5 Läs mer >>
Ja, då var det dax för tävling! Förväntar mig att mobilen ska väcka mig kl 05.50 (som den gör alla dagar i veckan) och den dagen gjorde den inte det för att vi gick över till sommartid och klockan flyttades fram en timma. Gissar på att mobilen ändrade själv klockan runt 06 och då blev ju klockan 7 direkt.

När jag vaknade kl 7 och inser att det är "bara" 40 min kvar innan jag måste åka.

Jag startade som nr 2 i klass 3 LB:2. Det var först 7 st starter i klass 2 LB:2 för ponny, så jag behövde vara i stallet vid 8 för att kunna börja rida vid 9.

När jag kom till stallet så tittade jag till Diler för att se hur knopparna satt efter gårdagens flätande och knoppande. Det såg bra ut men när jag tog ut honom så fick jag iaf rätta till 2 st knoppar.

Gick ner till nya manegen och satt upp ca 9.15. Efter att ha skrittat fram så började jag jobba honom i skritten med kvartsvändningar på framdelen, skänkelvikningar och lite sluta samt öppna. Detta höll jag på med i ca 20 min innan Diler fick ta sitt första travsteg. Jobbade honom först på stora volter och serpentinbågar så att han skulle komma igång ordentligt först innan jag började kräva lite mer av honom. Växlae skritt och trav en del. Galopparbetet fick vänta tills jag kom upp till lilla manegen då där den ordinarie framridningen var.

Han kändes väldigt fin under framridningen men när vi kom över till tävlingsbanan så är ju Diler inte van vid dressyrstaketen men han accepterar att dom står där utan att han studsar till för dom.

Det var start innifrån banan den här gången och jag började direkt att rida neråt domaren i höger varv utefter staketen och tog en 10m volt framför domaren för han har reagerat lite för domarbordet men ingenting den här gången. Sedan red jag upp till A igen och väntade på att få startsignal och jag tyckte att det tog en evighet. Nervös? Nej, inte nu längre. Nu sitter jag istället och rider som inget har hänt, har det gjort det? Nej, jag vet inget iaf.

Äntligen får jag startsignalen och får börja programmet. Det jag kan nämna om programmet är att Diler blir rädd för något på första galoppvolten vid P och i övrigt så känns han väldigt fin. Att få honom lika fin på en tävlingsritt än vad man kan få under en "vanlig lektion.

Tyvärr så är filmen lite suddig på sina håll men det är inget jag kan göra något åt så det får ni ha överseende med.

Resultat 52,33% och det blev en andra plats. :)

Tävlingsdax!

0 Läs mer >>
Dagen började med att jag tog en sväng ner till stan för att handla lite lunch. Sedan till ridhuset där jag först städade ur mitt skåp och sedan hjälpte jag nybörjarna med sina hästar och när de hade ridit färdigt var det direkt dax för mitt gäng att sitta upp.

Från o med idag så har vi fått en ny instruktör för att min ordinarie har gått på mammaledighet. Med det så har vi även på prov flyttat lektionen från 13.55 till 11.55. Kändes dock lite konstigt att inte gå upp till ridhusets restaurang och käka lunch, utan sitta upp på häst istället.....

Ridpasset
Vi började passet med att skritta ut en kort sväng som lite framskrittning i det fina vädret. Sedan åter till manegen och jobba hästarna som detta pass oxå fick bli genrep inför morgondagens klubbdressyr-tävling.

Började arbetet självständigt så att vi fick hästarna varma. Sedan var det gemensamt på stora mittvolten där vi red i trav och en övergång till skritt på två ställen per varv. Sedan gick vi över till lite skänkelvikningar och varvbyte samtidigt. Vi skulle då i exempelvis i vänstervarv flytta hästarna mot medellinjen och sedan vända ut mot höger för att komma ut i högervarvet.

Nästa övning efter att ha gjort dessa skrittövergångar i båda varven var att vi skulle galoppera på en 15m volt. Vi behövde träna på det inför morgondagens dressyrtävling. Efter den övningen var det dax att avsluta hästarna i trav under lättridning. Han kändes lika fin idag som han gjorde igår på happy hour. Diler skulle gå lektionen efter så jag gick och åt min medhavda lunch direkt efter passet.

Efter att alla lektioner var klara så var det dax för 10 st ponnyhästar att jobba ett extra pass. Det var ett barnkalas som skulle rida och jag var så snäll att jag hjälpte den här instruktören med gruppen. Samtidigt så pågick det löshoppning i lilla manegen. Detta gjrode jag medan Diler stod och mumsade på sin lunch.

Sedan var det dax för putsning av träns och det blev kanonbra.


Det var så många startande på den här dressyrtävlingen att de tvingades lägga LC-klassen redan idag. Medan den pågick så passade jag på att knoppa Diler, när det ändå var relativt lugnt i stallet. Han var så snäll idag att han tillät mig att få fläta svansen så när jag tar ur den imorgon kommer den att bli kanonfin.

Nä, nu är det dax att besöka sängen och invänta John Blund.

Kommer förhoppningsvis ett nytt inlägg imorron eller inom de närmaste dagarna om morgondagens tävlingsstart.

God natt alla mina goa vänner!!!

En händelserik dagen ...

0 Läs mer >>
I övermorgon (söndag) är det tävling för min del med lektionshästen Diler. Så önskehästen för detta pass blev givetvis honom och fick honom oxå :).

Vi var 11 st entusiastiska tjejer/kvinnor som samlades i ridhuset för ett gemensamt ridpass. Större delen av passet red vi självständigt och lite grann hade vi gemensamt. Det var att vända rätt upp på medellinjen och sedan rida skänkelvikning ut mot fyrkantsspåret igen.

Jag red mycket skänkelvikningar, skolan sluta i skritt och trav samt lite framdelsvändningar som kvartsvändningar. Han blev hyfsat lösgjord på detta men ville haft lite mer ändå för det vet jag att han kan. Det visade han i lördags då han var superduperfin.

Imorgon lördag är det nytt ridpass som dessutom för en ny instruktör. Den instruktören jag har haft nu har gått på mammaledighet för att hon ska få en liten bebis om ca 2 månader. Hoppas givetvis att jag får Diler igen och då blir det lite av genrep inför tävlingen på söndag.

God natt mina vänner!!

Happy hour 23 mars 20...

0 Läs mer >>
Idag skulle vi ha teori efter ridpasset som vi skulle filma. Jag satt på Diler som "vanligt" men jag ska tävla honom nästa söndag så då är det ju bra att rida honom så mkt jag bara kan.

Dagens pass var upplagt som en tävling där vi fick rida fram helt själva och sedan gå in på banan och rida LB:2 programmet för instruktören som idag agerade domare.

Jag sa från början att jag ville rida programmet sist för att min baktanke var att få Diler så fin jag bara kunde och jag lyckades riktigt bra med det. :)

Redan i skritten så började jag med kvartsvändningar på framdelen för vänster skänkel. Visserligen vet jag om att han inte riktigt vill ta vänsterskänkeln i dessa vändningar men han brukar bli bättre efter några vändningar.

Sedan blandar jag in travarbete, galopparbete, åttvolter, serpentinbågar, skolan sluta och skänkelvikningar. Vips så hade jag en häst som var kanon i formen och jobbade på ordentligt och för er som känner till Diler så slutade han med sina skakningar och dyk med huvudet. Kan upplevas obehagligt om man inte är van vid honom. Speciellt i galoppen då du inte har ngt kvar framför dig när han gör sina dyk. Ju mer man sätter honom i arbete, desto mindre skakar och dyker han.

Som sagt så är det tävling nästa söndag och jag börjar "uppladdningen" med "Happy hour" på fredag, sedan ordinarie lektion lördag och senare på em ska jag knoppa honom så han blir fin i manen. Sedan är det ju tävling på söndagen, då jag hoppas att han går lika fint som han gjorde idag.

Ha det gott cybervänner!!

Dagens pass med dress...

0 Läs mer >>
Ikväll ersatte jag en ryttare i H5:an. Fick hästen Räbell som jag suttit på endast en gång tidigare.

Sedan jag senast red honom så har han fått en thiedermann-tygel. Tidigare hade han "bara" martingal som hindrade honom från att slå upp huvudet allt för högt.

Vi började med att rida serpentinbågar i skritt redan när vi hade tagit tyglarna och vi skulle även lägga in volter i bågarna vid behov. Sedan var det dags för lite travarbete fortfarande på serpentinbågarna och en stund senare även galopparbete på volterna (A och C)

Huvudövningen var skänkelvikningar. Vi skulle börja långsidan med att lägga en 8-10m volt i hörnpasseringen och ur den direkt skänkelvikning in några meter och sedan rakrikta och direkt ut igen. Sedan en ny skänkelvikningsbåge innan nästa hörnpassering kommer och då en ny volt på 8-10m.

Räbell är en häst som gärna tar sin energi mer uppåt än framåt men stundtals tyckte jag att jag lyckades få honom att trava någorlunda bra framåt. Givetvis mkt beröm för det. Skänkelvikningarna lyssnade han bra på. Man fick ju vara snabb för att hinna med dessa två "skänkelvikningsbågar" innan nästa hörn och nästa 8-10m volt. Formen är oftast bäst på honom i volterna och i vänster varv. I höger varv vill han själv förböja sig till höger och jag vill oxå förböja hästen till höger.... kanonfin kombination!! :).

Blir säkerligen bättre nästa gång då jag lär känna hästen mer och mer för varje gång jag rider honom.

Sätter in samma bild på honom som senast. Ska försöka få tagit några fler bilder på honom....

Extra ridning torsdag...

0 Läs mer >>
Detta dressyrpass var vi nere i "nya" manegen för att de har de rätta måtten för dressyrprogramsträning. Vi red som sagt programdelar ur LB:2 programmet som går på lång bana dvs 20x60m. Annars är måtten 20x40m.

Diler var det som jag fick rida idag oxå. Ska tävla honom den 25:e mars i just LB:2-programmet. Med tanke på att jag var skithes pga en inledande förkylning så gick detta passet superbra. :)

Hästen kändes fin och allt "rullade på" som det ska göra utan större missar. Det jag egentligen missar en del på är att jag kommer vid sidan av medellinjen när jag ska rida upp på den i början och slutet av programmet.

Nästa dressyrlektion den 17:e mars som är min instruktörs sista lektion innan hon går på sin mammaledighet så veckan efter och året ut kommer vi att ha vikarie. På detta "sista" pass ska vi rida igenom programmet samtidigt som vi blir filmade och sedan har vi filmteori direkt efteråt. Ska bli skitkul att titta på sedan. :)

Ha det gott så länge mina cybervänner!!

Dressyrspecialen 10 m...

0 Läs mer >>
Idag var det andra och sista passet i H2:an som jag skulle ersätta en elev som skulle vara uppe i Dalarna och på Vasaloppet i tvä veckor.

På programmet idag var det hoppning och för er som inte känner till mig, kan jag berätta att jag har lagt allt vad hoppning heter på hyllan och rider endast dressyr. Inget bomarbete? Jodå, bommar på marken kan jag rida på men inte mer än så och orsaken är en ryggskada jag fick 1997 efter en avfallning i samband med hoppning.

Så på dagens pass var jag med en stund på framridningen som gick i högt tempo. Sedan gick jag ner på andra halvan av ridhuset och hade lite egen ridning där.

Började med att ge Diler en paus och sedan blev det lite skritt arbete i form av skänkelvikning in på hörnlinjen, på mitten en åttvolt och sedan en ny skänkelvikning ut till fyrkanten igen och sedan samma sak på andra sidan. Sedan samma övning i trav. När jag var nöjd med det så började jag rida LB:2 - programmet som jag ska tävla på den 25:e mars. Kom dock inte så långt på det för att jag inte hade kollat på det tillräckligt mycket innan detta pass. Morr på mig själv!

Tog istället lite galopp som lite variation och sedan började jag med framdelsvändningar. Red på en mindre fyrkant där jag gjorde en kvarts framdelsvändning i varje hörnpassering. Bytte sedan varv och gjorde det en stund där oxå. Efter det så red jag lite på en åttvolt i skritt och sedan även i trav. Tog ytterligare lite galopp och försökte mig på en serpentinbåge med tre bågar i galopp med bibehållen vänstergalopp i mittenbågen. Första försöket gick det inte så bra men gick mycket bättre på andra...

När jag sedan travade av honom så var han mycket finare i vänstersidan än vad han var på gårdagens pass. Han kändes jättefin passet igenom. Sedan är det ju nyttigt att få rida lite själv oxå för det gör man ju när man ska värma hästen inför tävlingar.

Att han har en thidermann-tygel runt halsen är för att han skulle gå lektion direkt efter att jag var klar med honom. Jag brukar inte ens sätta på den i vanliga fall....

Dagsfärsk bild på mig och Diler

Söndagspasset.....

2 Läs mer >>
Dressyrspecialen

Till detta pass skulle jag ha Diler som stod i stallet. Med tanke på att jag hjälper till en del vid uppsittningar och i stallet med hästarna före och efter ridpass så fick jag fullservice själv idag och det är jag ju inte riktigt van vid....  Behövde göra ett ärende mellan passen så när jag kom tillbaka, var det bara att sitta upp på Diler och Räbell hade de tagit in i stallet åt mig. Tack alla inblandade.

Vi skulle börja idag med ett "block" på programdelar ur dressyrprogram och i och med att våran ordinarie instruktör hade dressyrläger, fick vi en vikarie och det var ingen dum ersättning :). Huvudövningen bestod i att rida upp på medellinjen och på X eller G göra halt ifrån trav som är den gångart som används i inledningen av dressyrprogram.

Framridning

Dagens framridning var gemensam och det var likadant som i H4:an precis innan. Skillnaden var dock att vi skulle rida på mindre volter i hörnen. Storleken skulle endast vara 8m och det är ju inte så stort när de minsta volterna i programmen är 10 m. Vi började i skritt för att hitta hästarnas form på volterna och att de får skritta fram ordentligt. Sedan trav under lättridning och fortsättning på övningen och efter varvbyte så skulle vi lägga in galopp på långsidorna. Efter att ha gjort det några gånger åt båda hållen så var det dags för huvudövningen.

Huvudövning
Då skulle vi börja med det som jag nämde tidigare i detta inlägg dvs att rida inledningen på dressyrprogrammen. Skulle vända upp på medellinjen ifrån A (som man även gör i programmet) och trava fram till X eller G och göra halt. Det vi skulle tänka på var att ha hästarna raka och allra helst även i form samt att vi skulle få fina halter. Då ska hästen stå och vila lika mycket på alla fyra benen.

Jag tycker att Diler gick bra på detta pass samt att det kändes som att jag hade kommit hem när jag satt upp på honom från Räbell. Diler känner jag ju ganska väl vid det här laget. På större delen av 8m volterna i hörnen var han jättefin samt även galoppen kändes han väldigt bra.

På huvudövningen med medellinjen så tycker jag att han kändes bra även här men jag får dock inte till halterna så som jag vill, måste dock träna ännu mer på det. Han står oftast ojämnt med frambenen och det vill inte jag... Måste jobba vidare på det.

På det stora hela är jag jättenöjd även med Diler :=)

Till nästa dressyrtävling (25mars) är det endast 3 lektionstillfällen kvar och om jag ska rida honom så får jag nog försöka se till att få honom dessa gånger så jag kan rida in mig ordentligt på honom. Det jag ska tänka på när jag rider honom är att aktivera honom så mkt att han inte dyker med huvudet eller att han går skakar på hals och huvud. Det kan ju dra ner helhetsbetyget och det vill jag ju inte...



Gillar bilden där han ligger ner i boxen väldigt skarpt så den får vara med här igen....


Dubbelpass med H4:an ...

2 Läs mer >>
Det var en i min grupp som inte kunde rida idag och den här eleven rider alltid dubbelpass så jag nappade direkt på att ta H4:an och så fixade jag en ersättare till dressyrspecialen.

H4:an

På detta pass så fick jag en häst som jag aldrig tidigare ridit; RÄBELL. När jag sett honom gå lektioner så har han gått stundtals som en giraff, huvudet rätt upp och med sänkt rygg. Går därmed med martingal. Nu när jag red honom så fick jag inte den känslan att han körde upp huvudet så högt. Bara att han gick "som vanligt" med det när jag red på raka spår och när jag red på volterna så var han fin i formen, kanske till o med att han stundtals krullade ihop sig.

Dagens huvudövning var bakdelsvändningar men vi skulle börja med en snurrig övning där vi skulle lägga 4 10-12m volter per varv dvs i varje hörnpassering. Där tycker jag att Räbell gick riktigt bra på volterna. Det som var svårast på den här övnigen var att få Räbell att bibehålla formen på rakt spår.

Bakdelsvändningarna började vi med att rida stora volt tillbaka och sedan minska dom successivt till att göra riktiga bakdelsvändningar i slutet. Skulle strax innan vändningen rida hästarna med tagen bakdel dvs sluta och ur slutan vända runt hästen i bakdelsvändningen.

För att det var första gången jag satt på Räbell är jag väldigt nöjd med honom. Kan mycket väl ge honom en chans till att se om det kan bli ännu lite bätte.

Dressyrspecialen kommer i ett eget inlägg annars blir detta inlägg så långt....

Räbell i sin box.....

Dubbelpass med H4:an ...

0 Läs mer >>
Jag red ju som bekant två extra pass i söndags och idag (torsdag) åkte jag till stallet som vanligt och tänkte titta på lektioner och umgås med mina goa vänner som rider i grupperna.

Mellan två lektioner fick jag veta att det var en som hade ringt återbud till sista passet (H5:an) och hade sagt på telefonsvararen att lilla jag fick ta lektionen om jag ville. Var dock tveksam först då det skulle vara hoppning och att hästen till mig heter Pontiac som jag endast ridit en enda gång tidigare, dock väldigt längesedan.

Bestämde mig sedan för att rida efter att ha kollat med instruktören att det var okej att jag red honom större delen av lektionen för mig själv på privatsidan i manegen. Var med på framridningen då det pågick privat dressyrträning på andra halvan och när framridningen var klar så var oxå dressyrträningen färdig så då gick jag över dit med färska tips från ridläraren.

Jag fick tips på att rida mycket i skritt och rida framdelsvändningar, skänkelvikningar, halter mm. Tog lite trav och galopp emellanåt för att få lite variation i arbetet.

Som sagt var det väldigt längesedan som jag red den här hästen och det är ju alltid lite svårare att sitta upp på en "ny" häst.

Jag började det egna passet med att rida framdelsvändningar i kvartsvändningar på ett litet fyrkantsspår och sedan varvade det med skänkelvikningar i skritt på både diagonaler och hörnlinjer. La även in lite halter då och då. Sedan var det dags för lite galopp i vänstervarvet i och med att det inte blev någon vänstergalopp på den gemensamma framridningen. Där var han riktigt fin, gick bra i form och jämn i takt och tempo. Traven var däremot något jobbigare; antingen så gick han fint i form och travade nästan på stället eller hade mer tempo och huvudet i vädret och sänkt rygg. Det blir ju så mkt studsigare när hästen går så än när den går med huvudet neråt och jobbar med sina ryggmuskler. Får ju dock komma ihåg att jag "bara" suttit på honom endast en enda gång tidigare.

Ska ge honom en chans till på min ordinarie dressyrlektion vid något tillfälle då det inte är någon tävling inom snar framtid....  Nästa dressyrtävling är den 25 mars och då ska jag rida LB:2 med någon av Diler, Topzy, Jonna eller Norbert. Får rida denna och nästa lördag först och sedan så bestämmer jag mig för vilken häst jag ska tävla sedan. Vill ju givetvis rida hästen dagen innan tävling och helst någon mer gång innan. Heter hästen ex Topzy så behöver jag inte rida henne alls utan kan bara sitta upp och tävla med henne direkt. De andra tre så är det bra att få känna lite mer på dom innan.

Pontiac

Extra pass 3 (på enda...