0 Läs mer >>
Idag hade vi teori direkt efter ridpasset. Teorin bestod av att se på oss själva som vår instruktör filmat på ridpasset.

Dagens häst heter Topzy och kändes väldigt stel idag. Sedan var väl jag inte direkt i toppform heller eftersom det blivit en del sena kvällar den här veckan, men men, det var bara att göra det bästa man kunde ändå.

Topzy (hon) gick passet innan mitt och det var hoppning på deras planering. När jag tog över hästen så var hon väldigt framåt och det var ganska enkelt att få henne att trampa på ordentligt i traven och sedan även i galoppen.

I och med att vi skulle se oss själva på film på teorin så började instruktören filma oss redan när vi började rida fram hästarna. Jag fick ett bra galoppass där Topzy var riktigt fin :) kände hur hon började trampa under sig och jobba med ryggen, underbar känsla :)

Den ena övningen vi skulle göra idag var skänkelvikning på diagonaler och Topzy var stel som en planka i vänstersidan och i höger ville hon istället förböja sig (bli som en banan). Löste det efter en stund.

Andra övningen som vi filmade var när vi skulle rida upp på medellinjen. Såg efteråt hur tydligt det var när man kom utanför linjen, vilket man inte riktigt ser när man sitter på hästen. På den här linjen skulle vi göra övergångar i alla gångarter inkl halter. Sista gången jag vände upp var i galopp och fick en hyfsat bra halt på mitten. :)

Topzy kändes väldigt stel genom hela passet och jag försökte lägga henne på lite 8-volter då och då för att få henne mjukare och det gick sådär, bättre lycka nästa gång! När vi skulle trava av dom i slutet så kändes hon väldigt fin och jag kunde länga tygeln lite så att hon kom i en lite djupare form.

Nästa vecka är det hopptävling för ponny och juniorer på ridhäst. Denna tävling som heter Änglahoppet pågår från torsdag till och med söndag så alla grupper dessa dagar har teori, så min grupp har nu redan klarat av den.
För egen del blir det funktionärsarbete förhoppningsvis alla dagar om jag kommer loss från jobbet..... :)


Ha en fortsatt trevlig helg mina goa cybervänner!!


En oktoberbild från hagen...... (ni har säkert sett denna innan)

Ridpass med teori 29 ...

0 Läs mer >>
Ikväll har det återigen varit happy hour på Borås ridhus. Denna gången var vi 12st som red och det var väldigt trevligt att vi var så många.

Vi hade nästan hela ridhuset att rida på. Instruktören hade kortat av banan med ca 15m men hade vi varit två eller tre ekipage till så hade vi ridit på hela banan som är 24x80m.

Hästen jag red kan ni väl nästan gissa vid det här laget, tyckte jag hörde någon säga Diler och det var rätt, hehe :) Efter en gemensam framridning (lite svårt att ha enskild framridning, då nivån på ryttarna var ganska ojämn) med alla gångarterna (red på TRE 20m volter i galopparbetet) så skulle vi rida skänkelvikning på hörnlinjen.

Diler kändes stel som en planka ikväll och det tog nästan hela passet att få honom lösgjord. De 3-4 sista skänkelvikningarna kände jag att han kom igång med ryggverksamheten, trots att jag la in extra skänkelvikningar utefter långsidorna på de långa transportsträckorna till kortsidan då vi skulle vända upp på hörnlinjen igen.

När vi skulle trava av honom kändes han sådär härlig som han gör när han är helt lösgjord. Då kunde jag länga tygeln lite så jag red på halvlång tygel och han var kvar i samma go´a form.... :) Härlig känsla när man känner att hästen jobbar med sin rygg... :=)

Imorgon lördag på mitt ordinarie dressyrpass så ska jag rida Topzy om inget oföutsett inträffar....

Jag och Diler på dressyrtävling den 16 oktober....



Två bilder från tävlingen med Topzy.....


Happy hour 28 oktober...

0 Läs mer >>
Efter söndagens prestation på Topzys rygg så hade jag önskat henne till dagens pass och fick henne med. :) Eftersom att min ordinarie instrukör behövde vara ledig så fick vi rida för en vikarie.

Kul att rida för någon annan ibland för den instruktören ser lite annat än den ordinarie.

När vi var klara med framridningen så hade vi lite gemensam voltarbete och då skulle vi inte rida "dressyrvolt" utan få hästen att gå på volten med hjälp av innerskänkel och inner hand samtidigt som man har ett bra stöd på yttertygeln. Det är ju samma hjälper som man använder när man gör framdelsvändningar. Jag tycker att det gick bra i den övningen.

Sedan gick vi på huvudövningen som var skänkelvikning på hörnlinjen. Efter att ha gjort detta en stund i skritt, började vi göra detta i trav och en stund senare började jag göra övningen lite svårare genom att ta lite galopp ur skänkelvikningen och galoppera tills det var några meter kvar til bokstaven A eller C som vi skulle utgå ifrån. Vissa gånger blev det bara två galoppsteg innan jag skulle vända upp vid de aktuella bokstäverna.

Vi avslutade passet med samma volter som vi gjorde i början men denna gången i galopp. Tycker att jag gjorde det bra för nu lyssnade Topzy mycket bättre på mina skänkelhjälper. :) Avslutningsvis när jag avslutade henne i trav under lättridning så var hon så där skön en häst ska kännas när den är ordentligt lösgjord, det är ju då man vill rida en timma till....


Har dock lite dåligt med bilder på Topzy men detta är vad jag hittade i "arkivet"

Detta är från en ridlektion utomhus den 5 juni 2010




....och den här från 15 oktober 2011





Ridpass med dressyrsp...

1 Läs mer >>
Nu är båda filmerna utlagda på youtube för allmän beskådan!


Första start var det med Diler






Filmen på Topzy som jag nu i dagarna beslutat att rida i Klubbmästerskapet i november.


Filmerna från dressyr...

2 Läs mer >>
Till den här tävlingen hade jag svårt att välja vilken häst jag skulle rida

Val av häst
Jag red Jonna så gott som hela vårterminen 2011 och jag känner henne som min egen ficka och nu under första delen av hösten har jag ridit Diler en hel del och var sugen på att rida även honom. Så valet blev att jag anmälde mig på båda hästarna. Klassen jag red båda i var LB:3.

Dagen innan tävlingen
På dressyrspecialen den här dagen plockade vi fram ungefär halva dressyrstaketet (fyra hörn och två kortsidor) och red på detta på lektionen. Tanken var att jag skulle rida Jonna för hon reagerar lite grann på staketen men det blev till slut Diler istället för att Jonna hade gått och blivit halt igen. Jag satt upp på henne och skrittade två steg och kände direkt att hon var ordentligt halt, hon kunde knappt skritta med ryttare på ryggen. Jag ville ju fortfarande rida två hästar på morgondagens tävling så då bytte vi till Topzy istället.

Efter lektionen så hade jag två hästar att fläta och knoppa. Diler han var så mysig och go när jag stod och fixade honom, större delen av tiden var det bara jag i stallet och han mådde som en prins när det var så tyst och lugnt. När jag nästan var klar så kom uterittsgänget tillbaka i stallet igen och då blev det direkt lite jobbigare för honom när det blev lite "stimmigt" igen. När de hade gått så var han lika go som innan. :) När han var klar var det "bara" att göra om proceduren med Topzy istället.  Tänkte knoppat Jonna på förmiddagen men det var väl tur att jag inte gjorde det....

Tävlingen

Först ut av de båda var Diler för att han kan vara lite jobbig att göra iordning. Så jag tog ut honom tidigt för att fixa till två knoppar som hade blivit knas under natten. Sedan behövde jag inte stressa alls för att sadla honom som jag fick göra dagen innan (då Jonna var halt och fick byta henne på lektionen).

Lugn framridning och allt kändes bra, fick några bra galopper i högervarvet som jag haft bekymmer med de senaste gångerna och då kände jag mig ännu lugnare :) På banan efter hälsningen glömde jag av vilket håll jag skulle svänga åt och förbereder sväng åt höger och kommer på mig själv i sista stund att det var vänster jag skulle åt. (Alla andra program är det höger varv efter hälsning) Sedan flyter programmet på och jag kände mig nöjd med det. När jag kommer in på framridningen igen, travar jag av honom lite grann och sedan får min kompis ta över honom och skritta av honom till fots medan jag sitter upp på Topzy. Har 4 starter emellan hästarna.

Framridningen på Topzy fick jag först och främst koncentrera mig på att känna igenom henne i och med att jag inte suttit på henne sedan i juni. Kom dock in på henne ganska snabbt för jag har ridit henne en hel del tidigare. Så det blev ett "naturligt" val nu när Jonna inte kunde vara med. Sedan när jag travat och galopperat igång henne så red jag lite skänkelvikningar och bakdelsvändningar för att försöka få henne lite lösgjord men hon kändes ändå väldigt bra från första början.

På banan med henne så hade jag fler missar än med Diler. Första missen var att jag glömde av skritten och kommer på det när jag är i hörnet efter A och skulle precis vända upp på diagonalen, synd, jag missade säkert två-tre poäng där. Nästa miss jag gjorde var i vänstergaloppen där jag efter 15m volten i galopp vid E och sedan kortdiagonal med enkelt galoppombyte, dvs bryta av till trav under diagonalen och fatta vänster galopp istället och vid C hände något som jag inte vet vad det var så Topzy bryter av (kan hända att jag tappade drivet en sekund) och måste samla traven så jag kan fatta ny galopp. Sedan så tycker jag att jag avslutar programmet på ett bra sätt. När jag travat av henne på framridningen och börjat skritta av så kommer tävlingsledaren med en liten priscemoni och tyvärr så var det bara två placerade. Fick då veta vilken procent jag hade på hästarna.

Diler 54,24%
Topzy 56,67% nytt personbästa för min del. Gamla personbästa var från 2008-09-14 med Atletico, 55%

Är väldigt nöjd med båda hästarna men tyckte ändå att Diler kändes bättre än Topzy även om jag gjorde fler missar med henne. Det kan ju vara att jag var mer avslappnad på henne än på Diler som gjorde att Topzy fick högre betalt. Jag hade ju varit inne med Diler först och var supernöjd med honom och jag tänkte innan jag gick in med Topzy: -"Hur 17 ska jag kunna toppa detta?!?" Det gick visst väldigt bra...... :)

Nästa dressyrtävling på ridhuset är den 20 november med klubbmästerskap. Lutar åt Topzy på den tävlingen och är Jonna frisk från sin hälta där så kan hända att jag tar henne utanför KM-klassen..... Det återstår att se!

Till slut lite bilder, tyvärr inga stillbilder på mig när jag sitter på hästarna. Blir från stallet och hagen.

Diler när han är färdigknoppad.



Topzy när hon är färdigknoppad.



Avslutar med en bild på Topzy i hagen, bilden tagen 15 oktober 2011

Dressyrtävling 16 okt...

0 Läs mer >>
Imorgon är det dressyrtävling där jag ska rida Diler och egentligen Jonna men får ta in "reserven" Topzy istället.

Vi ville likna lektionen så mycket det gick en tävling så vi tog fram dressyrstaketen som ändå skulle fram sen ialla fall. Hann givetvis inte bygga hela arean men vi tog kortsidorna plus hörnen. Sedan tog vi även fram domarbord och två stolar så som det är imorgon på tävlingen.


Jag gjorde i ordning Jonna som jag hade blivit tilldelad idag på lektionen. När jag sedan hade kommit upp på henne och skulle börja skritta så började hon med sitt högra framben och "sjönk ner" på det och när jag hade skrittat två steg till så kunde jag bara konstatera att hon var halt igen, suck :(

Det var bara att ta in hästen och en tjej i gruppen innan min som jag är kompis med fick stanna kvar och invänta besked vilken häst jag skulle ta och får strax efter veta att jag ska rida min andra "tävlingshäst" Diler. Kanon tyckte jag :) Dock tråkigt att Jonna skulle bli halt igen... :(

Diler gick väldigt bra idag. Jag har ju haft bekymmer med högergaloppen men när jag red fram honom och fick mycket plats att röra mig på så lossnade även det, skönt tyckte jag. På genomridningen av programmet så var galoppen jättefin på 15m volten :) men fick dock ett tidigt avbrott när jag skulle vända in på den korta diagonalen, men, men, jag är kanonnöjd ändå :)

Hoppas nu att det går bra med båda hästarna imorron på tävlingen.

Kan ju nämna oxå att det var längesen som jag senast satt på Topzy men hon är ju ganska lik Jonna att rida så det ska inte bli några problem och hon är stensäker ute på banan, dvs att hon inte skyggar för några dommarbord eller bokstavskoner som Jonna kan göra.

Nu är det dax att studsa ner i bingen och sova lite innan man ska tillbaka till hästarna igen.

Ha det gott mina vänner så rapporterar jag igen imorron kväll (om jag orkar annars blir det på måndag).

God natt!!

Bilder på nyfriserade hästar....

Diler...




Topzy.....



Avslutar med en kanonfin bild på Jonna i hagen (tagen idag den 15/10 2011)

Dressyrspecialen dage...

0 Läs mer >>
När jag kom hem från jobbet så tänkte jag att jag går ut på Facebook en liten kort stund och tur var väl det för där under meddelanden så hade en kompis frågat om jag ville rida för henne senare på kvällen i en H5:a. Givetvis tackade jag ja. Hästen jag fick var söndagens tävlingshäst Diler. Tyckte att det var kanon att få rida honom :)

Det stod hoppning på programmet och jag var med på den gemensamma framridning där vi travade över några bommar. Sedan så red jag resten av passet för mig själv. Jag red lösgörande arbete såsom framdels- och bakdelsvändningar, lite sluta och skänkelvikningar mestadels i trav. Sedan tog jag lite galopp oxå. I slutet av passet såg Diler riktigt fin ut i formen och kändes allmänt trevlig.

Visst har han gått bättre än detta passet men jag är nöjd med tanke på att det stod hinder överallt och jag kände vid ett tillfälle att han bjöd på hindret när jag kom lite nära det i galopp, dessutom var vi på fel sida om hindret ifall han hade tagit överhand och hoppat ändå. Det låg galoppbommar framför....

Förhoppningsvis får jag rida honom på lördag igen då det är dagen innan TÄVLINGEN.


Extra ridning torsdag...

0 Läs mer >>
...var inte den bästa hästmässan jag varit på. Den var inget vidare heller förra året och givetvis hoppades jag (och säkert många andra) att årets mässa skulle bli bättre, men icke sa Nicke. Den var ungefär som förra året, lika trist och tråkig. Sedan var det entré på 150 kr och vad fick man för det?!? Egentligen inte något alls.... meeeen jag "hittade" en monter där de hade gratis massage, så det passade jag på att utnyttja :) . Man kan säga att jag var på hästmässan och fick en massage för 150kr......

Hästmässan på Åhaga 7...

0 Läs mer >>
Efter gårdagens pass där Diler gick superduperbra, var det minst lika bra idag i travarbetet. Instruktören tyckte till och med att han såg bättre ut än igår. :)

Galoppen är han jättefin i vänster och har bekymmer med höger, hade problem med det även igår.

Dagens övning
Efter självständig framridning så började vi med huvudövningen som var galopparbete på serpentinbåge. Skulle fatta vänstergalopp ex vid bokstaven C och galoppera första bågen. När man skulle passera medellinjen, bryta av till (helst) skritt och fatta ny högergalopp och vid nästa passering av medellinjen bryta av och fatta vänstergaloppen igen. Sedan avbrott vid A och självständigt arbete i trav ner till C igen för att upprepa övningen.

För egen del så gick vänstergaloppen kanon och efter att ha fattat högergaloppen så bryter Diler av efter ett eller två galoppsprång och jag lyckades aldrig att få galopp på hela mittenbågen under alla de gånger jag gjorde övningen. Surt som 17 tyckte jag att det var.

Efter att vi var klara med den övningen så tog vi lite gemensam galopp på 20m volterna och då var han jättefin i vänstergaloppen. I högergaloppen var det fattning, en till fyra galoppsprång och sedan avbrott. Ny fattning och nytt avbrott, det var en stund som jag bara ville ge upp. Kände detta även under framridningen och under övningen. Det var inte långt ifrån att jag bara hoppade av och skulle ta in hästen i stallet igen, men gav mig 17 på att inte ge mig.

Så jag har en del kvar att jobba på där och jag har "bara" ett, kanske två pass kvar innan tävlingen. Det beror på om jag ska rida honom på Happy hour på fredag igen.... Får nog ta med spöt nästa gång och ta "risken" att få en rejäl åktur som jag fick för ett tag sedan. (Se inlägg från 20:e augusti)

Bättre lycka nästa gång!!







Dressyrspecialen med ...

2 Läs mer >>
Även den här fredagen var det Happy hour på Borås ridhus. Vi var något fler denna gången än förra, 6st.

Jag red Diler som jag tyckte hade en bra dag idag, då han var jättesnäll att ta i boxen. Han stod där vid dörren med grimma på sig så jag gick och hämtade ett grimskaft och band upp honom i boxgallret ifall han skulle bli svår att ta sedan när jag skulle ha ut honom. Tyvärr så fick han stå ca en timma, men å andra sidan så får han stå uppbunden andra dagar betydligt längre.

Till passet

Dagens pass kändes helt super. Han började kännas väldigt fin direkt när jag kortade tyglarna första gången och blev bara bättre och bättre. Ett tag var han så avslappnad och bekväm under mig att man såg att skinnet under halsen dallrade. Tyckte att det lät skithäftigt!

Övningen
Instruktören hade satt ut koner till 10m volter på vardera kortsida. Började i skritt och rida volterna och bara rakt fram på "transportsträckorna". Sedan likadant i trav och därefter lite andhämtning i form av en kort skrittpaus.

Sedan tillbaka i skritt och då skulle vi oxå lägga in skänkelvikningar utefter långsidorna.
En stund senare likadant i trav. Sista delen av övningen var att vi skulle rida volterna i trav och långsidorna i galopp.

Kände vi att vi behövde ta en längre galopp eller korrigera hästen på ngt annat vis så kunde vi gå över till Norra delen av ridhuset och rida lite självständigt. Jag gick dit ner en liten stund för att få ordning på galoppen men lyckades inte fullt ut.

Ska jag rida Diler även imorgon lördag på mitt ordinarie pass så är det galoppen jag måste jobba mycket mer på. Annars börjar jag känna mig redo för dressyrtävlingen som är nästa söndag. Måste dock plugga programmet i veckan, funderar till o med på att ta med programmet till jobbet och sitta där och plugga det när vi har dötid...


Ha det gott alla mina cybervänner!!

Happy hour med Diler ...

0 Läs mer >>
Häst för dagen var Jonna. En av de två som jag ska tävla om ca 2 veckor.

Det var vikarielektion och vi skulle haft bomarbete men det var några i gruppen (dock inte jag) som inte ville rida på bommar, tråkigt för jag hade ställt in mig på det :( Så vi fick istället ha en gemensam lektion från böjan till slut, vilket jag inte är så förtjust i. Det är ju inte så konstigt för när vi har vår ordinarie instruktör så rider vi alltid fram självständigt och när vi "helt plötsligt" inte ska göra det, då blir det ju lite konstigt...

Vill helst ha egen framridning och sedan ha en huvudövning. Det kändes som det var framridning från början till slut. Huvudövningen var visst öka och minska volten där vi alla gick på. Sättet vi skulle använda för att göra detta var genom skänkelvikning.

Första galopparbetet var rena katastrofen, en stund var det bara jag som galopperade. De andra travade eller skrittade på spåret men jag försökte lösa de problemen genom att rida en bit innanför dom.... Andra galoppen gick det bättre för de andra och då kunde jag koncentrera mig mer på hästen än på var de andra var någonstans och då gick Jonna superfint. Sedan i traven gick hon kalasbra och då kunde jag bara hålla tygelns vikt i handen och jag hade henne som i en liten ask :) Det är ju vid sådant här tillfälle som man gärna vill rida en timma till. :)

Hoppas dock att jag får rida Diler nästa vecka igen så jag kan lära känna honom lite mer till tävlingen den 16 oktober. Ska även rida Jonna på samma tävling och i samma klass, dvs LB:3.


Jonna redo för arbete.... :)


Dagens ridpass med dr...

0 Läs mer >>
Ikväll var det återigen happy hour. Den här gången var vi endast TVÅ ryttare som red. Helt okej för mig då det var som en privatlektion.

Jag hade önskat Jonna men det var problem att få hästarna att räcka idag pga ett dressyrläger där några av lektionshästarna var med samt att 3 hästar är på konvalecent-listan. Fick istället Creon och det var egentligen ingen dum ersättning.

Mycket trevlig häst men oerhört lättskrämd. Kan ta som exempel att när vi var klara med passet och skrittade på lång tygel så var det någon som stängde ytterdörren ut mot innergården lite snabbt så reagerade han. Bortsett från det så var han riktigt fin att rida.

Passet: Vi började passet med framdelsvändningar innan vi började trava. Vi ville få kontroll på hästarna och se om de lydde våra hjälper. Sedan hade vi en rejäl framridning med mycket trav och galopp. Falcon som den andra ryttaren red, for runt i manegen som om de var på en galoppbana. Kanske ska prova en galopptävling med gamlemannen Falcon?!?

Dagens huvudövning var skänkelvikning från fyrkantsspåret och in till trekvartslinjen. Creon skötte det väldigt bra. Creon är väldigt känslig med sidförande skänkel så när jag skulle bryta skänkelvikningen så började han att gå skänkelvikning åt andra hållet....

Avslutade passet med trav under nedsittning på 8-volter så att han blev lite mjukare i sina sidor. Strax innan jag saktade av till skritt blev han jättefin i formen. :)

Kan mycket väl tänka mig att rida honom igen :)


Hittade två bilder på Creon i arkivet i datorn....






Happy Hour på Borås R...