0 Läs mer >>

Då var det dax för ett nytt pass där jag ”gästspelar” på torsdagarna i min gamla grupp. Kollade även denna gång i Horsemanager vilken häst jag blivit tilldelad och det stod Tennis den här gången och jag blev även glad att få honom för jag rider inte honom speciellt ofta. Tennis är väldigt trevlig att rida tycker jag.

 

När jag kom till ridhuset och skulle checka in stod det Salvador istället. Blev ärligt talat lite besviken för jag hade ju ställt in mig på att rida Tennis..... men, men, det får väl gå ändå....

 

Det positiva med Salvador är att han för tillfället har en dressyrsadel som ordinarie sadel och det är ju inte helt fel när man ska rida en dressyrlektion.

 

Det var ju ett tag sedan som jag red honom och det var första passet på igångsättningsdagarna veckan innan ridskolan började....... Minns att han var stötig i traven men inte SÅ stötig. Fick känslan av att man skulle flyga ur sadeln i lättridningen, så det var inte det lättaste att få bra kontroll på allt. Fick känslan av att man var nybörjare igen....

Jag travade en stund och när jag kände att jag tappat kontrollen så blev det en stund i skritt innan det blev trav igen. Höll på så under hela första travpasset. Galopparbetet gick mycket bättre.

 

Huvudövningen för passet var bakdelsvändningar och då hade instruktören ställt upp fyra koner som en fyrkant utefter ena långsidan där vi exempelvis började i vänster varv och gjorde en kvarts bakdelsvändning runt första konen och sedan skritta vidare till nästa som vi skulle vända åt höger runt. Vidare till nästa kona och ha rakställda hästar dit och vända runt den åt höger och sedan skulle vi vända vänster runt sista konan så att vi kom ut i samma varv som vi började i. Skritta sedan till kortsidan där och fatta galopp från skritt och galoppera andra långsidan och sedan i god till övningens början ner i skritt igen och sedan upprepa övningen.

 

Fick Salvador fin på dessa bakdelsvändningar så att han var trevlig i formen i avslutande travarbete. Sedan ska jag pilla lite för mycket med mina händer i slutet så jag förstör det jag har byggt upp så det kommer jag att få höra en hel del om den kommande tiden.....

 

Salvador letar efter mat i hagen.....

 

 

Torsdag 18 september ...

0 Läs mer >>

Kollade Horsemanager innan jag ens slutade jobbet och då stod det att jag skulle rida Creon på kvällens pass men när jag kom till ridhuset och skulle checka in, fick jag se att jag skulle ha Alonzo. Det är en av mina favoriter på ridskolan och tyvärr så får jag inte honom särskilt ofta så nu fick jag verkligen kolla både 2 och 3 gånger extra att det verkligen var han så att jag inte sett på fel rad men det var honom och jag blev lycklig då jag älskar den hästen.

 

Blev oxå vikarie på detta passet då ordinarie instruktör var sjuk och då var det ridhuschefen som hade lektionerna. Gick bra det oxå.

 

Markarbete stod på schemat och då hade det lagts ut 3 galoppbommar på volt där vi skulle först trava och sedan galoppera över. Gick bra i traven men ganska fort i galoppen. Kände att jag inte hade full kontroll på honom på volten men fick beröm i alla fall.

 

Sedan skulle vi komma i galopp på 3 bommar på långsidan, där avståndet var 5 galoppsprång mellan varje bom. När jag kommer på övningen så galopperar vi över första bommen, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7 galoppsprång blev det till bom nr 2 och till sista räknade jag inte men jag fick säkerligen in 6 eller kanske 7 där oxå. Fick beröm för att jag kunde korta honom (Alonzo) så mycket.

 

Därefter ”rullade” det på alla kom på övningen i både höger och vänster varv. Efter en stund höjdes bommarna upp lite grann och vi fortsatte galoppera över dom och jag låg på runt 6 galoppsprång varje gång.

 

Är väldigt nöjd med detta passet då den största överraskningen var att jag fick rida min absoluta favorit....

 

 

 

Stallvärdspass onsdag...

0 Läs mer >>

Blev tilldelad Jonna på detta passet men så var det en tjej i gruppen som ville byta bort sin Creon mot något annat och då erbjöd jag mig att byta och så blev det.

 

Detta var en lektion där allt gick åt skogen. Det enda som inte gick åt skogen var hästbytet för att jag hade ridit Jonna på min egna lektion två dagar tidigare och ville ha något annat.

 

Allt struligt började redan i sadelkammaren där jag är tvärsäker att jag tar Creons träns och sedan visar det sig att jag hade fått tag på Vigos träns istället. Fick sedan veta att det var flera träns som hängde fel och det reflekterade jag inte för.

 

När jag fått rätt träns och fått på Creon det, skulle jag knäppa fast thidermanntygeln och hans ena fäste är på väg att lossna helt och den gör det den här gången så då fick jag be en förbipasserande elev hämta en annan thidermantygel som jag kunde ha så länge. Då blir vi lite sena ner till nya manegen då vi skulle gå alla på en gång......

 

Efter att vi hade kommit upp på hästarna och skrittat en stund och kommit till traven och lättridningen trampar jag snett med ena foten i stigbygeln och stukar den. I den här foten har jag väldigt uttänjda ledband ( efter en kraftig stukning då jag dök i en trappa för några år sedan ) så det är inte konstigt att detta händer. Är istället konstigt att det inte händer oftare....

 

Nu tycker ni väl att det kan väl inte hända mer? Jo, än är det inte färdigt.....

 

Rätt som det är så ser jag Zora ståendes inne på mitten i ena halvan på ridhuset med ena frambenet hängades i luften. Då visade det sig att hon hade trampat av sig den skon såpass mycket att hon inte ville stå på den. Ryttaren får instruktion av ridläraren att hämta en hovtång så att man kan plocka av skon. Blev några vändor fram och tillbaka av den ryttaren innan hovtången kom på plats. Den här eleven fick lixom inte så mycket ridtid på detta passet och det fick inte vi andra heller då själva uppsittningen tog alldeles för lång tid.


Creon vilar sig i hagen.....

 

Torsdag 11 september ...

0 Läs mer >>

Blev satt på Creon på detta passet men innan fick jag veta att Alonzos ryttare var sjuk så då frågade jag instruktören om jag fick ta Alonzo istället och det var helt okej och jag blev superglad! Jag älskar den hästen och tycker att han är hur go som helst att rida.

 

Kvällens huvudövning var skänkelvikningar: Efter hörnpassering skänkelvikning in mot medellinjen och sedan rakställa och några steg rakt fram innan skänkelvikning ut mot spåret igen. Detta skulle göras i skritt. Ur skänkelvikningen trav och lättridning till en början på A respektive C volten. Sedan fortsätta övningen med "samma" skänkelvikning på andra långsidan. Den här sträckningen på övningen var grunden i detta passet.

 

En stund senare skulle vi ändra övningen lite grann och då skulle vi trava rakt in på första linjen ( dvs hoppa över skänkelvikningen) sakta av till skritt när vi skulle rakställa och sedan skänkelvikning ut till spåret och ur den skänkelvikningen en galoppfattning och galoppera 1-2 varv på A och C volten och sedan avbrott till trav och in på första linjen i trav och sedan ny avsaktning till skritt och vidare iväg på ny skänkelvikning.

 

Alonzo blev supertaggad av detta så han flöt iväg lite grann i skänkelvikningen och bara väntade på att jag skulle ge galoppskänkeln.... Fick ju liksom förekomma honom genom att fatta galoppen senare alt. trava lite innan fattningen. När han blir så här taggad inför galoppfattningar kan man jämföra honom som en slangbella. Man smyger fram med galoppskänkeln och han for iväg som om man skjuter iväg en sten med slangbellan.... Sedan har han en ljuvligt härlig galopp som man bara älskar. Jag kan sitta och galoppera honom hur länge som helst när han kommer in i den här härliga galoppen.....

 

Har bestämt mig för att rida honom utom tävlan på nästa klubbtävling i dressyr då jag vill ha det skarpare bettet (som man inte får ha på dressyrtävling. ) och tänkte ta Valle inom tävlan.

 

Nöjd Alonzo i hagen.....

 

Stallvärdspass onsdag...

0 Läs mer >>

Jonna var kvällens lektionshäst. La på henne dressyrsadel för att jag var inställd på att det var dressyr ikväll, men icke sa Nicke! Markarbete stod på schemat. Jag var inte ensam om att vara inställd på dressyr. Det var en travbomserie och en till galoppen.

Först skulle vi rida i höger varv och vända in i skritt mellan galoppbommarna på fönsterlångsidan. En kvarts framdelsvändning för vänster skänkel och sedan direkt fram i trav och trava över bommarna som låg några meter längre fram. Sedan trav långsidan tillbaka och skritt igen ungefär vid mitten av kortsidan. Övning nr 2 var att vi skulle vända på övning 1 dvs komma in på travbommarna först och sedan ner i skritt för att göra framdelsvändningen vid konan för höger skänkel och sedan fram i trav igen. Dessa två travövningar tyckte jag gick bra men Jonna klonkade i bommarna lite väl mycket. Hon slog i så mycket att hon hade fått färg på kronranden på framhovarna.

Nu till övning 3 var det dags för galopp och då började vi lite enkelt med bara galopp fyrkanten runt och på fönsterlångsidan skulle vi rida an på 3 galoppbommar som var lite svagt upphöjda.

Sista övningen nr 4 skulle vi börja i trav i vänster varv och efter kortsidan skulle vi vända snett igenom och mitten på diagonalen skulle vi fatta galopp och galoppera över bommarna på fönsterlångsidan. Efter bommarna skulle vi jobba hästarna i galopp innan vi saktade av igen.

Tyckte att det ändå kändes bra på det stora hela och det gjorde inget att jag satt i dressyrsadel. Nu hade jag inte haft Jonna på någon markarbetslektion på mycket länge, säkerligen ca 4 år. Det var iaf såpass längesedan jag lotsade henne igenom en blåbärshoppning.... Blev lite osäker och tog tag i manen över galoppbommarna för att störa henne så lite som möjligt i munnen. Är på det stora hela nöjd med dagens pass.

 

Nästa lektion med den här gruppen är om två veckor då det är teoridag nästa tisdag. Det är då hoppning och vi får se om det blir Jonna då med eller om jag får rida Valle istället. Det återstår att se......

 

 

 

Ordinarie pass tisdag...

1 Läs mer >>
Ännu ett inhopp för en elev som inte kan rida sin lektion. Alla inhopp är lika roliga :)
 
Redan när jag skulle upp på stora Curre fick jag rejäla problem; hur 17 skulle jag komma upp? Ställde mig först på ett klosshinder men den kortsidan var visst trasig så jag fick hoppa ner lika snabbt som jag kom upp. Hittade en annan att stå på och efter att både Julia och Åsa fick hjälpas åt att hålla Curre så nära intill att jag kunde ta mig upp.... Sedan var det en annan ryttare som kom ner till paddocken och det visade sig att sadeln inte hade stigbyglar så då fick Åsa traska iväg efter dom.... Händer liksom mycket innan ens vi kommit igång.....

Efter att vi tagit tyglarna och ska komma igång i trav och värma dom i trav så ville Curre annat - GALOPPERA! Han fattade galopp på min signal för trav. Tog nästan ett halvt varv innan jag fick ner honom i trav men han älgade på bra i traven. Så mycket att jag blev tvingad att ta tag i honom ordentligt så att han saktade av till skritt och skrittade lite innan han fick gå upp i trav igen.

När vi sedan skulle galoppera så gick jag ner i skritt och när vi skulle fatta galoppen gav jag hjälperna för trav och då gick han in i galoppen ändå. Han har behaglig galopp men vill gärna dra iväg efter en stund så då är det bara att ta ner en eller två gångarter och sedan upp i galopp igen.
I högervarvet kändes han bättre än vad han gjorde i vänster.

Dagens huvudövning var skänkelvikning och den här gången skulle vi börja med att ha hästens huvud mot väggen ( idag mot staketet ) och efter halva långsidan en volt in mot mitten och sedan skulle vi ha hästens bakdel innanför fyrkantspåret. Vi började övningen i skritt. Efter en stund skulle vi ta det i trav och jag tänkte hur 17 ska det gå med den här stora hästen?!? Skrittade mycket och travade mest på skänkelvikningen. Gick ändå ganska bra i traven

Sedan skulle vi ändra lite på övningen och då skulle vi börja med framdelen innanför spåret och sedan framdelen mot staketet. Gick bra det också!

Curre är ingen lätt häst att rida men det behövs ett antal gånger för att man ska lära känna honom ordentligt och om jag minns rätt så var detta andra gången någonsin som jag satt på honom.

Med tanke på att han kändes som ett lokomotiv så är jag väldigt nöjd med honom.

 

Denna veckan har jag inte suttit på samma häst en enda gång. Det blev Creon, Valle, Alonzo och som sagt Curre.

 

Curre i hagen....

 

Extra pass Lördag 6 s...

0 Läs mer >>

Hästen det här passet heter Alonzo och är en av mina absoluta favoriter i dressyren.

 

Började passet med en del strul med sadelgjordar men det löste sig till slut. Sent kom vi igång, men, men det fick bli som det blev.... Alonzo som jag tycker väldigt mycket har en så underbart skön galopp så att man bara kan sitta och njuta av läääänge....... Hans vänstergalopp ikväll blev sådär ljuvligt skön så jag hade en underbar stund med honom. Det var längesedan sist......

Efter framridningen med den underbara galoppen skulle vi rida en en övning som instruktören kallade för "Rosetten" Ska försöka förklara hur denna övningen gick till..... Tänk er en fluga/rosett som herrar brukar ha till frack mm.
Man kommer på långsidan säg exempelvis i vänster varv och när man kommer till hörnpasseringen, lägger man en volt tillbaka och man rider sedan rakt ut till fyrkantsspåret. Detta kan sedan förändras i all oändlighet. När man sedan kommer till nästa hörnpassering så lägger man en ny volt tillbaka och är åter i vänster varv, Red så här en stund. När vi kommer ut ur volten skulle vi göra skänkelvikning ut till spåret eller strax innan fyrkanten. Sedan lite bogen in, innan man ska räta ut hästen och göra en ny volt tillbaka. Efter en stund var lektionen slut och det var läge att börja trava av hästarna.....

 

Kände mig nöjd med Alonzo men hade mer än gärna velat galoppera MER då hans galopp är så ljuvligt underbar!!!! Man kan inte göra annat än att älska den hästen!!

Jag och Alonzo in action!

 
 

Torsdag 4 september G...

0 Läs mer >>

Även Valle var en otippad häst då det var hästbyte och jag satt kvar på honom....

Detta var hans tredje lektion på raken men hade fått ”vila” lite passet innan då det är en H1:a som rider.

 

Jag blev ombedd att hämta ny sadelgjord till Valle då hans nuvarande var för lång och när jag hade bytt gjord på honom och sadlat om, satt jag upp utan att kika på hackamoret som sedan visade sig att det satt ca 3 hål för löst.

 

Passets huvudövning var skänkelvikningar utefter långsidorna och Valle började strunta i mig där uppe på ryggen och det var ju inte så konstigt när hackamoret satt så löst.... Jag försökte göra halvhalt på halvhalt och det var liksom ingen ”hemma” i andra sidan av tygeln..... Fick honom ändå i bra form och lyssnade ändå ganska bra när det inte var skänkelvikningar. Trevlig i alla gångarter mm.

 

Nöjd med honom på detta passet men lite småirriterad på mig själv att jag inte kollade hackamoret innan uppsittning.

 
 

Jag och Valle in action!

 
 

Stallvärdspass Onsdag...

0 Läs mer >>

Hade Jonna förra tisdagen och den här gången blev det lite överraskande Creon. Inte riktigt beredd på det men han är trevlig i dressyren.

 

Stel som en planka var han först men mjuknade allt eftersom passet gick. Passets huvudövning var bakdelsvändningar. Instruktören hade ställt ut 3 koner i form av ett V som vi skulle göra bakdelsvändningarna runt. Creon lärde sig vändningarna direkt så då var det inte så lätt men jag fick försöka att förekomma honom och vara lite listig där uppe på ryggen. Lyckades ganska bra med det tyckte jag.

 

Under detta arbete blev han väldigt trevlig i formen och trampade på som bara den. Synd att han inte kunde gå en liknande lektion precis innan min för då hade jag haft honom i trevlig form från början men det är ju bara önsketänkande.....

 

 
 

H4:an Tisdag 2 septem...