0 Läs mer >>
Redan innan comeback:en i tisdags fick jag förfrågan av en elev i H4:an lördag kl 12 om att hoppa in för. Jag var tveksam för att först ville jag göra tisdagspasset och sedan känna efter hur kroppen svarade på det passet men bestämde mig till slut för att ändå rida.
 
Vaknade i morse och då hade träningsvärken lämnat min kropp och det kändes skööööönt!!! Taggad till tusen tog jag bussen till ridhuset och hoppades att Valle skulle bli dagens lektionshäst och så var det. Då blev jag glad för att det skulle bli kul att se om jag kunde följa upp tisdagens kanonpass med ytterligare ett.
 
När jag kom ner till stallet, var det tre vänner som skulle hoppa och de skulle ha hästarna Creon, Spunge Bob (Svampen) och Valle. Bra på ett vis, för då är han väl uppvärmd till mig. :) Meeen, vad skulle jag hitta på i en timmas tid som var kvar till min lektion?? Fick mingla istället.
 
Till slut kom de tre vännerna tillbaka till stallet och jag bytte snabbt träns på Valle då han hade vanligt tränsbett och jag ville rida på hackamore (bettlöst) för att han gick så bra på det i tisdags och jag var inställd på att rida på det igen. Varför ändra ett "vinnande" koncept?
 
Efter uppsittning i stora manegen tog vi en skritt-tur ute innan vi skulle börja lektionen. Vi skrittade runt tävlingsstallet och sedan den branta backen uppför vid privathästarnas hagar. När vi kommit upp för backen blev vi ombedda att vända om och sedan skulle vi ner för backen igen och på nervägen skulle vi upp i tvåpunktsits och lämna hästens rygg fri så att de kunde jobba nerför ostört. Sedan vända om igen och åter uppför backen ytterligare en gång. Därefter skulle vi åter gå in i stora manegen.
 
Att vi inte skulle vara ute i paddocken den här gången var för att det var superdammigt samt att det var ganska varmt så att hästarna tyckte att det blev jobbigt av att bara vara ute.
 
Framridningen blev idag självständig och med tanke på att vi hade klättrat i backen en del och hästarna gått tidigare under dagen var de ganska varma i sina kroppar så vi kunde börja trava dom ganska omgående. Jag var nog först att trava igång Valle och växlade mellan volt och fyrkantspår. Sedan när vi fick galoppera hästarna var jag snabbt framme med galoppen och han kändes superfin även idag!
 
Efter att ha galopperat honom i bägge varven, kände jag mig färdig och då fick han sig en välbehövlig paus medan vi väntade på att de andra skulle bli klara.
 
Dagens huvudövning var bakdelsvändningar. Till en början gjorde vi några vändningar med skritt efter varje vändning och efter en stund skulle vi trava hästarna och rida snett igenom med ökad steglängd och där svarade Valle jättebra på mina framåtdrivande hjälper. Sedan skulle vi göra halt från trav och rygga några steg innan vi skulle göra en övergång till trav igen.
 
När vi kom tillbaka till bakdelsvändningarna skulle vi nu göra en galoppfattning ur vändningen och det gjorde Valle kanonfina vändningar och fattningar. Mycket beröm! Avbrottet skulle vi göra på en mindre volt ca 10m. Skulle rida in på volten och sedan gå ner till skritt med hjälp av säte och yttertygel som Valle också svarade bra på.
 
Detta var en jätterolig övning som jag kommer att ta med mig när jag får chans att rida andra hästar. Väldigt bra lösgörande arbete för hästarna som blev jättefina i formen efteråt.
 
Troligtvis var detta sista ridpasset på den här ridterminen så får vi se om det dyker upp något ridtillfälle under sommaren.
 
Tack för mig!
 



Jag och Valle in action vid annat tillfälle!
 

Upp igen på Valle!

0 Läs mer >>
Efter att ha gjort 8 tuffa pass på gymmet som har varit mellan 1½ - 2 timmar per gång kände jag mig redo att sitta upp på hästryggen igen. Fick tillfälle till det genom att en tjej i min senaste ridgrupp inte kunde komma pga sjukdom. Köpte hennes lektion.
 
Redan på måndagen började jag bli väldigt nervös och det blev bara mer och mer ju närmare lektionen jag kom. Mest var det nog för att jag inte visste vilken häst jag skulle rida och när jag kom till stallet till lektionen fick jag veta att jag skulle ha VALLE, då började nervositeten lägga sig lite grann.
 
När jag sedan hade suttit upp på honom, försvann resten av nervositeten. Tanken med den här lektionen var att jag "bara" skulle sitta på häst och i princip "lalla omkring" utan några vidare krav. Tror ni att det blev så? Nä, just det, jag red på som vanligt under passet.
 
Det kändes bra i skritten så jag kortade upp tyglarna och tänkte att "va, f*n, kan trava lite och se hur det känns" och det kändes super. Krävde dock inget av Valle när det gäller form osv i början, dvs lallade runt lite i traven. Detta kändes också väldigt bra så då började jag rida ordentligt och när vi kom till galoppen blev det i början några varv i "fältsits" som numer heter tvåpunktsits för att känna av hur det kändes i svanskotan och det kändes super så då satte jag mig ner lite grann och började jobba Valle och då kände jag hur bra han började gå i formen.
 
Sedan varvbyte och galopp igen och då blev det lite mer tvåpunktsits innan jag satte mig ner igen och jobbade honom även i detta varvet.
 
Kände mig mer än nöjd så här långt!!
 
Huvudövningen för kvällen var att vi skulle gå på ett mindre fyrkantspår där instruktören hade ställt ut konor som hörnpasseringar och vi red ute i paddocken då det var så fint väder ute.
När vi var på bortre kortsidan skulle vi lägga en volt åt motsatt håll (dvs red vi i höger varv skulle volten läggas till vänster) och varannan gång skulle volten bli 10m och varannan gång skulle volten bli 15m stor. Samt att vi skulle koncentrera oss på att rida bra hörnpasseringar.
 
Det var inte det lättaste att få till bra storlek på volterna. Först fick man ju bestämma sig för hur stor den skulle bli och sen verkligen se till att det blev så också! I voltarbetet i traven satt jag ner och lättridning sedan resten av fyrkanten. Visst jag kunde ha suttit ner hela tiden men med tanke på att detta var "premiärturen" så ville jag inte anstränga svanskotan allt för mycket.
 
När vi sedan skulle byta varv, gjorde vi det genom att vända snett igenom och när vi passerade X (medellinjen) skulle vi länga på steget och gå från arbetstrav till mellantrav. Valle gjorde det perfekt utom hörnpasseringen efter linjen där han genade en hel del.
 
Efter att ha travarbetat en stund till i andra varvet och Valle bara känns finare och finare i formen var det dags för galopparbetet.
Nu skulle vi flytta volten från kortsidan till långsidan och bara rida 15m volter. Innan vi började med galopparbetet, hade vi gett hästarna (och oss själva) en paus i skritt.
 
Från skritt skulle vi fatta galopp och det var Valle med på direkt och gjorde en jättefin fattning. Sedan var han så fin i galoppen att han blev lite framtung med sitt hackamore (bettlöst) så jag fick kämpa med att få honom att flytta vikten från mina händer till sin bakdel. Inte lätt när man inte har med ett spö att kunna peta lite lätt med. Jag njöt så mycket att jag ibland tappade drivningen och då var han på väg att bryta av och gå ner i trav men då fick jag bara driva på lite extra så att han behöll galoppen.
 
Under den här stunden hör jag instruktören säga på ett ungefär: Helen, du är back in business!!! Superkul att höra. De som såg mig rida sa att det inte syntes att jag hade varit borta i ett halvår från ridningen. Såg ut som att jag hade ridit dagen innan.
 
Kanon att få höra sådant! Galopparbetet i andra varvet gick av bara farten och när jag skulle sakta av från traven när vi hade avslutat hästarna, tog Valle avsaktningen väldigt bra genom att jag gav honom tecken via sätet.
 
Detta var superkul så jag har bestämt mig att jag ska försöka följa upp detta den 13 juni (imorgon, räknat från det att jag skriver detta inlägg)
 
Tack alla facebook-vänner för alla härliga positiva kommentarer och ja, jag håller med er att detta var en SUCCÉ!!! Jag som till en början tänkt att mestadels bara skritta runt på passet men ändå är med på alla övningar och tar endast två extra korta pauser så man fick andas ut lite extra. Får börja konditionsträna på gymmet sen när jag känner mig ännu lite starkare i muskulaturen. Bra att tänka på i sommar när ridskolan har stängt...
 
Efter passet kom kära träningsvärken på besök! Den satte sig i vänster axel, sätesmuskeln främst vänster sida samt stora ryggmuskeln också vänster sida. Insida lår kände jag inte något vidare i men i ljumskarna kom träningsvärken till dag 2.
 
För att jag skulle bli fit for fight till passet imorgon lördag den 13 juni var jag på gymmet igår torsdag (11 jun) och tränade igenom kroppen i ca 2 timmar inkl nästan 25 min stretch. Sååååå...... Nu är jag redo för nytt ridpass!!
 
Tack mina goa vänner för att ni har orkat läsa allt detta!!
 
 
Jag och Valle efter en dressyrtävling där jag gjorde två starter, en start på vanligt träns och en start på detta bettlösa hackamore som jag hade i tisdags på ovan nämnda pass.

Come back i sadeln ti...