0 Läs mer >>
Idag tog jag bussen till Gekås i Ullared. Åkte hemifrån redan 06.35 och gick in på Orion Café för lite frukost. Efter det så tog jag bussen först till Älvsered (7.26) och bytte sedan där till Hallandstrafikens Falkenbergs-buss (9.15) och kom till Ullared 9.35ca.

Väl inne så var jag raskt nere på ridsportsavdelningen och provade säkerligen 10 par ridbyxor innan jag insåg att jag inte skulle hitta några som passade.... det var mycket frustrerande. Hittade en i personalen och frågade om de möjligtvis hade ett par ute på lagret i storlek 46 och hon kom tillbaka med ett par och som tur var passade dom mig :)

Sedan hittade jag även ett dressyrschabrak, vitt med blått kantband med guldfärgad dekor. På damavdelningen hittade jag en snygg stickad tröja som jag tänkte ha när jag ska tävla den 16 oktober. Den är svart med rutor på framsidan. Likadana rutor som finns på många ridstrumpor. Blir skitsnyggt tillsammans med vita ridbyxor. Måste nu bara se om jag hittar en blus/skjorta eller en pikétröja att ha under, givetvis vit... :)

Nedan några bilder på mina fynd :)


Vad tycker ni om ridbyxorna? Jag tycker iaf att de är skitsnygga :)




Tröjan var inte så dum den heller, tänkte ha den på dressyrtävlingen den 16 oktober.... :). Ridbyxorna bakom är mina tävlingsbyxor. Inköpta på Börjes i Tingsryd i Kungsbacka, kanonsköna att ha på sig. :)




Avslutar bildkavalkaden med dressyrschabraket jag köpte för endast 90kr.... :) Kanonfint det med.

GeKås - Ullared 30 se...

2 Läs mer >>
Igår var det dressyrtävling på Stall Tokarp.

Jag var skitnervös fram till dess jag skulle sitta upp.

Mille skulle gå två starter före mig. Först i en LD:1 som innebär endast skritt och trav. Sedan skulle en annan rida honom i samma klass som mig LB:1. Ryttaren innan mig red fram honom så länge att han blev så svettig att han började skumma när man touchade tyglarna mot halsen på honom.

Framridning

Med tanke på att han var så svettig när jag tog över honom att jag inte kunde följa min framridningsplan som jag hade lagt upp. Fick istället göra en blixtvärmning av mig själv och checka av att han lyssnade på "gas och broms". Hade dessutom "bara" 3 starter emellan hans föregående och min ritt. Hade gärna velat trava honom en stund så att jag hade kunnat få igång bakbenen på honom men ville inte trötta ut honom.


Tävlingsprogrammet

På själva uppvisningen fick jag rikta in mig på att göra ett bra trav och skrittprogram. Galoppen visste jag på förhand att den skulle gå åt skogen med tanke på de svårigheter jag har haft med detta. Jag lyckades dock att få 15m volten i högervarvet i galopp och sedan bröt han av igen, suck. Gjorde några tappra försök att få en ny galopp, det var nästan så jag lyckades men tyvärr inte. Kände då att han var på väg att fatta men "löpte inte hela linan ut".

Resultat: 116 poäng och 40%

Bedömningen

På programprotokollets allmäna intryck står det:

Bra jobbat på något ovillig häst i galopp. Behöver visa mer av galopp. Lite energilöst i travarbetet. Försök få mer påskjut bakifrån för bättre eftergift i rygg och nacke. Mjuk & fin hand. Räta upp dig - lyft bröstbenet för bättre hållning.

Egna kommentarer till domaren Frasses bedömning

Lite energilöst i travarbetet = med tanke på att jag hade oskodda ridbyxor och hann inte stryka på tillräckligt med Gribstick på sadeln, så var det ändå lite halt och då kunde jag inte rida på så mycket jag ville.

Försök få mer påskjut bakifrån för bättre eftergift i rygg och nacke = samma som ovanstående men oxå att jag inte ville trötta ut Mille för mycket innan jag skulle rida programmet. Hade behövt trava i mellan 5-10 min med lösgörande arbete för att få mer arbete bakifrån. Han gick kalasfint och var härligt lösgjord i fredags på den öppna träningen. Tyvärr så fick jag inte honom lika bra den här gången.

Mjuk och fin hand = Trevligt med lite positiva kommentarer :) Jag brukar vanligen bli hängande i högerhanden.

Räta upp dig - lyft bröstbenet för bättre hållning = Tycker att jag har rätat upp mig betydligt sedan ryggskadan 1997. Satt som en hösäck när jag började rida igen 2007. Det är bara att jämföra med tävlingsritten på ridhuset med Jonna i maj i år. Men visst, det finns lite kvar att räta på. Det är som Frasse (domaren) säger att jag ska lyfta i bröstbenet men det jobbar jag redan på och när jag blir nervös på tävling så är det lätt att jag tappar det lite.

Avslutar med tävlingsritten med Mille och efter det en tävlingsritt på Borås Ridhus i maj iår på hästen Jonna, kolla gärna på båda och jämför sitsen på de båda ritterna. Jag tycker själv att jag har mycket bättre sits nu än då. Det skiljer ca 4 mån mellan ritterna.











Dressyrtävlingen på S...

0 Läs mer >>
Idag lördag är det min ordinarie riddag på ridhuset och Diler var inte på sitt allra bästa humör så jag fick inte tag på honom i boxen utan var sur och grinig. Jag är inte den första att be om hjälp utan vill klara mig själv så länge det går. Fick be instruktören hjälpa mig idag och hon och Diler fungerar väldigt bra ihop :)

Det ska vara en lokal hopptävling imorron söndag och då hade de förberett lite med att köra in kärran med en sargkant som ska skilja av tävlingsbanan mot diverse föräldrar och hästskötare som tittar på.

Diler tyckte att detta var sååå läskigt, det kunde komma och ta honom. Instruktören fick hjälpa mig att få honom att komma ända fram och titta/nosa på det så att han förstod att det inte var någon fara med det.


Till passet
Vi hade som alltid fri framridning, tycker att man lär sig väldigt mycket på det.  Sedan efter att hästarna fått sig en liten vilopaus så skulle vi börja med huvudövningen som bestod i att rida utefter långsidan i öppna och sluta. Började efter hörnpassering med en 10m volt och ur den börja rida öppna och efter halva långsidan en ny 10m volt. Ur denna volten så skulle vi rida resterande del av långsidan i sluta, rakställa och göra en snygg hörnpassering.

Diler ville inte riktigt lyssna på vänsterskänkeln medan han lyssnade mycket bättre på högerskänkeln. Spö tänker säkert någon, hade jag något spö med mig? Svar: nej. Orsaken är när jag senast hade spöt med så fick jag mig en rejäl åktur på honom. Trodde att jag skulle åka av för att jag tappade kontrollen på honom.

Överlag är jag väldigt nöjd med honom idag.

Avslutar med två bilder med mig och Diler in action.





Veckans ridlektion på...

0 Läs mer >>
Idag var det öppen träning inför dressyrtävlingen på söndag där jag ska rida Mille i klass LB:1. Jag blev tillsagd att rida honom (Mille) med inspänning och det var jag inte särskilt förtjust i men, men det fick gå det oxå. Tyckte dock inte att det var ngn större skillnad med eller utan...

Vi skulle rida i 60 min och efter ca 30 min hade han "lossnat" och gick kalas i traven. När han gick sådär skönt i traven en stund så kände jag mig klar och frågade instruktören om hur lång tid det var kvar och fick 15-20min som svar. Började då fundera på vad jag nu skulle hitta på. Blev att jag började rida uppridningar med halter i trav. Tyckte att även det gick bra :)

Tyvärr så har jag stora problem med galoppen som jag i skrivande stund är väldigt orolig över hur det ska gå på tävlingsbanan. Ska ju givetvis försöka fatta galoppen och sedan får det gå som det går. Blir det galopp i 10m kanhända att jag gör ngt försök till men det beslutet får jag ta då. Vill inte riktigt "bråka" med honom på tävlingsbanan. Han ska även gå med två andra ryttare och jag rider sist av oss tre.

Jag fick en tjej att filma mig en stund, tyvärr bara första halvtimmen så det kom med en hel del galoppförsök, vissa gånger gick det bra och andra gånger gick det sämre. När han gick som allra bäst så hade jag ingen som filmade, för tjejen var tvingad att åka hem... :(

På söndag (som är imorron när detta skrivs) så har jag helt plötsligt massa folk som kan filma och även kommer att titta på mig, det kommer oxå att kännas skitnervöst. Den största nervositeten kommer till större delen bero på att jag "bara" suttit på hästen endast två gånger tidigare....

Avslutar detta inlägg med "Millefilmen" - öppen träning.

Öppen träning på Stal...

3 Läs mer >>
....gick inget vidare :(

Det började redan i stallet att Diler inte var på sitt bästa humör, ville inte bli borstad än mindre få sina hovar kratsade.

Jag var väl inte i bästa form heller efter ett rejält träningspass på gymmet (Svensons hälsocenter) igår förmiddag. Hade semester igår och passade på att gå till gymmet då. Tyvärr så blev det mer tränat än vad jag hade tänkt mig från början.... , inte bra :(  Sedan var det ju ridning igår kväll oxå på premiären av Happy Hour. Det blev nog lite för kort återhämtningstid för kroppen.

Åter till ridningen

Diler är en häst som har en massa konstiga saker för sig, kallas för tics. Han kan gå och skaka på huvudet och även dra ner huvudet så att han får nosen mellan frambenen och det är äckligt när han gör det i galoppen då försvinner ju hela framdelen av hästen.

Han höll på att "dyka" under hela passet och då försökte jag att säga ifrån med att daska till honom lite lätt med ena skänkeln och även säga nej till honom. Jag blev ju då okoncentrerad och förde över det på honom och när han är det så fortsätter han att dyka så vi kom in i en ond cirkel. Jag rider honom inte med spö längre för att när jag senast gjorde det så fick jag mig en åktur som hette duga. Kändes då som att jag var på väg av....


Dagens huvudövning

Dagens övning var att vi skulle börja en långsida med en 10m volt i hörnet och ur volten rida bogen in (öppna) halva långsidan och sedan en ny 10m volt och sedan fortsätta långsida med tagen bakdel (sluta). Det gick väl sådär på bogen in men bättre med tagen bakdel som han oxå har lättare för att utföra. Jag tyckte det gick bra i övningen, men blev ju okoncentrerad när han dök hela tiden.

De sista 10 min fick vi återigen rida självständigt. (Har självständig framridning) Där så fick jag lite extra hjälp av instruktören, så det började lossna lite med formen. Hoppas att jag inte är helt slut lagom till passet nästa vecka.

Får ta det lite lugnare på gymmet på fredag så jag orkar rida sedan fredag, lördag och söndag.

Fredag är det ridning på Tokarp, öppen träning, dvs självständig ridning i ca en timma med tillgång till instruktör vid frågor. På lördag är det ju ovanståde dressyrpass igen och förhoppningsvis har jag Diler då med. Det återstår att se. :) Avslutar ridhelgen med dressyrtävling på en av Tokarps lektionshästar.


Diler i sommarhagen i början på augusti.




Kan inte låta bli att ta med ett kort på Mille som jag ska rida kommande fredag och nästa söndag ute på Tokarp. Söndagen då det är tävling så ska jag rida LB:1.

Veckans ridlektion......

0 Läs mer >>
Ikväll var det premiär på Happy Hour (After Work).

Det blev en mycket lyckad tillställning. Vi var 10st förväntansfulla ryttare som gick in i manegen för en gemensam ridlektion. Jag fick rida Diler som jag ska tävla i dressyr i oktober :).

Övningen vi red på ikväll var en sk evighetsövning där vi började med skänkelvikning i skritt från spåret och in till kvartslinjen (rätta mig om jag har fel) och sedan rakt fram några steg och sedan tillbaka till spåret igen. Sedan trav och volt vid kortsidan och trava över 3 bommar på läktarlångsidan. Sedan skritt igen och börja om med skänkelvikningen.


När vi i slutet av passet skulle ta en galopp och när vi var så många använde vi hela ridhuset och delade upp oss på 3 volter. Jag var på volten på norra delen av ridhuset så vi "fick" 24x40 att rida på medans de andra två volterna delade på andra halvan av ridhuset.

Diler var ganska fin i galoppen men hade kunnat varit mycket bättre om han var mer lösgjord. Ett stort + var att han gjorde jättefina fattningar från min innerskänkel.

När vi var klara med hästarna i stallet så väntade en lättare kvällsmåltid och det var jättegott :) Det fanns Ceasarsallad, bakad potatis och Fläsknoisette att välja på.

Jag tror att den här aktiviteten kommer att bli mycket lyckad och uppskattad, för jag tyckte att detta var skitkul. :) Även om jag är på ridhuset ganska ofta så träffar man ändå "folk" som man inte har sett på länge. :) :) Sedan var det oxå kul att 3 av ryttarna hade med sig sina respektive :)

Jag kommer definitivt att vara med på detta igen!

Tack Malin för ett trevligt ridpass och Hästhoven Café och Restaurang för den goda maten :)


Happy Hour (After Wor...

0 Läs mer >>
Hästen på veckans dressyrlektion heter Diler. Jag hade önskat honom sedan några veckor tillbaka. Ska tävla honom den 16 oktober i klass LB:3.

Det var ett tag sedan jag red honom så det kändes lite ovant. Blev givetvis bättre med tiden. Framridningen kändes skaplig då jag inte riktigt fick honom som jag ville.

Dagens övningar började med en kvarts framdelsvändning i varje hörpassering och sedan övergångar till halt, trav eller galoppfattningar. Sedan så la vi in skänkelvikning med framdelen på spåret och bakdelen innanför. Sedan gjorde vi detta en stund i bägge varven. Sedan lite framdelsvändningar så att man byter varv. Sedan lite mer skänkelvikningar. Tycker att det gick ganska bra med det idag.

Sedan hade jag lite problem med galoppfattningarna men löste det efter att fått tips om att använda innerskänkeln mer än ytterskänkeln och gud vilka fina fattningar det blev av det :)

I slutet av passet fick vi rida lite självständigt, så då började jag med att träna på uppridningar och halter inför tävlingen. Uppridningarna tycker jag var bra men halterna måste jag jobba mer på. Men vad fin han var i formen. Tyckte att det skulle ha kommit i början av passet så man fick njuta av det desto mer... :) men, men, man kan ju inte få allt...

Får ju givetvis hoppas att jag kan få rida honom ett tag framöver så jag lär känna honom lite mer inför tävlingen.


Några bilder igen på Diler....




Dagens lektionspass p...

0 Läs mer >>
Nu har de nya maskinerna kommit till Svensons från . De är grymt bra och några av dom har redan blivit favoriter. Var där idag på morgonen vid öppningsdags för inspektion av dessa.

Tränar du inte på Svensons?!?

Besök Svensons hemsida för mer information: http://www.svenssonshalsocenter.se/

Hjärtligt välkommen att provträna :)

Test av nya maskiner ...

0 Läs mer >>
Idag hade Borås Ridhus introduktionsdag för nya och gamla elever, lite grann som en kickoff för ridskolestarten.

Allt började med att årseleverna i hoppning visade lite om bomarbete och lite lätt hoppning. Sedan var det en ponnygrupp som visade lite dressyrarbete. Uppskattat av alla i publiken :)

Därefter började prova på ridningen på både ponny och häst. Detta var oxå mycket uppskattat, hoppas att ridskolan fått många nya elever... :)


Ska se om jag kan få in en film och lite bilder vid ett senare tillfälle :)

Introduktionsdag på B...

0 Läs mer >>
Veckans ridpass hade vi ute i naturen och vi började med att efter att Jonna som jag satt på hade krånglat lite när vi skulle över bron, rida på ett körhinder. (Instruktören fick leda mig över) Försökte sitta helt cool på hästen och inte visa att jag var ett dugg rädd, fast jag var osäkerheten själv... Satt dock på den hästen som "på pappret" är stensäker på detta. Tyvärr så kan hon vara lite fjantig ibland...

För er som inte vet vad ett körhinder är så kan det (som i det här fallet) vara stolpar nergrävda i marken, annars kan man ha koner, hinderstöd eller liknade att rida runt.

Detta är en jättebra övning för att få med hästen runt i volter och kunna ställa och böja hästen i sidorna. Vi började givetvis i skritt och jag tyckte att Jonna kändes stel som en planka i början i vänstersidan men började mjukna i slutet. Efter en stund skulle vi göra detta i trav och man undrar i början hur 17 det ska gå när stolparna sitter så tätt som de andå gör. Givetvis gick detta bra och Jonna blev väldigt mjuk och fin av detta arbete :)

När jag var klar med övningen så var det fri ridning i alla gångarter och vi kunde klättra lite och rida runt träd osv. Givetvis så letade Jonna efter saker som man kan hoppa till för och "testa" om ryttaren kunde sitta kvar, vilket jag gjorde idag.... :) Var faktiskt lite beredd på att hon skulle kunna göra något sådant...

Efter att alla var klara med "körhindret" så skrittade vi iväg till ett annat ställe där det var bra kuperad terräng där vi fortsatte med den fria ridningen i alla gångarter. På vägen (bokstavligt talat) dit så red vi skänkelvikningar från sida till sida och då blev ju hästarna än mer lösgjorda och mjuka i sidorna... :)

Jag hittade ett "trevligt" träd att galoppera runt så det gjorde jag lite en stund, i övrigt så blev det en del bakdelsvändningar, skänkelvikningar och på "transportsträckan" hem även lite tagen bakdel.

På bron tillbakavägen gick hon som inget hade hänt fram till det var ca 15m kvar och då skulle hon skygga och jag tog det lugnt och fick henne att gå i rätt riktingen igen och mycket beröm resten av vägen över... :) Sedan blev det lite mer skänkelvikningar innan hästarna fick någorlunda lång tygel, vem vill ge hellång tygel ifall hästen hoppar till om den blir skrämd av något? Inte jag iaf....

Tyvärr ingen film på detta passet, vilket jag nu i efterhand ångrar för Jonna blev så fin i körhindret....


En bild på Jonna i sommarhagen.... :)

Dressyrpass ute i det...

0 Läs mer >>
Den 16 oktober ska det vara en klubbtävling i dressyr. Den klass som jag tänkt rida är LB:3 som går på 20x60 bana. Det jag funderar på är om jag ska rida en eller två hästar på tävlingen. De jag funderar på är Jonna och Diler...... Eventuellt skulle jag kanske kunna rida en av dom i en LA-klass utom tävlan då man kan ha en programuppropare.... :) Detta är bara tankar och funderingar. Sedan hur det blir i slutändan, återstår att se... :)

Här nedan lite bilder och filmer på de två goa hästarna..... :)


Jonna i stallet inför lektionen den 27 augusti....



En stallbild med Diler får jag oxå ta med, från 14 augusti då det var första passet på terminen....



Avslutar detta inlägg med en film på vardera häst. Börjar med Jonna :)




Diler från terminens första lektion den 14 augusti

Kommentera gärna :)

Dressyrtävling på Bor...

0 Läs mer >>
Den dressyrtävling på Tokarp som blev inställd den 28:e augusti pga svår kolik på häst, har nu fått ett nytt datum. Det blir söndagen den 25 september. Kommer även vara en öppen träning fredagen den 23 september. Hästen heter som tidigare Mille :) och programmet LB:1.

Dressyrtävling Tokarp...