0 Läs mer >>
Till dagens pass hade jag önskat Topzy för att jag ska tävla den 27:e maj med henne på klubbdressyren utomhus. Tyvärr så kunde det inte ordnas idag så jag fick Diler istället.  Instruktören ska se om det går att fixa till nästa vecka. Det verkar som jag inte ska rida henne före tävlingen för då kanske det går riktigt bra som det gjorde senast jag tävlade henne i oktober. (Se inlägg för klubbtävling i oktober.)

Fick som sagt Diler idag. Vi fick faktiskt rida fram självständigt idag (kors i taket) och det kändes ovant men ändå "ÄNTLIGEN". Har ju längtat efter att få göra detta. Det är bara sååååå nyttigt att få göra det och innan instruktörsbytet så red vi fram självständigt på typ 9 av 10 pass.

Idag skulle vi rida enkla galoppombyten. Det gjorde vi genom att rida på A och C volterna och vid X skulle vi ta ner hästarna i skritt och sedan ställa om till nya varvet och fatta ny galopp. Tyckte att det fungerade bra. Det är dock ingen lätt övning. Vi började detta med att göra övergångarna i trav - skritt - trav innan vi bytte ut traven mot galoppen.

Vi avslutade passet med serpentinbågar över medellinjen på hela stora manegen där vi fick in upp till 6 bågar. Går att få in många fler men är bra att rida stora vägar när man ska avsluta passet.  Jag trodde till en början att det var nervarvningen av hästarna för att vi skulle trava av dom under lättridning. Hade gärna suttit ner för att spara knät lite.... När vi var klara med detta så fick vi en stund till för oss själva att TRAVA av dom och då red jag en hel del volter och avslutade Diler i högervarvet då han är som bäst/finast i höger.



Nästa vecka så blir det ett dubbelpass då en i gruppen efter inte kan komma, den tjejen hade idag Guizot och honom har jag inte ridit på många år så det ska bli kul att få se om jag får honom på det passet :)


Ha det gott mina cybervänner!!

Dressyrspecialen 28 a...

0 Läs mer >>
Detta passet blev det Jonna igen och hon kändes även idag jättefin.

När vi precis hade börjat lektionen så kommer våran mammalediga instruktör och hälsar på och det var ju superkul. :) Det är nu inte så långt kvar innan hennes bebis kommer till världen. Önskar henne all lycka med hennes mammaledighet och bebis.

Åter till passet: Medan våran "stand-in" instruktör och den ordinarie pratar lite grann så får vi faktiskt en stund för oss själva i skritt och trav, kors i taket. Det är något som jag saknar på lektionerna; den självständiga framridningen.

Dagens övning
Vi började "som vanligt" på stora mittvolten i trav och sedan efter en stund skulle vi rida två volter på ca 10 m åt motsatt håll varje gång vi passerade medellinjen. Dvs vänster varv på stora mittvolten och höger varv på vardera 10 m volt. Övningen kallas för Musse Pigg. En stund senare skulle vi öka på en gångart dvs till galopp på mittvolten och sedan göra småvolterna i trav och sedan upp i galopp igen.

Hann oxå med att rida en del åttvolter för att "lossa" hästarna lite, dvs få dom mjuka och följsamma i sidorna. Även några bakdelsvändningar (som Jonna gjorde väldigt bra) hann vi med oxå.  Sedan red jag oxå en hel del kvartsvändningar (framdelsvändningar) precis i början av passet.

Känner mig nöjd med dagens pass och Jonna är ju som hon är..... Lär sig övningarna rekordsnabbt speciellt när det är övergångar från trav till galopp. Ett exempel är att när jag ridit en 10m volt i trav och när jag kommer ut på stora voltspåret igen så fattar hon galopp själv....

Har "beställt/paxat" Topzy till nästa lördag då jag ska tävla henne i slutet av maj och det är ju inte så många veckor dit...


Jonna och jag 2009..... Detta är för närvarande enda bilden jag har på oss....

Dressyrspecialen 21 a...

0 Läs mer >>
Den här fredagen var vi endast 3 ekipage och då passade instruktören på att ge oss bara fuxar att rida. Jag red Diler och sedan var Pontiac och Valle med.

Självständig framridning i alla gångarter ( jippii, äntligen!!! ) och sedan började huvudövningen som var galopparbete i förvänd galopp. För er som inte vet vad förvänd galopp är, kan jag säga att det är när man rider i vänster galopp i höger varv och vice versa. Med andra ord att man rider medvetet fel galopp.

Vi skulle fatta ex vänster galopp på mitten av kortsidan och efter hörnpasseringen skulle vi rida en båge utefter långsidan mellan två koner som lite hjälp så att vi får en bra "böj" på bågen. Sedan när vi fått till det på den "lilla" bågen så skulle vi istället rida utanför konerna för att få till en större båge och det blev ju givetvis genast mycket svårare men Diler klarade det galant!

I slutet av passet skulle vi göra detta på serpentinbågar. Då vid första passeringen av medellinjen skulle vi ta ner hästarna till skritt och skritta några steg innan vi fattade vänster galopp och rida i andra bågen och hästarna ville ju göra det bekvämt för sig att fatta höger galopp istället men på sista försöket så fick jag till det med Diler och det var supersvårt.

På det stora hela så kändes Diler bra den här dagen och jag "hittar" honom fortare nu för varje gång jag sitter på honom.

Nästa happy hour är den 25 maj om jag minns rätt.

Happy hour 20 april 2...

0 Läs mer >>
Den här dagen så red jag med i två grupper med en lektionstimmas uppehåll. Första passet red jag Topzy och andra passet Norbert. Man får inte särskilt mycket "gratis" på någon av hästarna så det var bara att jobba på så mycket man bara orkade och när man inte orkade mer så var det bara att fortsätta tills lektionen tills den var slut. Det var samma övning på båda passen så därför slår jag ihop dessa två inlägg.

Övningen

Vi började med den redan i skritten och då skulle vi rida 3 st serpentinbågar över medellinjen och efter en stund, skulle vi börja trava och lägga in volter i första och sista bågen. När det var dags för galopparbete så skulle vi fortsätta på bågarna och då skulle vi galoppera till medellinjen på första bågen och sedan trava igenom andra bågen och ny galopp på tredje bågen.

Topzy

Hon kändes bra på den här övningen men måste säga till henne i början av passet att det är "piloten! på ryggen som bestämmer tempo, vägar osv, så det är ingen idé att maska som hon har en viss förmåga att göra. När hon väl insett att det är bara att jobba på så visar hon sina dressyrkunskapder på ett mycket bra sätt. Man riktigt känner hur hon arbetar med ryggen.

Norbert

Är en häst som jag rider väldigt sällan, så jag har ännu inte riktigt hittat alla "knapparna" på honom. Tycker ändå att det gick bra och jag är nöjd. Han är ju dock lite yvigare i sina galoppfattningar och är väldigt stor i steget. Med det i bagaget så är det inte alltid så lätt att hänga med. Instruktören tyckte att ändå att jag gjorde ett bra jobb med honom och det tackar man givetvis för. :)

Topzy


Norbert

Två extra pass söndag...

0 Läs mer >>
Det här passet fick jag rida på Jonna och dagens övningar tyckte jag var ganska okej; bommar på marken. Jag är inte så förtjust i bomarbete överhuvudtaget men det får gå ändå. Hoppningen har jag däremot lagt på hyllan. Vill ju givetvis säga för gott men man vet ju aldrig hur det kan bli i framtiden.

En av övningarna var galoppbommar då vi skulle galoppera över 7 bommar och det kändes väldigt låååångt. Jonna tyckte detta var skitkul så att hon hade ett friskt tempo genom galoppserien. I övrigt så hade vi som mest 4 bomserier som vi skulle rida över per varv i trav.

Tyckte det gick förhållandevis bra. Det är ju inte lätt med avståndsbedömning osv när man har bomövningar så sällan som vi har och dessutom så vill jag ju allra helst bara rida dressyr.

Dressyrspecialen 14 a...

0 Läs mer >>
Till denna tävling så har jag haft väldigt svårt för att välja vilken häst jag ska rida. Jag hade till en början 3 hästar att välja på:   Diler  Jonna   Topzy 

I helgen som gick så "provade" jag alla tre hästarna; två på lördagen och en på söndagen. Se inlägg om påskridning.


Diler
som jag red först kändes kanonfin men så har jag ridit honom väldigt mycket på senare tid. Känner att jag vill rida något annat nu. När man rider på ridskola som jag gör får man givetvis ta chansen att rida så många olika hästar det bara är möjligt. Man lär ju sig kanonmycket på det. :)



(Denna bild togs 2009)

Jonna som jag red så gott som hela förra vårterminen kändes ganska bra men har en viss förmåga att bli "rädd" för saker som hon tidigare har sett ett hundratals gånger. Gissar på att det beror på att hon vill pigga upp tillvaron lite men det är givetvis inte passande på en dressyrtävling. Jag tävlade henne senast i maj 2011 så det är ett tag sedan men känner att det är bättre att tävla henne inomhus än utomhus som den här aktuella tävlingen skulle vara. Finns ju massor av olika saker att bli "rädd" för.


Topzy har jag oxå ridit väldig mycket men är väldigt tungriden. Hon är Dilers raka motsats dvs så är Diler lätt att driva framåt och han går mycket av sig själv om ni förstår hur jag menar. Topzy är istället väldigt bekväm av sig och gör inte mer än vad hon faktiskt behöver.  I början av varje pass med henne så måste man "tala om" för henne att det är ryttaren på ryggen som bestämmer tempot och när man har gjort det så kan hon ta fram riktigt fina dressyrkunskaper.

Resultatet av denna "analys" är att jag kommer att satsa på Topzy på kommande dressyrtävling och givetvis ska jag försöka se till att rida henne så mycket jag bara har möjlighet till. Det är ju inte så långt kvar dit (idag är det den 11 april). Skulle det av någon orsak vara så att Topzy inte kan gå på tävlingen så finns ju Diler att ta till som reservhäst.

Förra gången jag tävlade Topzy var i oktober 2011 och då hade Jonna (som jag var anmäld på) blivit halt dagen innan så jag fick ta in henne i stallet igen och rida Diler på lektionen istället. På tävlingsstarten tog jag istället Topzy och henne hade jag då inte ridit sedan i juni -11. Så jag sitter upp, rider fram hästen och rider "hem" 56,67% som är mitt nya personbästa. Så jag kunde ju inte vara annat än nöjd.

Jag red både Diler och Topzy i LB:3 och med Diler fick jag 54,24% som inte var fy skam.

Så nu bör jag ju försöka se till att jag rider Topzy så ofta jag bara kan.

Ha det så gott så länge mina cybervänner!!

Funderingar kring näs...

0 Läs mer >>
Redan förra söndagen fick jag en förfrågan att rida för en elev som inte kunde komma och rida den här söndagen och givetvis så tackade jag ja.

Hästen för detta passet blev Topzy och jag tyckte att det gick väldigt bra med tanke på att jag inte suttit på henne sedan jag tävlade henne i oktober 2011....

Dagens övning var 3 st serpentinbågar över medellinjen (där jag red större delen av övningen utan stigbyglar, mycket bra träning) med en volt i mittenbågen.

Topzy är ganska tungriden om man jämför med Diler men som sagt så är jag väldigt nöjd med henne på detta passet och fick även mycket beröm av instruktören.

Efter passet så fick jag nytt erbjudande om att rida med i gruppen även nästa söndag som jag nappade på direkt. Förhoppningsvis så får jag rida Topzy då oxå :)


Bilden ovan är när jag precis knoppat färdigt Topzy inför tävling och bilden nedan är vi i full action på tävlingsbanan.

Påskdagsridning

0 Läs mer >>
I och med att en ryttare i min grupp som alltid rider dubbelpass inte kunde komma idag så red jag dubbelpass istället. Detta passet fick jag sålt till en annan ryttare.

På detta första pass skulle jag egentligen haft Jonna och sedan Diler men med tanke på hur Diler är i stallet och att det bara var jag som skulle rida dessa två så valde jag att byta hästar på passen så att jag red Diler först och Jonna sedan. Detta för att underlätta för min medhjälpare som fick göra iordning häst nr 2 åt mig.

Passet med Diler
Efter att vi skrittat fram en stund med beordrat varvbyte (har med den ord. instruktören fått byta varv när vi själva ville) och tagit tyglarna skulle vi innan traven lägga upp stigbyglarna framför sadeln. Jag tänkte "-What????, nu?!? ska vi inte trava fram hästarna först?? hmmmm" Jaja, tanken var visst att vi skulle jobba första 20 min i skritt. Övningen var att vi skulle rida skänkelvikning på ena långsidan i mot mitten och sedan en volt ex till höger och sedan skänkelvikning ut till spåret igen. På "tillbakavägen" så skulle vi ha travövergångar (med stigbyglarna fortfarande upplagda)  Efter en stund skulle vi byta varv och göra samma sak åt andra hållet. Efter ca 3 varv på övningen skulle vi avbryta den och sedan gå raskt över till kvartsvändningar på framdelen på de koner som var utställda för föregående övning. Här skulle vi ha snabba travövergångar mellan varje vändning. När detta var klart så fick vi lov till att lägga ner och ta stigbyglarna igen.

Efter det så skulle vi gå in på två 20m volter ( A och C volterna) och göra dessa till mindre fyrkanter. I skritten blev det kvartsvändningar  i varje hörnpassering. I trav och galopp skulle vi istället rida skarpa hörnpasseringar som jag tyckte gick ganska bra med Diler. Ska dock tillägga att detta är inte särskilt lätt övning, det var faktiskt första gången som jag red på detta sättet.

Diler kändes riktigt bra på detta passet och jag är supernöjd med honom.



Passet med Jonna
Mellan passen började jag bli toanödig men hann inte springa iväg. Så jag satt upp ändå och red passet iaf. Så här i efterhand så ångrar jag mig att jag inte hoppade av och bad ngn hålla Jonna åt mig medan jag stack iväg....
men men.

Hon är ju stötigare att sitta på så då blev det ju genast jobbigare och jag blev okoncentrerad. Huvudövningen var galoppfattningar på rakt spår och på tredje försöket så säger Jonna att nu kan jag övningen och fattar galopp själv vid den punkten som vi skulle göra på.... strax efter skulle vi avbryta övningen och byta håll och göra samma sak igen. Även här lär hon sig övningen ganska fort. Lite jobbigt med det för en av gångerna var jag inte beredd på att hon skulle fatta galoppen bara av att jag förberedande drog bak ytterskänkeln. Jaja, har man väl henne framme för skänkeln så lyssnar hon superbra på den. Gör dock inte mer än vad hon behöver....

I slutet av passet skulle vi trava längs fyrkanten och i o med att jag var kissnödig var jag givetvis okoncentrerad och då tog hon tillfället i akt att låtsas bli rädd för en överfull skottkärra och viker av åt sidan så att om jag går förbi där i galopp, fanns det stor risk för att trilla av och det ville jag ju inte riskera. Efter en stund så märkte hon att hon inte fick den respons på "sin" lilla övning som hon ville ha så var det inte farligt längre. Det var väl för att "pigga upp" tillvaron lite...

Påskaftonsridning: Dr...

0 Läs mer >>
Till detta pass hade jag önskat Jonna, som jag oxå fick. Har inte ridit henne sedan i början på januari i år men det kändes som jag hade suttit på henne dagen innan detta pass.

Efter att jag hade skrittat fram henne på lång tygel och det var dax att korta tyglarna så kom hon i den goa form som hon brukar vara i när jag rider henne. :)  Känns helt underbart att hon jobbar på från första början. :)

När vi har ridit en stund för oss själva på framridningen så blev det gemensam undervisning. Red lite skänkelvikning in mot medellinjen och sedan en halvvolt ut mot spåret igen i motsatt riktning. Sedan varvades dessa skänkelvikningar med kvartsvändningar på framdelen på en mindre fyrkant och galopparbete på stora mittvolten.

I galopparbetet var Jonna helt ljuvlig att rida och vi fick beröm av instruktören.

Fick sedan beröm av kompisar som sett mig rida henne på detta passet, vilket är skitkul att höra :)

Nästa pass så blir det ett dubbelpass så då får vi se vad det kan tänkas bli för häst/hästar.

Bild på mig och Jonna från 2009....

Dressyrspecialen 31 m...