0 Läs mer >>

Då har man varit iväg och ridit terminens sista pass. Hästen jag red behöver jag väl knappast säga att det är Jonna för det visste ni ju redan....

Hade förmånen att ta dressyrsadel på henne idag och passet kunde knappast ha gått bättre.

Redan när jag tog tyglarna första gången på passet så var hon super i formen och var det under hela passet. Kan inte bli mer nöjd än så här med henne.

Huvudövningen för idag var att vi i en hörnpassering skulle börja med en 10m volt och sedan öppna (bogen in) fram till mitten av långsidan där vi skulle lägga en ny 10m volt och trava över några bommar som låg på voltspåret. Sedan fortsätta på långsidan med sluta (tagen bakdel) fram till kortsidan och efter kortsidan vända lite snett igenom och trava över några bommar igen och sedan serpentiner mellan några koner till nästa bomserie på andra diagonalen. Därefter ny hörnpassering och sedan börja om övningen igen med 10m volten i nästa hörnpassering.

Jonna blev så lösgjord och fin av det här arbetet att hon kändes kalas när jag travade av henne. Jag kunde lägga händerna halvvägs upp på halsen på henne och hon gick kvar i formen och när hon gör det så är hon 100%-ig lösgjord. Lät henne få trava av på lite längre tygel än vanligt för att hon kändes så fin. Så kul att få ett sådant här pass när det är sista gången på terminen!!

De nya ridbrallorna kändes också kanonbra att rida i !!

 

 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Dagens dressyr special på Jonna: Kändes på det stora hela bra i framridningen. Galopparbetet till vänster kändes absolut bäst!
Dagens huvudövning var att vi skulle rida upp på medellinjen och sen varannan gång höger resp vänster varv. 10m volt i en noggrann hörnpassering och sedan skänkelvikning in till mitten och sen ut igen till spåret och en ny hörnpassering med volt innan man vänder upp på medellinjen igen.
Detta gjordes till en början i skritt över hela övningen men i slutet hade vi travövergångar på medellinjen.

Sen när övningen ändrades hade vi kvar volterna i hörnpasseringarna och sedan eget arbete på långsidorna. Jag valde att galoppera Jonna och hade väldiga problem att få högergalippen då jag själv har problem med högersidan i min rygg. Kunde inte skjuta fram höfren i fattningen och då blev det vänstergalopoen istället.

Blev mycket bättre sen när vi bytte varv och hon var absolut bäst i vänster varvet på detta passet. Är överlag nöjd med detta passet även om jag inte fick henne 100% lösgjord.

 

 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Har idag ridit ordinarie pass på Jonna i dressyrspecialen. Instruktörens tanke var först en skrittrunda ute innan vi gick in i nya manegen men eftersom det slutat regna så bestämde vi oss för att ha lektionen utomhus på dressyrstaketen som står uppställda på stora utebanan.

Underlaget var perfekt så vi hade lektionen där och man får ju passa på nu innan de gräver upp större delen av anläggningen pga fjärrvärmearbete.

Dagens huvudövning var att vi skulle rida skänkelvikning på diagonalerna och serpentiner på kortsidorna. Detta hade vi som en evighetsövning som vi till en början i skritt och sedan i trav.

Jonna kändes jättefin under passet och mot slutet blev hon riktigt fin i formen som jag kunde njuta av under resten av passet.

Kul med två fina pass den här veckan.

 

Jonna ute på en betesstund efter passet.....

 
 
 
 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Red en extra lektion idag och hästen jag satt på behöver väl knappast någon närmare presentation...... Jonna....

Jag var väldigt spänd i högersidan som vanligt men det blev ju givetvis bättre när jag blev ordentligt uppvärmd.

De som red lektionen innan som Jonna var med på hade varit ute i "skogen" och klättrat lite med hästarna och det hjälpte ju mig att få Jonna lösgjord och trevlig i formen.

Dagens huvudövning var en kvarts bakdelsvändning i hörnpasseringarna på ena kortsidan och sedan en galoppfattning och galoppera långsidan med en 10m volt (vilket jag gärna hoppade över då hon redan i framridningen snubblat några gånger) sedan ner i trav och ett varv på 20m volten med tagen bakdel på den öppna delen av volten och sedan en till två 10m volter på långsidan ner till nästa hörnpassering där vi saktade ner till skritt och började om med bakdelsvändningarna.

Jonna kändes super hela passet och var fin redan från början och när vi hade börjat lite grann på huvudövningen så började Jonna kännas lösgjord och fin och kunde njuta av detta resten av passet. Det är så ljuvligt att kunna ha henne i trav och kunna sitta ner utan att skumpa och att kunna lägga fram handen halvvägs på halsen på henne och hon går kvar i formen.

Taggad till tänderna till lördagens pass i dressyrspecialen!!

 

 

Extrapass i H4:an ons...

0 Läs mer >>

Varmt så in vassen så vi skrittade ett varv runt tävlingsstallet och nya manegen som vi sedan gick in i. Det var kallt och skönt där inne så hästarna var framåt och glada.

I samband med uppsittningen så fick jag ett rejält tjuvnyp av Jonna när jag skulle gå från hennes högersida tillbaka till vänster för att sitta upp. Det blev ett rejält blåmärke.

Själva passet gick bra där vi började med att jobba hästana gemensamt direkt genom att rida 3 st serpentinbågar över medellinjen. Vi skulle även lägga en 10-12m volt i varje båge. Började i skritt och sedan i trav. Vi började övningen från samma punkt hela tiden och i första varvet skulle vi rida tempoväxlingar på långsidan "hem".

När vi sedan bytte varv och upprepade övningen skulle vi istället rida skänkelvikning, bogen in (öppna) eller tagen bakdel på vägen tillbaka.

Sedan avslutade vi passet med lite galopparbete på volterna.

Jonna är ju en bekväm dam som inte gör mer än vad hon absolut måste göra. Man måste vara på henne hela tiden om detta. Är trots bettet nöjd med detta passet.

 

 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Ridpasset började med en skrittrunda utomhus och det var skönt ute fast det var molnigt och någon regndroppe i luften......hmmm

Efter att vi kommit in under tak så hade vi fritt arbete i skritt några min innan vi började arbeta hästarna. Det stod framdelsvändningar som nästa programpunkt.

Jag fick inte med Jonnas yttersida till en början. Efter en stund fick jag tag på den där yttersidan och då blev också vändningarna bättre.

Avslutade framridningen en stund i trav och galopp där vi i travarbetet fick ha självständigt arbete i båda varv medan vi hade gemensamt arbete i galoppen på volt där vi först minskade volterna i skritt och sen en galoppfattning ur skritt när vi kom ut på stora volten igen.

Huvudövningen var att vi skulle rida en bit bogen in på långsidan och sen en diagonal i skänkelvikning i skritt och sen trav eller galopp på 20m volten på kortsidan och sen upprepa övngen från andra hållet. Dvs börja med bogen in på långsidan och skänkelvikning på diagonalen och sen stora volten i trav eller galopp.

Jonna kändes jättefin i skänkelvikningarna men jag fick inte till bogen in lika bra och galooarbetet på avslutande volten gick också väldigt bra.

Vi hade förresten hela stora manegen till vårt förfogande på detta passet och då får man gott om plats att rida en sådan här övning.

Det var rejält vattnat i manegen så Jonna snubblade till två gånger, en gång i trav och en gång i galopp och det kändes som att hon fastnade i underlaget och det drog till lite i ryggen på mig.

I övrigt är jag väldigt nöjd med "tant" Jonna!!

 

 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Soligt som bara den ute och efter titt på termometern, blev det ingen jacka till stallet.

Efter att ha sadlat Jonna bestämde jag mig för att inte ha med västen på lektionen för då hade jag kokat då det är en softshell som inte andas....

När jag ridit en stund kände jag att en t-shirt hade varit bäst men jag drog upp tröjärmen till armbågen så blev det nästan som en t-shirt iallafall..... (red i tunn långärmad tröja i funktionsmaterial)

Passets huvudövning var att vi först skulle vända upp på medellinjen och sen rida skänkelvikning till kvartslinjen och sen tillbaka till medellinjen.

Sen skulle vi vända varannan gång höger och varannan gång vänster varv. Ena sidan övergångar och andra sidan bogen in som vi också red förra veckan. Denna gången skulle vi rida övergångar i övningen bogen in. Det är ju inte det lättaste men det gick bra ändå.

Jonna kändes positiv passet igenom men hon är en väldigt bekväm dam som gör inte mer än hon absolut måste. Så jag fick ju vara på henne som en iller för att hon skulle ta i under övningarna. I övrigt var hon väldigt lyhörd och lyssnade på minsta vink från mig. Slappnade jag av lite för mycket i galoppen så bröt hon av till trav eller skritt istället. Det är ju skönt att man kan vara avslappnad i sadeln när man rider i paddocken för första gången i år men jag var så avslappnad att jag gav henne signalen att hon skulle byta gångart, utan att jag själv var medveten om det.

Är nöjd med detta passet även om jag inte fick Jonna helt lösgjord till höger men det var skönt att få rida ute i uppkavlade ärmar och solbrillor!

 

 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>
Dagens ridpass på Jonna. Behöver väl knappast berätta vilken häst jag sitter på längre då jag "abonnerar" på henne....

Idag fick jag testa att rida Jonna i dressyrsadel och det var ju naturligtvis en jätteskillnad mot en hoppsadel men hästen gick lika bra som vanligt.

Huvudövningen för dagen: Volt i hörnpasseringen och sen rida bogen in på långsidan. Likadant på motsatta långsidan. I slutet av passet red vi bogen in över hela fyrkanten och ur detta gjorde vi bakdelsvändningar.

Lite självständigt arbete hann vi också med och då skulle vi göra dessa vändningar och sen en övergång till trav eller galopp ur vändningen. Tyckte att jag fick till det riktigt bra.

Var nöjd med detta pass och kändes jättebra med sadeln också.

 

 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Den här onsdagen hade jag köpt in mig på ett dressyrpass i H4:an. Det stod skänkelvikning på schemat och vi hade vikarie då ordiinarie instruktör hade fått förhinder.

Satt på min pärla Jonna som bara går bättre och bättre för varje pass jag rider henne.

I slutet av framridningen satt vi på volterna och ökade och minskade storleken på den.

Behöver väl knappast säga att hon kändes riktigt fin i galopparbetet?

Huvudövningen var då skänkelvikning och jag fick till några riktigt bra åt båda hållen.

När passet var slut var Jonna svettig till och med i ansiktet.... Både häst och ryttare var nöjda!!

 

 

Onsdag 26 april - H4 ...

0 Läs mer >>

Självklart firar jag min födelsedag på ridhuset med en lektion i dressyrspecialen.....

Jag sitter stadigt på Jonna och idag var det inget undantag. Detta passet red vi i huvudsak på volt. Alla 5 ekipagen på gemensam volt till att börja med.

Framdelen skulle gå på det tänkta voltspåret och bakdelen strax innanför och detta kalllas för tagen bakdel som är början på dressyrrörelsen sluta.

Till en början fick jag en för kraftig böjning på Jonna men efter lite hjälp av instruktör Malin så blev det riktigt bra till slut.

Efter en stund så delade vi upp oss på två volter då vi skulle lägga in lite galopp i övningen. Då skulle vi rida en volt tillbaka och direkt in i galopparbetet.

Det gick väl sådär för Jonna var inte med mig fullt ut så på sista gången vi gjorde övningen. Jag vände tillbaka och gjorde om övningen och nu var hon lite mer med på vad jag ville.

Tyckte att passet överlag gick bra och jag blev nöjd över resultatet på övningarna och att hästen blev lösgjord och mjuk. Då blir hon ljuvlig att rida! En lyckad födelsedag på hästryggen!

 

 
 
 

Dressyrspecialen lörd...

0 Läs mer >>

Dagens ridpass gick superbra även idag. Gick dock lite fortare att få Jonna lösgjord så att man kunde rida på det sen. Börjar hitta knapparna ordentligt på henne nu och det känns såååå bra!

Huvudövningen var bakdelsvändningar. Vi skulle börja med att rida volter runt koner och sen blev det lite mindre och efter det skulle vi vända ett kvarts varv i bakdelsvändningen då konerna stod i hörnpasseringarna.

När vi skulle hade gjort några kvartsvändningar så säger Jonna att det här kan jag och vänder lite före mig.... Sen säger hon att vi ska trava på långsidorna (för det hade vi gjort mellan alla volterna) och börjar trava iväg något steg innan jag får stopp på henne och jag säger till henne att hon måste vänta på mina signaler. Måste jag det säger Jonna då...

Under den här övningen blir hon så fin i formen att jag verkligen känner att hon jobbar med ryggen och det känns sååååå ljuvligt!!

När jag var nöjd med avslutande nedvarvningsjobbet i slutet av passet och saktat av till skritt så får Jonna för sig att hon vill trava en stund till och börjar själv trava iväg några steg och jag tänker jaja, kan ta något varv till om hon så gärna vill det......

Ska fortsätta rida henne ett tag till för varför byta häst när det går så bra nu?!?

 

Dressyrspecialen lörd...