0 Läs mer >>
har det blivit i lilla och stora manegen! Lilla manegen blev klart i veckan och stora manegen blev klar idag. Givetvis har det blivit nya regler i dessa maneger, och dessa är att man måste PLOCKA UPP HÄSTBAJSET så fort hästen är klar med det så att inte någon annan häst/ryttare/hästskötare trampar i det. Underlaget blir förstört om man trampar ner det.

Detta är ett fibermaterial som ger lite svikt och är mycket populärt i ridsports-Sverige.

En annan regel är att det INTE FÅR GALOPPERAS i någon av dessa maneger den närmaste veckan. Orsaken är att underlaget behöver "sätta sig" lite först innan. Vill man galoppera ändå får man antingen rida ute på uteridbanan eller i nya manegen när det inte är några lektioner där. Så småningom kommer lektionerna att flyttas tillbaka till stora manegen.

För att underlätta för oss alla så får vi ju hoppas att så många ryttare är i stora manegen och rider där i SKRITT OCH TRAV så att materialet börjar sätta sig.

Bilder på materialet finns i länken här ( http://www.borasridhus.se/nyhetsmapp/nytt-underlag-i-manegerna.aspx )

Nytt underlag.....

0 Läs mer >>
red jag Jonna igen som jag satt på gårdagens Happy hour.

Kul att sitta upp på samma häst igen som man ridit dagen innan och hon kändes till en början väldigt stötig i traven men har en underbart härlig galopp. :) Fattningarna kan (helst) göras från stillastående alternativt ifrån skritt. Lyssnar super på galoppskänkeln.

Hon gick lektionen innan då det var hoppning och när jag skulle begära lite mer trav av henne så tog hon det som om hon skulle fatta galopp... det var bara att bryta av till trav igen och prova att begära mer trav igen och hon fattade galopp igen men vid tredje försöket så fick jag henne dit jag ville och hon trampade på riktigt bra i traven. Hon var oxå väldigt fin i formen redan på framridningen.

Jag har tyvärr ridit alla tre hästarna (Diler, Topzy och Jonna) i undertempo och efter förra helgens dressyrtävling bestämde jag mig att jag måste lägga upp grundtempot betydligt högre än vad jag tidigare gjort och då blir det ju en helt annan häst att rida. Blir oxå mycket roligare att rida. :)

Vi började passet med självständig framridning med skritt och trav i ca 10 min och sedan gemensamt. Då skulle vi rida övergångar mellan trav och skritt (till en början iaf) på långsidorna och ha trav som huvudgångart. Efter en stund så skulle vi även lägga in galopp i övergångarna och ändå ha traven som huvudgångart. Detta gick väldigt bra tycker jag.

Efter en stunds vila så skulle vi börja med huvudövningen som var bakdelsvändningar. Vi skulle skritta som en hästsko och vid "ändarna" av skon skulle vi göra en bakdelsvändning/mindre volt tillbaka som tillslut ska bli bakdelsvändning. För egen del så tycker jag att detta gick ganska bra. Jonna var inte så sugen alltid på att lyssna på mina skänkelhjälper så jag fick påminna henne lite om att hon ska göra det....

Nästa pass så ska vi fortsätta med dessa bakdelsvändningar.

När vi sedan skulle trava av hästarna så var Jonna kalasfin och det är en så härlig känsla när man känner att hästen jobbar ordentligt med baken så att ryggverksamheten kommer igång och då kan man rida henne på lite halvlång tygel så att hon blir lite lång och låg. Superbra, då hon stretchar sig själv när jag länger ut tygeln lite. Vid sådana här stunder så vill man inte sluta rida....

Jonna i hagen, en fin höstdag i oktober....

Dagens dressyrspecial...

0 Läs mer >>
red jag Jonna.....

Det var ett tag sedan jag red henne nu och det var kul att få sitta på henne igen.

Förra gången jag skulle rida henne skrittade jag två steg och kände sedan att hon var halt. Så då var det bara in med henne och ut med en annan häst.

Idag gick det bättre :) Var väldigt trevlig i galoppen och det var "bara" att hålla skänkeln intill och sedan låta henne galoppera på. I vänstervarvet som vi började med så galopperade vi ganska länge och då tyckte jag att hon började kännas trött i slutet innan vi skulle gå ner i skritt igen och byta varv.

Dagens huvudövning var en kvarts framdelsvändning i hörnen. Detta var en ganska bra övning när det var väldigt ojämn "fördelning" av kunskaperna bland ryttarna.
Någon ryttare hade aldrig tidigare ridit framdelsvändningar och jag och några andra kan detta väl.

Jonna lyssnade inget vidare i början av passet på mina skänkelhjälper men efter en påminnelse med spöt så blev det mycket bättre.

Hon är en av de hästar som inte gör mer än absolut nödvändigt på lektionerna och när man sedan kommer som lite duktigare ryttare måste man "väcka upp" hästen lite grann. Hon är dock inte lika stötig i galoppen som Topzy och Diler är men istället stötigare i traven än de andra två. Det är tänkt att jag ska rida henne imorgon på mitt ordinarie pass.... :)


Happy hour 25 novembe...

1 Läs mer >>
Programmet som skulle ridas heter LB:2 som är ganska roligt att rida :)

Jag rider fram Topzy som känns även den här dagen väldigt fin. Checkar av lite lösgörande med framdelsvändningar, bakdelsvändningar och skänkelvikningar. Testar lite framåt och bakåt oxå, som jag får tillrättavisa lite grann.

Programmet kändes hon superfin och jag kände att detta var en ritt på 56-57% och kände mig glad och lycklig. :) Hämtade sedan mitt protokoll.... fick se att jag " bara " fick 54%. Jag tyckte att det dömdes lite snålt. Vad tycker ni?

Kolla gärna filmen här nedan och skriv sedan ner era åsikter.

Har redan fått mycket beröm för ritten och det känns ju givetvis bra.

Det som jag retar mig lite på är halten vid C (framför domaren) där hästen rättar sig med ett steg och får kritiken: "Ej stilla i halten". Poäng: 4. Borde fått lite högre för den både såg och kändes väldigt fin.



Dressyrtävling 20 nov...

0 Läs mer >>
kändes väldigt bra med Topzy. I och med att en annan häst skulle ha den dressyrsadel jag brukade ha på Topzy fick jag lov att prova en helt ny sadel på henne. Den passade perfekt och var väldigt trevlig att rida i.

Eftersom det var clinic med Bo Jenå fram till 14.30 (halvvägs in på min grupps lektion) så flyttade vi den till kl 15 så att vi kunde se hela clinicen men jag hade ingen ro att sitta och titta när jag sent fick veta att en klass på tävlingen skulle flyttas till lördagen efter lektionen. Då skulle jag egentligen ha knoppat Topzy efter lektionen men istället fick jag förbereda mig för tävling med Diler.

Till passet

Vi började med att rida kvarstvändningar som framdelsvändningar och sedan fortsatte vi med skänkelvikningar som ju är lösgörande arbete.

Jag tycker att Topzy kändes väldigt fin den här eftermiddagen och dessutom så fick vi rida lite på dressyrstaketen oxå vilket är bra träning inför tävling.


Min dressyrlektion......

1 Läs mer >>
väldigt givande. Tyvärr så kunde jag inte sitta och titta hela tiden, då jag hade en häst att knoppa inför söndagens dressyrtävling. "Gjorde" en häst innan clinicen så jag skulle få se lite grann...

Kollade på några dressyrekipage, en av hästarna var bara 4 år gammal och var jätteduktig. En annan 4-åring visades upp i tömkörning och det var ju oxå väldigt intressant.

Sedan var det en paus och när den var slut var det dax för lunch för mig och sedan ner till stallet och knoppa Topzy som jag skulle rida på tävling dagen efter. Red henne på lektionen oxå.

Tyvärr inga bilder från clinicen.....

Clinic med Bo Jenå på...

2 Läs mer >>
Senast jag red ett LC-program var när jag red i min "moderklubb" Marks RK och då var det bland annat två varv på stora mittvolten i galopp, så programmet har förändrats rejält sedan dess. Det var dock väldigt roligt program att rida. :)


Jag red ju Diler igår på Happy hour som gick bra. Idag på morgonen så gick han en hoppspecialgrupp så jag kom till stallet i perfekt tajming då han precis fått av sig sadel och på med täcket och var på väg in i boxen så jag hann stanna upp det. Jag tog ändå in honom i boxen för att se om han var törstig men då hade jag grimma och grimskaft. Sedan var det dax att ta ut honom igen och binda upp honom och börja knoppa.

Det var så lugnt i stallet och Diler riktigt njöt av att jag höll på med honom, då är det kul att pyssla med honom men är det det minsta stojigt så tycker han det är jobbigt. Blev klar en stund efter clinicen med Bo Jenå hade börjat för jag passade på att reda ut Dilers trassliga svans....


När det en stund efter mitt ridpass var dax för att tävla så bytte jag schabrak på den dressyrsadel jag skulle ha och fick lite hjälp med att putsa tränset medan jag bytte tröja till tävlingströjan. De vita ridbyxorna hade jag redan på mig.

Framridningen gick kanonbra och han kändes jättefin. Strax innan jag skulle in på banan så passade jag på att rida igenom programmet och när jag var klar med det så var det dax att gå in på banan.

Red nästan direkt upp till A där man startar programmet men när jag kom dit så kom jag på att jag kanske skulle rida förbi domarbordet. Gjorde så oxå och fick den reaktion jag ville ha, dvs att han skyggade mot det. Jag red då en 10m volt framför domarbordet och då var saken ur världen.

Fick startsignal och började programmet och allt flöt på som det skulle och jag blev skitnöjd med programmet när jag hade ridit klart det. Givetvis finns det saker att "fila" på men överlag är jag som sagt skitnöjd.


Givetvis filmades ritten oxå.


Min första start i LC...

2 Läs mer >>
red jag ikväll på Diler. Ska tävla honom imorron, lördag (em/kväll) i LC:2 som drar igång kl 16 med 9 ponnyekipage först.

Till dagens pass: Vi var endast 3 st och det är ju rena guldgruvan att rida då. :) Började med en självständig framrindning och sedan jobbade vi gemensamt på skänkelvikningar upp till hörnlinjen och sedan rakställa några meter och skänkelvikning ut mot spåret igen, sedan en volt på kortsidan och sedan självständigt arbete på andra långsidan innan det blir en ny volt och skänkelvikningen igen.


Tyckte att detta kändes bra och jag är nöjd med dagens pass.

Imorgon fm är det dax för frisering i form av flätning och knoppning av manen samt klippa bort luddet ur öronen på Diler oxå.

Ordinarie ridpasset imorgon blir på Topzy som jag ska tävla klubbmästerskapet på i LB:2 på söndag.


Diler färdigknoppad till förra tävlingen den 16 oktober 2011.....

Happy hour.....

0 Läs mer >>
...då jag igår fick reda på att LC klasserna på söndagens klubbtävling i dressyr ska gå. Jag ska rida Diler i LC:2 och på söndagen går KM-klassen LB:2 då jag ska rida Topzy. Hon var den hästen som gick bäst i den senaste klubbtävlingen.


Ungefär så här kommer min lördag att se ut: Knoppa Diler runt 10 efter Hoppspecialen, clinic med Bo Jenå mellan 11-14.30, kl 15-16 egen ridlektion, kl 16 ca första start på klubbtävlingen med ponnyklass i LC. Avslutar dagen/kvällen med att knoppa Topzy eller om jag får ta det på söndag morgon.... Som tur är så har jag tagit semester från jobbet på fredag och måndag.

Nu till jobbet!!

Lång dag i stallet på...

0 Läs mer >>
...var först tänkt att jag skulle rida Topzy men en halvtimme innan passet så fick jag byta till Falcon. Detta pga att Topzy då hade fått gå för många lektioner och Falcon för lite.....

Jag har ridit i dressyrsadel sedan en längre tid tillbaka i dressyrsadel och genast kollade jag om han kunde ha en. Som tur :) var så stod det på hästlistan att han kunde ha en, glad och lycklig blev jag ju givetvis :)


På passet sedan var det ju svårt att hitta "knapparna" på honom men å andra sidan, vad kan man begära när man inte suttit på hästen på hur länge som helst? Med tanke på det så gick det väldigt bra.

Dagens huvudövning var programdelar ur LB:2 som går som KM-klass för lektionsryttare nästa söndag.

Vi började med en travövning där vi red den inledande medellinjen dock utan halten, sedan höger varv och en 10m volt vid R och vänder sedan höger vid B och vid E vänster varv och vid V så en ny 10m volt och sedan en ny uppridning på medellinjen och upprepa igen. Är nöjd med Falcons insats på den här övningen.

Nästa programdel vi red var: trav vid A och vid F galopp och vid P en 15m volt och direkt efter en diagonal i mellangalopp och då skulle vi helst bibehålla tempot hela vägen men jag kände att jag ville trycka på lite och kom lite framåtlutad i slutet på diagonalen och helt "plötsligt" kändes det konstigt, det var då han bytte galopp.... morr, jaja, på´t igen. Nästa varv på denna övning så red jag mycket bättre och hästen bytte ändå.... suck. Skulle jag tävlat honom nästa söndag så hade jag fått rida om övningen igen men det behövdes inte nu.

Sedan gjorde vi om övningen i andra varvet och då gav jag mig f*n på att han inte skulle byta och då kom jag igenom diagonalen utan byte. :) När det kändes bra och instruktören tyckte likadant så var det dags att avsluta lektionen i trav under lättridning.

Jag skriver detta dagen efter ridpasset och jag är väldigt stel i ryggen efter detta men det är iofs inte så konstigt då jag har en skada i ländryggen sedan 14 år tillbaka och än idag har jag väldigt lätt för att bli stel i musklerna runt omkring skadan och det är den stelheten som jag känner av. Blir bättre sedan när jag rör på mig lite mer än att bara sitta här vid datorn....

Nästa ridpass blir troligen Happy hour på fredag den 18:e.....

Avslutar med några bilder på "fabbo" Falcon




Veckans ridlektion......

1 Läs mer >>
Den här dagen kommer att bli en av årets höjdpunkter på Borås ridhus när Bo Jenå kommer och gästar oss i en clinic. Han kommer att visa tömkörning samt dressyr i lätt och svår klass.

Så här skriver förbundet:

"Bo Jenå är Sveriges förbundskapten i dressyr. Dessutom är han internationell domare och verksam vid Flyinge. Clinicen vänder sig till alla som är medlemmar i en förening ansluten till Svenska ridsportförbundet. Aktiviteten finansierad av "10-kronan" Avgift: gratis."


Anmälan ska ske senast 10 dagar innan dvs 9 november... men hoppas att ni som har facebook och "addat" er till Borås Ridhus företagssida redan har sett detta.... Om det ändå finns någon intresserad som ännu inte anmält sig så ta kontakt med Borås Ridhus kansli och hör med dom om du/ni får komma ändå, kontaktuppgifter finns på hemsidan (http://www.borasridhus.se/kontakt.aspx).

Två bilder på min senaste dressyrtävling....




Clinic med Bo Jenå på...

0 Läs mer >>
Förra helgen den 3-6 november gick årets änglahopp av stapeln.

Det gjordes ca 900 starter på 4 tävlingsdagar. Något som vi absolut inte är bortskämda med på den här tävlingen är faktiskt det goa vädret vi har haft under hela meetinget. Hörde att någon sa att det var kallt som attan plus snö förra året, lyckligtvis har jag förträngt det :)

Jag var en liten stund på tävlingen efter jobbet på torsdagen då den började kl 15 och var klar runt kl 19. Det var en warm-up för alla ponnykategorier, dvs B-D. Kom dit även på fredagen några timmar efter jobbet och då var det inte slut förrän kl 21 pga att en ryttare trillat av och sjukvårdarna var tvingade att kalla på ambulans.... Det gick ändå bra för henne :)

Lördagen och söndagen kan man säga att jag mer eller mindre "bodde" på ridhuset, kom vid 10 (tävlingarna började 8 resp 9 på morgonen). Hade ett fast pass vid insläppet till banan och på söndagseftermiddagen under finalklasserna fick jag ta nästa "arbetspass" då på insläppet till framridningen.

Iår provades ett nytt system för "slussning" av ekipage från framridningen, till framhoppningen, till banan. Detta var att vi hade en dator med skärm i nya manegen (framridning) och insläppet till framhoppningen samt vid utgången av framhoppningen så kunde ryttarna själva se vilka startnummer som var på väg in till framhoppning resp banan. Mycket uppskattat av ryttarna men vi fick även tips på hur vi kan förbättra det hela.


Vi fick beröm för mycket bra arrangemang samt att vi hade mycket trevliga funktionärer.


Nu är det bara att ta nya tag inför nästa års Änglahopp men innan dess har vi vår andra stora tävling: Gina Tricot Grand Prix som går av stapeln 9-12 februari 2012. Om just DU vill vara funktionär på detta jätteevenemang där större delen av sverige-eliten är på plats så gå in på: http://www.borasridhus.se/gina-tricot-gp.aspx


Några bilder på tävlingsekipagen....








Änglahoppet 2011

0 Läs mer >>
Den här dagen var det dressyrtävling och givetvis hade jag fått förfrågan om jag ville vara med och tävla. Eftersom att mina båda ritter var så fina senast på Borås Ridhus klubbtävling den 16 oktober så var min "tävlingsnerv" mättad. Såg liksom ingen anledning till att tävla mer just då.

Åkte ändå ut för att filma några ritter och vips så satt jag vid domarbordet och dubbelkollade alla protokoll med min miniräknare i mobilen...

Filmerna finns för beskådan på youtube under användare ridskoleryttaren....

Avslutar med att nämna att det gjordes många fina ritter, jättekul att se så många duktiga ryttare och hästar. Kul oxå att det även kommer ekipage "utifrån".


Till sist några bilder på tävlingsekipagen, har dock ingen aning om vad varken ryttare eller hästar heter.







En av tävlingens minsta ekipage.....

Dressyrtävling på Sta...

2 Läs mer >>
.....som jag skrev något på min blogg, så är det väl dax igen mina goa vänner?

Senast jag skrev så hade ridit ett pass och haft teori direkt efteråt (29/10).

Dagen efter var jag på stall Tokarp på dressyrtävling och kikade runt lite, min kamera fick jobba lite oxå :).

Sedan har även Borås Ridhus arragerat en av nordens största ponnytävlingar: Änglahoppet.

Vid lunchtid idag har jag mitt ordinarie dressyrpass i min dressyrspecial som jag får skriva om ikväll...

Nästa helg händer följande: ev. Happy hour (beror på om jag ändå måste jobba fredag), Lördag Clinic med Bo Jenå
och söndag: Klubbmästerskap i dressyr.


Alla dessa aktiviteter kommer i egna inlägg, detta var bara liten översikt över det som har hänt sedan sist....


Det var nu längesedan...