0 Läs mer >>
Idag var det första passet på vårterminen 2017. Jag red Jonna igår på den öppna träningen då vi hade markarbete och det gick lysande. Smsade min ordinarie instruktör och frågade om jag kunde få ta Jonna även idag och det skulle ordnas.
 
Passet går sin gilla gång och vi inleder med lite skrittarbete på serpentinbåge innan vi börjar trava igång dom och jobbar med dessa bågar även i trav en stund senare. I framridningen red vi även på volt och fyrkantspår en del och när jag kom till en långsida, lättade jag lite grann på tygeln och Jonna går iväg som ett spjut. Precis som jag vill att hon ska göra. Detta är ju 6:e gången jag red henne på de 7 senaste passen. Så lite resultat borde man ju ha då.
 
Detta jobb gör tydligen susen på Jonna som efter galopparbetet går kanonfint i formen och jag kan rida med bara tygelns vikt i handen. När jag sedan tar fram handen/händerna så att tyglarna blir slaka så går hon kvar i formen. Det är en sådan ljuvlig känsla när man kommer till den här lösgjordheten. Man vill ju inte sluta rida vid sådant här tillfälle....
 
 
Jag och Jonna från dagens pass...... Jag vet att jag är något framåtlutad och jag blir lätt det när jag travar och rider lätt.
 
 

Lördag 7 januari 2017...

0 Läs mer >>
Det var ju väldigt längesedan som jag skrev något om gymmet och det som har hänt sedan sist är att jag har bytt gym. Hade tidigare Svensons Hälsocenter och Fitness 24 Seven.
 
Nu när jag bytte jobb i november 2016, har jag Nordic Wellness i samma hus som jag jobbar i och jag tog en provvecka där med start 5 december och den 12 december sa jag upp Svensons och Fitness 24 Seven. Det är det absolut bästa jag har gjort!
 
Har nu fått en sjuhelsikes träningsmotivation och ska man räkna från nyårsaftonen så har jag tränat VARJE dag fram till idag. Började med ett Bodypump och ett oplanerat Corepass på nyårsaftonen och på nyårsdagen blev det lite lugnt på roddmaskin och stretching (för att försöka bli av med träningsvärken). Sen efter det blev det fullt ös hela veckan med 3 gruppträningar och med dagens (7/1) ridpass inräknat även 3 ridpass.
 
Kände mig väldigt trött igår när jag automatiskt ledigt från jobbet (var ju röd dag igår) och det är ju inte så konstigt när man egentligen inte är van att träna så intensivt men det ska nog bli bättre när orken och stykan blir bättre och bättre. Sen kommer ju tröttheten när man får en dag ledig och börjar slappna av ordentligt.
 
Det nya jobbet jag har idag är ett kontorsjobb för Samhalls räkning där jag tidigare har varit på lager ute hos kund  i totalt 13 år och "sprungit" runt som en iller. Då är det inte konstigt att man blir rastlös när man sitter still hela dagarna på en kontorsstol och vid dator..... så det är väldigt skönt att gå ner 4 trappor till gymmet som ligger i entrén och göra mig av med rastlösheten.

Gymmet..... januari 2...

0 Läs mer >>
Red Jonna på den öppna träningen. Det var 5:e gången jag red henne på de 6 senaste passen. Huvudövningen idag var markarbete i form av två bomserier som låg på båda långsidorna.
 
Efter bomserien skulle vi direkt rida skänkelvikning ut till spåret och sedan rida en volt på mitten av kortsidan innan vi red an på nästa bomserie igen och upprepade momenten skänkelvikningen och volten igen innan vi kom tillbaka till första bomserien igen.
Efter en stund längdes avståndet på ena bomserien så man skulle komma in på den med längre steg på hästen. Det blev ju genast svårare att få tillbaka hästen och göra skänkelvikningen i tid när tempot var högre över bommarna. Man hade inte så lång sträcka på sig att få till skänkelvikningen.

Jonna kändes jättefin passet igenom och både jag och hästen var svettiga efter passet. Jag blev väldigt nöjd med våran isats idag. Jonna var betydligt svettigare än mig.....

 

Jag och Jonna i oktober 2014

 

Öppen träning fredag ...

0 Läs mer >>

Även på detta pass ersatte jag min vän som är bortrest. Jag red Jonna som jag har gjort de senaste gångerna men hon är jättefin att rida så här års då hon är mycket piggare under vinterhalvåret än under sommaren.

I framridningen lät jag henne mestadels gå på lite halvlång tygel i både trav och galopp och jag stod en del i galopparbetet och i slutet av framridningen började jag plocka ihop tyglarna och börja jobba henne lite grann. Känns som att det är den här typen av framridning som funkar bra på henne. :)

Dagens huvudövning var skänkelvikning där vi skulle vända upp på medellinjen mellan två bommar och rida skänkelvikning varannan gång höger och varannan gång för vänster skänkel. Vi började lite lugnt i skritt och sedan i trav. Som avslutning på passet fick vi även göra övningen i galopp. Det gick väldigt bra med Jonna och sen när jag skulle låta henne varva ner i traven så var hon riktigt fin i formen. Jag är jättenöjd med henne och dagens pass.

 

Jag och Jonna i oktober 2014

 

Tisdag 3 januari - Dr...

0 Läs mer >>

Ikväll red jag första passet av två åt en vän. Fick en av mina önskehästar - Jonna. De andra önskehästarna är Creon och Curre men Curre går redan i gruppen och då är det ju svårt att få honom. Tror även att jag även hade med Beauty i min lilla önskelista.

Jonna hade inte gått något ikväll så jag var den enda ryttaren på henne. Hon skulle gått en lektion tidigare men den ryttaren kom inte. Synd för den gamla "tanten" behöver gå så mycket som möjligt.

Jag har lite svårt att sitta ner i traven på henne för att hon är lite skumpig/stötig att siita på. Annars är hon jättetrevlig att rida. Nu när det är vinter och kallt, blir den här gammeltanten riktigt framåt. Hon blir så framåt att hon börjar öka när man vänder upp på en långsida och lättar man lite i handen så för hon iväg som ett spjut. Speciellt när man visat henne att hon SKA öka på långsidan. Hon är bara för skön!

Dagens fokusering var balans. Då fick vi lägga upp stigbyglarna framför sadeln.

Vi började med skritt och var uppdelade på volterna . Efter en stund skulle vi minska volterna och sen öka dem igen. När vi var ute på stora volten igen var det dax för trav. Samma arbete i traven. När vi kom ut på stora volten igen var det dax för galoppfattning och en stunds galopparbete.

Det är inte lätt att rida utan stigbyglar men vi gjorde ett bra jobb allihopa!

 

Detta var sista passet för 2016 och nu blickar jag framåt till 2017 och inleder det nya året med samma grupp dvs dressyrspecialen på tisdag den 3 januari!

 

Gott Nytt År!

 

( God fortsättning på det nya året då det redan blivit 2017 när jag skriver detta inlägg)

 

Från framridningen till klubbtävling i oktober 2014 ( Har tyvärr lite dåligt med bilder på oss två )

 

Tisdag 27 december - ...

0 Läs mer >>

Då har man ikväll gjort ett gästinhopp i H4:an. Tjänstehästen var Jonna som jag hade bland mina önskehästar. Samma övning som i fredags i skritt och trav. Dvs vända från kortsidan på hörnlinjen. Sen rida rakt fram till kortsidan och sen nästan direkt vända upp igen på nästa linje.

Jag visade Jonna några gånger i både skritt och trav att här på hörnlinjen ska vi öka tempot i både skritt och traven och sedan efter några varv i trav räckte det med att jag lättade lite grann på tygeln och hon for iväg som ett spjut på hörnlinjen. Oftast får man ju driva med skänkeln för varje steg hon tar men inte när det är vinter för då är hon mycket piggare och framåt. Jättekul att rida henne då.

Hon kändes lika bra passet igenom idag som i fredags.

 

Jag och Jonna vid en tävling 2014

 

 

Tisdag 20 december - ...

0 Läs mer >>

Jag är så nöjd, stolt och givetvis mallig idag efter ridpasset. Fick Valle och det var hoppning idag och som de flesta vet så har jag lagt hoppningen på hyllan.

Efter framridningen med travbommar på marken var det dags att börja hoppa fram och då kände jag att " Va katten, kanske skulle ta något språng?!?" Det berodde dock på hur högt instruktören satte hindret men satte det på en lagom nivå så att jag kände att nu kör jag!

Då när jag förbereder mig för att komma på hindret så stoppar instruktören mig och säger att vi måste dela in i två grupper först..... Så fort detta är gjort och halva gänget är på medellinjen är jag redan igång mot hindret och när jag är över travbommar känner jag att jag inte hinner ta tag i manen men följer med bra över hindret ändå. Blir väldigt nöjd med mig själv att jag vågade hoppa så jag bestämmer mig för att komma en gång till på hindret.

Då har de andra börjat komma igång och hoppa och ryttaren före mig river hindret så jag får lägga en volt och då kommer en annan ryttare i vägen för mig så då får jag lägga en volt till och sen kan jag rida an på hindret. Då börjar jag tänka på att jag ska ta tag i manen och då blir språnget lite sämre än det första men tycker att det får räcka så för att om jag ger mig på det en gång till så kan det bli sämre och då är det ju svårt att ta sig ur det. Bättre att sluta när man är på topp!!

Resten av lektionen jobbade jag Valle i trav och galopparbete på den halvan som inte "hopparna" har tillgång till.

När jag hoppat av Valle när lektionen är slut så ser jag i hans ansiktsuttryck att han är supernöjd och då blir jag ännu gladare i mitt

 

Detta var sista passet för teminen i den här lördagsgruppen! 

 

En nöjd Valle efter ett annat pass

 

Lördag 17 december - ...

0 Läs mer >>

Detta är en öppen träning som givetvis är instruktörsledd och man anmäler sig när man har tillfälle till det. Hade tagit ledigt från jobbet den här dagen för att jag har en massa ledig tid att ta ut så då passar man på att rida lite extra :)

Fick idag Jonna som jag inte suttit på ett tag (hade önskat Creon)  och jag känner henne som min egen ficka. Har inte ens hjälptygeln på henne längre för jag kan rida henne bra utan.

Det kändes superbra och allra bäst i galoppen! Övningen idag bestod i att vi skulle rida på hörnlinjerna. Ex från A och C till respektive B och E. När vi kom fra...m till konan som stod ca 5 m innanför sargen skulle vi rida rakt fram med raka hästar och sen direkt upp på nästa hörnlinje och sedan rakt fram vid konan igen. Efter en stund skulle vi rida tempoväxlingar. Mellantrav/Förlängd steglängd från A resp C som vi vänder upp till konan och sen ner i arbetstrav igen mellan konan och kortsidan. Jonna var så framme att hon började öka tempot själv.....

Nästa förändring som vi skulle göra var att rida skänkelvikning på första delen och sedan en trav eller galoppövergång vid konan och här fattade Jonna galoppen direkt och var kanonfin i galoppen. Mycket beröm!

 

Jag och Jonna vid en tävling 2014

 

 

Fredag 16 december - ...

0 Läs mer >>

Jag är ett kontrollfreak när det gäller ridningen, det ska vara kontroll, kontroll, kontroll och åter kontroll. Tyvärr så funkar det inte på alla hästar men det är svårt att släppa kontrollen....

Redan i framridningen började Foxen och jag tjafsa med varann men det blev lite bättre längre in i passet.

Dagens huvudövning var en rejäl dressyrövning; Vi skulle börja vända upp vid A på medellinjen och rida hela linjen ner till C och vända höger. Vid bokstaven V skulle vi lägga en 10m volt och sen rida lätt bogen in fram till S där vi skulle rida en halv volt upp till medellinjen igen och sen följa medellinjen en bit och lägga en halv volt ut till P där vi sedan skulle rida lätt bogen in igen fram till R där vi skulle lägga en hel volt och sedan börja om övningen igen vid A. Inte lätt övning att förstå från början men efter att ha ridit denna i skritt några varv så att alla kom in i den så gjorde vi den i trav.

Foxen kändes väldigt studsig idag så då varvade jag med lättridning och nedsittning.

I slutet av passet skulle vi rida 3 serptentinbågar över medellinjen och det blev ju väldigt stora bågar när vi red nere i nya manegen på 20x60 bana. Då pinnade Foxen på så fort i traven att jag fick problem att hinna med lättridningen. Då ville jag bromsa upp honom men det tyckte inte instruktören, men hur 17 ska jag kunna rida lätt fortare när jag har begränsningar i ena knät?!?

Jag och Foxen på ett pass i oktober.

 

Lördag 10 december - ...

0 Läs mer >>

Ikväll blev det ett oplanerat ridpass genom inhopp för en vän i dressyrspecialen. Visade sig att jag fick rida Curre som jag red i våras och blev väldigt förtjust i.
Hade tidigare bara ridit honom i nya manegen. Blev något nervös när jag fick veta att vi skulle rida i stora manegen då jag har sett att Curre skyggat väldigt mycket för läktaren. Han har blivit mycket bättre med det nu och gick väldigt bra och jag är väldigt nöjd med gårdagens insats.

Huvudövningen vi red var väldigt rolig och den var så här:
Tänk höger varv. Vid B en halv volt in till medellinjen mellan två bommar. Ställ om till vänster och en halv volt till vänster /väggen. Direkt en skänkelvikning till medellinjen igen och rid rakt fram mellan två konet och sen ut i höger varv igen och upprepa vid B.

Väldigt bra att ha som en evighetsövning!

De andra grupperna hade markarbete och det låg ju givetvis framme. När instruktören skulle flytta plastbommarna med en "sockerbit" på varsin ände trillade de loss på en av dom och då vågade Curre inte gå i närheten där sen när de låg i två delar....  De kunde ju anfalla..... tyckte Curre.

 

Jag och Curre i nya manegen vid annat tillfälle

 
 
 
 
 

Tisdag 6 december - g...

0 Läs mer >>

Blev "Farbror" Fox på dagens lektion. Har har tyvärr en period nu där han surar ihop och vill kicka mot skänkeln. Grymt irriterande när man vet hur bra det KAN gå. Idag började han sura ihop redan i skritten som vi hade i dagens inledande övning.

Då skulle vi skritta innanför spåret och hörnpasseringen gjordes genom en kvarts framdelsvändning. Först var inte Foxen med på att han skulle göra framdelsväning och sen när han fattat det så var han på väg att göra dom före mig.......

Sedan en stunds travarbete och här kunde jag inte ta något i tyglarna utan att han började "kärva" igen så det fick bli lite halvlång tygel och bara "gasa" på. Bara strunta i formen på honom för tillfället.

När det sen kom till galoppen så var det dags igen.... Bara att skänkla på och morra lite på honom och sen kunde vi galoppera på en stund.

Huvudövningen var skänkelvikning på diagonalerna i skritt och sen en övergång till trav eller galopp och sedan något varv på stora volten innan vi skulle fortsätta på nästa diagonal. Här lyckades jag att få till två kanonfina galoppfattningar.

När vi skulle avsluta hästarna, kunde jag äntligen rida honom ordentligt där han gick fint i formen och travade på i bra tempo.

Det var en stund under passet som jag kände att nu hoppar jag av och tar in hästen. Kändes ganska hopplöst just då men jag fortsatte ändå och det gick ju bra till slut.

Är ju inte så sugen på att rida honom nu när han är så här så jag hoppas att det blir någon annan häst på nästa pass den 10 december.

 

Bilden från dressyrtävlingen den 20 november som är tagen med mobilkamera.

 

 

Lördag 26 november - ...