0 Läs mer >>
...blev väldigt tidigt.
Fick skjuts av en go´vän strax före 07.00, så en stund senare var jag igång med sysslorna.
Allt gick bra med fodring (gav kraftfodret själv för jag skulle ju rida se´n). Jag behövde vara klar till 9.30 då jag hade 6-7 min tills bussen gick hem. Sedan skulle jag med ett tåg kl 11.00 för julfirande på annan ort. (Julfirandet började inte förrän kl 13 så jag var "tvingad" att åka vid den här tiden annars hade jag kommit över en timma för sent istället....)

Åter till ämnet: Efter att ha gjort iordning kraftfoderhinkarna var det dags för mockning.
Det var väldigt längesedan jag mockade box, så jag kände mig något ringrostig men det är väl som att cykla; har man väl lärt sig det en gång så kan man det.

Till ridpasset: Började med ca 10 min skritt innan jag började trava. Behövde själv få komma ner i andningen lite innan jag sätter igång ordentligt. (Har ansträngningsastma, så jag måste komma ner i andningen på varje pass jag rider oavsett om det är eget ridpass eller lektionsridning)  När jag hade ca en kvart kvar av passet, kom ridskolan in med 22 ekipage som skulle rida julaftonskadrilj. Jag fick vackert flytta på mig till lilla manegen istället.

Detta pass ägnade jag mig åt skänkelvikningar i trav, några bakdelsvändningar och en del galopp för att hon kändes pigg även idag. Sedan travade jag av henne under lättridning. När jag hade skrittat klart så hade jag ca en halvtimme på mig att bli klar med sysslorna, dvs sopa runt boxen, ställa allt på sina platser, önska hästen God Jul och titta till kadriljryttarna som då var klara men önskade givetvis även dom en riktigt God Jul innan jag gick till bussen och åkte hem till duschen, vart jag skulle sedan vet ni ju redan.

GOD JUL!!!!


En julbild i stallet med "osten" som statist. Taget precis innan ridning.

Julaftonspass med "Os...

0 Läs mer >>
Efter att ha stressat mig genom eftermiddagen med en massa folk på Boråskebaben (lunch) och sedan i Knalleland för diverse inköp och sedan hem med det. Försökte varva ner lite i ca en timma innan jag åkte ut till ridhuset för dagens pass med Osten.

Kom ut i ridhuset strax efter 18 och ca 15 min senare så hade Malin en lektionsgrupp. Det var endast 3 elever som kom till gruppen och då sa jag till Malin att jag kunde vara med som lite "utfyllnad".  De hade en så kallad önskelektion och de ville rida självständigt hela passet så då var vi över hela stora manegen.

Skrittade henne i ca 10 min innan jag började trava lite lätt. Eftersom att hon kändes seg förra gången jag red henne så då tänkte jag att sporrarna får göra oss sällskap men efter en stund så fick jag ta av dom för Osten blev för het med dom på. Hon var verkligen "på hugget" även efter att jag tog av dom och favoritgångarten för kvällen var galopp.

Försökte rida en sluta som jag egentligen lyckades ganska bra med men när jag tog bak ytterskänkeln för att peta in baken på slutan så ville hon hellre fatta galopp.

Red i övrigt en del skänkelvikningar i trav och och lite åttvolter och så fick hon galoppera av sig lite grann. Några bakdels- samt framdelsvändningar blev det oxå.

Får se vad jag hittar på för något på julaftonspasset imorron. Det blir grymt tidigt för att jag är uppbokad på julfirande från kl 11.... Behöver vara i stallet redan kl 07.00 och då börjar jag med mockning samt iordningställande av foder och rider sist. Hoppas bara jag hinner bli klar med ridningen innan ridskolans julkadrilj ska in i stora manegen och de är måååånga, 25st är den senaste siffran jag hört.....

Har tyvärr inte hunnit ta några bilder än på Osten, ska försöka hinna med att ta några imorron.

Blir nytt inlägg imorron!

God Jul på er alla!!

"Ostpass" dagen före ...

0 Läs mer >>
på dagens lektionspass.

Ryttaren till Diler i gruppen före mig kom tyvärr inte och Jonnas ryttare kom så då hade Jonna fått gå fler lektioner än Diler så de i kansliet frågade om jag kunde tänka mig honom istället på dagens pass och jag sa att det var helt okej.

Jag undrade givetvis hur mycket arbete jag skulle behöva lägga ner på honom den här gången innan jag fick honom som jag ville....

men....

han var helt kanon idag. Redan när jag kortade upp tyglarna första gången efter skritten så var han superfin i formen så efter lite arbete i skritt så lät jag honom komma fram i trav under lättridning och voltarbete på 20m volterna. När jag var nöjd där så fick han en liten kort paus i skritt och jag själv behövde flåsa av mig lite. Sedan var det dax för arbete i arbetstrav (under nedsittning) där jag försökte aktivera honom hur mkt jag bara kunde för att undvika att han dyker och skakar på sitt huvud. Tyvärr så gör han så när han inte är satt i ordentligt arbete. Så jag red skänkelvikningar, åttvolter och sluta utefter långsidorna som jag fick till väldigt bra och fick beröm av instruktören :)

Dagens huvud övning var att vända upp på hörnlinjen från mitten på kortsidan och rida skänkelvikning. Strax innan man kommer ut på fyrkantsspåret igen så skulle man avsluta skänkelvikningen och göra en gångartsövergång till trav eller galopp (skänkelvikningen gjordes till en början i skritt) och fritt arbete på motsatta långsidan upp till startpunkten på övningen.

Jag passade på att prova lite förvänd galopp på båge när jag red på "tillbakavägen" och fick till det riktigt bra några gånger. Vid ett tillfälle så fick jag inte riktigt plats att avsluta så då tog jag en extra sväng i galopp....

Som sagt så är jag kanonnöjd med detta passet som dessutom var sista lektionspasset för 2011.

Under jul och nyårshelgerna får ni istället följa mig på mina pass med "Osten" som jag är medryttare på.





Diler i sin box




Jag och Diler på tävling i oktober 2011

Jonna blev Diler........

0 Läs mer >>
är en privathäst, som egentligen heter Brie. Har börjat hjälpa ägaren Petra med att rida denna fina häst. Red henne ikväll och det var första gången jag red henne utan att Petra var med och hästen är hur go´som helst att både hantera och rida :)

Detta passet som var mitt första hela (provade henne för ca 2 veckor sedan då jag hjälpte Petra med hindren då hon skulle hoppa lite grann och då skulle jag sitta upp och trava av henne lite) och började med att skritta i ca 10-15 min för att själv få varva ner efter en tuff dag på jobbet samtidigt som jag ville låta hästen få skritta fram ordentligt. Sedan sedvanlig uppvärmning i trav under lättridning och därefter lite lättare arbete i trav innan jag tog lite galopparbete.

Hon är ungefär som Topzy (för er som känner till lektionshästarna på Borås Ridhus) att rida fast lite piggare, vilket ju är väldigt positivt. Trivs väldigt bra på den här hästen.

Testade på detta passet lite skänkelvikningar, bakdelsvändningar och framdelsvändningar, halter osv för att se lite vad hon kan på dressyrsidan. Hoppa vet jag att hon kan men jag har (just nu iaf) lagt all hoppning på "hyllan"


Har dock inga foton på henne än men kommer givetvis att fixa det..... :)

Detta är dock en bild som jag har lånat från ägaren (Petra)

"Osten"......

0 Läs mer >>
var en fartfylld och fantastiskt rolig och underhållande tillställning med mycket publik, nästintill fullsatt!!



Det började med inledning av utomstående konfrancierer som här står och förbereder sig.




Sedan var det dax för duellhoppning med tre olika lag där första laget blev uteslutet pga en avfallning. (Gick bra för ryttaren.) Andra paret ut var det två små ponnyhästar och lotsade sina ryttare runt i högt tempo. Sista paret ut var "Barbie & Ken" med sina storhästar. Att stå som banpersonal på den här duellhoppningen var ingen hit, då man var skiträdd för att bli överriden då man nästan stod mitt i julgranen och paketen som låg mitt i manegen.




Efter att alla hinder var ute var det dax för de något mindre fyrfotingarna dvs hundarna. Vi fick bevittna ett antal hundar på ( i mina ögon) hög dressyrnivå. Detta moment kallas för freestyle. Åldern på dessa vovvar var i genomsnitt 1 år.

Årets lektionshäst och ponny presenterades också och i år var det Falcon och Kasper.

Efter det så var det julsaga II och den hade instruktörerna hand om och de gjorde detta riktigt bra, kanske de ska söka som skådespelare......

Agility stod oxå på programmet där några instruktörer och stallpersonal tävlade mot varandra. Avslutade showen gjorde det traditionella luciatåget.






Glad Lucia på er alla!!!

Lördagens luciashow.....

0 Läs mer >>
red jag Jonna som jag gillar skarpt.

Jag och instruktören har börjat prata om att försöka få henne att inte gå ur formen i galoppfattningarna. Dvs att när hon gör en fattning lättar hon väldigt mycket och reser sig ur formen i fattningsögonblicket och i första galoppsprånget är hon tillbaka i formen igen. Det som vi ska jobba med är att få henne att vara kvar i samma form både före, i och efter fattningen och det kommer att bli ett stort arbete men vi ska nå fram, för då får jag oxå mycket bättre poäng på fattningarna på dressyrtävlingarna.


Till dagens huvudövning

Vi börjar med en volt i ett hörn, sedan skänkelvikning för vänster skänkel upp på kvartslinjen och sedan volt till vänster. Fortsätter med skänkelvikning fast för höger skänkel och sedan volt till höger på 10 m. Rida sedan kortsidan och i nästa hörn kommer nästa volt och sedan skänkelvikning igen för vänster skänkel. Vi mitten så blir/blev det en volt till vänster och sedan en ny skänkelvikning för höger skänkel. Sätter man ihop dessa delar så blir den en så kallad evighetsövning.

Det kändes bra på övningen men Jonna kändes stel speciellt i vänstersidan men sedan var ju jag själv inte hundraprocentig pigg heller. En förkylning har mig i ett hårt grepp.

När jag sedan är fit for fight så är det hårt arbete med galoppen som gäller med den här goa damen.



Dressyrspecial 10 dec...

0 Läs mer >>
I dag var det dax för genrep av Luciashowen och jag kan intyga att detta är en av de absolut bästa shower som jag har sett.

Det kommer att bland annat vara duellhoppning, agillity, en julsaga II och en massa annat och sedan avslutas med det traditionella luciatåget.

Alla är hjärtligt välkomna att titta på detta evenmang som man kan säga är julhelgens höjdpunkt på Borås ridhus.

Start kl 17 och entré är 20kr för barn (upp till 12 år) och 40 kr för vuxna.


Hjärtligt välkomna!!


Lite fler bilder från julpyntat lektionsstall....



Luciashow 2011 på Bor...

0 Läs mer >>

blev även denna gång Jonna och då var det mycket skrittarbete, då vi skulle träna på bakdelsvändningar.

Vi red dessa bakdelsvändningar som kvartsvändningar runt koner som man annars rider framdelsvändningar och hästarna tyckte det givetvis var konstigt att de helt plötsligt skulle göra detta "bakvänt" men det gick bra tycker jag.

Avslutade även detta pass med lite "egen" tid innan nervarvningen.


När vi sedan kom in med hästarna i stallet igen så var det några i ungdomssektionen som hade börjat julpynta stallet med grankvistar med glitter och lite äpplen. Supergott med granen och äpplena tyckte givetvis hästarna.

Efter att ha kikat på lite privatekipage så gick jag in i lektionsstallet igen och fotade lite och ett av mina favoritfoton blev givetvis på Jonna. Fotona är tagna med min nya mobil Samsung Galaxy Xcover så det är lite sämre kvalitet än vad min digitalkamera är.

Julpyntat, men hur länge får det sitta?



Jonna tittar nyfiket på fotografen....

Dressyrspecial 3 dece...

0 Läs mer >>
red jag den 2 december återigen Jonna som jag tycker är superkul att rida. Det är personkemin mellan oss som passar så bra. Tycker att hon är lätt att rida.


På detta passet som vi var 4 ryttare som var ganska jämn nivå på så vi red sluta som är en av skolorna. På våran "låga" nivå kan man även kalla det att man rider med tagen bakdel dvs att hästen går med frambenen på fyrkantspåret och med bakdelen innanför spåret.

Avslutade passet med några skänkelvikningar på diagonalerna och sedan lite självständig ridning i alla gångarter innan det var dags för nervarvningen i trav under lättridning.

Jonna

Happy hour.....