0 Läs mer >>
Tidigare på dagen var det seriedressyrtävling och hur det gick där ser ni i ett tidigare inlägg.
 
När jag var färdig med tävlingen så tyckte jag inte att det var någon idé att åka hem och äta för det hade blivit superstressigt med att komma hem med en buss och sedan vart tvingad att åka tillbaka igen med bussen efter. Hade fått ett matkort av en vän som jag hjälper med på iaf lördagarna att släppa ut hästen i hagen så att de slipper åka själva. Jag är ju ändå där.....
 
Efter att jag har gjort iordning Pontiac och vi ska gå ut med hästarna i manegen så ropar Salvadors ryttare att hon inte kan få honom att gå. Jag lämnar Pontiac i boxen och stänger till dörren och går till Salvador. Jag får honom att röra sig så mycket att jag kan bedöma att han är blockhalt. Jag går iväg till instruktören och informerar och instruktören följer med mig in i stallet och tittar själv på Salvador och gör samma bedömning. Det visade sig att han hade fått en spark på armbågen på höger framben ute i hagen under dagen.
 
Jag frågar om jag kunde rida istället senare på kvällen så det var okej. Lämnar då över Pontiac till Salvadors ryttare och jag själv får sitta upp på Curre (två lektioner senare) som jag aldrig tidigare suttit på. Knappt hanterat om jag ska vara ärlig.
 
När jag kommit upp på den smala höga hästen så trivs jag ändå ganska bra på honom. En trevlig häst att rida men fruktansvärt STARK!
 
Dagens övning var idag programdelar från ett dressyrprogram LC:1
Med tanke på att jag aldrig tidigare suttit på denna höga häst så då var jag nyfiken/orlig för hans galopp. Glömde då allt vad jag skulle göra och blev helt paralyserad över galoppen. När jag fått första galoppen och sedan skulle göra övningen igen så gick det mycket bättre för då visste jag ju hur galoppen kändes.
 
Är nöjd med detta passet där vi till en början skulle skritta på lång tygel och sedan ta tyglarna, börja trava mitten på kortsidan och sedan när vi skulle gå ut på långsidan var det galopp och på mitten skulle vi rida in på stora mittvolten i galopp och sedan ut på spåret igen. Växla gångart till trav skulle vi göra innnan hörnpasseringen till nästa kortsida och sedan ner i skritt och ställa oss sist i ledet.
 
Tyvärr har jag ingen bild på Curre men ni "får klara er ändå"
 

Söndagspass den 20/10

0 Läs mer >>
När jag kom på morgonen var Topzy upptagen från tävlingsstallet (Tack stallpersonalen!!) och stod i en av boxarna i lektionsstallet. De hästar som inte skulle tävla hade redan kommit ut i hagen.
Började med att knoppa Creon åt en annan lektionsryttare och sen tog jag fram Topzy och fixade till de knoppar som hade trillat ur under natten.
Tog av henne täcket och började borsta henne. När jag kom till bakdelen så sjönk hon ner en hel del. Sedan höjde hon ryggen. Ungefär som att en katt skjuter rygg. Sa då att jag sitter inte upp på henne när hon är sådan här. (Visade sig sen att hon hade fått en allergisk reaktion av något, gissningsvis pälsglansen jag sprayade på henne över baken.) Kanske blev för tätt med regntäcke och pälsglans under..... Vet inte vad det är för reaktion hon fick men såpass mycket att det inte gick att rida henne...

Började då fundera på vem jag ska rida istället. Salvador är den jag red senast. Kan dock ännu inte rida honom utan tidermanntygel så..... bort med honom. Var dock väldigt sugen på att ta honom och testa hur det gick. Valle och Jonna var de andra två jag funderade på. Valle är stel som en planka så..... då blev det Jonna kvar och hon blev oxå ordentligt genomriden igår kväll. Snabbt som blixten blev en blöt Jonna knoppad och då jag var klar med det, fick jag veta att det var ca 35-40 min kvar innan jag skulle in på banan.

Raskt iväg till toan och sedan sadla färdigt henne, fick ju flytta både tyglar och tävlingsschabrak till Jonnas träns och sadel. Fick ju gå i raskt tempo då jag tyckte att jag hade bråttom, som sedan visade sig helt obefogat... Det tog mycket längre tid än jag hade räknat med. Blev mycket skritt på framridningen av den orsaken och lite trav och galopp i korta sekvenser.

Själva tävlingsritten är jag ganska nöjd med men procenten är jag totalt missnöjd med. Begärde också att jag skulle bli filmad och när jag tittade på den efteråt så var detta en av de sämsta tävlingarna ”sitsmässigt”.
Jonna är ganska stötig att sitta på och då tar jag emot stötarna med ryggen så jag sjunker ihop och nästan skjuter rygg och spänner axlarna så jag får ju då inget vidare bra poäng på sitsen. Undrar vad jag hade fått om jag hade tagit Salvador eller Valle istället....?

Resultat: 53,63 % i LB:3. Kom sist i klassen på det resultatet.....

 
Topzy med mig på tävling i maj 2012
 
 
En rejält gammal bild på mig och Jonna......
 
 

En händelsrik tävling...

0 Läs mer >>
Den här lördagen (som alla andra lördagar) är jag först stallvärd och sedan rider jag ett eget pass eller rider med i H4:an strax efter lunch men oftast är det “eget” pass.

Imorgon är det dressyrtävling med Topzy och jag ska tävla henne i klass LB:3 så då är det givetvis henne jag rider på detta pass.

Jag passar på att rida lösgörande arbete med henne så jag “slipper” lägga ner energi på det imorgon. När jag har ridit fram henne och ridit lite lösgörande så att hon känns fin så passar jag oxå på att rida igenom programmet två gånger.

Allt känns helt okej och jag är nöjd med henne så jag avslutar passet med lite extra lösgörande arbete och lite programdelar innan det får vara bra för den här gången.

Topzy och jag på tävling i maj 2012
 

Stallvärdspass 19 okt...

0 Läs mer >>
Denna dagen hade jag blivit lovad att jag skulle få rida Topzy då jag ska tävla henne den 20:e (söndag) och min gulliga instruktör med superminnet gav mig istället Salvador.
Gjorde absolut ingenting för jag fick till en av mina bättre (kanske till och med bästa) passet med honom : )

Huvudövningen för dagen var bakdelsvändningar och då skulle vi rida som en hästsko. När vi kommer ut på långsidan ska vi rida först lite svagt bogen in och sedan när vi känner att vi kan vända tillbaka med hjälp av en bakdelsvändning var det fritt fram att göra det. Sedan rida tillbaka mot kortsidan och rida igenom den och på nästa långsida svagt bogen in och sedan vända tillbaka i bakdelsvändning. Därefter tillbaka till första långsidan osv, osv. Var hästen vi satt på lite seg så kunde vi lägga in lite trav för att få lite mer bjudning på men hästen jag satt på har mycket bjudning i sig och älskar att galoppera så att han blir gärna taggad efter en galopp så jag nöjde mig att hålla mig kvar i skritten.

Den här hästen går med en sk Tideman-tygel vilket enkelt innebär att det är en fast graman utan att behöva två tyglar i handen. Hästen har en halsring på sig med en rem som går mellan frambenen och man fäster den i sadelgjorden och sedan går det en rem till vardera tygeln som man först trär genom bettringen och sedan knäpper fast i en av de ringar/öglor som finns på tygeln. En jättebra hjälptygel som alla kan rida på, nybörjare som erfaren ryttare. När man har hästen där den ska gå så slutar Tideman-tygeln att sluta verka.

Till nästa pass så känner jag att jag kan släppa lite på den och ju närmare bettet man sätter den, desto mer krävs det av ryttaren.

Är som sagt supernöjd med detta ridpass!

 

Torsdagspass den 17:e...

0 Läs mer >>
Detta pass red jag med H4:an som skulle ha markarbete. Att jag red med här var för att jag skulle rida ett av mina stallvärdspass.

Fick Creon och det var ett helt okej val tycker jag.  Han och jag är väl inte bästa vänner men fungerar ändå ganska bra ihop.  Kändes fin i framridningen och jag fick i uppdrag att jobba med min sits och att jag skulle få fram underskänkeln lite grann. Till en början tyckte jag att det var en omöjlighet och när passet var slut så hade jag på något “konstigt” sätt lyckats att få fram skänkeln ca 1, 5 dm. Hur lyckades jag?!?

Huvudövningen idag var att vi skulle använda bommar i voltarbete.
Ena halvan av ridbanan skulle vi rida 20m volt med två bommar på marken och andra halvan skulle vi rida en 8-10m volt med bom på marken i första hörnpasseringen efter långsidan. Innan vi går ut på nästa långsida så ska vi rida ytterligare en 8-10m volt med bom på marken. Vi skulle till en början göra detta i trav och “flyta” runt fyrkanten och lägga in dessa volterna. Sedan skulle vi göra detta i galopp och då ändrades övningen lite grann. Då skulle vi (några i taget) ligga på en 20m volt i galopp och när det passade skulle vi gå in på 8-10m i galopp och där fick jag till det riktigt bra! Är supernöjd med det!

När det var avverkat så var det dax att trava av hästarna.....

Creon i det gamla stallet.
 
 
 

Tisdagspass den 15:e ...

0 Läs mer >>
Detta passet var jag tillbaka på Salvador (Salvis). När jag fick reda på detta blev jag rejält taggad. Tyckte att det skulle bli sååå kul att få rida honom igen. Känns som han har blivit en ny favorit bland lektionshästarna.
 
Jag hade träffat min instruktör dagen innan och då hade vi pratat lite om vad vi skulle göra på detta passet och jag la fram önskemål om att rida programdelar ur LB:3 då jag ska tävla i det nästa söndag (20:e).
 
När jag kom ner till nya manegen där vi skulle rida passet (kunde inte vara i stora pga att det förbereddes för Hästmässan som är på ridhuset 11-13 oktober), hade en dressyrtränare sina träningar och då fick vi inte ens ha hela manegen (62 x24m). Då fick vi istället ägna oss åt bakdelsvändningar.
 
Salvis hade gått lektionen före med en väldigt duktig ryttare och ridit fram honom så bra till mig att han gick som en klocka med mig på ryggen. Självfallet njöt jag i fulla drag.
 
Övningen på detta passet var bakdelsvändningar och instruktören har satt ut fyra koner som vi skulle ha till hjälp men hästarna började själva gå framdelsvändningar vid konerna. Det var ungefär som de sa: "- Vi vet hur den här övningen går till! Här ska det göras framdelsvändningar!! Vi struntar i den som sitter på ryggen och försöker göra något annat." Det blev så att vi fick skippa konerna en stund och vända hästarna ett halvt varv (varvbyte) på "fri hand" istället. När vi sedan i slutet av övningen gick tillbaka till konerna så hade vi hästarna lite mer med oss och då hade de förstått att det var BAKDELSVÄNDNINGAR de skulle göra och inga framdelsvändningar.
 
Tänk egentligen vad fort hästarna lär sig övningarna....
 
Som jag nämde tidigare så gick Salvis lektionen före mig och var uppvärmd till mig och jag kunde börja tänka på att rida direkt och inte på att jag skulle värma hästen först. Han var kanon i alla gångarterna och jag är sååå sugen på att sitta upp igen på honom :)
 
Nästa ridpass blir imorgon lördag (12/10) och då rider jag med formen hyra häst, vilket innebär att jag rider själv ett pass och då ska jag rida Topzy med anledning av dressyrtävlingen nästa söndag. Ska träna på LB:3 programmet.
 
 
Salvis och jag.
 
 
 
 
Topzy och jag på täving i maj 2012
 
 
 
 

Torsdagspass den 10 o...

0 Läs mer >>
Den här dagen fick jag Jonna för att Salvis hade gått lite för mycket i förhållande till henne. Jag var väl inte superlycklig över att få byta häst men, men det fick väl gå för den här gången....
 
Övningen för passet var det som vi hade ridit de senaste gångerna; skolorna, dvs bogen in och tagen bakdel. Vi skulle först lägga en volt i hörnet innan vi går ut på långsidan och då skulle vi börja med bogen in och efter halva långsidan skulle vi lägga en ny volt och ur den rida hästarna med tagen bakdel innan vi rätar ut hästarna och tar en ordentlig hörnpassering.
 
Tyckte att detta gick ganska bra men Jonna kändes något bättre förra passet jag red henne än på detta. Fick liksom inte henne att arbeta lika bra som förra gången men alla gånger kan det ju heller inte gå bra. Är ändå  överlag nöjd med detta passet. :)
 
 
Jag och Jonna för några år sedan.....
 

Torsdagspass den 3 ok...

0 Läs mer >>
Jag hade "beställt" eller rättare sagt önskat Salvador (Salvis) till det här passet då jag var rejält sugen på att få rida honom igen efter den goa aha-upplevelsen jag hade veckan innan då jag red en extra lektion.
 
Veckan innan hade vi ridit bogen in på lektionen och detta passet skulle vi rida med tagen bakdel. (ja, det kan låta lite skoj det där men det är början på skolorna öppna och sluta. I bogen in (öppna) så kan man börja med en 10m volt i diameter och när man sedan ska rida rak fram så behåller man hästen i den ställningen som om man skulle rida ett varv till på denna volten. I sluta så rider man som om man skulle sluta i hop volten när man rider rakt fram. (Dvs att när man är i slutet av volten och ska "knyta ihop" den så rider man rakt fram istället.)
 
Salvis är väldigt viktkänslig och man kan styra honom genom att trycka med låren lite olika mycket för att få honom att svänga dit man vill :) Tyglarna har man till att ställa hästen i hörnen. ;)
Är nöjd på detta passet och jag har massvis med "olater" att jobba bort men dessa olater (såsom att rida mycket med händerna, lätt för att spänna mig, är före hästen osv) har jag fått genom att rida lite långsammare hästar såsom Jonna och Topzy. Får jag bara nu rida Salvis en hel del så kommer jag att jobba bort dessa olater och då kommer jag till en helt annan ridning och det kommer givetvis att synas på dressyrprotokollen från kommande tävlingar.
 
Salvis
 

Torsdagspass den 26 s...

0 Läs mer >>
Den här kvällen hade jag inte tänkt rida alls men ca en timma innan jag skulle åka till ridhuset får jag förfrågan från en elev som tyvärr blivit sjuk och inte kan rida om jag ville ta lektionen istället. " - Tack, gärna!" sa jag. Brukar vara i stallet på söndagar och "glida omkring", hjälpa någon eller några som behöver hjälp med något eller vara vara allmänt sällskap.
 
Istället för ett par pösiga mysbyxor blev det istället ridbyxor även den här kvällen i stallet. Går helst i mysbyxor nu när jag har ont av lårskadan jag fick den 13:e.
 
Hästen jag fick sitta upp på hette Creon. Kommer inte ens ihåg när jag senast red honom, då är det bra längesedan.
 
Kvällens övning: Ha medellinjen som utgångspunkt. Varannan gång höger och varannan gång vänster varv. Skänkelvikning tillbaka med nosen mot väggen. Sedan upp på medellinjen igen och ut i andra varvet och ny skänelvikning, givetvis en ordentlig hörnpassering både före och efter skänkelvikningen.
Avslutar passet med galopp på fyrkanten.
 
Tycker att detta passet gick väldigt bra i skritt och trav. Tänkte på att rida honom med skänkel och säte som jag gjorde tisdagen innan med Salvador som jag fick en ordentlig aha-upplevelse med. Det gick riktigt bra att rida honom så här. Lyssnade bra i skäkelvikningen men när vi kom till galoppen så gled tyglarna en hel del för mig så då hade jag inte den kontrollen jag behövde för att få en lugn och harmonisk galopp.
 
Hade jag bara haft ett par andra tyglar som inte var slitna så hade även galoppen suttit som en smäck!
 
 

Extra pass söndag den...