0 Läs mer >>

Mot nästa tävling….. som jag ska rida Topzy igen så då blev det henne på detta passet ikväll.

Är ju grymt taggad nu när tävlingen i söndags gick som en dans med nytt personbästa som pricken över i:et.

Efter lite inledande arbete i skritt på serpentinbåge och sedan trav och galopparbete var hästarna framridna och fina.

Dagens huvudövning var att vi skulle börja med galopp på mitten av kortsidan och på mitten av långsidan skulle vi lägga en 10-15m volt i galopp som finns bland annat i LB:2 programmet.

Jag har en viss förmåga att sluta driva hästarna jag rider när jag får de fina i formen och tempo, så jag la upp ett litet för högt tempo (lite så att jag nästan jagade henne) så det gick inte riktigt så bra första gången men nästkommande försök gick det mycket bättre.

Känns som att Topzy blir finare och finare för varje pass jag rider henne och det ska bli grymt kul när det är dags för nästa tävling den 8:e december.

Jag och Topzy på senaste tävlingen ( 17 november, ja det var fint väder den dagen)

 
 

Torsdagspass den 21 n...

0 Läs mer >>

När jag kommer till ridhuset den här måndagen, då jag skulle rida för en elev i H6:an, pågår hästudelning och jag får först Creon och sedan sägs det att Alonzo behövde gå ett pass den här kvällen och då var jag snabb som blixten att säga att jag gärna red honom och så blev det. Kvällens häst: Alonzo. Jag hade ju blivit kär i hästen efter att ha ridit honom på ett söndagspass den 27/10.

Detta pass som vi dessutom hade en vikarie då ordinarie instruktör var ledig pga utlandssemester.

Den här gången skulle vi fokusera på våra sitsar och ”gas och broms” på hästarna. Dvs länga och korta dom i traven och sedan även i galoppen. Alonzo kan man korta väldigt mycket i galoppen och då blir han bara trevligare att sitta på.

Vi skulle avsluta passet med att rida förvänd galopp på båge utefter långsidan. Den här gången skulle vi rida med tagen bakdel in på bågen och bogen in när vi var på väg ut från bågen. Tyckte att det gick bra även med denna övningen.

 

Jag och Alonzo

 

Extrapass 18 november

0 Läs mer >>

Är ju självfallet grymt nöjd efter dagens tävlingsritt så ett pass till den här kvällen var jag inte så motiverad till men fick ändå försöka att tänka positivt.

Fick en för mig ny häst att rida: Rosen som kom till ridhuset i juni i år.

Efter lite framridning, var dagens huvudövning programdelar ur LC:1 och detta pass ägnades åt serpentinbågarna med skrittövergångar.

Tyckte att Rosen var en trevlig häst att rida, kändes fin i formen i skritt och trav och galoppen var inte hans starka sida men jag fick ändå lite galopp på honom. Han ville dessutom gå lite FÖR djupt i formen i skrittövergångarna så jag fick göra uppresande tygeltag. Vissa andra perioder så var han så pass hög i formen att jag hade behövt en martingal på honom.

Överlag nöjd även med detta pass.

 

Har just nu ingen bild på honom men vem vet, det kanske kommer....

Extrapass den 17 nove...

0 Läs mer >>

Hästen som jag tävlar på heter Topzy och jag har ridit henne en hel del innan och även tävlat en del gånger med henne också. Skulle haft henne på förra tävlingen den 20 oktober men då hon inte mådde så bra, blev jag tvingad att byta häst.

 

Idag mår Topzy prima och är riktigt på hugget. När jag kom till stallet, var Topzy redan där. ( Hon bor vanligen i tävlingsstallet)

 

Knoppade manen gjorde jag redan igår morse och det var bara två stycken jag fick rulla upp på nytt.

Framridningen kändes hon väldigt fin men fick ett bekymmer. Mellangaloppen på diagonalerna kände jag att jag inte kunde sitta ner ordentligt i avbrottet från galopp till trav. Bad en kompis att hämta min instruktör som också var dagens tävlingsledare. Fick några tips på hur jag skulle göra och red några diagonaler och testade det som hon precis sa till mig och jag fick det att fungera bra. Därmed nöjd med framridningen.

 

 

Tävlingsbanan

Precis innan jag skulle in på banan blev jag påmind om att schabraket inte satt som det skulle under sadeln så det var bara att hoppa av och sadla om. Tog ju några min extra så när jag nästan var klar så kom domaren in och frågade efter mig…. Ekipaget före mig var struken…..

 

Jag upp i sadeln igen och direkt in till stora manegen där tävlingsbanan var. Självfallet väldigt sammanbiten och i full koncentration. Skrittar ner till A och skrittar in på banan och skrittar utefter staketet för att visa henne det innan start. Hade ju precis gjort ett galopparbete på framridningen så jag ville ge henne en liten paus innan programmet därav skritten.

 

Själva programmet hade jag planerat att rida väldigt noggranna vägar och verkligen försöka rida ut i hörnen så bra jag kunde. När jag kom till skrittdelen av programmet, blev jag tveksam om diagonalen i ökad skritt skulle avslutas vid bokstaven V eller K. Jag valde K som sedan visade sig med en -2 notering att det var en bokstav för sent. Det fixar vi till på nästa tävling istället.

 

Topzy kändes fin i alla gångarter men var inte riktigt igenom i vänstersidan och därmed så gick hon inte alltid i den formen jag ville. Jag tycker i varje fall att galoppen är hennes bästa gångart. Där går hon riktigt fint i formen i båda varven.

 

Är så nöjd med den här ritten att jag gör tummen upp till vännerna på läktaren när jag är på väg ut från tävlingsbanan. Redan när jag gjorde sista halten och hälsningen, kände jag: ”- Yes, där satt den!” Visste då inte att jag hade fått -2 poäng för att jag missade bokstaven i skritten men vad 17 gör det när det visar sig sen att jag har ridit nytt personbästa på 58%?

 

När jag fick syn på protokollet blev jag så lycklig att jag inte kunde hålla glädjetårarna tillbaka. Det var så kul att jag fick så bra poäng, när ritten kändes så bra.

 

Självfallet filmades ritten oxå. Klicka på den här länken för att se filmen: http://www.youtube.com/watch?v=UfhZtUawcSs

 

 

Jag och Topzy efter denna tävlingen. :=)

 

Dressyrtävling den 17...

0 Läs mer >>

Det är dagen innan tävlingen. Har fått veta att det är så många starter att man låter ponnyekipagen få tävla redan på lördagseftermiddagen efter sista lektionen är klar. Första start kl 16.00.

Innan dess skulle dressyrbanan också plockas fram och med detta som bakgrund så red jag redan vid 11-tiden på förmiddagen, samtidigt som en H2:a hade sin lektion.

Efter framridningen så riktade jag in mig på att rida lösgörande arbete på henne så att jag slipper lägga ner sådant arbete på framridningen precis innan tävlingsstarten.

Tycker att jag lyckades bra med mitt mål för passet och fick henne lösgjord och trevlig i formen. Känner mig redo för tävlingen imorgon då jag har starttid vid lunchtid.

Passade på att rida igenom programmet en gång innan jag slutade detta pass och det gick käpprätt åt skogen. Kom inte ihåg hela galopprogrammet så det kändes inte alls bra.  Man brukar ju säga att genrepet ska gå dåligt för då blir det bra sedan på tävlingen. Vi får se imorgon hur det går…..


Jag och Topzy på tävling i maj-12

 

Stallvärdspass den 16...

0 Läs mer >>

 Det här passet red jag på Topzy då jag ska tävla henne den 17:e och då kan det vara skönt att få rida henne lite innan.

Huvudövningen för kvällen var att vi skulle ha galopparbete på båge med förvänd galopp.

Vi skulle börja galoppera på mitten av kortsidan och efter hörnpassering skulle vi gå in på en båge utefter långsidan och på bågens högsta punkt blir galoppen förvänd. Inte lätt att rida så här på båge men när man planerar ridvägen ordentligt så går det bra : )

 

 

Torsdagspass den 14 n...

0 Läs mer >>

Efter att ha avslutat min stallvärdstjänst för dagen så skulle jag rida mitt egna stallvärdspass och tänkte då att jag skulle rida i stora manegen, nähä, det gick inte för att det skulle byggas hoppbana där till söndagens hopptävling (klubb). Lilla mangen var upptagen av löshoppningar och då fanns bara nya kvar och där var det tänt så jag gick ner där.

När jag stack in huvudet där så såg jag en manege med grymt många hinder. knappt att man kunde rida någonstans men jag hade inget val så jag och Topzy gick in där. Vara ute i paddocken var inget alternativ för att det dels började skymma och att det var ganska regnigt ute. Skulle ju ändå ta ett lugnt pass men det var ändå svårt att få det något bra av passet inte förrän i slutet när de hoppande ekipagen så gott som var klara.

Då kommer det in en häst till som är western"klädd" och när jag hade avslutat Topzy och börjat skritta av så börjar det ekipaget att träna på slidestop. Det är när man kommer i "full" galopp och slår tvärstopp så att bakbenen kanar in under hästen och tvärstannar. Detta upplevde Topzy som obehagligt och började gå på tårna. Jag var nära att säga till ryttaren att den skulle vänta tills jag och Topzy hade gått ut men skippade det. Ville inte komma i tråkiga diskussioner. Tog istället med mig hästen ut därifrån.

Är nöjd med det jag kunde rida det här passet men ångrar att jag inte red tidigare (vet inte om det ens hade gått) eller senare och då hade det blivit sent hem men i slutändan så hade det blivit det ändå med facit i hand….

Kändes ändå bra inför tävlingen som är den 17 november då jag och Topzy ska gå ett LB:2 program ;)

 

Jag och Topzy på tävling under 2012

 

Stallvärdspass lördag...

0 Läs mer >>

Till det här passet var Salvador (Salvis) frisk igen efter sin sparkskada.

Efter lite inledande skrittarbete och uppvärmning i trav och galopp var det dags för dagens huvudövning i form att galopparbete. Vi skulle rida skänkelvikningar utefter långsidan med växelvis för höger resp. vänster skänkel. Efter hörnpasseringen skulle vi fatta galopp och ta ett varv på en ca 10-15m stor volt på kortsidan.

Övningen kändes bra men allt eftersom tiden gick blev Salvis mer och mer taggad för det här med galopp älskar han (+ hoppning). Han gick fint i skänkelvikningen men när han insåg att vi snart var vid stället för galopp så taggade han till och vid en fattning så kom han som skjuten ur en kanon. Superladdad med andra ord. Det är ju kul när hästarna går fram för egen maskin utan att man ska behöva mana på dom varje steg men även det kan bli för mycket ibland.

Red honom utan tidermantygel den här gången för om jag ska kunna tävla honom i dressyr så får man inte ha några hjälptyglar alls och då är det lika bra att börja träna nu direkt.

Tanken var att jag ska rida honom på nästa dressyrtävling (som är den 17november) , men efter detta passet bestämde jag mig för att avvakta med honom för att jag ska få mer tid på mig att rida in mig på honom och efter konsultation med instruktören blev valet Topzy.

 

 Salvador i sin nya box

 

Torsdagspass 7 novemb...

0 Läs mer >>

 Dessa dagar är det Änglahoppet, en av nordens största och äldsta ponnytävlingar som i år arrangerades för 29:e gången.

Tävlingarna började redan på torsdagen och fortsatte sedan hela helgen. Jag var med där som funktionär alla dagar utom torsdagen då jag var på mitt ordinarie jobb.

Man fick se massor av fina ponnyer och hästar som barnen och ungdomarna red på. Det var en Haflinger som hoppade hur bra som helst och en fruktansvärt söt Exmoorponny i Kat. C som jag tyckte mest om. För er som kanske inte vet hur en Exmoorponny ser ut så kan man beskriva det som en Nordsvensk häst i ponnyformat…. :) En annan ponny som jag skulle kunna gissa att den var runt 15-16 år, var i själva verket hela 26 år och detta var sista stora tävlingen som den här ponnyn gjorde. Den såg väldigt pigg och fräsch ut för sin ålder :)

Ser fram emot nästa år då tävlingen firar 30 år……

Pga detta så blev det ingen stallvärdsridning denna helgen.

Lite info om söta Exmoorponnyn: http://hem.passagen.se/pexon/onskeraser/onskeexmoor.htm

Bilden här nedan kommer från ovanstående länk. Visst är de söta?

 
Här nedan loggan på funktionärskläderna.... :)
 
 

31/10-3/11 Änglahoppe...

0 Läs mer >>

De stallvärdspass som jag inte rider för mig själv på lördagarna, rider jag istället på tisdagar i en H4 för en instruktör som jag normalt inte har och det är ju nyttigt att växla instruktör ibland :).

Den här gången fick jag en häst som jag inte alls är särskilt förtjust i: Räbell. Han är så studsig att jag får grymt ont i ryggen efteråt så han försöker jag att undvika att rida så mycket det går. Jag var inte särskilt motiverad att rida hästen, nästan så jag tänkte struntat i lektionen helt och hållet men tänkte att jag ska ta mig igenom passet på något sätt i alla fall!

Instruktören som har den här gruppen har en förmåga att motivera mig på ett sätt som jag inte begriper för att detta blev ett av de bästa passen jag har ridit på mycket länge oavsett häst.

Det här passets övning: Musse Pigg

För er som inte vet vad Musse Pigg är för något: Man utgår från stora mittvolten (Musses huvud) och när man kommer till den ena öppna delen av volten, lägger man en volt i motsatta varvet och sedan likadant på den andra öppna delen (Musses öron). Ex. Går man i vänster varv på stora mittvolten så gör man de andra volterna åt höger.

Den här övningen görs för enkelheten i trav och man kan välja mellan att rida lätt eller sitta ner och med tanke på hur Räbell är så valde jag lättridningen. Fick honom riktigt fin i traven och det tror jag har lite med att jag la upp ett högre temop än jag brukar göra i framridningen för att om man rider honom i för långsam trav så travar han på stället och inte går särskilt mycket framåt. Dvs att han får sin energi uppåt istället för framåt. Det är därför som det är så viktigt att man lägger upp ett högre grundtempo på en sådan häst.

I slutet av passet provade jag med att sitta ner i traven för då kändes han lösgjord och fin och då funkade bra bitvis innan jag fick börja rida lätt igen och efter en stund kunde jag sitta ner lite till. Sedan var det dags att avsluta hästarna och jag var väldigt nöjd med detta pass med tanke på att jag tänkte skippa det helt….

 

Räbell i sin nya box

 
 

Stallvärdspass tisdag...

0 Läs mer >>

Den här kvällen skulle jag rida för en annan i en H2:a och när jag kommer för att se vilken häst jag ska rida så får jag se att det står Alonzo där. Hoppla tänkte jag . En häst som jag aldrig tidigare suttit på så det blev en utmaning….

Väl uppe på honom (hade pelhambett) kändes det som att han är väldigt stor i steget och jag smygkortade tyglarna lite grann för att se hur väl han lyssnade på bettet och det gjorde han ordentligt. Super tyckte jag och var förväntansfull för hur denna hästen verkligen är att rida. Han har varit på ridskolan i 2½ år och först detta passet fick jag sitta upp på honom.

Vi gick direkt in på en evighetsövning i skritt som var att vi skulle vända upp på medellinjen vid A och sedan vid C skulle vi varannan gång gå höger och varannan gång gå vänster varv, hörnpassering och sedan rak diagonal (man kan även lägga in skänkelvikning på denna linjen) upp till mitten dvs X och sedan en volt ut mot väggen, därefter en ny linje till nästa hörnpassering och sedan vid A vända rätt upp igen. Sedan skulle vi lägga in trav på medellinjen och skritta resten och till slut så hade vi galopp på medellinjen och trav resten av övningen.

Alonzo travade och galopperade på som bara den och jag satt och njöt i fulla drag. Mungiporna var ända upp till öronen på mig och det var några som frågade mig det verkligen var första gången jag red hästen och jag svarade JA med ett stort leende.

Det har nu gått två veckor efter detta pass och jag är salig än över detta roliga pass på en häst som jag då aldrig tidigare suttit på!

Hade en kompis på läktaren som filmade delar ur passet..... och fotade oxå :)

I och med att jag inte har kollat med de andra så kommer INTE den här filmen ut på youtube. Det ser lika bra ut på filmen som det kändes. :)

 

Här en bild iaf på mig och Alonzo......

 

 

Söndagspass den 27 ok...

0 Läs mer >>

Till detta pass hade jag blivit tilldelad Creon för att Salvador som jag gärna annars rider hade gått och fått sig en spark i söndags så han inte kunde gå lektion.

 

På denna lektion skulle vi ha som huuvdövning bakdelsvändningar. Efter lite uppvärmning i alla gångarter började övningen med att vi skulle rida raka linjer och sedan bakdelsvändning för att byta riktning. Man kan säga att övningen var ungefär som serpentinbågar fast vi gjorde dom med raka linjer och själva bågen blev en bakdelsvändning.

Creon är väl inte riktigt min favorithäst men en god ersättare när mina andra favoriter står eller har gått för mycket…

Fick till några riktigt bra bakdelsvändningar och jag är ganska nöjd med passet den här kvällen.

Innan passet fick jag en förfrågan om att rida en privathäst under kvällen och det sa jag att det gick bra. Den som hade hästen den här dagen fick för tillfället inte rida själv och därför frågade mig.

För att få ihop det för mig så sa vi att jag skulle rida hästen direkt efter min lektion och då skulle hästen vara klar så jag kunde sitta upp direkt, vilket också blev. Superbra tycker jag!

Den här hästen som heter Dhiva går fn på hackamore pga vargtand och jag hade ridit denna en gång tidigare och tyckte om henne redan då. Då gick hon på vanligt bett och nu då på hackamore och det kändes som att hon gick (och trivdes) bättre på.

Jag lät henne få jobba i alla gångarter och testade lite skänkelvikningar, vilket hon lyssnade bra på J. Red henne i ca en halvtimme så att hon fick ”rasta av sig” lite grann. 

Creon i "gamla" lektionsstallet

 

Dressyrpass med Creon...