå på första hindret igen och nu hade det byggts upp ytterligare två saxhinder med ca 4 galoppsprång emellan. Till första hindret kändes det som att jag inte blev klar och språnget blev lite konstigt men de två resterande hindren gick som en dans. Tyvärr var lektionstiden slut och både jag och Valle ville hoppa mer. Valle visade det genom att han inte ville gå ut från manegen när vi suttit av....
 
Jag och Valle in action på en tidigare hopplektion. Ja, det ÄR en säkerhetsväst jag har på mig ;)
 
 
 
 

Gästinhopp i H5:an to...

0 Läs mer >>
 Det här passet fick jag Tennis och vi började med självständig framridning som jag tycker är superbra då man själv får börja tänka på hur man ska lägga upp framridningen och hur mycket man ska använda gångarterna osv.
 
Tennis kändes fin under framridningen och han har en väldigt trevlig galopp. Visserligen stor men ändå behaglig att sitta på.
 
Kvällens huvudövning var tagen bakdel. Övningen gick till så här: Vänster varv och efter kortsidan tagen bakdel på läktarlångsidan till halva manegen. Halv volt åt vänster och direkt halv volt till höger och sedan tagen bakdel på reklamlångsidan sedan "vanlig" hörnpassering och tagen bakdel igen på läktarlångsidan och nya halv volter igen och då kommer man ut i vänstervarvet igen och upp på den övre halvan av manegen där man skulle rida tagen bakdel även på reklamlångsidan och sedan rida kortsidan och därmed är man tillbaka till utgångsläget igen. Vi började med att skritta övningen så att vi kom in på övningen och sedan gjorde vi detta även i trav.
 
Tennis tyckte att detta var jobbigt och visade det genom att slå med huvudet, så som Diler gjorde fast mycket mer. Vid två tillfällen träffade han munnen på mig med sitt "dreggel" och det var ju inte så fräscht.... 
 
Jag vet inte om jag vill rida Tennis mer pga detta men å andra sidan så ska man väl inte ge upp efter ett pass. Det var dock i slutet av passet som jag också gav upp för jag var så less på att han slog så mycket med huvudet. Kan ju bli bättre med honom om man rider andra övningar....
 
 

Ordinarie torsdagspas...

0 Läs mer >>

 

Blev tilldelad Alonzo och jag blev glad när jag fick se det för jag tycker ju så mycket om honom.

 

Den här kvällen var han superstark att rida och då ska man oxå tänka på att han redan hade ”tuffat” på i 2 lektioner innan jag satt upp på honom och även de ryttarna tyckte att han kändes som ett ånglok.

 

Det kändes ändå att jag kunde tygla honom ganska bra. Övningen för passet var skänkelvikningar på lång linje. Dessa skulle först göras i skritt och sedan i trav. När vi gjort detta en stund så skulle vi fatta galopp på rakt spår innan vi vände ut på fyrkanten igen och galoppera långsidan ner. Sedan trava ett helt varv innan vi skulle göra om övningen med skänkelvikningen efter hörnpassering på kortsidan. Skänkelvikning upp till medellinjen och sedan ny galoppfattning innan vi vände ut på fyrkanten igen.

 

Första gången jag fattade galopp på övningen , blev det en klockren fattning och det kändes såååå bra! De andra gångerna gick det inte lika bra men det gör inget. Jag är så nöjd med Alonzo ändå!

 

 

 

 

 

 

 

 

Stallvärdspass måndag...

0 Läs mer >>
Till detta passet hade jag önskat en av "mina" 3 hopphästar som är Räbell, Salvador och Valle. Fick Salvador. Detta passet hade vi vikarie då vår ordinarie instrukör hade tagit ledigt.
 
Dagens hoppövning var att man först skulle gå över 3 st travbommar och sedan lite skänkelvikning till nästa bomserie, sedan en snutt skänkelvikning igen för att komma rakt på bomserie nr 3.
 
Sedan likadant på nästa långsida. När vi hade ridit fram hästarna på detta så blev bomserie nr 2 ett saxhinder som vi skulle ta i galopp. Efter hindret snabbt ner till trav igen för att trava över bomserie nr 3.

Här blev Salvador väldigt stark och tyckte att det var onödigt att gå ner i trav när man kan galoppera istället. Efter en stund skulle vi byta varv och sedan rida in i övningen igen. 

Jag är supernöjd med Salvador som idag blev väldigt stark men han tyckte att det var sååå kul att få galoppera på hinder.
 
 

Gästinhopp i H4:an lö...

1 Läs mer >>

På detta pass hade vi fri framridning . Det var faktiskt ett tag sedan så det var lite skoj. Alonzo hade gått passet innan så han var ganska uppvärmd och ni som har följt mig, vet ju vid det här laget att jag har problem med ena knät som smärtar en hel del under lättridning så jag satt ner i traven direkt från början och Alonzo är också väldigt bekväm att sitta på.

Jag red en hel del övergångar på framridningsdelen och det såg instruktören att jag har tränat en hel del på. Just övergångar var temat för tisdagens lektion.....

 

Efter framridningen och lite paus för hästarna var det dags för kvällens huvudövning som var serpentinbågar och tagen bakdel.

Vi skulle rida en volt i varje båge där vi också skulle rida tagen bakdel innan vi red rakt över medellinjen och ställde om hästen för det nya varvet och en ny volt innan det var dags för en ny passering av medellinjen och en sista volt. På långsidan tillbaka skulle vi rida bogen in.

Detta kändes bra men det är svårt på böjda spår. Bogen in på långsidan kändes helt kanon!

 

Är nöjd med detta passet med Alonzo fast jag egentligen ville haft Tennis....

Alonzo och Tennis på bilderna...

 

 

Torsdagspasset 17 apr...

0 Läs mer >>
Efter att ha en massa oflyt från att jag skulle ta mig från jobbet till ridhuset så fick jag ändå till ett bra ridpass på Jonna. 
 
På dessa lektionerna med nya instruktören är jag inte alls van vid det högre tempot. I dressyrgruppen på torsdagarna så börjar vi jobba hästarna direkt i skritten och vi kan ha kommit bra långt in i lektionen innan vi ens börjar trava. På detta passet så är det verkligen pang på rödbetan. Framskrittning och sedan direkt igång i trav och när hästarna är varma i traven så kommer galoppen. Efter det en kort skrittpaus och efter det börjar arbetet som kan vara i skritt trav eller galopp. De två gånger jag nu varit med så har vi haft övergångar som huvudtema. 
 
Den här gången skulle vi dela upp oss på två volter och rida övergångar mellan skritt och trav. Vi skulle få in två övergångar per varv och det tyckte jag inte var några större problem men jag fick istället jobba mer på att få Jonna att inte gena på volten och vara så bekväm av sig.  Så snart jag märkte att hon försökte gena så la jag på spöt lite grann och tillslut så fattade hon att det är ingen idé att försöka gena/maska. 
 
När vi skulle göra övergångarna mellan trav och galopp försökte jag tagga henne lite extra och det lyckades jag riktigt bra med för att det räckte till slut med att "bara" ta fram innerskänkeln så hade hon fattat galoppen. Hon blev dock så taggad att hon ville galoppera hela tiden istället. Det är bara positivt!
 
För er som inte känner till Jonna så är hon väldigt lat och gör inte mer än hon behöver. Genar i hörnpasseringar och på volterna samt att hon själv ger sig lång tygeln när hon vet att det är "rast". Det här med att hon drar till sig tygeln när man saktat av till skritt tycker jag är ofog. Man måste vara på henne från början och visa bestämt vem som är "chefen" och hon ska anpassa sig till ryttaren och inte göra som hon själv tycker. Får man fram henne så här som jag fick ikväll så är hon riktigt trevlig att rida.
 
I slutet av passet när man travar av dom så var hon rejält på hugget men det fick jag säga till henne att nu ska vi ta det lugnt och varva ner och då accepterade hon det. Efter passet, gick hon som en hund med in i stallet och hittade själv sin box.
 
En jättegammal bild på mig och Jonna
 
 

Stallvärdspass tisdag...

0 Läs mer >>

Redan veckan innan blev jag tillfrågad om jag ville/kunde rida detta passet. Det skulle vara hoppning så varför inte?

 

När gör sådana här inhopp så ser man inte via horsemanager vilken häst man ska rida, då man rider på någon annans namn. När jag kom och skulle checka in mig så stod det Räbell och då tänkte jag hur 17 ska det gå? Gick ner till stallet och gjorde i ordning hästen och sedan ner till nya manegen där kvällens lektion skulle vara.

 

Under uppvärmingen hade instruktören lagt ut några travbommar. En serie med normalt avstånd och en serie där hästarna skulle ta två travsteg emellan varje bom och där skötte sig Räbell exemplariskt. Sedan blev det litet kryss av ena bomserien och jag blev lite nervös av det men det fanns ingen anledning till oro!

 

När jag väl kommit över det en gång så var det bara att tuta och köra sen! Alltid lite nervöst innan man har hoppat passets första språng och dessutom på för mig en ny häst.Efter en stund kom det ett hinder på den andra travserien och den skulle vi hoppa i galopp. Trav in på första hindret (som stod på en diagonal) och sedan en volt i en båge mellan hindren i trav och sedan galoppfattning och hoppa sista hindret som också stod på en diagonal. Man kan säga att vi hoppade på en serpentinbåge.

 

Det är ju alltid nervöst att sitta på en ”ny” häst. Har i och för sig ridit Räbell på dressyrpass men aldrig tidigare hoppat honom. Blev väldigt positiv överraskad med honom för att han var lättare att följa än vad både Valle och Salvador är. De sista spången i galopp, kunde jag släppa mantaget på honom och verkligen följa med ordentligt med handen över hindret. Är supernöjd även med detta passet.

 

 

Räbell i stallet i sin nya box :)

 
 
 

”Gästinhopp” fredag 1...

0 Läs mer >>

Förra veckans ordinarie pass red jag Salvador och fick honom igen på detta passet. Med tanke på att ryggen inte har varit helt okej och nu hade jag en del ont efter att ha stått mycket på jobbet så var han väl inte den absolut bästa hästen för kvällen. Tänkte att jag får väl lägga in lite extra skritt och helst göra övergångrna från trav till skritt i lite lättare sits så att det inte dunsar i ryggen på mig.

 

Huvudövning för passet var skolor. Dvs bogen in och tagen bakdel (öppna och sluta). Först skulle det ridas bogen in på långsidorna i skritt och senare även i trav under lättridning. För min del var det ju inte det lättaste då jag satt på en häst som skjuter ur en ur sadeln i traven som en katapult. Då måste man ju först koncentrera sig på att få lättridningen att fungera och komma in i hans takt, vilket inte alltid är det lättaste. När det var avklarat så fungerade övningen bogen in mycket bättre.

 

Sedan skulle vi också rida tagen bakel dvs sluta. Detta skulle vi göra på diagonalerna och jag fick till detta riktigt bra. I traven sedan så kunde jag sitta ner på Salvador för då har han kommit gång och blivit lite varm i kroppen. Då blir det inte lika studsigt i traven som det är i början av passet. Vi tog galoppen ganska sent i passet och då kändes han väldigt fin och jag var nära den känslan jag brukar ha på Alonzo i hans vänstergalopp, gött!!

 

Är nöjd med detta passet men kunde gjort ännu lite bättre om inte jag hade haft ont i ryggen....

 

 

Ordinarie torsdagspas...

0 Läs mer >>

På förmiddagen denna onsdag fick jag en fråga via chatten på facebook om jag kunde rida för en tjej på kvällen och jag funderade lite snabbt och ja, det gör jag gärna.

 

Hade ju naturligtvis ingen som helst aning om vilken häst jag skulle rida men blev glatt överraskad när jag kom till ridhuset när Alonzo stod uppskriven.

 

På detta passet stod skänkelvikningar på schemat. Här skulle vi vända upp på medellinjen och rida rakt fram de första 10 metrarna och sedan svag skänkelvikning på lång linje så att vi kom ut strax innan hörnpasseringen. Sedan tillbaka till startpunkten och göra om igen och då skulle vi gå varannan ryttare för höger skänkel och varannan ryttare för vänster skänkel. Det blev ju så att jag fick gå åt samma håll några gången för att inte ligga i baken på hästen framför.

 

Alonzo kändes jättefin i dessa skänkelvikningarna. Det räckte med att jag la på skänkeln lite försiktigt på honom så flöt han iväg och då fick jag riktigt fina skänkelvikningar. Behöver väl knappast nämna att jag älskar hans galopp, framför allt vänstergaloppen? Det vet ni väl redan?

 

En av eleverna i gruppen hade med sig två damer, gissar på att det var mamman och en väninna som jag hjälpte efteråt att visa vart sadelkammaren var och då visade det sig att iaf den ena av dom hade jobbat som ridinstrukör och de berömde mig för bra ridning!! De tyckte att jag skulle ta åt mig av berömmet och självklart gör jag det. Alltid kul att få beröm av ”främlingar” som bara sett mig rid en enda gång. Suger på den karamellen än då det nu har gått några dagar sedan jag red detta passet.

 

 

 

”Gästinhopp” onsdag 9...

0 Läs mer >>
Detta pass red jag för den nya instruktören och i min nya grupp. Då jag inte börjat i den officiellt så rider jag än så länge mina stallvärdspass här. Den här instruktören vet inte vad det är för hästar jag brukar rida så då blev det Rosen som jag endast suttit på en gång tidigare. Kul att prova honom igen. Han har traven som bästa gångart och är mjuk att sitta på (dvs inte skumpig). Har däremot lite svårt för själva galoppfattningarna.
 
 Vi började passet med framskrittning (som man alltid ska göra) sedan direkt på med traven och även galoppen. Först därefter började vi arbetet i skritt. Detta är jag långt ifrån van vid då vi i min ordinarie grupp börjar med skrittarbetet direkt.
 
 Dagens huvudarbete var övergångar. Började med skritt – halt – skritt och sedan skritt – trav – skritt . Vi gick på de två volterna och gjorde om dessa till fyrkanter. I slutet av passet skulle vi trava två sidor i ett svep på den här fyrkanten och skritta de andra två.
 
Blev glatt överraskad av Rosen som kändes bra i alla gångarter men som sagt något svår i själva galoppfattningarna. När man väl fått galoppen på honom så var han väldigt fin även där. Trevlig form i alla gångarter men kan bli något djup. Ser fram emot att få rida honom fler gånger!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Stallvärdspass tisdag...

0 Läs mer >>
Det här passet så ersatte jag en annan ryttare i gruppen, dvs gjorde ett gästinhopp och det är alltid trevligt att rida med detta gäng. Jag hade pratat med instruktören på morgonen och hade önskat att få rida Tennis då jag tidigare hade ridit honom endast en enda gång och var sugen på att prova honom igen.

Dagens huvudövning var en så kallad evighetsövning där vi började med att rida på medellinjen i skritt och sedan lägga in någon/några halter men det fick vi ta bort då det blev trafikstockning. Vi var 9 ekipage på det här passet och då blir det lite trångt. Efter medellinjen så skulle vi gå varannan gång höger och varannan gång vänster varv. Läktarlångsidan (höger varv) skulle vi rida skänkelvikningar mellan koner och fönster/reklamlångsidan skulle vi rida bogen in.

Tennis var helt lysande på dessa övningar men när jag red rakt fram och egentligen inte krävde så mycket slog han väldigt med huvudet och då försökte jag sätta honom i arbete så att han slutade.

När vi sedan skulle galoppera så fick jag verkligen känna på en häst som jobbar rejält med sin rygg. Det kändes som att ryggen var högsta punkt och huvudet + baken var lägsta. Man kan ju tänka fällkniv... I övrigt en mycket trevlig häst att rida och kan mycket väl rida honom många fler gånger...
 
Jag och Tennis vid ett annat ridtillfälle....

 

Gästinhopp i H4:an lö...

0 Läs mer >>

Den här dagen som var solig och fin, gick jag från jobbet redan kl 13. Detta för att hinna luncha och hem för klädbyte innan jag blev upplockad strax efter kl 14 då detta pass skulle vara kl 15.

Hade önskat Salvador till detta passet då han gick bra med hoppningen i tisdags och fick honom. Givetvis blev jag glad över det.

Vi tre som skulle rida ihop behövde varken plocka fram eller bort. Plockade fram hindren gjorde instruktören som är så grymt snäll. Sedan skulle hindren användas till en annan grupp.

På programmet stod det banhoppning. Helt okej för mig då får man ju träna på det och min skräck hindertypen oxer. 

När alla hindren var framplockade och uppbyggda började jag förbereda mig mentalt på att hoppa stigsprång och oxer. Stigsprång är en väldigt smal oxer.

( Oxer är en hindertyp där man har fyra hinderstöd och man placerar en bom på de två främsta och en bom på de två bakre. )

Jag förberedde mig mentalt på att hoppa detta. "Vanliga" räcken alt saxar är nu inga problem för mig att hoppa. Jag intalade mig att det är hinder jag fixar galant och det är nemas problemas att hoppa. Kände mig redo för att hoppa det meeeeen när jag skulle rida an mot det så gick det ändå åt pipsvängen!!

Det var precis som någon sa till mig: -"STOPP!!! Det är livsfarligt!!" Då avbröt jag ansatsen till hindret och tårarna kom. 

Senast jag försökte hoppa oxer var 2011 då jag var med på en hoppkurs och skulle då hoppa med gamle trotjänaren Falcon (är nu pensionerad från ridskolan). Då ångrade jag mig två galoppsprång innan oxern och insåg att enda vägen ut ur det hela var ÖVER hindret. Jag tappade då allt inkl balansen och trillade av. Sedan dess har jag inte hoppat något förrän nu. Alla skutt/hopp över rättuppstående hinder samt saxhinder har inte varit några poblem nu men på detta passet skulle jag då testa oxer. 

Min snälle instruktör tänkte nog att vi ska nog ha över henne med på den här hindertypen så ena sidan av bakre bommen lades ner och då skulle jag komma igen på det och nu så fungerade det för mig. Hade jag fått komma på  stigsprånget (smala oxern) några gånger till så hade vi kunnat lagt upp bommen igen och då hade jag till 95% säkerhet klarat det i det ursprungliga uppbyggnad. Men. men, nu gick det ändå bra och jag kom på hela banan utan bekymmer. Nästa steg är att kunna hoppa oxern utan att vara rädd. och det kommer jag att göra på nästa hopplektion

 

 
 
 

 

Privatlektion i hoppn...

0 Läs mer >>
Jag har den senaste tiden ridit Alonzo en hel del så jag kände nu att det var dags att byta häst. Visst jag älskar hästen men man kan ju inte rida samma för jämnan när man rider på ridskola. Får ju passa på att variera sig mellan hästarna.

Som ni kanske har läst i tidigare inlägg så red jag Salvador i tisdags och hoppade. Ikväll var han åter min "arbetskompis" och vi började passet med en väldans massa skritt och övningarna bogen in och tagen bakdel.

När jag red i vänstervarvet så fick jag Salvador jättefin i bogen in och i högervarvet fick jag istället jobba mycket mer då jag har väldigt lätt för att fastna i högertygeln som då är innertygeln. Gick bra denna gången då jag tänkte mycket på detta så han blev väldigt fin även i detta varvet.

Sedan var det dags för tagen bakdel (fortfarande skritt) och där fick jag till det mycket bättre med Salvador än med Alonzo, Behövde inte ta i så mycket med högerbenet där jag har mitt onda högerknä och då kändes det genast mycket bättre.

Efter ytterligare en stund skulle vi rida halva långsidan med tagen bakdel och direkt gå över till bogen in. När den stunden var avklarad så skulle vi återigen bara rida bogen in men den här gången i galopp.

Jag satt med sporrar på mig på Salvador för att han kändes lite seg i torsdags när jag red honom. I skritten var ett par sporrar kanonbra. När det var galopp så var det alldeles för mycket med sporrar på.

För att vara första dressyrpasset på honom sedan i Januari så är jag grymt nöjd med honom idag!
 
 
 
 

Torsdagspass 3 april ...

0 Läs mer >>
Detta är långt ifrån ett aprilskämt men för dom som känner mig väl och inte följt mig så noga här på bloggen eller facebook vet att detta inlägg är 110% sant.
 
 
Kollade in Horsemanager under eftermiddagen och såg att jag skulle rida Salvador, Blev lite nervös av det men tänkte att jag hade honom som första val efter Valle så jag började rida honom i tanken och då kändes allt mycket bättre. :) 
 
Dagens övning var hoppning och vi började med 10 bommar på marken med travastånd som vi skulle trava över med lättridning. Salvador har sådant stort steg så att han skjuter ur mig ur sadeln över bommarna så vid ett tillfälle tänkte jag att tar tvåpunktsists (fältsits) över bommarna men det fick jag inte....
 
Sedan kom ett krysshinder i slutet av bomserien som sedan blev två krysshinder med en bom emellan. Travbommarna som nu var 5 till antalet låg kvar framför första hindret.
 
Jag tänkte mycket ta tag i manen på Salvis idag men lyckades sådär med det. Sprången över hindren blev bra ändå så jag är mer än kanon/supernöjd idag. Allt kändes ganska bra idag, Ville gärna ta tag i manen för där känner jag mig trygg men det var bara någon enstaka gång som jag lyckades med det. Gick bra ändå. 
 
Fick mycket beröm av mina ridkompisar i gruppen samt av en som satt på läktaren och väntade på sin tur.
 
Imorgon onsdag är jag "ridledig" men på torsdag är det dags igen!
 
 

Stallvärdspass tisdag...