0 Läs mer >>

Fick under förmiddagen frågan om jag ville rida själv efter att lektionerna var klara då den gruppen jag skulle rida i var överbokad. Med mig skulle det vara 12 elever mot egentligen max 10 elever. Hade tyvärr blivit något fel i Horsemanager. Jag hade ändå tänkt rida vid sidan av pga min envetna hosta som vägrar släppa greppet om mig....

Jag satt och åt lunch medan gruppen som jag skulle varit med i red och "gud vad skönt att jag skulle rida efteråt!" Det var verkligen rörigt och trångt. En elev kom inte och jag stod över så de var ändå "bara" 10st ändå men det var iallafall rörigt i mitt tycke.

När det blev dax för mig att rida började jag med ca 20min skritt innan första travsteget. Blev korta travsträckor och sedan även korta galoppsträckor. Det pga hostan som blev jobbigare under ansträngning. Blev ordentliga skrittpass mellan trav och galoppstunderna. Av de 60 min jag red så blev det nog ca 45 min skritt och 15 min trav och galopparbete.

Allltid kul att få rida självständigt för det är ju utbildande även det. När man ska rida fram hästen för tävling så rider man helt själv utan att en instruktör står och talar om vad man ska göra.
 
Jag och Alonzo i oktober 2014
 

Lördag 9 januari: Ege...

0 Läs mer >>
Red idag Alonzo som jag inte ridit på över 1 år (tävling 19 oktober 2014). Sist jag red honom hade han ett gummiklätt pelhambett och nu har han ett pessoa-bett. Detta "nya" bett är inte lika skarpt som pelhambettet så det kändes att man fick jobba ordentligt för att få honom i en trevlig form.

Dagens huvudövning var voltarbete. Vi växlade mellan att öka och minska volterna och ställning på hästarna. Hästarna reds ställda både i innersidan och ställda utåt och i övergången skulle de vara rakställda. När vi skulle byta varv, ställde vi hästarna utåt och gjorde en volt utåt. Emellanåt la vi in lite galopparbete och det var ju Alonzo inte sen att hänga med på. Han bara älskar att galoppera.

Medan vi "lekte" med ställningen på hästarna skulle vi även flytta baken på hästen inåt mitten så att hästarna fick jobba ännu lite mer. Allt detta gjordes i skritt.

När vi skulle varva ner hästarna i trav (skrittarbete kan vara nog så jobbigt för hästarna) så ville inte Alonzo trava utan att han själv fattade galopp fast jag gett kommando för trav. Det är ju ett tecken på hästen älskar att galoppera. Jag lät honom galoppera ett halvt varv på stora volten innan jag saktade av till trav och då var han nöjd med det.

Med tanke på min hosta och att jag inte ridit Alonzo på över ett år så var detta passet med mycket skrittarbete perfekt. Då fick man ju chans att hosta i någorlunda lugn och ro samt att försöka komma underfund med hur hästen fungerar. Ser fram emot nästa pass med honom och hoppas då att min hosta är betydligt bättre!

 

Jag och Alonzo efter dressyrtävling i oktober 2014.

 
 
 
 

Lördag 2 januari 2016...

0 Läs mer >>
Det skulle hoppas en bana med endast diagonala linjer. Jag kände mig inte i form så jag var med på framridningen och framhoppningen i trav då det var låga saxar som vi skulle komma på.
 
Jag hoppade två språng i travarbetet med Valle och dessa kändes bra så jag nöjde mig med det. Sedan jobbade jag Valle i trav runt fyrkanten med lite skänkelvikningar och dessa kändes bra men jag vet att Valle hellre velat hoppa. Men som sagt så var piloten ur form så då fick det bli så här.
När jag kom in i manegen så sa instruktören : Så du har valt hackamore idag? Jag sa att jag hade inget val då Valles hoppträns sitter på Zora som skulle vara med på lektionen.
 
 
 

Tisdag 15 december: H...

0 Läs mer >>
I och med att jag hade Creon på förra tisdagspasset så hade jag fått honom även denna gång. Fick även erbjudande om att byta häst till Valle även denna gång och jag tackade ja till detta då Creon dels bet mig förra gången och dels att han är så tung och svår att rida. Att sitta på en häst i galopparbete där man upplever att inte tygeltagen går igenom och man inte får någon respons från hästen. Det känns inget vidare för min del så då tackar jag mer än gärna ja till att byta! Aldrig fel att få rida sin favorit som dessutom har en period där allt bara funkar kanon!

Det stod galopparbete på programmet den här lektionen. Redan i framridningen blev det mycket galopp och Valle kändes bäst i högervarvet.

Huvudövingen var att vi skulle galoppera över två bommar på marken och 20m mellan dom och Valle tände till. "-Tjohoo, vad kul med bommar!!" tyckte Valle och försökte springa iväg. Även om han låg på ordentligt så lyckades jag lägga in 6 galoppsprång mellan bommarna. Är på det stora hela nöjd med passet.
 
Alltid kul att rida Valle som dessutom är 20 år ung och bara tycker att livet bara leker. Det han tycker bäst om är att få galoppera och hoppa! Han lär sig blixtfort vart man ska fatta galopp och innan man vet ordet av så är han i galopp. Det är precis som att han säger: "-Här ska vi fatta galopp! Fattar inte du galopp så gör jag det själv! Förstått?!?" Man säger ju att man ska förekomma hästen i sådana här lägen men det när det gäller Valle så förekommer han ryttaren.
 
Jag och Valle på väg från tävlingsstallet där han bor till lektionsstallet
 
 
 
 
 
 
 

Tisdag 8 decmeber: Ga...

0 Läs mer >>

Extrapasset som jag red för en vän

 

Började dagen med stallvärdstjänst och vid 10-tiden var det dags för första ridpasset där jag red för en vän. Hästen på det här passet hette Valle.Ovanligt? Nä, det tycker inte jag heller, hehe!

Fick återigen till ett riktigt bra pass med honom där huvudövningen var övergångar på serpentinbåge. I slutet av passet skulle vi galoppera första och sista bågen och skritta mellanbågen. Med tanke på att det gick sååå bra förra lördagen med galoppbågarna utefter långsidan så ville jag spänna bågen ytterligare och denna gång rida serpentinbågarna i galopp. Första gången gick det riktigt bra rakt igenom bågarna. Andra gången kom jag ikapp en annan häst när jag skulle passera medellinjen andra gången men jag är väldigt nöjd ändå. Valle kändes jättefin passet igenom.

Jag och Valle efter en dressyrtävling under 2014

 
 
 
Stallvärdsträff med ridning - Zora

Senare under dagen hade vi stallvärdar möte med ridpass. Då blev jag tilldelad Zora.

Zora är en häst som jag ridit en gång tidigare och då var jag sketrädd för att rida henne Hon hade då nyss kommmit till ridhuset. Jag var då så rädd att jag inte vågade trava utan att ta på säkerhetsvästen. Idag ca ett år senare är jag fortfarande rädd för att rida henne och efter att hon haft sår i ena mungipan måste hon gå på hackamore och det var bara att sitta upp och göra det bästa av det hela.

Skrittade mycket i början med mycket halter så att jag skulle få kontroll på henne. När jag sedan skulle börja trava henne kändes det som jag satt på en elefant. Jättestora kliv som kändes "läskiga". Vi red detta passet självständigt så jag la in mycket skrittarbete där jag varierade mellan framdelsvändningar, bakdelsvändningar, skänkelvikningar, halter och korta travsträckor.

Jag satt länge och funderade fram och tillbaka om jag skulle våga galoppera henne. Var livrädd för att hon skulle dra iväg med mig så jag gjorde några fattningar på den stängda delen av volten så att jag hade en vägg att styra in i om det behövdes. Som tur var så behövde jag aldrig göra det. Är ju inte så kul att rida en häst som man känner rädsla för när man sitter på den. Är trots allt nöjd med det jag lyckades åstadkomma på henne. Fler ridpass på henne? Helst inte, men skulle det bli så ändå får det bli mestadels skrittarbete!

 

Zora och jag när jag skulle rida henne allra första gången.

 

Lördag 5 december: Ex...

0 Läs mer >>
 
När jag kom till Creons box som jag skulle rida det här passet stod han och käkade hö. Tänkte då vara schysst mot honom och låta honom äta och stå lös i boxen. När jag stod och borstade honom på ryggen så på en tusendels sekund vände han på huvudet och bet mig i ryggen. Aj som f*n vad ont det gjorde! Jag hade en tunn långärmad tröja, en väst i softshell material samt en reflex jacka i vinter modell. Hade jag inte haft detta på mig så hade han bitit hål i huden men jag klarade mig undan med ett rejält blåmärke!!!

Som tur var så är en av eleverna sjuksköterska så hon sa att det var okej att rida.
Hade även fått erbjudande om att byta Creon mot Valle men jag blev väldigt sugen på att byta men kände att jag ville testa Creon den här gången.

Huvudövningen idag var att vi skulle börja rida skänkelvikning på spåret ca 10 m och sen vända diagonalt mot nästa kortsida och sen svänga vänster ut på spåret. Strax efter hörnpasseringen en 10m volt i trav och i slutet av långsidan skulle vi lägga en 15m volt i galopp. Därefter har vi kommit tillbaka till början av övningen.
Creon kändes bäst i galopparbetet men lyssnade väldigt dåligt på tygeltagen så jag blev helt stum i armarna. Är givetvis sur på honom för att han bet mig men ändå ganska nöjd på det stora hela. Fick till några bra skänkelvikningar i slutet av passet och hyfsat bra form i galopparbetet. Han är ingen lätt häst att rida!
 
 
 

Tisdag 1 december: Dr...

0 Läs mer >>
Det var teori på min ordinarie ridtid så då red jag veckans stallvärdspass på lördagen istället.
Troligen är det någon som tror att jag har fastnat på Valle som jag även red detta pass men det är bara så att jag trivs så grymt bra på den hästen.
 
Hade vikarie på den här lektionen då ordinarie instruktör var bortrest. Ämnet för passet var galopparbete och förvänd galopp. Vi skulle rida hästarna på båge utefter långsidan och på mitten av ridbanan stod det några hinder som en annan grupp hade använt och som senare grupper skulle ha på sina lektioner.
 
Först skulle hästarna vara ställda i galoppsidan, sedan rakställda och sedan skulle vi ställa över till motsatt håll i övningen. Detta var grymt svårt men det gick till slut då Valle inte är så supermjuk i sina sidor men efter detta var han kanon! Någon ryttare red till och med runt hindret som stod på mitten av ridbanan medan jag höll mig på "rätt" sida om det men var ändå nästan uppe på medellinjen den förvända galoppen. Blev supernöjd med detta passet och gillar ju Valle bara mer och mer efter detta. Givetvis var alla hästar väldigt svettiga och ryttarna var supernöjda!
 
Jag och Valle på ett tidgare dressyrpass
 
 

Lördag 28 november: D...

0 Läs mer >>
Behöver väl knappast nämna vilken häst jag hade på detta passet? Nä. tänkte väl att ni redan räknat ut att det var Valle jag red. Var dock totalt omotiverad för att rida överhuvdtaget men gjorde i alla fall iordning Valle för ridning och satt upp.
 
Efter sedvanlig uppvärmning i alla gångarter var det dags att hoppa fram på två hinder med två galoppsprång emellan. För egen del var första hindret lagom högt men andra hindret var lite för högt så jag väntade till sist. Hoppade dessa två hinder utan bekymmer och jag var taggad för att hoppa vidare. Instruktören sätter upp mittenhindret och jag känner att jag är redo för att komma på serien på en gång.

Jag rider an på första hindret och tar tag i Valles man och hoppar bra över det. Sedan när jag ska hoppa andra hindret är jag på väg före hästen som tar det säkra före det osäkra och stannar. Jag fortsätter utan häst och landar på en bom eller hinderstöd med högerlåret. På nästan exakt samma ställe där jag blev sparkad under förra hösten . Det gjorde ont men är glad o lycklig över att ryggen och huvudet klarade sig.

Satt upp direkt igen och skrittade en bra stund innan jag lite sakta provade med att höja gångarten ett snäpp lite försiktigt för att se hur låret kändes. Till slut så satt jag och galopperade med Valle och det kändes förhållandevis bra. Innan lektionen var slut hoppade jag två gånger på ett litet krysshinder. Detta för att jag inte ska bli rädd igen och det kändes kanonbra!

Förhoppningsvis går det bättre nästa gång!!

Jag och Valle vid ett annat tillfälle

 

Tisdag 17 november: H...

0 Läs mer >>
 Även detta pass blev det Valle för min del att rida, varför rider jag honom så mycket för? Jo, jag trivs väldigt bra på honom och han hjälper mig att komma över mina rädslor när det gäller hoppningen så då är det ju inte fel at rida honom passet innan hoppning också.
 
Detta passet hade instruktören satt upp hinderstöd på slutet av en långsida och satt en snedbom från stödet och rakt ner på marken. Höjden på bommarna var riktigt högt men vi skulle inte hoppa utan ha de som slalomportar.
 
Efter att ha värmt hästarna i trav genom slalombanan och lite galopp utefter ena långsidan, var det dags att trava över bomserien på motsatta långsidan. Efter en stund skulle vi fortsätta trava över bomserien med enhandsfattning och den andra handen på huvudet. Avslutningsvis skulle vi komma på bomserien i galopp, två gånger var och jag fick till två perfekta gånger och jag blev supernöjd. 
 
 
Valle som bor i tävlingsstallet har här lånat en box i lektionsstallet....
 
 

Tisdag 10 november: M...

2 Läs mer >>
När jag fick veta att det skulle vara Caprilli den här lektionen blev jag som ett levande frågetecken men de som mina vänner sa så skulle det vara något dressyrprogram med bommar på marken.... icke sa Nicke! Det var något helt annat!
 
Det är en korsning mellan dressyr, markarbete och hoppning. I och med att jag trodde att det bara var bommar på marken så jag red på hackamore fast det hade varit bättre med träns.
 
När jag skulle sitta upp på Valle så av någon anledning så kunde jag inte dra åt sadelgjorden riktigt ordentligt så när jag hade satt foten i stigbygeln och skulle börja hoppa upp så kände jag väldigt fort att sadeln var på väg att kana runt så jag avbryter uppsittningen. Skulle sätta ner högerfoten på pallen som jag hade stått på men missar den. Har kvar vänsterfoten i stigbygeln och trillar ner på marken och samtidigt sprätter iväg gummisnodden som sitter på utsidan av stigbygeln (säkerhetsstigbyglar) ett par meter bort. Kommer fort upp på knäna och bara skrattar! Valle bara står och undrar vad 17 jag håller på med!!
 
Kul att man kan glädja andra.... hihi
 
Vi skulle först trava över en bomserie på böjt spår och sedan travhoppa en liten sax och därefter ett galoppsprång till ett räcke som jag begärt ner till en sax. Första omgången skulle vi rida en båge utefter långsidan ner till travbomserien. Andra omgången skulle vi fortsätta i galopp och vända på diagonalen och hoppa över 3 st bockar. Jag visste inte från början om jag skulle hoppa bockarna men saxhindren kändes klockrent så jag tog ner Valle från galoppen och travade emot bockarna och sen lät jag honom ta de andra två i galopp och det kändes toppenbra och tyvärr var det sista som hanns med på lektionen. Jag är supernöjd med detta!!!
 
Lite synd att få "blodad tand " när lektionen så gott som var slut. Hade lätt kunnat hoppa en hel del till....
 
Jag och Valle på tävling i oktober 2014
 
 

Tisdag 3 november: Ca...

0 Läs mer >>
Detta passet var det tredje efter att jag trillade av i dec -14 och slog i svanskotan så jag ville ta det lite lugnt och lät de andra hoppa färdigt före mig.
 
Satt på Valle som jag fick istället för Jonna som jag hade haft de senaste gångerna. Jonna skulle visst inte hoppa så mycket enligt instruktören.
 
När alla andra hade hoppat färdigt så avslutade jag hoppningen med två språng över ett kryss och dessa kändes klockrena och jag blev ju givetvis nöjd. Var dessutom totalt omotiverad till detta passet så det var ju inte så illa att jag ens satt upp ändå, kunde lika gärna struntat i att rida alls....
 
Jag och Valle på tävling i oktober 2014
 
 

Tisdag 27 oktober: Ho...

0 Läs mer >>
Satt idag på Jonna som jag fick väldigt bra fart på. Galoppen kändes bäst idag och vi hade en vikarie som i sin tur vickade för en annan vikarie som skulle vickat för vår ordinarie instruktör. Hängde ni med där? Denna vikarien har jag ridit en hel del för tidigare som jag tycker väldigt mycket om. Tack för en supertrevlig lektion och det positiva tänket när man sitter på en häst som inte gör mer än man behöver.


Dagens övning var att man skulle vända upp på medellinjen och sedan skänkelvikning ut till mitten av långsidan och sedan tillbaka till medellinjen och rider sedan mot kortsidan och svänger ut på fyrkanten. En väldigt omväxlande övning där det hela tiden händer nya saker. Är som sagt nöjd med dagens galopparbete och Jonna gjorde några väldigt fina galoppfattningar i övningen innan vi kom ut på fyrkanten igen.
 
 

Dressyrpass tisdag 13...