0 Läs mer >>
Hade som vanligt Valle på passet idag. Framridningen var till en viss del självständig. När vi hade travat "tillräckligt" länge fick vi självständigt lägga in galoppen på fyrkantspår och volter. Jag fattade galopp direkt för att Valle har så skön galopp. Första galoppen fick han galoppera på en del och en bra stund på volt. När jag ökade tempot gjorde jag det på långsidorna och det tyckte han givetvis var skoj. Sedan gick jag över till att försöka få till bra övergångar mellan galopp och trav och fick faktiskt till några jättefina. Supernöjd med dom. :=)
 
Dagens huvudövning var framdelsvändningar. Samma övning som jag red med H4:an i lördags. Då hade instruktören ställt ut koner så man skulle rida sicksack och en framdelsvändning vid varje kona. När vi skulle byta varv så ändrades övningen lite grann. Nu skulle vi ha trav som huvudgångart ute på "spåret" och sedan skulle vi vända in mot medellinjen och göra en framdelsvändning så att vi kom ut samma väg som vi kom in på.
 
I denna övningen passade jag på att träna lite längningarna som jag kommer att ha i tävlingsprogrammet nästa söndag.
 
 
Har framfört önskemål om att få rida programdelar ur LB:3 som jag ska tävla med nästa söndag,
 
Jag och Valle i galopp....
 

Veckans torsdagspass

0 Läs mer >>

Tisdag

Jag gjorde ett ”gästinhopp” i en H2:a i tisdags då en elev inte kunde komma. Hästen jag fick rida var Salvador som jag hade på dressyrkursen i slutet av juli.

De ska ha hoppning gången efter så då var fokus på 2 puktsitsen och 3 punktsitsen. Skillnaden mellan dessa olika ”sitsar” är hårfin tycker jag. När jag började rida i slutet på 1980-talet så hette det fältsits.

Med tanke på mina knän som inte alltid mår så bra, kan jag inte rida med såpass korta stigläder så att man kan stå i 2punktsitsen någorlunda vettigt. Nu blev det istället ”dressyrläder” och stå så gott det gick. Det kändes bra ändå tycker jag.

Vi avslutade passet med lite galopparbete och då skulle vi göra fattningarna från trav. Salvador (Salvis) var verkligen på hugget den här kvällen. Han tyckte att det var så roligt att få galoppera att han bokstavligen kastade sig in i galoppen. En av gångerna kändes det som att jag skulle åkt av då jag inte var beredd.

Är nöjd med Salvis på detta passet och syftet med detta var att en annan instruktör än min ordinarie skulle få se lite hur min sits är och göra en del korrigeringar. Just den här hästen vill visst sätta mig lite framåtlutad utan att jag märker detta. Fick då givetvis tänka på detta lite extra!

 
Torsdag
 
Den här dagen var det mitt ordinarie pass i dressyrsprecialen. Häst den här gången är min "tävlingshäst" Valle. Vi red på volterna och stundtals skulle vi rida den här volten som en fyrkant och sedan återigen som volt. Vid ett tillfälle när jag skulle göra en övergång mellan galopp till trav så fick jag till den nästintill perfekt och det kändes hur bra som helst. Hoppas bara att jag lyckas få till det på dressyrtävlingen den 8:e september....
 
Lördag
 
På min stallvärdsdag så blev det att jag red med H4:an på deras lektion (för denna veckas stallvärdsridning). Den här dagen var vi 11 st och då fick vi rida på 60 bana för att alla skulle få plats. Tyckte ändå att det var trångt då jag är van vid att man är max 6 st och oftast varit ännu färre.
 
Efter sedvanlig framskrittning så skulle vi i traven rida 3 megastora serpentinbågar över medellinjen och i varje båge lägga en ca 15m volt i diameter. Gick ganska bra med Topzy som jag hade på detta passet. Sedan i galoppen delade instruktören upp oss i 3 grupper och vi skulle vara på 3 20m volter. Jag hamnade på mittenvolten och den kändes minst och egentligen farligast att vara på då man hade hästar på båda sidor om sig. Gick ändå ganska bra tycker jag.
 
När framridningen var avklarad var det dax för den sedvanliga skrittpausen. När den var klar fortsatte passet i skritt då vi skulle träna på framdelsvändningar runt koner, På tillbaka vägen som var en hel långsida skulle vi rida travövergångar men det var svårt att få till det när vi var så många.
 
Är ändå nöjd med passet och Topzy kändes bra.
 
Söndag
 
Ikväll red jag det stallvärdspasset som jag skulle ridit förra veckan. Salvis (Salvador) blev hästen för kvällen och allt kändes jättefint och jag kunde sitta ner mer i traven än vad jag har kunnat tidigare.
Jag satt visst och drog upp axlarna lite så jag hade lite problem att släppa ner dom, men blev bättre på slutet. Övningen vi skulle göra var att rida på A och C volterna samt en volt vid E. Först skulle vi trava alla volter under lättridning UTOM volten vid E då vi skulle sitta ner i traven. När vi skulle lägga in galoppen så skulle vi i vänstervarvet trava C volten och ur den galoppfattning och galoppera till E där vi gör ett avbrott till trav och travar volten vid E under nedsittning och när man kom ut på spåret igen så ny galoppfattning och galoppera ett (eller flera) varv på A volten och sedan trav under lättridning ner till C volten och börja om igen. I andra varvet skulle vi galoppera hela A-volten och sedan trav ner till E-volten galoppfattning och galoppera E-volten och sedan trav ner till C-volten och en ny galoppfattning där oxå och galoppera ett varv där med och sedan trav under lättridning upp till A igen.
 
Är nöjd med detta passet då jag nu har hittat lite mer "knappar" på Salvis.
 
Mest nöjd under den här veckan är torsdagspasset med Valle då jag fick till den där övergången mellan galopp och trav nästintill perfekt. Den "karamellen" suger jag på än....
 
Tisdag och Söndagspass med Salvis (Salvador)

 
Torsdag med Valle...
 
Gammal bild på mig och Topzy (lördagspasset)
 
 
 

Ridpass under vecka 3...

0 Läs mer >>
Den här lördagen red jag som ersättare i H4:an. Fick Topzy att rida.
 
Det var ett tag sedan som jag satt på den damen. Trevlig häst men det är mycket att rida. Hon ger inte mycket gratis. Man måste jobba för varje steg hon tar och i slutet av passet kan hon bjuda till lite grann... :)
 
Vi red idag på en evighetsövning där vi först började i skritt att rida en 15m volt på kortsidan och sedan skänkelvikning in mot X när man hade ridit hörnpasseringen och sedan rakt fram några steg och sedan ut till spåret igen. På nästa långsida skulle vi göra halt på  mitten och sedan fram i skritt igen. Detta utan stigbyglar. En stund senare skulle vi fortsätta övningen men i trav och fortfarande utan stigbyglar. Då skulle vi oxå byta ut halten mot en skrittövergång istället.
 
Avslutar passet med lite galopparbete.
 
Överlag så kändes Topzy fin på detta passet, dock lite tung i början. Blev dock bättre mot slutet. Får ju dock tänka på att jag inte har ridit henne sedan i maj förra året så det tar ju ett tag innan man hittar "knapparna" igen på hästen....
 
En grymt gammal bild på oss utomhus....
 

Lördagspasset....

0 Läs mer >>
Blev även idag tilldelad Valle. Det är oxå tänkt att jag ska tävla honom den 8 september på höstens första klubbtävling i dressyr. Med tanke på detta så red jag detta passet på vanligt tränsbett. Valle går annars på hackamore (bettlöst träns) då han har lätt för att få sår i mungiporna.
 
Idag var vi ute och red på utebanan. 
Efter både gemensam och enskild framridning så skulle vi gå in på en evighetsövning som innebar att först rida upp på medellinjen och där göra några gångarts-övergångar och när vi kom till nästa kortsida skulle vi gå varannan gång höger och varannan gång vänster. Göra en ordentlig hörnpassering och sedan rakt in mot X och där stod två koner som vi skulle ha start och slutmarkering på en 10m volt som vi skulle lägga mot staketet och sedan rakt ut en bit från X igen och sedan på kvartslinjen skänkelvikning till spåret igen och därefter upp på medellinjen igen och upprepa övningen på motsatt sida.
 
När vi rider denna övning så började vi höra något från andra sidan Viskan, ingen aning vad det var för något men jag gissade på att det var någon maskin som gick där ute. Efter en stund tystnade det och sen tyckte vi att det inte var något mer med det... MEEEEEEEN
 
Rätt som det lyfter det en LUFTBALLONG upp bakom trädtopparna på andra sidan Viskan och både hästarna och vi tittade till på detta. Det var dock ingen som fick ett "frispel" och sprang iväg, utan var lugna och tittade lite snett på det. Vad det stod på det? Radio Match..... Vem hade väntat sig att en luftballong med texten/loggan Radio Match skulle lyfta så nära oss?!?
 
Så länge vi själva var lugna så blev hästarna det oxå så det var bara att rida vidare som om inget hade hänt. En stund senare var det dags att avsluta hästarna...
 
Jag och Valle på en inomhuslektion...
 

Torsdagspass 15 augus...

0 Läs mer >>

I och med att jag har svårt att passa ihop gymträning med två ridpass i veckan så fick jag iaf den här veckan rida ett pass för mig själv (utan instruktör) men en instruktör kom och tittade till mig under passet.

 

Hästen jag fick sitta upp på var Räbell och han har jag endast suttit på en gång tidigare. Det var dock så längesen att jag knappt kommer ihåg det, så jag gissar på att det är säkerligen runt 2 år sedan. Det är riktigt kul att få sitta upp så här på en nästintill okänd häst och rida ett pass helt själv. Upplägget jag hade var att börja med mycket skritt för hästen hade stått inne så gott som hela dagen och sedan börja med lite trav.

 

Traven märkte jag att det var hästens sämsta gångart då han gärna ville få sin framåtbjudning uppåt istället för framåt. I det här läget måste man vara väldigt försiktg så att man inte håller balansen i tygeln för då spänner han sig och då går framåtbjudningen än mer uppåt. Sitta ner i traven är dock ingen rekommendation på den här hästen.

 

När jag skulle ta första galoppen så fick jag samma resultat där, dvs han tog framåtbjudningen uppåt istället för framåt så då fick han galoppera lite högre tempo på en långsida och hej å hå vad det blev skillnad sen. :) Den framåtbjudningen jag fick av den här galoppen kunde jag sedan rida på resten av passet. Super!!

 

Med framridning avklarad så blev det skrittövningar i form av skänkelvikningar och volter. Varvade lite grann sen med trav och galopparbete men mest galopparbete. Dock i korta perioder.

 

Varvade under resten av passet mellan skritt och galopparbete men efter att instruktören varit inne i manegen och hälsat på så tog jag några diagonler i skänkelvikning i trav under lättridning. Det var dock inte det lättaste att rida skänkelvikning på detta sätt men det gick iaf. 

 

När jag var nöjd med hästen så fick han trava av och sedan skrittade jag ner till tävlingsstallet och ställde in honom.

 

Det som jag har märkt på den här hästen är att om man ska få honom att gå mer framåt än uppåt så är det en galopp i början av passet i ett lite högre tempo än normal arbetsgalopp och det kan du sedan rida på i resten av passet. :) Blir han ändå studsig och omvandlar sin energi uppåt så är ryttaren i obalans och själv studsar mycket (under nedsittning) i sadeln när hästen travar. Med detta sagt så känner jag att Räbell inte är en häst för mig.

 

Avslutar detta inlägg med två bilder på Räbell. Ett i stallet och ett på lektion...

  

Stallvärdspasset....

0 Läs mer >>

Har nu genomfört höstens första stallvärdsdag.

Fick som överenskommet en lapp med första gruppens ryttare och hästar som är en nybörjargrupp. Gick direkt ner till stallet för att borsta igenom alla hästarna som skulle gå i gruppen och la fram benskydd till alla, så slapp man de momenten. Visste från början att det skulle bli tajt med tid för att de får sina hästar ganska sent i kansliet.

Efter att de hade ridit färdigt så hade jag en sporadisk teorilektion med två av eleverna och en mamma till en av dom. Jag ställde upp en häst i gången nere i tävlingsstallet då det är så mörkt i boxarna samt att det är så mycket lättare att visa saker när hästen står i gången.

Vi gick igenom hur man ryktar hästen, kratsar hovar och delarna på sadeln och tränset samt hur man sadlar och tränsar hästen. Fick beröm av mamman för att jag var så pedagogisk och tog det så noggrannt. Man kan ju inte ”flaxa” igenom sådant här. Man måste ju tänka på säkerheten och vad hästarna är vana vid att man gör osv.

Efter lunch var det dags för dagens sista grupp att rida sitt pass i stora manegen. Därefter red jag ett eget pass men det kommer i ett separat inlägg.

 

 
 

 

Höstens första stallv...

0 Läs mer >>
Från och med den här terminen har min lilla goa dressyrgrupp på lördagarna lösts upp pga för få elever. Som minst var det "bara" två elever i gruppen när jag inte kunde vara med pga alla medicinska bekymmer jag har haft under det senaste året. Men nu känns det som att jag är "fit for fight" igen!!
 
Just för närvarande har jag lite bekymmer med ena foten då iaf ett ligament har gått sönder då jag har trampat väldigt snett två gånger på några få dagar under sommaren. Rider givetvis ändå!! Mer om detta finns i inlägget "Fotskadan".
 
Nu till kvällens ridpass. 
 
När jag är på väg dit och under hela dagen iofs har jag tänkt att jag skulle få Salvador som jag ändå tyckte gick väldigt bra på tisdagens pass på dressyrkursen... men icke sa nicke, blev istället Valle. Ok, tänkte jag, det blir bra det med :) 
 
Hästarna står nu återigen i tävlingsstallet då lektionsstallet är under ombyggnad. Alla hästar ska få boxar :) 
 
Efter uppsittning och en stunds framskrittning på lång tygel så var det dags att korta upp tygeln och börja jobba hästarna lite grann. Jag och Valle hittade varann direkt och han började jobba fint i formen från första början. :) Han kändes så här fin passet i genom och i galoppen var det fredagsmys på hög nivå. Jag bara satt i sadeln och bara njöt medan han jobbade på duktigt under mig. Visserligen lite stel i början men det avhjälptes med lite skänkelvikningar. 
 
Vi började med skritt - halt övergångar. Medan vi travade fram hästarna skulle vi lägga in skritt - travövergångar. Sedan skulle vi gå in på två 20m volter (till en början i skritt) där vi till en början flyttade hästarna lite grann på voltspåret och sedan var det dags för "fredagsmyset" i galopp. På min volt var vi bara 2 st och på den andra var de 3 st. 
 
Det sista som var kvar av passet ägnades åt skänkelvikningar på båda diagonalerna. Först skulle vi rida en rak linje till mitten av ridbanan och sedan skänkelvikning resten av diagonalen, allt i skritt. Sedan när ridläraren var nöjd med det så skulle vi trava av hästarna i båda varven och Valle kändes jättefin. 
 
Supernöjd med detta passet!!! Längtar redan till nästa torsdag då jag har nästa lektionspass.....
 
Valle och jag i galopp!!
 
 
 
 

Terminsstart på Dress...

0 Läs mer >>
Jag hade skrivit upp mig för den här kursen för ett bra tag sedan och då hade jag valt hästen Topzy.
 
Men efter det så blev jag fäst vid Valle
 
så jag ville gärna ha honom men i och med att det var en annan som hade önskat honom så då fick jag ta något annat och då sa jag att jag vill ha något "självgående" ni som kan det här med ridning förstår vad jag menar.... Blev då tilldelad Salvador (Salvis) som jag bara har suttit på en enda gång tidigare men det var grymt längesedan. Tänkte då hur 17 ska detta gå.....??
 
Hästarna står ännu i tävlingsstallet då lektionsstallet ska byggas om innan de flyttar tillbaka dit igen, så det var bara att kånka ner utrustningen dit.
 
Salvis har thidermanntygel men den satte jag bara runt halsen på honom för jag ville prova utan direkt för att se hur det går. Visserligen kände jag mig som en nybörjare stundtals men i slutet av passet som vi skrittade väldigt mycket på i början för att det var första passet hästarna gick efter sommarbetet, fick jag honom väldig fin i formen, dock i skritt och i vänstervarvet i trav. 
 
På första lektionen så red vi mycket övergångar mellan skritt - halt - skritt och skritt - trav - skritt mycket bra lydnadsträning för hästarna. Avslutade passet med galopp och Salvis ville bara galoppera mer och mer, tyckte det var riktigt lajbans att få komma igång och jobba igen :) 
 
Till andra passet satte jag istället på Salvis en martingal för att eventuellt bromsa huvudet på honom om han fick det för högt. Annars så gjorde den ingen verkan. På detta pass var det oxå mycket skritt men då blev det en övning i form av volter och skänkelvikningar. Den här gången skulle vi oxå lägga upp stigbyglarna framför sadeln. Salvis kändes fin i denna övningen och vi fick till några riktigt fina skänkelvikningar. Det är inte lätt att sitta upp på en "ny" häst eller en häst som man inte suttit på väldigt länge som det nu var för mig. Det tar ju ett tag att lära känna hästen och hitta "knapparna" på den. 
 
Jag var dock tveksam att fortsätta med Salvis efter första passet men blev övertalad att göra det ändå och då fick jag till det riktigt bra på andra passet då jag till och med lyckades sitta ner på honom i traven utan att känna att jag skulle skumpa av honom. Galoppen blev oxå väldigt fin då jag även här lyckades komma ner i sadeln mer än dagen innan. Nedvarvningen i trav blev alldeles lysande på detta passet då jag fick honom superfin i båda varven. :) Är supernöjd med detta pass!!
 
Jag och Salvis på väg tillbaka till tävlingsstallet efter avslutat ridpass.... (Det regnade vid fototillfället, därav "prickarna" på bilden)
 
 

Dressyrkurs på BFK 29...